Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ka2ka píše:
@mojmira naprostá pravda a pak se ti rodiče diví, když je děti vykradou, zmlátí a zavřou do domova důchodců
Vzhledem k tomu, ze se deti uci napodobou, tak dite, ktere se cele detstvi uci resit konflikty jinak nez bitim/placnutim, jiste v dospelosti znicehonic nepouzije tenhle model vuci rodicum ![]()
Stejne tak pokud vidi od malicka domaci peci o praprarodice/prarodice, tezko strci posleze rodice do starobince. Aspon doufam! ![]()
I kdyz pripustim, ze nekdo muze prikladat fyzickymu trestu vychovny vyznam /i kdyz jednodussi je imho pouzit podle veku a rozumu decka system odneseni-odvedeni pozornosti-dohoda/, tak na pajdaku se tenhle pristup zcela jiste neuci ![]()
V klidu bych se zeptala piuc, v cem byl s dcerou problem, ono uz z hovoru vyplyne vic - uz jsi s ni zakladatelko mluvila?
@ospalámyš píše:
Mně je vcelku fuk, jestli někdo považuje plácnutí za fyzický trest, nebo je to až silnější plácnutí po zadku, nebo rána mezi oči,…třeba je plácnutí něco zcela jiného, nevím teda co. O definicích tohle není.Podsttaný je, že to učitelka použít nesmí. jestli vám nevadí, že vám učitelak děti občas plácne víc nebo míň, vaše věc. Dobře vychované dítě vám učitelka plácající děcka ale nezaručí a taková přípravka na „život“ mu nejspíš nezaručí ani ten lepší život
„chránit děti od všeho zlého“ je dost širokej pojem a já do něj nezahrnuju učitelku, která už ve školce má potřebu používat tělesné tresty, plácnutíčka a podobně.
Pokud nechci, aby mé dítě někdo ve školce „plácal“, tak to neznamená, že je to skleníková kytka, an kterou se nesmí nikdo „škaredě podívat“, to je demagogie. Třeba jsou rodiče s takovým přístupem, ale to nevyřeší žádné povolení tělesných trestů ve školkách. Nevychovaní frackové byli, i když se všude používaly rákosky.
Přesně. ![]()
Mě úplně fascinuje takový názorový extrém - od mantinelu k mantinelu.
To, že někdo nesouhlasí (konkrétně tady v téhle diskuzi o plácání děcek ve školce) s jakýmkoliv fyzickém trestem ve vzdělávacím institutu přece neznamená, že jeho výchova vede k rozcapeným a rozmazleným parchantům…
![]()
Nebo snad ano?
Líbí se mi, jak v tom mají někteří hned jasno
a přesně ví, jakou výchovnou metodu zřejmě preferuji a hned mě zaškatulkovali (i chlapi zde
) mezi hysterky, na jejich zlatíčka se nesmí ani křivě zhlédnout… ![]()
Tak plácnout snad učitelka nesmí- bez debaty. Má si poradit jinak- viděla jsme ve školce hodně problémové děti a fyzické tresty se tedy nemusely používat- to považuji za něco automatického. A kluk se dal prostě zklidnit jinak. Razantně, bylo to potřeba, ale žádné plácání. To jen uvádím jako příklad- ten kluk byl opravdu náročnej.
Kdyby učitelka plácla moje dítě, tak to budu považovat za selhání - její.
A teda nevím, jaký přečin by dítě muselo udělat- třeba moje- si to neumím představit, aby bylo plácnuto. Zlobí tak nějak standardně všechny. Nic vyjímečného, hlavně tedy v ústavech jsou hodné. Ale učitelka by si měla poradit.
@g.sandova Můžu se do budoucna zeptat, jak se razantně dá zklidnit kluk bez dotyku lidské ruky? Nerýpu, fakt mě to zajímá. ![]()
@Litta já jsem nenapsal, že bez doteku, já psala, že bez plácání, mlácení. To je rozdíl. Ano, kluk musel být odveden- chycen za ruku, za paži- mlátil děti. Učitelka musí chránit ostatní děti- to je snad jasný. Ale nemlátily ho, neplácaly, nic ho nebolelo. Kluk byl po pár dnech ve školce zklidněn tak, že normálně spolupracoval.
@Litta Tak razantne vs zklidnit se tak nejak uz z podstaty veci vylucuje, ne?
