Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Prosím, o radu. Dnes mi při čištění vydadla gumička ze zámečku a doktorka má 14 dní dovolenou. Myslíte, že jsou ty gumičky důležité? Co mám dělat?
Příspěvek upraven 22.12.13 v 20:16
@jitka19 no…ted asi nikoho neseženeš…ale hned 2.1 bych šla k jakémukoli ortodontovi, nebo jí zavolala…ale asi to budeš muset vydržet
Ahoj holky zkušené s rovnátky ![]()
Chtěla bych se opata jak je to se zubním kazem když jsou fixní rovnátka?
Nemůže vrtání zubů nějak pohnout s tím aparátem?
Mě na rovnátka změnily termín a můj zubař mě již nejspíš nevezme, tak nevím zda vrtání mohu podstoupit o týden déle už s fixním aparátem.
@saani píše:
Ahoj holky zkušené s rovnátky![]()
Chtěla bych se opata jak je to se zubním kazem když jsou fixní rovnátka?
Mě na rovnátka změnily termín a můj zubař mě již nejspíš nevezme, tak nevím zda vrtání mohu podstoupit o týden déle už s fixním aparátem.
Nemůže vrtání zubů nějak pohnout s tím aparátem?
Záleží kde, někdy je nutné to sundat.
@saani píše:
@radkka jedná se o jedničku z boku. Tedy mezizubní prostor
Tak tam asi bude vadit drát, ne? Zubař si to ale sám sundavat nebude (většinou se v tomhle nechtějí hrabat). Zavolala bych na ortodoncii a situaci jim vysvětlila, oni ti poradí.
@radkka já bych řekla, že při troše vůle a trpělivosti se tam dostane
těžko říct… ach jo- stále něco
@saani píše:
@radkka já bych řekla, že při troše vůle a trpělivosti se tam dostanetěžko říct… ach jo- stále něco
Tak to bych toho odvážlivce chtěla vidět, vrtat to mezi drátama a ještě to zadělat… hm…
@saani Myslím, že bude třeba sundat ten drátek a pak ho znovu nasadit a to Ti zubař, pokud není i ortodontista, neudělá.
Jinak mě dr. tenkrát říkala, že před nalepením rovnátek je nutné mít ošetřené všechny kazy.
@saani Já měla jednou kaz na pětce, musela jsem na ortodoncii, tam mi sundali drátek a zámeček, pak k zubařce, ta mi to vyvrtala, a zpět na ortodoncii, tam mi zas zámeček nalepili a dali drátek. U jedničky nevím, jestli bude postup stejný, obvolej si zubařku, zeptej se jí ![]()
Dratek se sundá na ortodoncii, odloupne se zamek pokud je treba, opravi se zub a pote na ortodoncii zase nalepi zamecek a zagumičkuje drátek. Komplikovanejsi je to pokud mas zubare a ortodoncii jinde, ale jinak se to snad adu ani nedela. Ja mam oba v jednom baráku.
Děkuji za příspěvky.
Bohužel zubaře a ortodoncii mám od sebe tak cca 70km ![]()
HOlky, a máte někdo zkušenosti s fixními rovnátky v dospělosti? tedy je mi 30 a přemýšlím o nich, ale asi jsem naivní, kdž bych je chtěla jen půl roku. Musí se opravdu nosit ty dva roky? a jak je to s čištěním při rovnátkách? Nejsou pak pod rovnátky vice kazy a fleky, když se sundají?
@pampeliška189 já jsem je měla, když jsem končila medinu (nechala jsem si je dát ve čtvrťáku a měla jsem je tři a půl roku)… pokud jsou zuby v dobrém stavu, tak se dle mého ortodontisty dá rovnat v každém věku ![]()
s hygienou je to trochu náročnější - je důležité je čistit opravdu dobře a pokud je hygiena na dobré úrovni, tak se kazy ani fleky nevytvoří ![]()
@andysssek a je to nějak složitý nebo časově náročný to čištění? toho se nějak bojím, a by se mi kvůli rovnosti zuby nezkazily. ale teda 3 roky bych nedala