Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak podle mě to tedy není hádka „o ničem“. Tvůj manžel nerespektoval vaši dohodu, tedy pokud s tím předtím souhlasil, tak se nedivím, že jsi naštvaná. Ten titul, co jsi ho pojmenovala je trochu moc, ale já jsem taky horká hlava, tak ti rozumím. No chtělo by to si promluvit o tom, jak moc jsou tedy u vás domluvy platné. Možná on to vnímá trochu „volněji“ než ty. Prostě manželovi říct, že jsi s tím počítala. Je to „jen“ o komunikaci a ta u hodně párů vázne. Máme to doma podobné. ![]()
@Anonymní píše:
Já nad tím tady teďka přemýšlím, mam vyčitky, že ležím s notasem a on šel zase s malou ven.. kdykoliv, cokoliv udělá, tak se tváří jako nejvetší chudák, že musel, když já jsem to neudělala, nebo mi to tak alespon příjde, stejne mu vždy řeknu, jak je úžasný. Mě nikdo nechválí, proste se s tím počítá, příjde mi, že on si mě vůbec neváží. To s těmi penězi taky moc nechápu, co to sem ted tahá. takové to popotahování za opačné konce žížaly… myslím, že mu i strašně ted vadí, že není sex, jsem na rizikovém, občas jsem mu pomohla jinak, ale většinou jsem unavená, že usnu stejně jako malá.. dusím v sobě více věcí, které považuju za maličkosti, ale kupí se mi to a nějak nevím, co s tím mam te´d dělat. Opravdu se citim neschopne a svazane. desím se, že to bude jeste horsí, az se malé narodí… to už neudelam vubec nic. tedy nic, co bych chtela delat. Krome pocitace, ktery mam v posteli nemam minutu pro sebe aniž bych nemusela o to prosit, proste mam asi růžové brýle.. ale kdybych byla nějaká 14 ctka nebo byla s ním měsíc… ale sedm let spolu vycházíme a ted uz proste se cítím jako ve slepe ulicce.
Tak holka tohle už jsou hormony…
A tady je asi zakopaný pes.
Hodně často, jsem s mužem vedla hádku nehádku o tom, že on mi ty věci doma udělá jakob natruc. Taky jsem měla pocit, že je udělá s výrazem tak to holt zase oddřu já, když ty to neuděláš. On u toho i pyskoval občas…
Nicméně když jsme si v klidu promluvili, tak mi objasnil, že kdyby nechtěl tak to nedělá, že se mu do toho nechce a že u toho plká blbosti, že to je jen takové to nadávání v tu chvíli - typu tak já tu myčku vyklidím, když se sama nevyklidila. Nemyslel tím, že jsem to měla udělat já i když mi to tak zní.
Ví, že toho mám s malým až nad hlavu, ale on když nemá náladu, tak prostě se snaží abych ustoupila já a on vyhrál a měl čas pro sebe. Tak používá všechny páky co ho napadne. Ale není to o tom, že by si myslel do hloubky, že jsem neschopná nebo líná nebo tak. Kdyby si tohle myslel tak se mnou není.
Většina chlapů nemá tak komplikované myšlení.
Podle mě jsi vyděšená, jak to bude s druhým dítětem, když teď už nemáš žádný čas pro sebe. A pak když Ti nepomůže hned nebo dělá něco „zbytečného“, tak Tě to hned vytočí. On asi dělá to stejné co dřív a moc nechápe, proč by měl teď něco měnit, že ty nestíháš.
Takže upřesněná rada: sedni si s ním. Omluv se, řekni mu upřímně, že je Ti to líto, že jsi to i obrečela, že se Ti vůbec nelíbí, když se takhle hádáte a že ho máš ráda.
A pak vyřešte ty konkrétní blbosti, které se Ti honí hlavou. Nahlas vyřčené budou znít hned méně děsivě. Pust ho k sobě, podle mě se bude divit, co všechno Ti krouží hlavou.
@Anonymní píše:
@Cuarentena on mě strasne ranil tím, že malé nicím detství, za celou dobu, co jsme spolu, jsme si nerekli jedinou nadávku. Taky me to mrzí, ale už to zpet nevrátím. navíc jsem nastvana, ze mi tohle rekl a je to horsí, nez kdyby me on pocastoval vsemi nadávkami, co zna.
