Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak já jsem v 17tt. od 13.tt mám hematom (8×1cm)-beru utrogestan. taky podezření na nějakou vadu- měla jsem Nt 2,7 což je hraniční. rovnou mi řekla, že vzhledem k tomu hematomu mi polodovku ani doporučovat nebude. Takže mi akorát nabrali krev na genetiku, která teda naštěstí vyšla dobře. Ale plodovka by byla až úplně poslední možnost a i tak bych ji doooost zvažovala.
Má gyndr souhlasí s genetikama takže sem zvědavá co si na mě vymyslí až tam půjdu docela se děsim protože počítam že tady kam chodim budou plodovku podsouvat. Kdybych neměla ten hematom tak jdu ale takhle váham no uvidíme třeba je nappadne eště jiný řešení
Ahoj, přidávám svoji čerstvou zkušenost. Včera jsem absolvovala screening v 1.trimestru ve FN Olomouc. Utz ukázkový, ale krev špatná. Vyšel mi pozitivně Edwarsův syndrom (ztrojení 18.chromozomu) 1:198. Doporučili nám přijet hned druhý den na konzultace a zvážit odběr choriových klků (část placenty).Následovala bezesná noc. Dnes nám Doc. řekla, že mám sníženou hladinu PPAP a HCG a to mi způsobuje tu pozitivu testu. Hodnota 1: 198 je prý hraniční. Utz. sice ok, ale mimi bylo ještě malé, takže vada se nemusela ještě projevit. Nejprve nám spíš tu placentu odebrat doporučovala, ale jak jsem se zmínila, že mám problém se špiněním, tak striktní ne - vyšší pravděpodobnost samovolného potratu. Utrogestan neberu cca 5 dní a doporučila mi ho znovu nasadit, takže nějaký vliv na ty hrmony určitě má a krvácení a hematomy na výsledky testů určitě taky. Podle genetičky to vypadá že na 99% vše ok, a že mám spíš špatně vyživovanou placentu. Jakou hodnotu těch hormonů jsem měla mi neřekla. JInak minulé těhu jsem měla taky sraženiny, teď si píchám fraxiparine, takže sice špiním, ale hned to odtíká a sraženiny se netvoří. To rozhodování je těžké, ale spíš se přikláním k názoru nepodstupovat odběry plodovky nebo placenty, pokud není opravdu veliké riziko té vady, což mi v tvém případě tak nepřipadá…držím palce a přeji moudrost při rozhodování. My jedem za 4 týdny na další utz. + tripple testy. Mají sice nízkou spolehlivost, ale hlavní bude ten ultrazvuk, ten Edwards by se tam už případně měl projevit.
Jinak eště jak probíhalo krvácení
9tt- jasně červená krev podle utz- vše ok
10tt- krvácení jasně červená utz- hematom 6×4cm hospitalizace
14tt- krvácení tmavá utz-7,9×2,1cm
15tt- krvácení tmavá krev+sraženiny o vel 2cm, Hematom 6,8×2,1 nabídnutá hosp. podpsala jsem revers
17tt- to samé co 15tt, hematom 6,4× 2,6cm po propuštění z nemocnice 5×2cm ale moc nevěřím měřila jiná mudr.
A do to vždy mírně třeba 3dny krvácim ab pak špiním tak co si o tom holky myslíte? Navíc mi gyndr. v 6tt řekla že jsem měla 2 gestační váčky a jedno se přestalo vyvýjet.
Ty dva gestační váčky neřeš, to se někdy stává a nemusí to mít žádnou spojitost s tím tvým krvácením. Ty sraženiny se velikostně můžou pořád měnit, tím jak krvácíš - špiníš, tak se ta děloha pročišťuje a právě zbavuje těch sraženin. Ta děloha, jak se ti zvětšuje, tak ti prostě praskají cévy. Bereš ascorutin? Posiluje cévy a zamezuje tvorbě těch hematomů, je to v podstatě vitamín, pokud se mi zdá, že se mi to moje špinění začíná „rozjíždět“, tak ho vždy na pár dní beru a zabírá to. Některé těhulky to berou celé těhotenství…JInak pokud ti to pomůže, tak u mě se to špinění objevuje taky v takových „vlnách“ - mám vysledováno, že u cca co týden až 10 dní se to zhorší, pak pár dní špiním, pak chvíli čisto a pak nanovo…
Ascorutin beru od toho 9tt a i přesto krvácim nejhorší je že když začnu krvácet tak krvácim třeba 4 hodiny a tak že always na noc je mi malá a eště to teče okolo to se takhle opakuje každých max 5 minut a mám strašný křeče v břiše. Právě už začínám být zoufalá protože gyndr mi řekla že co měla ženský s hematomem tak už to měli pryč a u mě to nevypadá ani na zlepšení jinak hematom je ohraničený a jsou v něm vidět vaziva
Tak to máš teda hodně blbé…co třeba zajít na nějakou nezávaznou konzultaci k nějakému jinému dr.? Takhle moc by to být nemělo…jsi odvážná, žes hospitalizaci odmítla, i když z vlastní zkušenosti vím, že tam s tebou taky prd udělají. Nemáš nějakou poruchu srážlivosti krve? amnio v takovém stavu mi připadá moc riskantní!!! Co třeba uvažovat tak, že pokud je mimi zdravé, tak se udrží, pokud ne, tak už s tím stejně nic nenaděláš, bez amnia či sním. Je to moc těžké rozhodování, nevím, jak ti poradit ![]()
