Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@pampeliška189 Mně je nasazovali v 30. Nikdo ti předem neřekne, na jak dlouho to bude, záleží, jak ti zuby rychle povolí, někomu povolí dřív, někomu drží a je těžší s nima hnout. Já je měla rok a půl. Během prvních pár měsíců se zuby srovnaly, tak jsem se radovala, ale ještě jsem měla další cca rok rovnátka, aby se to hned nerozjelo zpátky, a takovou průhlednou „dlahu“ nosím na noc doteď (rok od sundání), a ještě dlouho budu. Určitě několik let. Čištění je pohoda, akorát to zabere víc času, ale nijak tragicky. Na ortodoncii do mě hučeli, že tak půl hodiny, já to brala tak pět minut, a žádný kaz jsem neměla. Akorát vypadlou plombu a za to rovnátka nemohly
. Fleky teda mám, ale to spraví zubní hygiena. Jedno přebroušení a je to dole.
Jsem ráda, že jsem si je dala. Takových let jsem o tom přemýšlela, a přemýšlela bych pořád, teď už to mám za sebou a jsem ráda, že jsem do toho šla, stálo to za to ![]()
Já kdysy na základce měla taky ty na noc. ale ted se mi ty zuby zase pomalou začaly rozjíždět. tak nevím. ale v tomhle věku už mi asi ty vyndávací nedaj?
Já jsem měla nahoře obrovský mezery a naopak dole strašně stěsnaný… a potom trvalo strašnou věčnost, než se,,zasekly" do sebe ve správné poloze… (aby tam byl správný skus) čištění časově náročnější je, ale žádná tragédie to není
![]()
mě zuby rovnou po sundání rovnátek na dentální hygieně,,pískovali", takže ani nevím, jestli flekatý byly… ale teď nejsou ![]()
@pampeliška189 ne, nedají… teď se stálými zuby to už moc nehne… ![]()
Tak 3 roky u dospělých je bohužel standart, u dětí stran tvárnosti a nedokončeného kostního vývoje je doba kratší. Já je ale měla vyjímečně 18 měsíců -sama dr říkala že jsem rarita… čisštění než se naučíš tak mě trvalo zpočátku 20 minut vč mezizubních prostor a problémových lokalit hlavně ze začátku, kdy jsou zuby křivé - čím jsou rovnější, tím je péče méně časov náročná. Mě se zkazila 4 po rovnátkách, bylo to slupkou z ovoce co se mi zapíchla mezi dáseň a zub a krvácelo to a vznikl kaz, ale jen ten jedinej.
Pokud chceš rovnátka a mít rovné zuby, podstoupíš cokoli i ty tři roky a tu náročnější hygienu, pokud ne bohužel pro tebe
Nosit se musí tak dlouho, jak určí zubař podle toho, jak jsou zuby křivé
zuby se čistí normálně, jen opatrněji, ale čistit se musí a dokonce se doporučuje zuby čistit po každém jídle, po sundání totiž na zubech může zůstat mapa od usazeného jídla
během nošení rovnátek se chodí na kontroly, a při té zubař zuby od nejhoršího vyčistí
jinak vydržet se to nošení dá, je to jen o zvyku, zpočátku budeš šišlat ale dlouho ne
navíc se v dnešní době dělají rovnátka různě barevná (barevné gumičky na zámcích) - barvu si můžeš vybrat a ty gumičky se pak v určitých intervalech mění, takže můžeš barvy střídat „podle nálady“ (dokonce se dávají i kamínky)
taky se dělají transparentní rovnátka (já je neměla, jen známá a fakt nebyly skoro vůbec vidět)…jsou však o něco dražší
po sundání rovnátek mi nezůstala žádná mapa, krásné čisté a rovné zuby jsem měla (a mám
), tím, jak se mi zuby srovnaly, vznikla větší mezera mezi předními, tak mi je dostavěli pomocí bílé plomby
se zuby žádné problémy nemám a během nošení rovnátek jsem žádný kaz neměla (kaz jsem zatím nikdy žádný neměla, a to mi táhne na 30
)
ještě dodám, že po sundání jsme měla nosit vyndavací rovnátka na noc po dobu 6 měsíců…a na to jsem se vyprdal zapomínala jsem si je brát ![]()
Zdravím. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho trvá nasazení fixních rovnátek najednu čelist? Děkuji
@evill
Dceři je nasazovali na etapy. 1. den dali gumičky mezi stoličky aby se vytvořila mezera pro kroužek (5 minut). Druhý den jsme šli na připevnění kroužků na stoličku (cca 20 minut). A za týden připevnili zámky a drát (1 hodina).
@berusa.m píše:
@evill
Dceři je nasazovali na etapy. 1. den dali gumičky mezi stoličky aby se vytvořila mezera pro kroužek (5 minut). Druhý den jsme šli na připevnění kroužků na stoličku (cca 20 minut). A za týden připevnili zámky a drát (1 hodina).
Aha to je zvláštní, má objednaný jen jeden termín. Já to právě potřebuju časově nějak naorganizovat. Takže kdyby to dělali všechno naráz tak zhruba 1,5 hodiny?
Mě to nasazoval vše při jedné návštěvě a trvalo to asi hodinku max hodinku a pul…
Já jdu příští týden a jsem objednaná jen na jeden termín, prý mám počítat tak hodina až hodina a půl a další KO asi za týden, pak za dva a pak už po měsíci, už je mám vypsané do jara ![]()
Myslim, ze jsem to tak taky mela. Nejdriv mi nasadil zamky a krouzky na zadni zuby, protoze jsem mela predkus a potrebovala to posunout cele, to jsem mela asi pul roku, a pak mi to nasadil rovnou na celou jednu celist. Tak hodinka, max. dve.
@evill píše:
Aha to je zvláštní, má objednaný jen jeden termín. Já to právě potřebuju časově nějak naorganizovat. Takže kdyby to dělali všechno naráz tak zhruba 1,5 hodiny?
Ano dohromady asi hodinku a půl - stejně jako popisovaly ostatní holky. Nás na to postupné nasazování rovnátek sestřička upozorňovala. Ale možná má každý ortodontista svůj postup.
@evill já to měla se vším všudy (jednu čelist) asi hodinu a půl. Den před tím to byla otázka pár minut, kdy jsem dostala gumičky kvůli mezerám.