Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@panikralickova píše:
No já nevím dámy, ale jak si představujete to plácnutí??? Ono je rozdíl PLÁCNOUT a UHODIT.
Za mne je plácnutí - tj. takové to lehonké úplně OK.
V některých případech je dle mého názoru fyzické naznačení toho, že se něco nedělá mnohem lepší než dlouhá diskuse.
Ono je úplně jedno jakej je v tom rozdíl, učitelka si nesmí dovolit ani jedno!
Jedna učitelka na 27 dětí, ale to jenom ráno ne? To snad ani není možné, že by to povolili
třeba je tu nějaká odbornice.
U nás je jedna učitelka jen ráno, pak přichází druhá a přes svačinu, procházku až přes spaní jsou v plném počtu…
@panikralickova píše:
V některých případech je dle mého názoru fyzické naznačení toho, že se něco nedělá mnohem lepší než dlouhá diskuse.
Ta tento názor dokážu pochopit, sama ho nepreferuji, ale dokážu pochopit, ale u rodičů, ne učitelky, ta si to prostě dovolit NESMÍ
@Anonymní píše:
@valkil - ano, sotva zvládají, i to sami přiznají. Na třídu 27 dětí ve věku 3-4 let je 1 paní učitelka.
Tak krom toho, že je to protizákonný, je to i velice nebezpečný!!! Do takový „školky“ bych dítě nedala ![]()
@Verunecka289 Ale tak je to přeci téměř všude. Na třídu (tedy 28 dětí, což je ze zákona maximum) jsou sice dvě učitelky, ale většinu své směny jsou tam samy, kryjí se jen přes vycházku a oběd. To je naprosto normální a zvládnout se to dá. A je taky jasný, že těch dětí tam nebývá plný počet.
@Temaho u nás ne
a u svýho dítěte bych to prostě nedovolila, ale ať si každej dělá jak chce
navíc pokud samy učitelky říkají, že to nezvládají, tak to asi OK tuplem není
![]()
@Verunecka289 píše:
@Temaho u nás nea u svýho dítěte bych to prostě nedovolila, ale ať si každej dělá jak chce
navíc pokud samy učitelky říkají, že to nezvládají, tak to asi OK tuplem není
![]()
kolik učitelek máte celkem na třídu? Nebo máte nějakou kratší otvírací dobu školky? Protože 2 učitelky mají logicky 8 hodinovou pracovní dobu a většina školek má otevřeno dýl.
A jinak k tématu asi bych se učitelky zeptala, jak to bylo. Ale ty znáš své dítě nejlíp a víš, jestli věci zveličuje a jak by na plácnutí reagovalo.
Nám se dcera loni z ničeho nic zbrkla, že do školky prostě nepůjde, plakala, prosila, byla úplně zoufalá… Přitom do té doby chodila strašně natěšená, kolikrát jsem ji musela ze školky tahat, jak se jí nechtělo
když jsem se ptala, o co jde, říkala pořád dokola nějaký „ongil“…
tak jsem se šli do školky zeptat, co to jako je ten „ongil“, jestli se něco nestalo atp… No a prý měli ve školce nějaké dva mongolské klučíky, kteří absolutně neuměli česky, ani slovíčko!
Ostatní děti bili, brali jim hračky, dělali naschvály…
celkem jsem čučela, ale ty učitelky jim prostě nesmí dát na zadek, samy z toho byly nešťastné, že jsou jak opice a dělaj si co chtěj…
malá je strašná cíťa, brala to hrozně, nesnáší nespravedlnost. Takže jsem přehlásila jinam, a byl klid
![]()
No moje dítě by nikdo plácat nesměl a to ani z rodiny. A rozhodně bych neřešila intenzitu. prostě mi na dítě nikdo šahat nebude. Nevztahnu ruku na psa a nesmí to udělat ani nikdo jiný, tak bych to tuplem netolerovala u dítěte.
@loula píše:
Nám se dcera loni z ničeho nic zbrkla, že do školky prostě nepůjde, plakala, prosila, byla úplně zoufalá… Přitom do té doby chodila strašně natěšená, kolikrát jsem ji musela ze školky tahat, jak se jí nechtělokdyž jsem se ptala, o co jde, říkala pořád dokola nějaký „ongil“…
tak jsem se šli do školky zeptat, co to jako je ten „ongil“, jestli se něco nestalo atp… No a prý měli ve školce nějaké dva mongolské klučíky, kteří absolutně neuměli česky, ani slovíčko!
Ostatní děti bili, brali jim hračky, dělali naschvály…
![]()
![]()
celkem jsem čučela, ale ty učitelky jim prostě nesmí dát na zadek, samy z toho byly nešťastné, že jsou jak opice a dělaj si co chtěj…
malá je strašná cíťa, brala to hrozně, nesnáší nespravedlnost. Takže jsem přehlásila jinam, a byl klid
![]()
Tak to má ale řešit školka a takové děti poslat domů. Bohužel mi je jasné, že se tak často asi neděje
ale to je pak o reputaci té školky. Pokud nedokáže bez násilí hájit slušné děti, to by pro me byl důvod odchodu.
Jsem z Prahy ve všech státních školkách je tu situace podobná, je tu 27 dětí na 1 učitelku (resp. 2, kterým se částečně kryjí směny). Ve spoustě Pražských čtvrtí, berou do státních školek až předškoláky…Jedině pak soukromá školka, ale nemám jen 1 dítě a to se pak celkem prodraží.
@loula - dcera má ve škole ukrajinského chlapečka, který také neumí česky…On tedy naštěstí neubližuje, ale zas pořád brečí, asi je tam nešťastný…
Aha, a jak, prosím Tě???
Dámy, já se Vám fakt divím…
Ještě teda dokážu nějak překousnout, že Vám vadí, když dítě plácne učitelka v MŠ, ale že Vám vadí dítě jemně plácne vlastní dědeček…
Pak se opravdu nedivím tomu, že do první třídy nastupuje z 90% parta dětí, co jsou dost nezvladatelné. A jak říkají zasloužilé učitelky, není to chyba dětí, ale rodičů.
@ospalámyš píše:
Poradit si musí bez plácnutí i dlouhých diskuzí…
U nás ve třídě je 28 dětí, ráno je tam učitelka sama, na ranní vycházku jí přichází pomoct posila (bývalá pedag. pracovnice), která pomůže s oblékáním a jdou ven. Před obědem je tam již i druhá učitelka na odpolední. Všechny učitelky mi připadají vyrovnané, zvládají, jsou velmi profesionální. Fyz. tresty jsou naprosto vyloučené. Dokonce ani nesmí dítě nutit do jídla, říkala jsem jí, že dcera některá jídla odmítá a ona mi na to odpověděla, že nutit nesmějí. Pochybuju tedy, že by u nás nějaké dítě dostalo přes ruku, že se hrabe v jídle.
Na tvém místě bych se na to té učitelky v klidu zeptala, jak to bylo a kdyby se ti její vysvětlení nelíbilo, řekla bych jí to, že si to nepřeješ. No a podle reakce buď z toho nic nedělala, nebo řešila dál. Ale aby se dcera kvůli tomu neměla těšit do školy, to bych určitě nenechala být, byla by to škoda.