Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Capelucita píše:
@ospalámyš tělesný trest - není symbolické plácnutí přes ruku. Ale už se s vám militantními matkami nebudu dohadovat. Řešíte kraviny. Už chápu, proč jsou jinde víc v pohodě. Mateřská je půl roku a matka pak fičí do práce.
tak fič taky, ať jsi v pohodě.
@g.sandova já v pohodě jsem. Navíc nejsem ani hysterický, ani vztahovačná. ![]()
@Capelucita Ale fuj, takova demagogie
Jak souvisi placani s ucenim stolovani, hygieny a sebeobsluhy? Jine maminky placaji a nic z toho deti nenauci. Jine zas neplacaji a nauci. A jine placaji a nauci. A jine zas… Nezevseobecnuj ![]()
A jak s tim souvisi prace/reseni kravin na materske? Ja byla jak na RD 24/7 s detma, tak v praci a decka 9h ve skolce a chovala jsem se k nim (a resila kraviny
) furt stejne.
@majdula1 Závidím maminkám, co plácají a naučí. U naší slečny to nemá efekt, musím ji týrat psychicky (přísným hlasem, vážnými promluvami, výhružkami a odebíráním „úplatků“). Doufám, že než to začne být trestné, tak bude trochu zformovaná.
@Knihomyš píše:
@majdula1 Závidím maminkám, co plácají a naučí. U naší slečny to nemá efekt, musím ji týrat psychicky (přísným hlasem, vážnými promluvami, výhružkami a odebíráním „úplatků“). Doufám, že než to začne být trestné, tak bude trochu zformovaná.
@boball píše:
No, myslíš, že není? Taky už s tak velkým dítětem chodíš snad do restaurace a když se tam bude v tom hrabat rukama
Jo do restaurace sice chodíme, ale moje dítě tam nejí. Nejí totiž skoro nic. Takže když ted po cca ročním období kdy byl živ z rohlíků a jablek, chce vybírat brambory z polívky rukama tak jsem svým způsobem šťastná
To nic nemění na tom, že lžící i vidličkou jíst umí. Takže ted nevím jestli ho začít hned buzerovat při tom jídle, nebo být ráda že vůbec něco jí. ![]()
@marmelada78 píše:
Jo do restaurace sice chodíme, ale moje dítě tam nejí. Nejí totiž skoro nic. Takže když ted po cca ročním období kdy byl živ z rohlíků a jablek, chce vybírat brambory z polívky rukama tak jsem svým způsobem šťastnáTo nic nemění na tom, že lžící i vidličkou jíst umí. Takže ted nevím jestli ho začít hned buzerovat při tom jídle, nebo být ráda že vůbec něco jí.
Učitelka má na starost celou třídu, těžko může tolerovat vybírání brambor z polívky rukama. Děcka se učí příkladem, jak to má udělat?
@Capelucita píše:
@ospalámyš tělesný trest - není symbolické plácnutí přes ruku. Ale už se s vám militantními matkami nebudu dohadovat. Řešíte kraviny. Už chápu, proč jsou jinde víc v pohodě. Mateřská je půl roku a matka pak fičí do práce.
Je to tvůj pohled. Ale mám otázku: Co to tedy je? Kam by jsi zařadila výraz: „plácnutí přes ruku“?
Ad. militantní matky…:
máme tu nový výraz asi - místo otřepaných supermatek nastupují militantní matky?
![]()
Víš ty vůbec, co to vlastně znamená? Nebo to je podle tebe momentálně každá, která má jiný názor na fyzické tresty u dětí v MŠ, nebo-li přesněji řečeno, že učitelka nemá právo plácat děti ve školce?
@Capelucita píše:
Ano, hlavní problém je, že děti jdou do kolektivu nepřipravené. Jejich maminky je sice neplácají přes ruce, ale zato je ani nenaučí pořádně stolovat a osobní hygieně. Sebeobsluze také ne.
Tak tomuhle jsem absolutně neporozuměla…
![]()
Pořád řešíme školku a pravomoc učitelky v MŠ. Zda plácat nebo ne.
O tom, jak kdo vychovává doma - to snad neřešíme a ani rozebírat nikdo moc nechceme.
Já bych zůstala u té školky a učitelky. Co má kdo doma, to je těm druhým po tom prd.
@Capelucita píše:…a tělesné tresty jsou v ěnketrých těchto pohodových krajinách zakázané
Mě je jedno jak si to nazveš nebo nenazveš, učitel nesmí děti plácat ani symbolicky ani nesymbolicky.
