Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@radúna mě zajímá i příčina - ta je zřejmá. Důsledek - vždyť ani nevíme, co se tam stalo! Možná nám to zakladatelka dneska řekne.
Za mě - rukama se jídlo nejí. Holčička by to měla znát a neměla by to dělat doma ani ve školce.
@Capelucita Souhlasím. Zajímalo by mě, jak by matky neplácačky řešily to co jsem řešila před časem. Moje malá 19 měsíční kočička vlezla na WC a vymotala tam na zem celou roli toaletáku. Ano, někdo si řekne hloupost. Ale přejít to bez povšimnutí? Nebo na ní začít psychologicky působit, domlouvat, sáhodlouze vysvětlovat? Plácla jsem jí přes ruku a už to nikdy neudělala ![]()
Potrefené husy se vždy ozvou.
Odcházím dělat něco užitečného. ![]()
@Capelucita píše:
Potrefené husy se vždy ozvou.Odcházím dělat něco užitečného.
tak jsi se právě ozvala jako ta největší husa.
@Capelucita a já tě znovu prosím, najdi ty drsné příspěvky. Znovu prosím. V opačném případě působí tvůj výlev poněkud směšně…
@krtek7489 děkuji náčelníků, že jsi se mě zastal.
Ale už fakt odtud mizím. Zavřete oči, odcházím.
@Capelucita píše:
@krtek7489 děkuji náčelníků, že jsi se mě zastal.Ale už fakt odtud mizím. Zavřete oči, odcházím.
Halóó, ještě neodcházej a najdi, prosím, ty drsné příspěvky, které zmiňuješ…
Prosím…
@radúna píše:
Halóó, ještě neodcházej a najdi, prosím, ty drsné příspěvky, které zmiňuješ…
Prosím…
řekla bych že je to marný, přece nebude nic hledat potrefeným militantním husám
…ale je to legrační taková reakce. ![]()
Mně docela zaujalo, jak ti, co mají jasno o tom jak se mají správně vychovávat děti a všude okolo nich je spousta nevychovaných grázlíků, které nikdo neplácl, tak se sami na diskuzích kolikrát chovají jak nevychovanci.
Mají takové drsné řeči od rány
, neumí se omluvit, pokud přestřelí, uznat chybu, nálepkujou nebo i urážejí (to nemluvím konkrétně o téhle diskuzi, ale obecně)…
@krtek7489 píše:
@Capelucita Souhlasím. Zajímalo by mě, jak by matky neplácačky řešily to co jsem řešila před časem. Moje malá 19 měsíční kočička vlezla na WC a vymotala tam na zem celou roli toaletáku. Ano, někdo si řekne hloupost. Ale přejít to bez povšimnutí? Nebo na ní začít psychologicky působit, domlouvat, sáhodlouze vysvětlovat? Plácla jsem jí přes ruku a už to nikdy neudělala
A proč bychom zde měli řešit tvoji malou dceru, kterou si doma vychováváš dle svého?
![]()
Tady se řeší plácnutí (možné plácnutí) dítěte učitelkou v MŠ…
@krtek7489 píše:
@Capelucita Souhlasím. Zajímalo by mě, jak by matky neplácačky řešily to co jsem řešila před časem. Moje malá 19 měsíční kočička vlezla na WC a vymotala tam na zem celou roli toaletáku. Ano, někdo si řekne hloupost. Ale přejít to bez povšimnutí? Nebo na ní začít psychologicky působit, domlouvat, sáhodlouze vysvětlovat? Plácla jsem jí přes ruku a už to nikdy neudělala
To jsi fakt dobrá ![]()
A z toho usuzuješ, že by to tak platilo na všechny děti? Asi bys docela koukala.
Jinak vyhodnotit vymotaný toaleťák jako trestuhodnou věc, to by mě fakt nenapadlo.
@ospalámyš píše:řekla bych že je to marný, přece nebude nic hledat potrefeným militantním husám
…ale je to legrační taková reakce.
Mně docela zaujalo, jak ti, co mají jasno o tom jak se mají správně vychovávat děti a všude okolo nich je spousta nevychovaných grázlíků, které nikdo neplácl, tak se sami na diskuzích kolikrát chovají jak nevychovanci.