Razantne se da v ten moment zabranit nezadouci cinnosti, ale decko tak neuklidnis ![]()
@g.sandova píše:
@Litta já jsem nenapsal, že bez doteku, já psala, že bez plácání, mlácení. To je rozdíl. Ano, kluk musel být odveden- chycen za ruku, za paži- mlátil děti. Učitelka musí chránit ostatní děti- to je snad jasný. Ale nemlátily ho, neplácaly, nic ho nebolelo. Kluk byl po pár dnech ve školce zklidněn tak, že normálně spolupracoval.
Odveden a pak? Co znám děti, tak by se přiřítily zpět, i kdybys jim tam ukázala Lego.
Ale ok, raději se do toho pouštět nebudu - zlobivé děti mě vytáčí a svoje raději zatím nemám. ![]()
@majdula1 píše:
@Litta Tak razantne vs zklidnit se tak nejak uz z podstaty veci vylucuje, ne?
Razantne se da v ten moment zabranit nezadouci cinnosti, ale decko tak neuklidnis
To napsala @g.sandova - "A kluk se dal prostě zklidnit jinak. Razantně, bylo to potřeba, ale žádné plácání. " ![]()
Zabraneni chycenim ruky je v pohode, to beru, kdyz se budou rvat psi, taky je od sebe odtrhnu - razantne
V nasi skolce si pak piuc drepnou a dalsi fyzickej kontakt uz razantni neni - chytnou dite za rucky nebo ramena, pobavi se z oka do oka… tim se vetsinou uklidni.
Příspěvek upraven 16.09.14 v 09:55
@majdula1 už jen to razantní zabranění v nežádoucí činnosti tabralo- dítě se zklidnilo. Hele tenhle kluk, to bylo něco hroznýho. Nikdy jsem dítě s takto nevymezenejma hranicema nepotkala- to byl ten zásadní problém. Za tu dobu, co chodím do školek, jsem tohle neviděla. Když jsem se bavila s maminkou, ta mi řekla, že byl vyloučen už z jedné školky už po dvou dnech. Prostě řekli, že tohle ne. Nezvládaly ho a ani se s s ním nechtěly učitelky otravovat- nevdivím se. Když jsem ale viděla maminku v akci- tedy v komunikaci se svým dítětem- bylo mi to skoro jasný. Když napadl v šatně moje dítě- ani nehla brvou, já jsem ho musela odtrhnout. A byl hned klid, on jen pořád zkoušel, co může, chtěl vymezit ty hranice, který mu matka nedokázala vymezit.
@majdula1 podle toho co píšeš to je jednoduché, když dítě fyzicky netrestám vyroste z něho řádný občan, pokud ho trestám je pak i v dospělosti zlý a agresivní, tedy alespoň na mě tvůj příspěvek takto působí.
Jinak nás ve školce fyzicky trestali, mlátili, plácali, tahali za vlasy, nedovolovali nám chodit na wc, nutili nám jídlo až jsme zvraceli, zakazovali nám hrát si a našla by se spousta dalších věcí.
@Litta bez plácání, budeš se divit! A učitelky profíci. Kluk nemožnej, jak jsem psala, za pár týdnů ho zkrotily bez pohlavků, mlácení. Nikdy by si to nedovolily. Obě uč. svoje děti taky nebijí- často jsme se s nima o výchově bavila. Fakt je obdivuju. Já bych na to nervy neměla
@Litta Promin, uz vidim. @g.sandova Tak to byl fakt extremni pripad. Ale verim, ze v dobre skolce by si poradili ![]()
@g.sandova píše:
@Litta bez plácání, budeš se divit! A učitelky profíci. Kluk nemožnej, jak jsem psala, za pár týdnů ho zkrotily bez pohlavků, mlácení. Nikdy by si to nedovolily. Obě uč. svoje děti taky nebijí- často jsme se s nima o výchově bavila. Fakt je obdivuju. Já bych na to nervy neměla
Však já neříkám, že je mají mlátit.
Jen mě prostě zajímá, co tedy fungovalo, když už jsi ten případ zmínila. Jestli se s ním má o tom promluvit, nebo to je k ničemu, protože v tu chvíli nevnímá a když už je klidný, tak si to skoro ani nespojí a pak to udělá zas. A tak.