Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky se lecime s malou s hemangiomama. Ma jich po celym tele deset malinkych. Leci se na hematologii Proplanololem, to jsou ty betablokatory. Chodime tam jednou za tri tydny a meri ji tlak, tep a glykemii.
Dr. rikal, ze lecba by se mela zahajit do 6ti mesicu veku aby byla ucinejsi.
Po dvou mesicich uzivani sirupu se hemnagionky zmensujou a splaskavaj. Vypada to, ze budem jeste lecit jeste tak tri tydny a pak vysazovat, vymizi pak samy, kdyz uz se „nastartujou“.
Na to krvaceni jsem se taky ptala a dr, rikalm ze to neni nic hroznyho, proste zalepit. Prej, neni to tepna, tak nevykrvaci ![]()
O vychazeni na slunicko nic nevim, nikdo se mezminil a to ho mame na brade ![]()
@novo123 Já si to taky tak říkala, co s tím, proč každý tvrdí že to nic není, pak si člověk přečte příběh kdy dítě začalo krvácet a najednou u něj šla léčba nebo operace. Proč u nás čekají až začne krvácet? Půjde to pak ráz na ráz? Otázek spousta, odpovd jedna - čekejte.
Já teď mám dost velký strach se školkou - přeci jen jedna učitelka, 30 dětí, jak to uhlídá aby jí nikdo neoblížil? Ona si jen tak neublíží, spíše kdyby spadla někde na beton tak si může ublížit. No jak říkám otázek spousta, hlava mi to nebere. Ale co mám dělat, mám se vydat na druhou stranu republiky, abych zase zjistila to samé? anebo bychom v Praze měli štěstí?
Je to takové smutné ![]()
@Bony Tak nám teda všichni řekli že nesmí na přímé sluníčko s tím a chránit to nějak. Proto má na nožičce ten návlek.
@Bony díky za příspěvek, to zní celkem nadějně, otázka je, jestli se zrovna u nás někdo rozhoupe k akci
uvidíme, jsem z toho prostě nervozní, asi jako každá mamka
včera tu byl kamarád a říkal, že jejich malej to má na zádíčkách, má dva roky a že by to mizelo se jim prý zrovna nezdá, ale je doktorka ani nikam na kožní neposlala, tak fakt nevím ![]()
@danali ani nevíš, jak ti v tomhle rozumím, člověk prostě neví, co je správně ![]()
Dobrý den, mám sedmiletou dceru. Hned po porodu jí začal růst na zádech hemangiom, který byl červený jak červené víno a vystouplý. Rostl cca 1-2 roky, potom začal světlat, nyní je hemangiom růžový, žilkový. Na kontrolu jsme chodili cca 1× za půl roku. Dnes jdeme s dcerou na laser. Můžu třeba zítra napsat jak to probíhalo. M
@maja001 určitě, to by bylo skvělý, fakt mě to moc zajímá a dost se toho bojím - tak ať to zvládnete dobře a všechno je jak má ![]()
Tak obě moje holky to mají taky, Starší má 4 roky, má ho na zádech a už hodně zesvětlalo, tam jsem to moc řešit nemusela, jen v plavkách aby to neměla na sluníčku. Mladší bude mít brzy rok a má ho na krku, asi jako pětikorunu, taky vystouplý a dr říkala, že do roka se s tím nedělá vůbec nic, ani se neodstraňuje. Myslím, že prodávají jakési náplasti, kterou se přelepují znaménka aby byly chráněné před slunkem, tak by jsi to mohla zalepovat i proti škrábnutí.
@lussinka To ti říkala pediatra? Já totiž mám pediatru a občas za ni zaskakuje manžel (primář na dětským ve zdejší nemocnici), ona mi řekla, že to nic není a nikam mě neposlala, na něho jsme narazili na další prohlídce a on nás hned poslal na kožní - takže to je fakt diskutabilní záležitost
No s tou náplastí, díky za tip, ale neumím si to moc reálně představit, napadá mě, jak přelepím vystouplej hrbolek, aby to drželo, jak to bude držet pod čepicí, předně tam, kde mívají čepice okraje apod. ale určitě se na to zeptám v lékárně, jestli něco takovýho je. díky M
@novo123 řekla mi to dětská Mudra, má to vlastně i starší dcera a nikdy se jí s tim nic neděllalo ale zase to nemá nikde v obličeji. Manžel tohle znamínko měl jako malej, zmizelo mu než než do 1. třídy takže asi do 6 let a jeho teta to má do dnes (je jí asi 60 let).No já mám info takové, že pokud znamínko neměmí tvar a barvu tak se to nijak neřeší, samozřejmě, žže se do něj nesmí škrábnout, ale t se nesmí ani do větší pihy že…Jinak ta náplast, já ji ještě neviděla, zatím jen o ní uvažuju, protože jsem o ní slyšela. Chci ji používat v létě proti sluníčku, protože ta mladší to má na krku (vypadá jako cucflek).A nevím myslím, že nebude problém hrbolek přelepit, však když se dítě odře a dáš mu náplast tak to taky jde, ne?
@lussinka čoveče, tak se trochu bojím, že si to nedovedeš představit - to není znamínko ani pidiflíček - je to regulérní hrbolek asi 1cm x 2cm (nikdy jsem to neměřila), vysoký je to pár milimetrů - to by ta náplast musela být nějak sama vypoulená, rovná tam 100% držet nebude.
vy to nemáte vystouplý?
@novo123 no my asi jako pětikorunu velký, vypoulený to je, víš co já to vyfotim a pošlu ti to někam, třeba na mejl?
Tak jsme byli na tom kožním - bylo to super (ironie), objednávají na čas a ztrávili jsme asi 15minut hledáním registrace (musela jsem se ptát na vrátnici, kde to vůbec je, označení katastrofa), pak jsme se zařadili do neskutečné fronty na registraci (mají dokonce vyvolávací systém), pak něco přes hodinu a půl v čekárně - my máme čtyři měsíce a v čekárně bylo ještě hromada menších dětí - takže jsme si prošli zábavou s relativně kldiním seděním v autosedačce a koukáním, pak jedno kompletní převlěčení kvůli poblití, následně chvíle klidu, pak přebalení kvůli pokadění, následně asi 20 řevu, protože chtěl spát, ale tam bylo tak narvánoahluk, že to prostě nešlo, pak vytuhl na přebalováku vysílením a právě v tu chvíli nás volali dovnitř - sestřička se na nás ještě obořila, že jestli tam jako vůbec jsme, když už nestojíme u dveří, tak jsem jí opravdu nepříjemně řekla, že malej spí, tak zvedám opatrně (po takové čekačce se divím, že je tam každej druhej neseřve). Následně se doktorka nasmála, že ten hemangiom je fakt malinkej, co tam jako vůbec chceme, že tohle oni vůbec nebudou řešit
dostali jsme nějakej gel - máme přijít za půl roku, gel má expiraci za dva měsíce
toliko ke státnímu zdravotnictví
@novo123 A byli jste u Fáberové? ![]()
Jak už jsem psala, stejná zkušenost, ale nic jsme nedostali a ani nemáme chodit, protože to máme opravdu prkotinu
což sice potvrdili i další doktoři ale ne tak arogantně.
@pazitka já vím, já taky prostě nevím, co s tím. bojím se čekat, bojím se nechat to tak, říkám si, jestli zbytečně nevyšiluju a pak zase jestli to neberu na lehkou váhu atd.