Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ka2ka píše:
@majdula1 podle toho co píšeš to je jednoduché, když dítě fyzicky netrestám vyroste z něho řádný občan, pokud ho trestám je pak i v dospělosti zlý a agresivní, tedy alespoň na mě tvůj příspěvek takto působí.Jinak nás ve školce fyzicky trestali, mlátili, plácali, tahali za vlasy, nedovolovali nám chodit na wc, nutili nám jídlo až jsme zvraceli, zakazovali nám hrát si a našla by se spousta dalších věcí.
Tak jednoduché to není, ani neplatí, že když dítě dostává an zadek, tak je vychované a to, co nedostává, tak z něj bude spratek. Většina navrhnutých řešení tady na diskuzích je „dej mu na prdel“ a bude po problému.
V tomhle souhlasím s @radúna názorový odezdikezdismus.
Tyhle myšlenkové zkratky, plácané dítě = vychované, neplácané= nevychovanec, co jednou rodiče zbije a o okrade, ty jsou tu na diskuzích velice časté ![]()
Nejde přece o to jestli dítě dostává na zadek, nebo je plácané nebo co, ale o to jaká je ta výchova. nemusí dostat vůbec a bude vychované, semtam dostane a bude taky vychované. akorát že zvládnout to bez toho "bití " je určitě těžší a výchovnější, za mě rozhodně lepší.
A jinak koukám, že vaše školka byla něco jako kriminál ![]()
@majdula1 píše:
@Litta Promin, uz vidim. @g.sandova Tak to byl fakt extremni pripad. Ale verim, ze v dobre skolce by si poradili
no v té druhé už si poradily učitelky a kluk se choval ve školce normálně. Chtělo to čas. Zato s matkou to bylo peklo, furt stejnej
Se synem chodí do školky chlapeček, kterému já sama mám chuť dát čočku. Přístu rodičů stejný, jak píše @g.sandova. Během společné akce se klidně vrhá na děti. Můj syn se běžel ke mně schovat, ten malý neurvalec ho přišel zatahat za vlasy, i když jsem měla syna na klíně. Rodičům to je fakt jedno. Prostě sedí a dělají, že nic nevidí. Učitelky fyzické tresty nepoužívají- chlapec má zakázáno si hrát, je převeden do jiné třídy, vedou rozhovory s rodiči… Výsledky nevalné.
@Litta píše:
Však já neříkám, že je mají mlátit.Jen mě prostě zajímá, co tedy fungovalo, když už jsi ten případ zmínila. Jestli se s ním má o tom promluvit, nebo to je k ničemu, protože v tu chvíli nevnímá a když už je klidný, tak si to skoro ani nespojí a pak to udělá zas. A tak.
tak je fakt, že jsem tam s nima nebyla pořád. Byla jsem ale svědkem několika pacifikací, právě, když začal do školky chodit- když mlátil děti, tak byl posazen na židli. Chtěl odejít- zase posazen. A zůstal sedět. Vím ale, že zpočátku tam musely být učitelky obě. Nedalo se to v jedné zvlánout
Ale problém u zakladatelky bych tak černě neviděla. Děcko se dlubalo v jídle, učitelka mu odstrčila ruku a je z toho fyzický trest
@blecha72 tak já nejsem učitelka, takže nemlátila jsem, hrubě jsem ho odtrhávala a ostře vynadala.
S touhle matkou se taky nedalo mluvit. Učitelky, jak jsem psala, si ho zpacifikovaly, kluk byl ok. S matkou prostě ne, ale to už jim mohlo být jedno. S matkou s emluvit prostě nedalo a byla tupá. Občas mi přišla úplně otupělá, fakt zvláštní.
@blecha72 být tebou, normálně ostře vystoupím, kdyby rodiče něco namítali, sjedu i je, protože tohle je přesně typ rodičů, se kterými to asi jinak nejde. Nesnáším, když si někdo myslí, že nad jeho spratka nikdo není
@g.sandova píše:
tak je fakt, že jsem tam s nima nebyla pořád. Byla jsem ale svědkem několika pacifikací, právě, když začal do školky chodit- když mlátil děti, tak byl posazen na židli. Chtěl odejít- zase posazen. A zůstal sedět. Vím ale, že zpočátku tam musely být učitelky obě. Nedalo se to v jedné zvlánout
To jsem viděla v části jednoho pořadu, myslím nějaký americký, kdy přišla chůva z televize a snažila se dát výchovu trochu dopořádku. A tam nespočetněkrát vraceli kluka do rohu na hanbu. Zdálo se, že to pomohlo, ale fakt to nebylo 3× zpátky, ale asi 2 hodiny.