Nasral by mne teda fest, řekla bych mu asi daleko něco horšího ![]()
@zvědavá borůvka píše:
Ty jo, stane se. Jsi skoro v devátém, dost s tebou mohou mlátit hormony. Máš zlatého chlapa, jestli je i splachovací, tak to bude dobré. Na tvém místě bych se mu omluvila, zmínila se, že to může být i hormonama. Dělala mu k jídlu samé dobroty a moc se nesnažila na tu hádku navázat zpátky, prostě tak aby to vyšumělo doztracena. Každopádně mu ukaž gesty, činy, slovy, že ho miluješ, vážíš si ho a že toho moc lituješ.
Ale to cos řekla, to se nedá vzít zpátky, zůstane po tom jizva… Muselo ho to dost zabolet.
A když se chce dívat na tv nebo něco, tak ho nech, však si to po práci zaslouží. Však určitě taky doma pomáhá, i když né tolik, snaha se cení.
Ty woe, je vedro a neumím už poznat ironii. Nebo tohle fakt myslíš vážně???
![]()
Nejak se mi nechce souhlasit, ze to je normalni a ze by tak reagovala vetsina chlapu…
jo, zakladatelka mu nemusela rikat, ze je kreten, to ji asi ujela a je si toho vedoma. ale prijde mi to teda daleko mensi „prohresek“ nez to, ze manzel rekne tehotne manzelce, ze s nim je jen kvuli penezum a ze dostava rodicak a nic nedela. jako po takove hlasce bych mela chut ho prastit panvi a ne jenom slovne urazit.
on je ten, kdo se vykaslal na domluvu, ona je tak, kdo ma pravo na naladovost a nervozitu ![]()
Jinak s tím, že chlap musí mít nějaký čas pro sebe s tím nehneš a ani není dobré posuzovat, jak ho tráví. Mě taky může vzít čert, že se muž dívá dopoledne na televizi a pak pracuje, když se chodí s malým ven, takže musím já i když se dopoledne domluvíme jinak. Ale ono to není tak černobílé - u nás třeba e-mail přišel až v poledne nemohl to tušit (ale když mě to štve, tak si taky říkám, že by to určitě počkalo a kdesi cosi).
My ten čas pro sebe nemáme. Ale to i proto, že si ho neumíme ukrást, když jde můj manžel s malým ven já většinou uklízím, uvařím nebo udělám něco pro ně 2. Ale kdo mi za to může. Určitě mi to muž nenakazuje. Už jsme my ženy holt asi tak hloupé. Občas si tu TV pustím taky a peču na všechno.
Hlavně jsem se naučila si o pomoc naprosto přímo říct a když mi řekne, že nemůže nechám to v tu chvíli říct, ale štve-li mě to, řeknu mu to hned při nejbližší příležitosti.
Jak v sobě dusím víc maličkostí jsem pak schopná vymýšlet takové scénáře, že by se ani hichkok (ty jo jak se píše) nemusel stydět.
To neprospěje nikomu.
@Gina108 píše:
Ty woe, je vedro a neumím už poznat ironii. Nebo tohle fakt myslíš vážně???![]()
![]()
![]()
No, já blbě dočetla ten konec, a myslela že to zakladatelka chlapovi v hádce řekla, že je s ním pro prachy, tak proto ![]()
Jinak tedy, stane se no, on to musí očekávat, je v devátém měsíci, tak by se měl snažit vyjít vstříc a nebrat si nějaké rozpory osobně. Musí to chápat.
Jsem sice jen v sedmém, ale taky nejsem žádný med a jsem fakt ráda, že ten můj je splachovací. Nedávno jsem po něm vyjela, byla na něho hnusná, ani nevím co mě to k tomu vyprovokovalo, ale to budou ty společný nákupy v supermarketu. Nejradši nakupuji sama. Fakt mě to mrzelo, jak jsem na něho byla hnusná. On se snaží, je hodnej, doma pomáhá, někdy si říkám, že si mě fakt nezaslouží.
