Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
macimaci píše:
Já jsem toto téma kdysi zakládala,to měla naše malá na hlavičce ještě nic proti tomu,co tam má dnes. Už jsem toho oběhali hodně,ale každý reagoval stejně-to časem zmizí. Já sama mám hemang. na tom samém místě jako dcera,jen rapidně menší. Je mi 31 a mám ho tam pořád. Nemluvě o spoustě malinkých po celém těle,ty jsou velikosti pihy. Nevzdala jsem to a teď,když je malé rok se toho konečně zbavíme. V únoru nás čeká operace a pak už snad klid. Našla jsem si lékaře,který se touto problematikou zabývá. Ten řekl,že toto by jí nikdy nezmizelo,max. by to změnilo barvu a trochu splasklo. To vše ale v řádu let,nejspíš kol 15 roku. Nechci domyslet,jak by to do té doby dorostlo. Malá začíná chodit,objevovat a tím pádem i bourat. Má ho přesně tam,kde se děti nejčastěji uhodí. Operace se nebojíme. Ano,vyholí jí kus hlavy a bude mít pak jizvu,ale to vše časem spraví vlásky. Bojujte maminy a nenechte si zbytečně hyzdit děti.
v tomhle případě se ani nedivím, to bude i ten krvácivý, že jo
my máme takový klasický pod kůží, vlastně je to zbarvená kůže, sice větší, ale už se ztrácí, horší je ta uzlinka na tom, ale ta taky zaroste, to máme taky v rodě ![]()
petka.konecna píše:
Founik - a jak jste prosím přišli na to že to má malá na játrech?Já jsem si o tom dost přečetla a vím že pokud to někde na těle je, tak že to může být i vevnitř těla (třeba právě na nějakých orgánech). Tak mě zajímá jak jste to odhalili. Dík za případnou odpověď.
Petko, ihned po porodu, malá měla nález na srdci a tachykardii, takže jí dělali UZV defacto celého trupu a bylo hned jasno a pár dní na to operace.
Jak tady padlo, v případě, že má prcek po těle nějaký větší hemangiom nebo třeba i vícero, je dobré udělat UZV vyšetření vnitřních orgánů - a především jater - aby se vyloučilo nějaké riziko.
A neodpustím si reakci na jiný příspěvek .. Výkřiky typu „maminy bojujte“ mi přijdou opravdu mimo mísu. Vyčkávání, co hemangiom na kůži udělá je standardním postupem, aby se hned prcek nehnal na invazivní zákrok, který by ve výsledku nemusel být absolutně nutný.
Anielkha píše:petka.konecna píše:Peto, mala ma taky hemangiom na krku a v porodnici ji okamzite delali UTZ jater.. u nas nastesti v poradku.
Founik - a jak jste prosím přišli na to že to má malá na játrech?Já jsem si o tom dost přečetla a vím že pokud to někde na těle je, tak že to může být i vevnitř těla (třeba právě na nějakých orgánech). Tak mě zajímá jak jste to odhalili. Dík za případnou odpověď.
No malá to v porodnici neměla, jí to teda vyrostlo až tak ve dvou týdnech na té nožičce, a asi ve dvou měsících až na krku (to má velikosti zrnka rýže).
Tak proto se ptám jak se dá přijít na to že je to i uvnitř.
Operovat bych jí nedala, nejdřív v 5 letech kdyby se jí to fakt hodně zvětšovalo a to zejména na tom krku, na té nožičce to má fakt hnusné, vypouklé, ale není to až tak vidět. Ten na tom krčku mě trápí více.
Taky máme s manželem strach aby si to nerozškrábla - asi to bude boj s přísnou výchovou v tomhle směru - nešahat, neškrábat (OT myslíte že to svědí?) a naučit jí s tím žít že to tam má.
petka.konecna píše:Anielkha píše:petka.konecna píše:Peto, mala ma taky hemangiom na krku a v porodnici ji okamzite delali UTZ jater.. u nas nastesti v poradku.
Founik - a jak jste prosím přišli na to že to má malá na játrech?Já jsem si o tom dost přečetla a vím že pokud to někde na těle je, tak že to může být i vevnitř těla (třeba právě na nějakých orgánech). Tak mě zajímá jak jste to odhalili. Dík za případnou odpověď.No malá to v porodnici neměla, jí to teda vyrostlo až tak ve dvou týdnech na té nožičce, a asi ve dvou měsících až na krku (to má velikosti zrnka rýže).
Tak proto se ptám jak se dá přijít na to že je to i uvnitř.Operovat bych jí nedala, nejdřív v 5 letech kdyby se jí to fakt hodně zvětšovalo a to zejména na tom krku, na té nožičce to má fakt hnusné, vypouklé, ale není to až tak vidět. Ten na tom krčku mě trápí více.
