Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Podle mě rozdíl v tý polívce je, že je tam prostě ten vývar z masa si myslím.
Přece jen se říká, že se má jíst polívka na sílu atd.
Venku je dnes u nás pěkná zima a navíc se netopí, manžel musí vletět na sousedku(ta je s ním ve výboru baráku a řeší topení ona)co to má znamenat. Ještě že je malá pořád v pohybu a zahřeje se.
A dnes nám po 12ti letech umřel pejsek, to je zase den ![]()
S tím pejskem, našim (ale já s ním od 10ti let do 19ti vyrůstala) tak ho přisuzuju jako svýho, ikdyž zůstal u našich.
To je smutné, Melisso. Ćlověk bere zvířátka jako člena rodiny.
U nás bylo jako na jaře, sluníčko, teplo. krásný den. Ještě si toho užít než příjdou plískanice, zima a sníh.
My jsme ukusili první příkrm. Udělala jsem mrkvové pyré, několik lžiček Jirka snědl, ale většina skončila na zemi, bryndáku. Dnes jsem mu už to nedala, neboť se bojím, že ho -zabetonuju-. Už 4 dny nekakal, tak se bojím, ať to ta mrkev ještě nepodpoří.
Holky, nemáte nějaký recept na tu zácpu? Mám dát šťávičku, třeba švestkovou, když ovoce se má dávat až od 7. měsíce? Rektální trubička dnes nezabrala. To se divím, neboť vždy pomohla. Ach jo.
Dany, jj člověk zvíře bere jako člena rodina.
Radši teda tu mrkvičku dnes nedávej, ale já zkušenosti se zácpou nemám, malá mi kaká někdy i 3× denně, takže nevím. Ale jala dává švestky, tak to můžeš zkusit.
Ono se ovoce nemá dávat brzo, protože si děti zvyknou na sladký a pak nechtějí zeleninu, ale když dáš jen tu švestku a jinak budeš dávat zeleninu, tak by to vadit nemělo. Kámoška právě má o dva měsíce mladšího chlapečka,než já Elišku, on má tedy cca 7 měs, ale ona ho od 4 měsíce cpala sladkýma přesnídávka a cukrářský piškoty atd(ona to nějak neřeší) a teď jí vůbec nechce zeleninu.
Já malé ze začátku prvních 14 dní dávala zeleninu na oběd a pak jsem přidala odpoledne ovoce, že vlastně má 2 příkrmy denně a teď už má 3 s tou kaší.
Dnes je u nás krásně, po obědě vyrazíme na procházku.
Ahoj děvčata ![]()
Tak ve čt. na gastru vše OK. mám začít dávat maso a v osmém měsíci mám dát Kamče chleba a lepek. Jinak sjem dostala zase recept a jdem tam 15.12 říct, jak snáší lepek. Jinak víkend u tchyně opět děs běs-teda pro mne. Malá nevrlá takže mě bolí celej člověk z toho neustálého nošení. Do toho tam furt hraje na plný koule televize a oni ji prostě nejsou schopný vypnout
Takže mám hlavu jako balón
No, už tam pojedu jen před vánocema a to se pokusím jen na otočku a jinak zas dlouho ne-doufám.
Jinak u nás tak nějak vše při starém.Tchyně Kamče uvařila polévku(kuře a zelenina) Kamča se hrozně xichtila,tak sjem ochutnala,přesolená i pro dospěláka a hrozně aromatická(pak z ní vypadlo, že je tam petržel,celer a petrželka zelená)
Takže kamilka dostala k obědu přesnídávku. Jinak teda snídala s manželem a ten ji dával drobky rohlíku. No, nic ji nebylo tak snad lepek nebude žádná hrůzaa.Ale zatím ho moc dávat nechci,jen na tak na okošt, pořádně začnu v tom 8mém měsíci.
Jinak Meliso.Bafana je mi moc líto
Jsou to členové rodinny. Já mám taky 12ti letou fenku (bydlí v bytě u mamky,ale ta je vedle) už je slepá a zdravotně na tom už nebude nejlíp. Až to přijde tak to obulíme,myslím všichni včetně manžela. Chjo.
Uju tchýně jsou tchýně prostě, ta naše zase nakoupila skleničky, kde je celer, který malá nesnáší, tak jsem jí řekla, že to malá nemůže a ona na to, hmm a to jsem koupila tak drahý a já v duchu bože bože.
Kamarádka má stejně starou malou jak já a taky jí už dává normálně rohlík, já jsem zatím nezkoušela, ani chleba.
Ahoj holky, to je mi líto s tím pejskem, je to člen rodiny a ztráta bolí, přeji hodně sil!
S tím rohlíčkem pozor, ověřte si u pekaře, že do něj nedávají syrovátku - každá pekárna má trochu jiný recept. Jinak jsem slyšela, že lepek se má dávat už nejlépe od 6-7. měsíce, takže bych to až tak neřešila, když to pomaličku budete zkoušet už teď. Pokud není na rohlíček reakce, tak je to v pohodě a lepek snáší
Gratuluji!
Manžel v DM koupil 3zrnnou kašičku (lepkovou) nemléčnou, vypadá velmi dobře, příští týden ji chci vyzkoušet, tak jsem zvědavá. Pokus s hruškou, na kterou měl minule reakci, dopadl už dobře, tak možná i ten lepek bude v poho ![]()
Ohledně zácpy - na tu Kryštůfek trpěl, když baštil NADC a to i když jsem mu nedávala rýži, banán.. Nejvíc pomáhalo dávat čisté ovocné přesnídávky (nezahušťovat, nepřidávat mléko), případné kašičky hodně řídké a v průběhu dne napájet vodou. Pomáhaly i švestky nebo meruňky - prodávají se i formou šťávy nebo hodně naředit přesnídávku. Nebo zkusit nějaký dětský čajík na trávení (bacha na instantní doslazované laktozou). Jak psala Melisssa - když dáš jeden druh ovoce jen kvůli zácpě, tak je to v pohodě. Jde o to, aby si nezvykl na sladké a neodmítal zeleninu, jiný důvod to nemá.