Je pravda, že jsi řekla, co jsi neměla. Ale to se mě taky někdy stává, když toho mám doma hodně a nestíhám. Hold nervy ujeli no, to se stává. Ale manžel přehnal to, že jsi na rodičáků a dotuje tě stát. To bylo snad obou rozhodnutí to dítě a mateřská ne? Můj mi tohle řekl taky jednou, to jsem byla docela dost vytočená, a řekla jsem mu, že půjde na mateřskou on a já do práce. A pak si vychutná jaký to je poslouchat polovičku, jak druhého ponižuje. No tak nad tím zapřemýšlel, a uvědomil si, co to vlastně z pudy vypustil.
Tohle chování rozhodně normální není. Já jsem úplně na začátku těhotenství…prvního. Jsem na PN. Manžel by mě za „vyžírku“ proboha co to je za výrazy? nikdy neoznačil. Někdy nechápu, proč si ženy nedokážou vážit sami sebe. Proč si nevezmete muže, který si vás váží a ne který vás uráží! Mějte s ním ještě dalších 5 dětí a pak si stěžujte. Že nedokáže své pohodlí oželet ve prospěch dítěte…svého a manželky, která bude za chvíli rodit? On ty děti nechtěl? On byl do otcovství nějak natlačený? Co kdyby jsi musela do nemocnice, to by nechal malou komu? Nezaslouží si žádné jiné označení než kretén. Nosíš proboha jeho dítě a už máš toho asi pěkně pokrk a on sobec bude sedět u TV? Než s tímto, tak budu raději svobodná matka. Můj manžel nám teď bude zařizovat pokoj pro miminko. Sám…nemusím ho do ničeho tlačit, nikdy by mě nenechal nosit něco těžkého. Každý den se mě ptá, jestli je mi dobře.
Ale za tohle může výchova, doma vidí otce válejícího se na kanápku u fotbalu a maminka kmitající ještě po práci u plotny a nosící jim pivečko až pod nos. Můj manžel takovou výchovu nemá, jeho otec doma vždy pomohl, když bylo potřeba. Nikdy bych jeho ochoty nezneužila, vážím si jí i jeho. Doma zvládám sama, ale vím, že když budu něco potřebovat, že se mám na koho obrátit a ne nějakého ťuldu, který mi bude ještě posílat debilní SMS. ![]()
@Anonymní píše:
Tohle chování rozhodně normální není. Já jsem úplně na začátku těhotenství…prvního. Jsem na PN. Manžel by mě za „vyžírku“ proboha co to je za výrazy? nikdy neoznačil. Někdy nechápu, proč si ženy nedokážou vážit sami sebe. Proč si nevezmete muže, který si vás váží a ne který vás uráží! Mějte s ním ještě dalších 5 dětí a pak si stěžujte. Že nedokáže své pohodlí oželet ve prospěch dítěte…svého a manželky, která bude za chvíli rodit? On ty děti nechtěl? On byl do otcovství nějak natlačený? Co kdyby jsi musela do nemocnice, to by nechal malou komu? Nezaslouží si žádné jiné označení než kretén. Nosíš proboha jeho dítě a už máš toho asi pěkně pokrk a on sobec bude sedět u TV? Než s tímto, tak budu raději svobodná matka. Můj manžel nám teď bude zařizovat pokoj pro miminko. Sám…nemusím ho do ničeho tlačit, nikdy by mě nenechal nosit něco těžkého. Každý den se mě ptá, jestli je mi dobře.
Ale za tohle může výchova, doma vidí otce válejícího se na kanápku u fotbalu a maminka kmitající ještě po práci u plotny a nosící jim pivečko až pod nos. Můj manžel takovou výchovu nemá, jeho otec doma vždy pomohl, když bylo potřeba. Nikdy bych jeho ochoty nezneužila, vážím si jí i jeho. Doma zvládám sama, ale vím, že když budu něco potřebovat, že se mám na koho obrátit a ne nějakého ťuldu, který mi bude ještě posílat debilní SMS.
kvůli jedné hádce opustit chlapa mých 2 dětí…? Hm tak to je taky názor.
