Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Uju, já mám mrákoty z náušnic ještě teď a to je 18 let, co jsme je Denisce dávali.
Uši ji hnisaly, tak místo náušnic nosila dva měsíce dírečkama provlečené jen šnůrky /nit/, dali ji to tak, ať dírka nezaroste. Tak jsme ji to museli přetahovat, mazat framykoinem.....děs.
Ahoj děvčata. Tak uši přes noc OK,ale dnes dopoledne ji jedná náušnička vypadla,já myslela, že mě picne,volala jsem s Mudrem mi řekl, ucho natřít lihem náušnici dát do lihu a v po se stavit, že to znovu dopíchne a nasadí ji se mi z toho udělalo úplně špatně. Takže jsem dirku promazala framykoinem,náušničku postříkala kutaseptem-f a ještě pokoupala v lihu a nasadila ji zpět. Křemilka ani nebrečela,jen ta mrcha nejde zapnout. Zámeček funguje,ale není místo musí se zatlačit ale tam už má Křemi lalůček. No, snad to vydržíalespoň týden a já budu sháněj jinde a jiný.
Ty provázky jsem taky chtěla,Adélce to takhle píchal děda. A musím říct, že s nima to bylo nejlepší,ale u nás mi zas Mudr řekl, že se toho bojí ![]()
Jinak dnes jsem znovu uvařila kuře,brambor a cuketu. Až se vyspí,tak ji to zkusím naservírovat tak doufám, že to ten zmlsanej ještěr zbodne ![]()
Jo a křupky byl luxusní nápad-děsně chutnaj a teda nejen Křemilce ![]()
Holky v čem a kde máte prcky? já do teď měla v obýváku postýlku i ohrádku, ale víc byla malá v postýlce(skrz monitor dechu mívá ho zaplý,ikdyž nespí)ale máme malý obývák a nedá se tu pomalu hnout, tak dnes jsem se konečně odhodlala, nechat v obýváku jen ohrádku a v ní malou a postýlku dala vedle do místnosti(ložnice)a na spaní ji budu dávat tam, třeba se tak udělá lepší spací režim, že bude vědět, že se v postýlce spí a v ohrádce hraje.
Ale připadám si jako blázen, když jdu jen na wc jsem nervozní, že tam prostě ten monitor nemá, ach jo, dvě desky kupovat nechci a pořád to předělávat. Snad je to jen o zvyku, uvidíme, kdyžtak zase budu muset přestěhovat postýlku zpátky. Kamarádky taky na spaní dávají děti vedle do místnosti, ale já ji tam budu chodit asi pořád kontrolovat, ikdyž ten monitor tam má. Jsem asi vyšinutá ![]()
Napsala jsem to jak.....doufám, že z toho jde pochopit, že monitor dechu máme v postýlce a v ohrádce ne ![]()
Ahojky, Uju, gratuluju ke křupkam, nam taky chutnaj, akorat je pak všechno upatlaný a ulepený
Držim palce na zvladnutí naušniček. Zlaté naušničky nemůžete? Nemaš doma zlaté pecičky? i když ty dospělacké jsou asi moc velké a mají blbé zamečky…
Melisso, monitor mam propojený s chůvičkou a pouze v postýlce, zapínam ho jen na spinkaní - v noci i přes den. Postýlku ma v pokojíčku.
Přes den ho nechavam volně lézt po celém obývaku, kuchyni nebo po jeho pokojíčku. Ve dveřích do pokojíčku je instalovana zabrana, takže často slouží jako velka ohradka, když si potřebuju umýt vlasy apod. V obývaku musím přeci jen davat pozor, asi by si neublížil, ale spíš by mohl něco zničit (knížky apod.).
Denní spinkaní bych ani moc neřešila, ale protože bych přes zavřené dveře nic neslyšela (kňouraní) - zvlašť když něco kutím, tak ho zapínam a mam u sebe chůvičku.
Vím, že maš starost, když jste měli ty výpadky - radím snad jen ji nenechavat spinkat jinde než v postýlce (nepočítam autosedačku apod.). Sledovat, kdy se začne „šmuchlit“ - třít si očička, zívat a pak ji uložit do postýlky a zapnout monitor a neboj - kdyby přestala dýchat, tak se monitor ozve.
