Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@krtek7489 píše:
@Capelucita Souhlasím. Zajímalo by mě, jak by matky neplácačky řešily to co jsem řešila před časem. Moje malá 19 měsíční kočička vlezla na WC a vymotala tam na zem celou roli toaletáku. Ano, někdo si řekne hloupost. Ale přejít to bez povšimnutí? Nebo na ní začít psychologicky působit, domlouvat, sáhodlouze vysvětlovat? Plácla jsem jí přes ruku a už to nikdy neudělala
Já bych jí tu ruku přinejmenším usekla. Už by to taky neudělala. ![]()
@BohunkaP píše:
Zakladatelka se ptala, jak je to s fyzickými tresty U NÁS v MŠ - zda je učitelky používají.Moje odpověď na to zní, že NE, NEPOUŽÍVAJÍ, ASPOŇ JÁ JSEM O TOM OD ŽÁDNÉHO ZE SVÝCH DĚTÍ NESLYŠELA.
Nevím, co a jak dělá KAŽDÁ učitelka a vůbec mě to nezajímá. Napsala jsem, že učitelky MÝCH dětí neplácají (nebo pokud ano, moje děti o tom nevědí, tudíž ani já o tom nevím).
Pokud se Ti moje názory nelíbí, nenutím Tě je ani číst, natož komentovat - ale pokud už tu potřebu máš, přinejmenším by bylo slušné si je nejprve přečíst pořádně.
Aha, takže se jedná konkrétně o vaší školku. Špatně jsem to pochopila. Asi neumím číst mezi řádky a v tom příspěvku ta informace, že se jedná konkrétně o vaší školku chybí.
@BohunkaP a reagovat a číst si budu, co uznám sama za vhodné. Jestli ti to vadí, doporučuji ti to samé, co ty jsi doporučila mě. ![]()
@tiffany Safra tak to jsem nekde vychovne selhala. Sveho casu jako batolata si kluci radi rozmotali cely toaletak po celem dome coby silnici a nasledne na nem jezdili s autickama. Dokonce jsem jim ho nekdy nabidla sama. Dnes me mrzi, ze uz to nedelaji ![]()
@krtek7489 píše:
Holky, nechtěla bych vidět ty vaše andílky neposkvrněné plácnutím. Nevím jak vy, ale já už mám zpětnou vazbu své výchovy a nemůžu si stěžovat.
No a co teprve až budeš stará, bude se ti třást ruka a pobryndáš se polívkou. To to bude lítat.
To teprve poznáš tu zpětnou vazbu.
@krtek7489 píše:
Já mám bohužel s takovými dětmi a jejich rodiči jen samé negativní zkušenosti, takže to není ani rýpání, ani popíchnutí. Nejhorší je srážka s nevychovaným, rozmazleným dítětem, které všechno může a jeho matinkou, která ho ve všem podporuje
Takže buď nic, nebo všechno? Jsi si jistá, že nic mezi neexistuje? ![]()
@panikralickova píše:
Dámy, můžete mi prosím vysvětlit, proč je pro Vás plácnutí přes ruku fyzický trest?
Za mne plácnutí upozorňuje - nech ty ruce v klidu, děláš rukama něco, co se nemá. Ale NEBOLÍ TO. Fyzický trest je něco, co bolí. Nebo ne???Rozhodně jsem proti „facce“ tj. plácnout přes hlavu, záhlavec atp… to už je za mne čisté ubližování, ať už to je jakkoliv jemné. Tam prostě placate dítě přes hlavu a tou hlavičkou fakt žádné hlouposti neprovádí.
Můj názor je, že buď je to velké plácnutí co bolí a pak je to fyzický trest, nebo je to malé plácnutí a pak je to ponižující. Učitelky by neměly děti ponižovat. Nejde tam o to, jestli ho to bolí, ale jak se při tom cítí. ![]()
@tiffany píše:
Můj názor je, že buď je to velké plácnutí co bolí a pak je to fyzický trest, nebo je to malé plácnutí a pak je to ponižující. Učitelky by neměly děti ponižovat. Nejde tam o to, jestli ho to bolí, ale jak se při tom cítí.
Nešťastně napsáno, ponižovat se dá i psychicky, taky žádný med ![]()
Kam řadíte násilné odtažení nebo něco na ten způsob? Pepíček odmítá někam jít nebo někde dělá něco špatného, na domluvu nereaguje. Když ho uč. popadne a odvede, Pepa se vykrucuje, takže ho uč. vlastně tahá, on zas cukne zpátky. Plácnutí to není, ale bolest taky vznikne. Neřeším teď to, jestli zrovna ve vaší školce to tak učitelky dělají nebo ne, zkrátka je toto pro vás fyz. trest?
@tiffany díky! Tomu říkám názor a né výkřik do tmy ![]()
Já za sebe nesouhlasím, řekla bych že pro 3-leté dítě to není ponižující, ale třeba pro školáka už ano… ale tohle je fakt extrémně tenká hranice, určit, kdy „má dítě dost rozumu na to“, aby to bralo jako ponížení…
Tak jako tak oceňuji, že to má hlavu a patu a už se nad takovým názorem dá diskutovat a né se jenom hádat ![]()
Zajímalo by mne, jak to nakonec zakladatelka vyřeší a zda se dozvíme „rozuzlení“.
@blecha72 píše:
@tiffany se jen ráda hádá, užijte si to
Se nedivim, jestli chytla rýmičku nebo soplík ![]()
@tiffany zajímalo by mě, kolik máš dětí a jak jsou staré, že tady hážeš takovýma zkušenostma.
@zuzouš píše:
Nešťastně napsáno, ponižovat se dá i psychicky, taky žádný medKam řadíte násilné odtažení nebo něco na ten způsob? Pepíček odmítá někam jít nebo někde dělá něco špatného, na domluvu nereaguje. Když ho uč. popadne a odvede, Pepa se vykrucuje, takže ho uč. vlastně tahá, on zas cukne zpátky. Plácnutí to není, ale bolest taky vznikne. Neřeším teď to, jestli zrovna ve vaší školce to tak učitelky dělají nebo ne, zkrátka je toto pro vás fyz. trest?
Je to to ponižování. Reagovala jsem na ten konkrétní případ, co tu psala zakladatelka. Vím, že ponižovat se dá i psychicky - slovně, ale moje reakce byla spíš na ten případ, co sem přinesla zakladatelka. To přemisťování dítěte na mě působí stejně. Vzít mu jeho vůli, proti jeho vůli ho přemístit, nerespektovat a navíc ještě před spolužáky. Nelíbí se mi to ![]()
@mojmira píše:
@tiffany zajímalo by mě, kolik máš dětí a jak jsou staré, že tady hážeš takovýma zkušenostma.
Jaké zkušenosti máš na mysli? A jak s nimi souvisí věk mých dětí/ mého dítěte? ![]()
@blecha72 píše:
@tiffany se jen ráda hádá, užijte si to
Nevím, proč bych neměla právo vyjádřit svůj názor. Jestli máš pocit frustrace z toho, že jsi plácala nesmysly a já ti na to neskočila, tak jsi jak ta frustrovaná učitelka, co plácá děti. ![]()