Mají takové drsné řeči od rány, neumí se omluvit, pokud přestřelí, uznat chybu, nálepkujou nebo i urážejí (to nemluvím konkrétně o téhle diskuzi, ale obecně)…
![]()
Máš pravdu, předsedo ![]()
Nicméně, ten teatrální odchod uživatelky „Capelucita“, který měl zřejmě evokovat O. Nového z filmu Kristián - tak ten mi spíš připomněl útěk krále Kazisvěta za vydatné salvy smíchu prince a princezny a ostatních v sále, když zjistil, že prohrál (nejen princeznu).
@marmelada78 píše:
Já se zeptám úplně mimo, to je tak velký problém, když 3 leté dítě hrabe rukou v talíři?
No, promiň, ale to je snad problém i u daleko mladších… jestli Tvoje dítě vybírá brambory z polévky rukama a Ty mu to toleruješ, hlavně aby chudinka jedl… co dodat ![]()
Naprosto souhlasím s @radúna, výstižněji bych to nenapsala.
Některé tady odbíháte od tématu diskuse a zevšeobecňujete ji na onen věčný rozpor - TĚLESNÉ TRESTY ANO ČI NE?
Ale to je konkrétně tady úplně mimo mísu.
Kdo má potřebu na svoje dítě používat fyzické tresty, ať si používá - jeho zodpovědnost, jeho starost. Ale tato situace je o mateřské škole - a bez ohledu na cokoli dalšího, učitelka vůči dítěti fyzický trest použít nesmí. Není podstatné, jakou silou plácne nebo přes co plácne - fyzický trest je fyzický trest, patří do něj i symbolické třepnutí přes ruku, zadeček nebo cokoli. Toto učitelka udělat nesmí.
Dělají-li to rodiče, jejich starost - ale učitelky jsou vedeny k tomu, aby s dětmi pracovaly jinak. Proto studují, proto mají praxe - aby se naučily děti vést bez těchto věcí. Kdo to neumí - nebo k tomu dokonce není ochoten - nemá ve školství co dělat.
@boball píše:
vybrala bych si tu buzeraci. Můj syn nechce jíst pořádně obědy, pokud nejsou zcela podle jeho gusta. Takže sní pár lžic a pak nastane ta buzerace a vyhrožování, protože chce krmit. Takže nakonec sní. Myslela jsem, že paní učitelka bude mít větší respekt, jenže ouha, přemluvil jí, paní učitelko, můžeš mne trošičku krmit? Mrká u toho půl metrovýma řasama a tváří se jako chudáček. No a paní učitelka z něj celá poprděná, ale on je takové zlatíčko, ho vždy doláduje. Takže dnes dostal doma do kožichu a mám slíbeno, že zítra opravdu vše spapá sám, tak jsem zvědavá
Dík za smysluplný příspěvek.. akorát si tu buzeraci u jídla moc nedokážu představit
On když jíst nechce tak nejí, nevím jak bych ho fyzicky přinutila sníst jídlo. Domluvy a vyhrožování nefungují vůbec, je mu všechno jedno, on je svým způsobem hrozně spokojené děcko, takže když jsem mu naposledy schovala všechny traktory a bagry což je asi nejhorší trest, tak si vyzul bačkory, spojil je provázkem a hrál si na vlak, naprosto spokojen, ve mně to vřelo že jsem si musela jít do vedlejší místnosti kopnout do skříně
![]()
Holky, nechtěla bych vidět ty vaše andílky neposkvrněné plácnutím. Nevím jak vy, ale já už mám zpětnou vazbu své výchovy a nemůžu si stěžovat. ![]()
@BohunkaP píše:
![]()
![]()
![]()
No, promiň, ale to je snad problém i u daleko mladších… jestli Tvoje dítě vybírá brambory z polévky rukama a Ty mu to toleruješ, hlavně aby chudinka jedl… co dodat
Nemusíš dodávat nic
Mně osobně je to úplně jedno jak který děcko jí, ať jí třeba ze země, já řeším problémy, které jsou opravdové „problémy“ a né takové chujoviny jako vymotaný hajzlpapír nebo to že děcko šťouchá do ryby na talíři rukou. Ale zas uznávám, že pokud člověk žádné jiné problémy nemá, tak nějak se zabavit holt musí ![]()