My mame na rodičovské jednotce (chůvičce) kyvadýlko, které „tika“, když mimi dýcha, takže i tím se často uklidňuju.
Miminka v tomhle věku bývají unavené po 2-3 hodinach od probuzení (takže okolo 10h) a pak často usnou po obědě nebo po odpolední svačině (v zavislosti na délce dopoledního spinkaní). Ale třeba to mate jinak.
Dani, nam doktorka řekla, že ta alergie na mléko se v krvi pravděpodobně neukaže (zmiňovaný 4.typ alergika, co pořad nevim, co znamena) - v tom je pak i předpoklad, že ta reakce časem vymizí. Tedy se jedna jen o jakousi intoleranci z důvodu nezralosti travicího systému. Kdyby to v té krvi bylo, tak by to bylo pravděpodobně na dýl a asi i doživotně. Alespoň tak jsem to pochopila, ale třeba se pletu. U nas si taky nejsem jista, jestli vlastně reagoval na kravské mléko - dietu jsem držela poctivě stejně jako Ty.. asi to chce časem zkusit (půl lžičky jogurtu a postupně zvyšovat davku..)
Omlouvam se za roman ![]()
Jala děkuji, já zatím malou bez dohledu nenechám plazit po obýváku, protože tam máme parkety a kdyby spadla, tak by to bolelo, takže je teď v tý ohrádce. A s těma chůvička, my vlastně chůvičky máme, já jsem na ně úplně zapomněla, dokonce i s kamerou, takže hned půjdu pro ně a nastavíme je. Jen jsme je zkoušeli, když jsme je loni dostali na Vánoce, takže to bude záchrana, když budu něco dělat.
Malá mi ráno vstává kolem půl 8 a pak usne až po obědě zhruba 11:30 a když se zadaří tak spí max hodinu, pak usne až kolem 16:00 tak max na hodinu a pak usíná až večer kolem 20:00. Takže mi toho moc přes den nenaspíme ![]()
Jani, zaky si myslím, že pokud by se ukázala pozitivita alergie v krvi, tak je to alergický terén /jak říkají/ a nebyla by to pouze dočsná nesnášenlivost z důvodu nezralosti tráv. traktu a imunity. Tak snad z toho ti prcci vyrostou.
Melissso, my nemáme žádný monitor dechu, žádnou chůvičku, malý spí se mnou na dvoulůžku.Uspávám ho tak, že se ke mě přitulí, zpívám mu a usne.Tak to dělám i v noci, když se vzbudí.Jak to bude dál, až bude pohyblivější , to nevím, přes den je na zemi nebo v postýlce- tam, ale ještě nikdy nespal.Velké děcka mají každý svůj pokojíček, malý je s námi v obýváku. Spíš jen se mnou, neboť manžel je doma jen zřídka.
Ahoj děvčata.
Meliso: U nás je to s umístěním jednoduché.Máme malej byt holka má pokojík místo ložnice a tak spíme v obýváku i s Křemilkou(naštěstí je to velká místnost tak se vejdem),takže i když ohrádku mám složenou na půdě,tak ji nevyužiju. Postě když nebudu moct hlídat, vrznu ji do postýlky ![]()
No, holky náušnčky zase totální fiasko:-(
JaLo-zlaté měla už cca pře měsícem,ale objevila se alergie na zlato a tak je mudr sundal a dirky se musely nechat zarůst:-( Teď bylo píchání vlastně podruhé. Holky děs běs. Kamče jedna náušnička vypadla a tak jsem ji znovu nasadila a dala framykoin. K večíru ji vypadla znovu. To ouško bylo už zarudlé a tak jsem čekala na menžela že hodíme radu co s tím. Nakonec než přijel z práce druhé ouško zmodralo(až skoro do černa) tak jsem vytáhla i tu druhou a Kamilka prostě bude bez náušniček
Tak jsem to v pátek řádně obulela.
Ale malá mi začala dělat paci,paci,pacičky takže smutek brzy přešel.
Ahoj holky,
my jsme nachlazení čím dál víc, teď nám rýma zdá se sedla na průdušky, tak jdu zítra k doktorce. Teplotu nemáme a nevím, jestli se na odhlenění mají podávat léky na ředění hlenu např.mucosolvan. Na porodnice píšou, že do dvou let ne, je to prý zase „nějaká novinka“.