A to samé pak večer s usínáním. Já to pak radši vypla, i když se zdálo, že nakonec to bylo o mnoho lepší, ta matka se s ním naučila i lépe komunikovat, on si zvyknul, že máma má poslední slovo.
@g.sandova píše:
@blecha72 tak já nejsem učitelka, takže nemlátila jsem, hrubě jsem ho odtrhávala a ostře vynadala.
S touhle matkou se taky nedalo mluvit. Učitelky, jak jsem psala, si ho zpacifikovaly, kluk byl ok. S matkou prostě ne, ale to už jim mohlo být jedno. S matkou s emluvit prostě nedaloa byla tupá. Občas mi přišla úplně otupělá, fakt zvláštní.
@blecha72 být tebou, normálně ostře vystoupím, kdyby rodiče něco namítali, sjedu i je, protože tohle je přesně typ rodičů, se kterými to asi jinak nejde. Nesnáším, když si někdo myslí, že nad jeho spratka nikdo není
Tohle to přesně charakterizuje ![]()
S učitelkami to probráno mám, s fotříkem se chystá promluvit manžel.
@Litta říkám, že zpočátku tam musely být dvě. A byly vyřízené, ale zvládly to se c tí. Co měly dělat? Třískat ho? Nemůžou si dovolit. A kluk byl předškolák, nemohly ho vyloučit. Hlavně tedy chudák kluk, šťastný asi moc nebyl. Mně přišel i frustrovaný z toho, jak neměl hranice. Ve školce vypadal spokojeně- za nějaký čas.
@blecha72 mně teda přišla i ožralá nebo sjetá, já nevím. Byla to taková divná socka- tam to bylo fakt chudák kluk, protože výchovu totálně k. rvila.
Ať si manžel promluví, jsem pro.
@ka2ka Ne, dite zvykle na fyzicke tresty nebude zle a agresivni, jak vidis, takove muze byt i naprosto netrestane decko ze skolky u @g.sandova - tam to zjevne bylo zpusobeno lhostejnosti matky a v tom to je, pokud jsou jinak vychovavane s laskou a pozornosti /placane i neplacane/, tak bude vetsina deti v dospelosti slusna a v pohode.
Jen ty trestane zrejme budou tresty povazovat za neco bezneho
a verim, ze jim pak placani vlastnich deti /v extremnim pripade manzelky, rodice/ pripadat taky normalni ![]()
Ale nechci cernobilit, kez by to bylo tak jednoduche, ze jo…
@g.sandova @majdula1 Právě. Jak něco doma nefunguje, na dětech se to hned odrazí. Některé se sice uzavře do sebe, některé je takhle divoké, ale trpí obě. ![]()
U nás ve školce, myslím, děti neplácaj, nikdy jsem neviděla, kluci nic neříkali…
Osobně si myslím, že to plácnutí nic moc nevyřeší. Já to vidím na sobě. Snažím se s klukama věci řešit v klidu, vysvětlovat a plácat co nejmíň. A sama za sebe můžu být, že když už přes ten zadek/ruku dostanou, nikdy to není tak, že já bych měla klidnou hlavu. Vždycky je to moje impulsivní reakce z toho, že jsem už vytočená, naštvaná a já sama se ocitnu ve slepé uličce, kdy nevím „kudy kam“.
S klidnou hlavou a promyšleně bych je prostě nikdy neplácla, protože v tom nevidím smysl… Jinými slovy pro mě je to, že děti plácnu moje osobní selhání… Nevidím to jako extra účinnou metodu výchovy… ![]()
Ja teda nevim, asi jsem matka tyran
ale ono obcas dat pres zadek nebo placnout pres ruku ma vetsi efekt nez vse dokola opakovat jak kolovratek…a jeste z vas pak maji deti srandu…ne opravdu, nerikam ze by se mely deti bit, ale kazde dite je jine a na kazde se musi jinak a myslim ze kdyz na ten zadek dostane tak z nej nebude spatny clovek…mozna muj prispevek nevyzni tak jak bych chtela, ono psane slovo vyzni jinak nez by chtel clovek rict…