Držím palce!
Holky,
já jsem malému dala bramborovou kaši s NADC a po pusince osypaný až hrůza, červené pupínky, ráno světlejší, ale kůže drsná.
Je to možné, může brambor uvařený alergizovat?
Pár dní nebudu brambor dávat a pak to mám zkusit nebo raději ne a čekat měsíc či dva?
Dani, to mě mrzí. Stát se to samozřejmě může - Kryštof reaguje na rýži a brokolici, to si nevybereš. Brambor teď vynech a zkus mu ho dát řekněme za 3 týdny a uvidíš, jestli se reakce bude opakovat - abys měla jistotu, že to nebyla náhoda.
V době diety - nejedla si mnoho brambor? Já totiž jedla kvanta rýže a tu brokolici… jakoby reagoval na to, co jsem jedla nejvíc, když měl ty potíže nejhorší. Zkoušela jsi ty švestky? nemohla to být reakce na ně?
Držím palce, zatím zkus další nedráždivou zeleninu a uvidíš.
Měj se prima!
Ahoj Jani,
První den jsem dávala mrkev, jelikož měl tu zácpu, tak jsem si řekla, že ho tím nebudu cpát, aby to nebylo ještě horší, tak jsem mu na druhý den dala tu br. kaši. Osypal se, další den jsem nedávala příkrm žádný, aby se mu to spravilo ten ekzém.Švestky jsem nezkoušela, po týdnu se vykakal sám. Včera zase br. kaši a do dvou hodin opět obličej v jednom ohni.
Jani, máš pravdu, že malý mohl reagovat klidně na ty brambory v mí stravě při kojení, už jsem na to myslela. Jedla jsem je dost, jelikož ten repertoár nebyl moc velký při té dietě.
Dnes zkusím opět tu mrkev.
Opatruj Kryštofka a užívejte krásné podzimní dny.
Ahojte holky,
Dany tak to vypadá, že to je opravdu ten brambor, když se ti 2× po něm osypal, to je práce že? hned při začátcích příkrmů takový problémy, já to znám moc dobře, nebo spíš i Jala.
Mě malá reaguje na broskvovou přesnídávku, celer, kukuřičný křupky a myslím, že to tím nekončí ![]()
To aby se člověk pomalu modlil před každým novým příkrmem ![]()
Pevný nervy!! A venku je opět krásně, ale na procházku nevyrazíme, protože malá je zase nachlazená, zhruba po měsíci, to snad není ani možný, doufám, že to od ní zase chytnu ![]()
Ja mam zase pocit, že se pokazí vše, na co sahnu - odešel pevný disk na pevnym počítači, vypadla klavesa na notebooku (dlouhé „a“) a rozbila se na něm myš, praskl sifon na dřezu a rozklížila se nam kuchyňska skříňka, odešlo dalkové ovladaní na televizi a už několik dní mam hnusnou bodavou bolest v kříži, manžel dneska vstal s bolavým krkem a rýmou.. nějaký blbý období, snad tu rýmu s Kryštofem nechytneme. Milissso, tak držim palce, aby vas ta rýma moc dlouho netrapila a byly jste obě brzy fit.
Dani, tak to opravdu vypada na tu bramboru, ten se da naštěsti dobře nahradit jinou škrobovitější zeleninou nebo luštěninami a obilovinami. Brambory moc rada nemam a kryštof taky ne, takže ani při dietě jsem je moc nejedla a Kryštofovi je taky moc nedavam, davi se po nich.
Ze začatku jsme taky měli potíže skoro při každém příkrmu, ale nějak mi přijde, že od 9.měsíce je to o dost lepší a vlastně mam v seznamu s nadpisem Reakce jen brokolici, rýži a možna lepek, nic jiného nepřibylo, naopak hruška ubyla, tu už snaší dobře. Takže hlavu vzhůru, časem se to opravdu zlepší ![]()
A ta stolice po týdnu byla v pohodě?
Ahojte holky ![]()
Teda Dani po bramboře
Tak to je teda mazec. No, možný je všechno(i alergie na brambor) ale mě by to v životě nenapadlo.
Jinak holky já dnes Křemilce uvařila kuřecí s bramborem - nejedla to
Dala si asi 5lžiček, potom se začala šklebit a nadavovat, tak jsem ji to udělala řidčí s nutrákem. Ani pak to nejedla. Navíc jsem ji teď večír vůbec nemohla uspat, bříško jako beton tvrdý, hrozný křik a spousta slz. K večeři měla zeleninovou směsku(cuketa brambor mrkev) dělám to dost často. Je možný, že by ji oběd (jedla ve 12:00) začal tráit až teď (teda kolem 18té hod) ![]()
Teda jsem z ní byla úplně vyplesknutá,nejsem zvyklá, že pláče) Nakonec mi usla chuděrka v náručí( po dvou hodinkách chování) mám ruce vytahaný až skoro ke kolenům ![]()
Já se taky připojuju k blbým zprávám.
My jsme zarýmovaní až hrůza. Odsáváme,kapeme-kapeme, odsáváme a pořád dokola.
Teplotku, Jirka, nemá, tak uvidím zítra, buť to bude lepší nebo ne. Jen aby to nesestoupilo na průdušky.
No, teď začnou takové ty zimní radovánky-uši, nosy, krky.
Fuj-tajb! ![]()