Všem moc děkuji za pomoc a rady. Opravdu jsem hormonalne labilní a dneska extrémně. Premohla jsem svou „hrdost“ a šla za ním, že se nechci hadat a mít zkažený víkend a jestli on se chce hadat? Řekl že ne a usmirili jsme se:-D malá spala v kocaru a byli jsme asi hodinu v bazénu
.
@Anonymní píše:
Předem se omlouvám za anonym, ale stydím se za to a nechci připojit ke svému profilu, snad pochopíte.Prosím o radu, otevřete mi oči nebo poradtě, co mam dělat:)
S manželem jsme 7 let, nikdy jsme se nehádali, nikdy o nic vážného a vždy to byly spíše jen výměny názrů, na které jsme rychle zapoměli. Máme teďka dcerku, batole. Čekám druhé, už jsem v skoro 9. měsíci.
Mi hrozně přijde, že ačkoliv manžel pomáhá víc, než jakýkoliv jiný, tak jen když se mu chce a jen, když je to to vyloženě třeba.
Nastalá situace, důvod hádky: celý čt a pátek jsem uklízela a vařila na víkend, ať je vše hotovo, ať nic nemusím a můžu si jít dělat, co potřebuju a nemůžu přes týden, když nemám hlídání pro dcerku, je maličká a divoká. Chtěla jsem si něco ušít pro miminko a konečeně doupravit dětský pokoj a podobně, chystala jsem se na to už dlouho a dlouho jsem o tom mluvila. Manžel souhlasil, že si veme malou třeba ven a že já si můžu dělat, co potřebuju.
V sobotu jsem ho musela vzbudit, šel spát jinde, že ho dcera budí. Od rána jsem prokmitávala kolem snídaně atd, pak jsem si sedla s kafem a koukala chvíli na vítejte doma, než vypiju kafe… manžel ležel. Šla jsem ho tedy poprosit, t jde s malou ven, šel, asi na hodinu a ja jsem si delala co jsem potřebovala. přišel ať nakrmím malou, nachystala jsem oběd a opět prosila, ať ji nacpe, že mam praci. Nemá čas dívá se na fantociho. Pak at ji jdu uspat, dívá se na fantociho. To už jsem zacla byt hnusná, že mam praci, tak mi vyčetl, že jsem znicila malé detství, že se furt chci hádat, ujel mi nerv a řekla jsem mu poprvé za náš vztah, že je kreten. No pak mi jeste napsal sms, že jsem ho vytocila jako nikdy v zivote a ze jsem s nim stejne jen kvuli penez, ze ja dostavam jen od statu rodicak a nic nedelam. Ted se spolu nebavíme, ale jinak jako by nic. Ja uz fakt nevím, mě to nebaví tahle tichá domácnost…
omlouvám se za slohovku, musela jsem to někomu rict:)
je to kreten
Mel by ti pomoci aspon o vikendu. Tim spis, ze jsi chtela udelat jinou praci, ne jit ven s kamoskami. A i kdyby, mas taky narok.
Muj chlap taky pomaha, ale taky vetsinou jen kdyz se mu chce, i kdyz treba skoro denne koupe, ale to je tak vsechno, o jine zapojeni se si obvykle musim rict, ale nebudu si stezovat, kdyz si reknu, tak ueela, klidne nam uvari, stara se.. ale ma jasny pristup - ja nsem zenska na matersky, ja se musim starat, on vydelava a kdyz prijde z prace, chce si odpocinout..coz mu neberu, to je jasny, ze chce vypnout, ale to ja taky ze..
ale to jsem odbocila malinko.. k tomu co se stalo, zbytecnost, ono to takhle bude skoro vsude, chlap zivitel, zenska na „dovolene“ a kdyz rupnou nervy, tak se to nevybirave pretrasa, co se stalo u vas muze byt i kvuli tem vedrum, lidi jsou vic pretazeny a protivny, tak je to hned a pokud nejste zvykli se podobnym stylem dohadovat.. ja osobne nazvala chlapa uz hooodnekrat mnohem hur a ne vzdy z legrace ![]()
pokud nechces tichou domactnost, jdi za nim a nabidni ruku na usmirenou, za kretena se omluv, ale rovnou mu rekni, ze se te dotklo, co rekl on..