Jinak nemá cenu se k nějakým „militantním matkám“ ani vyjadřovat, to je tak akorát úsměvný.
Příspěvek upraven 16.09.14 v 13:01
@marmelada78 píše:
Jo do restaurace sice chodíme, ale moje dítě tam nejí. Nejí totiž skoro nic. Takže když ted po cca ročním období kdy byl živ z rohlíků a jablek, chce vybírat brambory z polívky rukama tak jsem svým způsobem šťastnáTo nic nemění na tom, že lžící i vidličkou jíst umí. Takže ted nevím jestli ho začít hned buzerovat při tom jídle, nebo být ráda že vůbec něco jí.
Nechápu, co má společného to, že byl rok živ na rohlíkách a jabkách s tím, že vybírá 3 leté dítě brambory z polévky rukama.
Snad je může vybírat lžící, ne? 3 leté dítě musí již znát zásady stolování. 3 letému jsem ochotna max. tak nakrájet maso. Jíst rukama brambory z polévky v tomto věku je trochu mimo. kdyby ve školce měla ta učitelka takových dětí 20,tak to aby jí pak odvezli. A vinou je bohužel nedůslednost rodičů ![]()
@majdula1 teď děláš to samé co já. Ano smíchala jsem jablka s hruškama. Ale za mě, plácnutí není fyzický trest. Většína dětí chodí do školky nepřipravená (mrkni do dalších diskuzí) a matky doufají, že je učitelky rychle všechno doručí. To není správné. Myslím, že ve školkách by měl být řád a pořádek.
Mmch, psychické tresty mě osobně přijdou hrozné. Na dítě za trest nemluvit nebo si s ním nepohrát. Já raději udělám za včas ty ty ty a pak plácnutí přes ruku, pak znovu rychle probereme, proč se to nedělá a jedeme dál.
Moc se o tom nemluví, ale násilí může být jak fyzické, tak psychické. Ženy většinou týrají psychicky. Postiženým se to hůř dokazuje.
Ano, šla jsem teď i já do extrému. Ale není lepší dítě připravit s láskou na život? Věnovat se mu, položit mu základy lidského života? Naučit ho jíst? Smát se? Mít rád? Pomoci mu hledat, co je dobré a co špatné? Nechránit ho zbytečně před světem? Naučit ho, jak se bránit? Jak vyjednávat? A hlavně, odlišit zrno od plev? Zbytečné od podstatného?
Nevěřím, že bys se 3 dětmi a prací k tomu měla čas řešit nepodstatné věci.
Ano, pro každého z nás je podstatné něco jiného. Ale mě fascinuje, jakým způsobem se to tady rozjelo.
@marmelada78 píše:
vybrala bych si tu buzeraci. Můj syn nechce jíst pořádně obědy, pokud nejsou zcela podle jeho gusta. Takže sní pár lžic a pak nastane ta buzerace a vyhrožování, protože chce krmit. Takže nakonec sní. Myslela jsem, že paní učitelka bude mít větší respekt, jenže ouha, přemluvil jí, paní učitelko, můžeš mne trošičku krmit? Mrká u toho půl metrovýma řasama a tváří se jako chudáček. No a paní učitelka z něj celá poprděná, ale on je takové zlatíčko, ho vždy doláduje. Takže dnes dostal doma do kožichu a mám slíbeno, že zítra opravdu vše spapá sám, tak jsem zvědavá ![]()
Militantní matky jsou pro mne ty, které když nemohou házet kameny, tak hází spoustu drsných příspěvků, pokud někdo netleská jejich pravdě.
@Capelucita píše:
Militantní matky jsou pro mne ty, které když nemohou házet kameny, tak hází spoustu drsných příspěvků, pokud někdo netleská jejich pravdě.
Kde jsou ty drsné příspěvky a od koho v téhle diskuzi?
Já ti nějak vůbec nerozumím. nejdřív nazveš někoho militatním, pak píšeš o drsných příspěvcích, o tleskání pravdě, fakt jsme z toho jelen. žádné drsné příspěvky jsem v téhle diskuzi nečetla ani z jedné strany spektra. první drsný příspěvek byl od tebe a něco o militantcích matkách a o tom, že by měly jít po půl roce do práce, aby neřešily kraviny.
tak něco ocituj, jinak to je o ničem.
Příspěvek upraven 16.09.14 v 13:08
@Capelucita píše:
Najdi, prosím ![]()