Tak sedíme doma, ven nechodíme, večer brzo tma, to je děs.
Jani, když jsou teď ty dlouhé večery, tak něco nového zkusím uvařit, upéct. Čtu, že děláš samé speciality- nakládáný hermelín, domácí rybí salát, exotická jídla. To jsi teda fakt kočka, asi tě to baví a děláš to s radostí. Já sice vařit, myslím, umím, ale takové speciality si netroufnu.
Jani, mohla ny jsi mi napsat recept na ten rybí salát, pokud to není tajný rodinný recept.Zkusila bych ho udělat.Děkuji předem za inspiraci.
Příspěvek upraven 13.11.11 v 20:18
Jéje Uju to je trápení, ale já znám dost ženských, co nemají naušnice doteď. Tak to nechte zahojit a zkusit třeba za rok?nebo po nějaký delší době, při nejhorším si je pak nechá píchnout sama, až bude velká
My teda máme žluté zlato, proto, protože já nic jinýho jako malá v uších mít nemohla, tak jsem soudila podle sebe, teď už můžu mít cokoli i nějaký „šunt“ ale třeba jen na dva dny, doma chodím bez naušnic a beru si je jen, když jdu ven nebo tak. Třeba to u malé časem taky přejde.
Dany a jak se to pozná, že to sesedne na průdušky?? Snad to tak nebude! Já s tím právě zkušenost nemám, jestli se to pozná pískáním nebo tak.
Nám rýma ustoupila a kašílek už je taky lepší, včera i dnes jsme byli na hodinku se vyvětrat.
A jinak já malé dávám kapky do nosu Libenar a na odkašlání, odhlenění, protože mívá vlhký kašel tak máme Ambrobene sirup, stojí to kolem 50kč a malé to zabírá i mě. A to nám napsala dětská, když byli malé 2 měsíce a byla nachlazená.
Melissso, já si myslím, že to má na průduškách podle toho, že rýma je rýma a pouze teče z nosu, ale když se přidá i vlhký kašel, tak je to zahleněné i níž. Možná ne, možná, že má zahleněný jen krk, nevím. A´t malého poslechne a uvidíme.
Ale je pondělí, bude tam plno lidí / z víkendové pohotovosti/, děcka říkají, že ve škole dost děcek chybí, tak asi ty virózy už řádí.
Ten Ambrobene tady děckám dávám, zdá se mi lepší než mucosolvan / i když princip léku je stejný/, ale mi v lékárně pro malého doporučili mucosolvan junior. Tak já si koupím ten Ambrobene, když už jsi ho malé dávala ve 2 měsících.
Jj kup si ho je levný a dobrý.
No malá byla za jejich 9 měsíců už 3× nachlazená a pokaždé to začalo rýma a za dva dny vlhký kašel a z poslechu doktorky vše bylo ok, klasické nachlazení. Tak snad je to i u vás dobré, tentokrát jsem s malou u doktorky nebyla, protože má průběh stejný a hlavní je, že se to nehoršilo, ale lepšilo.
Akorát na tý krabičce Ambrobene je napsaný dávkování 0-2 roky 2,5ml 2×denně a tím asi, že malá měla ty 2 měsíce nám doktorka napsala dávkování 1,5ml 2× denně.
Tak jsme se vrátili od doktorky.
Poslechově se jí zdálo, že tam málo něco hrčí, ale spíš prý to bude stékající hlen z nosu do krku. Dala nám sirup spiropent na roztažení průdušek a fenistil kapky na splasknutí otoku nosní sliznice.
Máme přijít za týden, pokud by se to horšilo, tak dřív. Říkala, že ta inverze vadí mrňousům nejvíc, je prý dost nemocných malých dětí. No, naštěstí my jsme byli v čekárně pouze druzí za jedněna, nikdo jiný tam nebyl. Byli jsme doma i s vyřízením lékárny za 50 min.
Tak ať vy jste s maličkýma zdraví a nemusíte se kurýrovat jako my. Já jsem na hromadě už taky.
Ahojky! ![]()