Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@panikralickova píše:
Dámy, můžete mi prosím vysvětlit, proč je pro Vás plácnutí přes ruku fyzický trest?
Za mne plácnutí upozorňuje - nech ty ruce v klidu, děláš rukama něco, co se nemá. Ale NEBOLÍ TO. Fyzický trest je něco, co bolí. Nebo ne???Rozhodně jsem proti „facce“ tj. plácnout přes hlavu, záhlavec atp… to už je za mne čisté ubližování, ať už to je jakkoliv jemné. Tam prostě placate dítě přes hlavu a tou hlavičkou fakt žádné hlouposti neprovádí.
Dámo, fyzický trest není jen něco, co bolí. To plácnutí k tomu patří také, i když třeba nebolí.
Nicméně neřešíme definici plácnutí, ale možné plácnutí dítěte učitelkou v MŠ. Čili použití tohoto trestu na dítěti cizí osobou než je rodič.
Já mám pocit, že mi pořád nechcete někteří rozumět nebo se vytáčíte a neodpovídáte na základní tématickou otázku.
Tady se to začíná obracet v klasickou hádku - jestli používat jako výchovnou metodu (ne)plácání doma svou rukou. Tam jsme se dostat nechtěli a zakladatelka tím méně. Tu zajímalo něco jiného, než jak kdo si doma vychovává svoje děcko.
Možná to tu už zaznělo, dočítám postupně. Ale co přesně dává učitelce v MŠ právo dítě plácnout? ![]()
@radúna děkuji, že jsi zodpověděla na moji jednoduchou otázku „JAK DEFINUJETE FYZICKÝ TREST“.
Ta definice je třeba k tomu, abychom se dobrali k odpovědi, zda má učitelka právo plácnout dítě.
Dalajláma by z Tebe a Tvého způsobu diskuse měl jistě radost ![]()
@MillaJ píše:
Možná to tu už zaznělo, dočítám postupně. Ale co přesně dává učitelce v MŠ právo dítě plácnout?
Nic.
To je ta základní věc, kolem které se to tu pořád točí.
Neexistuje nic, co by dalo učitelce v MŠ právo uhodit dítě.
Rodiče doma jsou jiná věc a diskuse o tom, zda a nakolik oni toto právo mají, by mohla vydat na tisíce stran. Ale to je úplně jiná věc, která s tímto nijak nesouvisí.
Já si myslím, že to asi tak dramatické nebylo.. MOžná dítě vidělo jídlo, chtělo si prtíkem štouchnout do ryby učitelky to viděla a řekla to ne, holčička mohla štourat dál tak přišla a ruku odstrčila..
Mě zase kamarádka vyprávěla, jak v jedné školce nechtějí děti spát a pláčou, protože jim jedno dítě řeklo, když budou plakat, nemusí do školky.. Tak třeba ta 3 letá holčička taky dostala radu.. ![]()
@panikralickova píše:
@radúna děkuji, že jsi zodpověděla na moji jednoduchou otázku „JAK DEFINUJETE FYZICKÝ TREST“.
Ta definice je třeba k tomu, abychom se dobrali k odpovědi, zda má učitelka právo plácnout dítě.Dalajláma by z Tebe a Tvého způsobu diskuse měl jistě radost
Nemáš zač. ![]()
Dalajláma - já vím
.
@BohunkaP píše:
Nic.To je ta základní věc, kolem které se to tu pořád točí.
Děkuju. To si myslím také. Už jsem začínala mít pocit, že jsem se svým názorem jediná.
@marmelada78 píše:
Já se zeptám úplně mimo, to je tak velký problém, když 3 leté dítě hrabe rukou v talíři?
to nemyslýš vážně? proč by se mělo dítě hrabat v talíři. Ty myslíš, že je to normální? Jestli jo, tak potěš koště ![]()
@BohunkaP píše:
Nic.To je ta základní věc, kolem které se to tu pořád točí.
Rodiče doma jsou jiná věc a diskuse o tom, zda a nakolik oni toto právo mají, by mohla vydat na tisíce stran. Ale to je úplně jiná věc, která s tímto nijak nesouvisí.
Definuj přesně „uhodit dítě“. Pokud vím, učitelka to dítě neuhodila. Uhození je pro mě třeba pohlavek, facka, ne plácnutí přes ruku, kterou se 3 leté dítě hrabe v jídle. ![]()
@mojmira píše:
to nemyslýš vážně? proč by se mělo dítě hrabat v talíři. Ty myslíš, že je to normální? Jestli jo, tak potěš koště
@krtek7489 třeba mohola dítě jakoby klepnout po prstech, jak se říká.. nemusela ani jakoby plác, ale takové to klepnutí, to ne..
Ale to fakt nikdo nezjistí..
@marmelada78 píše:![]()
![]()
![]()
![]()
Tebe si už pamatuju, neustále podrážděná a rozdrážděnáMěla bys to někde vyventilovat. Pokud možno ne tady
omyl, milá zlatá, veliký omyl
@krtek7489 píše:
Definuj přesně „uhodit dítě“. Pokud vím, učitelka to dítě neuhodila. Uhození je pro mě třeba pohlavek, facka, ne plácnutí přes ruku, kterou se 3 leté dítě hrabe v jídle.
Plácnutí přes ruku je „uhodit“.
Není podstatné, proč to udělala ani zda to dítě bolelo.
Tu žádanou „definici tělesného trestu“, jak ji cítím já, jsem psala výše.
Učitelka tuto nastalou situaci musí řešit jinak.
@krtek7489 píše:
Definuj přesně „uhodit dítě“. Pokud vím, učitelka to dítě neuhodila. Uhození je pro mě třeba pohlavek, facka, ne plácnutí přes ruku, kterou se 3 leté dítě hrabe v jídle.
Nezlob se, ale když to pochopit nechceš, tak proč do toho pořád takhle vyrypuješ? PLÁCLA ho, což je prostě FYZICKÝ TREST, a učitelka v mš na to nárok nemá, na tom se tady snad většina shodla. Doma at už si každý dělá co chce.
@BohunkaP píše:
Plácnutí přes ruku je „uhodit“.Není podstatné, proč to udělala ani zda to dítě bolelo.
Tu žádanou „definici tělesného trestu“, jak ji cítím já, jsem psala výše.
Učitelka tuto nastalou situaci musí řešit jinak.
Takže ty vůbec nerozlišuješ plácnout dítě, uhodit dítě a zbít dítě?