Taky máme s manželem strach aby si to nerozškrábla - asi to bude boj s přísnou výchovou v tomhle směru - nešahat, neškrábat (OT myslíte že to svědí?) a naučit jí s tím žít že to tam má.
A ani kozarka Vas nikam nehnala? Mne hned pri prvni navsteve rikala, ze musi na UTZ.. pak koukala do zpravy a chvalila porodnici, ze uz to udelala. V roce musi mala znovu.
Naše malá to má takové (viz foto), příští týden bude mít 13 měsíců a konečně jsem začala mít pocit, že to je lepší, hodně jí to probělalo a jakoby se zcvrkávalo…my teda vyčkáváme, chodíme akorát k homeopatovi…no a taky mám někdy pocit, že jí to svědí, někdy si šíleně tahá za bodyčko a chce si to škrábat…to je pak boj
ale opravdu věřím, že jí to zmizí ![]()
Anielkha - ne kožní akorát řekla hlídat zda nekrvácí, nehnisá a za rok kontrola ![]()
Erikama - jejda tvoje holka to má veliký
a to měla hned jak se narodila nebo jí to postupně takto roste? A koukám že to má i na očičku, že?
A jaké máte reakce okolí?
JJ, na očičku to má taky, ale to naštěstí neroste…když se narodila, tak to neměla, na očičku se jí to objevilo 2 týdny po porodu a na hrudníčku týden po porodu, nejdříve to byla jenom plochá skvrnka, která se postupně zvětšovala, zastavilo se to tak v 9 mesíci…reakce okolí jsou někdy otřesné, opravdu už jsem zažila, že mi i řekli: „fuj, to je hnusné“, např. minulý týden jedna známá…ale už to neřeším, hlavně, že to malou nebolí a je naděje, že to zmizí…ať si všichni trhnou nohou ![]()
Petko, zkus se kdyžtak zeptat mudr, jestli by vás na UZV neposlala, když pro nic jiného, tak pro tvůj klid. Podle mě by to měla pochopit a už s ohledem na to, že má malá víc než jeden.
erikama: držím palce, ať je co nejdřív ten tam
a ať má malá i ty klid ![]()
Chápu, že ty komentáře některých okolo můžou být nepříjemný, ale věřte mi, že nejdůležitější je, že to mrňousům neohrožuje životní funkce a je to fakt jen na povrchu! ![]()
Tak k dr (ale obvodní) jdeme za měsíc, tak se jí zkusím zeptat na ten UTZ, a když tak i skočíme na to kožní.
Holky a mám další OT - má to někdo u vás v rodině? Já četla že je to dědičné. Jako manžel má na zádech asi tři takové ploché a je to jako piha, já mám jeden taky takový plochý jako pihu, ale takové vystouplé to nikdo nemáme. V rodině na to všichni koukají co to vlastně má. No a okolí zatím nevím, páč je malá a nikde jsem jí ještě nesvlíkala a nevystavovala
ale chci chodit od března plavat tak uvidím určitě nějaké rekace ![]()
Děkuji všem za příspěvky, nemám v okolí nikoho, kdo by tento problém měl, tak jsem ráda za vaše názory.Odpovědí, že to zmizí, je dost, ale mě děsí nejistota, nikdo mi nezaručí na sto procent,že to zmizí a já nechci, aby se malá trápila a případ MACIMACI je jedním z důkazů, že ne každý hemangiom ustupuje a ten náš je opravdu veliký, i když plochý a takový mapovitý, stále přemýšlím nad laserem.
Gregini - sice ti nikdo nezaručí že to zmizí, ale kožní mi říkala že i po odstranění není jistota že se to na to samé místo znovu nevrátí. Dle mě je to odstranění v tak brzkém věku moc invazivní zákrok a raději počkám jestli opravdu sám nezmizí.
erikama píše:
JJ, na očičku to má taky, ale to naštěstí neroste…když se narodila, tak to neměla, na očičku se jí to objevilo 2 týdny po porodu a na hrudníčku týden po porodu, nejdříve to byla jenom plochá skvrnka, která se postupně zvětšovala, zastavilo se to tak v 9 mesíci…reakce okolí jsou někdy otřesné, opravdu už jsem zažila, že mi i řekli: „fuj, to je hnusné“, např. minulý týden jedna známá…ale už to neřeším, hlavně, že to malou nebolí a je naděje, že to zmizí…ať si všichni trhnou nohou
na to se vykasli, protoze tvoje holcicka je hrozne krasna ![]()
Peto, mala ma taky hemangiom na krku a v porodnici ji okamzite delali UTZ jater.. u nas nastesti v poradku.