Já už mluvila s tolika doktorama a všichni povídali to samí klidový režim což v mim případě znamená opravdu ležet a dojít si max na záchod a do sprchy jinak krvácim slabě i když občas se to zvrhne no a brát ascorutin a utrogestan nicjinýho se mnou dělat nemůžou. Hospitalizaci jsem odmítla z toho důvodu jak píšeš protože mi tam nedaj ani blbou injekci na zastavení krvácení a malá byla ok tak jsem jela domů. O poruše nic nevím byla jsem hlídaná na Hematologii kuli prvnímu porodu měla jsem zvýšené trombocity ale to byla jen reakce na porod teď co jsem těhotná jsem se tam nedostala chtěla jsem jít až budu mít průkazku ale to už sem měla hematom a někde hodinu čekat než mi vezmou do ordinace v mim stavu neni moc dobrý
@tehulka001 : Jen přidám svůj názor. Rizika amniocentézy se sice uvádějí jako 0,5-1%, ale myslím, že v praxi to vypadá tak, že bezproblémová těhotenství mají to riziko o dost nižší a tu statistiku naplňují z větší části případy, jako jsi ty. Já měla to, co Kyarra a bylo mi jasné, že když půjdu na CVS, tak jsem jasná adeptka na potrat (jsem po IVF a taky jsem měla v začátku těhotenství hematom, i když ne tak brutální jako ty). Navíc ty nízké hodnoty PAPP-A i HCG mě dle mého soudu k potratu téměř předurčovaly. Takže jsem vyčkávala. Na velkém UZ ve 20.tt to teda taky nebylo bez ztráty kytičky, ale téměř jistě to nevypadalo na Edwardse (byla jsem pak ještě na nezávislém gen. UZ). Zase tam byl soft marker na Downa, ale toto riziko mi vycházelo v prvním trimestru i na triplech hodně nízko. Tak si vyber. Všechny vady světa to miminko zároveň určitě nemá, někde je prostě chyba… Na amnio jsem nakonec přes doporučení genetičky nešla a můžu ti upřímně říct, že když začal malý v 19.tt kopat, tak jsem byla ztracená. Potrat takhle velkého dítěte je už fakt pro otrlé. Tím spíš, pokud se jedná o vymodlené dítko, jako v našem případě. Možná bych se rozhodovala jinak, kdybych k němu přišla snadno a věděla, že můžu kdykoli otěhotnět znovu. Pro mě je tohle dost možná konečná - první a poslední šance. A to si člověk sakra rozmyslí, než dítku nechá píchnout do plodového vaku. Nevím, jestli jsem ti nějak pomohla, spíš ne, ale je dobré se rozhodnout nakonec podle své intuice a dojmu (je pro tebe horší představa postiženého dítka nebo potratu zdravého plodu?). Na doktory bych se v tomhle vyprdla, oni hrají vždycky na jistotu tj. do amniocentézy tě tlačit budou.
Motýlice, jaký je rozdíl mezi tím utz. co ti dělali ve 20.tt a tím genetickým? A kde ti to dělali? Díky…
Těhulka001 - jinak souhlas s Motýlice - musíš si ujasnit, co je pro tebe horší - nejistota z genetiky nebo stach z potratu po AMC…jiné kritérium není a nikdo to za tebe nerozhodne. U mě to byly taky nervy, ale jakmile řekli vyšší riziko potratu a vada tam spíš nebude než ano, tak už to pro mě bylo jasné…
Právě já se teď nedokážu rozhodnout když pořádně nevím jak velká rizika jsou a zda je opravdu spíš možnost že jen blbě vyšlo. Motýlice- miminko jsme si moc přáli a prošli jsme díky tomu manželskou krizí snažení nám nějakou chvíli trvalo je pravd že jsem otěhotněla přirozeně. Miminko už kope je to mé druhé těhu tak už je cítím a neni pro mě snadné myslet na to že by miminko nebylo ale pokud by bylo postižené myslím že je pro něj lepší aby to dopadlo potratem než aby se pár let trápilo a pak umřelo pro mě to prostě není život. Taky vím že pokud to mimi postižené bude a půjdu na potrat tak zkončím na antidepresivech zase tak silnou náturu taky nemam
@Kyarra : Je to vlastně totéž, jen když se tomu říká genetický UZ, tak se dr. zaměřuje ještě podrobněji na typické znaky různých postižení. Já byla na tom prvním UZ u dr. Kučerové, kam chodím i normálně na gyndu a na vlastní náklady jsem si pak ještě zaplatila ten genetický u dr. Frisové v Profemě, aby mi potvrdila, že tam ten Edwards není. A probíhalo to prakticky stejně. I výsledek byl stejný.
@Marselinka píše:
Tak já jsem v 17tt. od 13.tt mám hematom (8×1cm)-beru utrogestan. taky podezření na nějakou vadu- měla jsem Nt 2,7 což je hraniční. rovnou mi řekla, že vzhledem k tomu hematomu mi polodovku ani doporučovat nebude. Takže mi akorát nabrali krev na genetiku, která teda naštěstí vyšla dobře. Ale plodovka by byla až úplně poslední možnost a i tak bych ji doooost zvažovala.
My meli NT 2,3 a malej zadny DS nema, akorat ma maly nosik po me
![]()