Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Teda Meliso, co to čtu ![]()
Tak snad i druhé by bylo v pohodě. I když je teda mazec , že tento gen máte oba. Já mám s cistickou fibrozou kamarádku(má stejně staré dítko jako já) No, ona je teda úplně v pohodě- na netu jsem četla, jaká hrůza to je a když se mrknu na ni, tak nevěřím vlastním očím, je tak hrozně akční- no fakt by člověk neřek, že má nějaký problém. Asi má štěstí a nemoc snáší dobře-Bohužel ne každý ho má ![]()
Jinak jsem byla ve zdravé výživě pro nějakou nemléčnou kaši(silnac Křemče moc nejede) holky, jsem si myslela, že když je nemléčná, tak to nebude problém a tuším, že u nemléčné kaše od nestlé čtu že to obsahuje syrovátka tak teda nevím
Raději jsem to nekoupila a chci poprosit o radu, jakou jinou kaši než Silnac??? Byla bych ráda, pokud by byla spíš bez chuťi-ochutila bych dle nálady sama(třeba jako krupička)
Danielo Léky na zastavení laktace s hormonem jsou dost hustý(mě se střádala nálada, omdlévala jsem, byla jsem opravdu hodně přecitlivělá) Teď u Křemilky mi v porodnici Mudra napsala jiné léky bez hormonu s namelem. V lékárně mi bylo řečeno, že vůbec nejsou běžný ale musím říct, že vše bylo super a žádný změny jsem na sobě nepozorovala, Bohužel už nevím jak se jmenují,ale asi bych si kdyžtak řekla o něco bez hormonů s namelem. Manžela mám dnes v práci a tak malinko poklízím v pondělí odjíždí na jednání do německa takže zase bude skoro týden fuč. Bych do toho už kopla.
Navíc má starčí holka v úterý rodičák a já tam chtěla poslat tatínka.No, zas to odseru já ![]()
Achjé, tak moc držím palce, abyste se další mimi té nemoci zase vyhlo. O té nemoci jsem si četla už dříve - v časopisu i na internetu, protože Kryštof má na bříšku kávový flek a každý lékař hned řeší, jestli je jen jeden - naštěstí je opravdu jen jeden, mám ho taky (ale na stehně), moje máma i babička taky. Takže jsem si o tom něco zjišťovala, abych věděla, co to všichni pořád řeší a jsem ráda, že to nemáme.
Uju, Kryštofovi dost zachutnala „Kukuřičná krupička“ od Nestlé (je v sáčku, ne v krabičce). Taky má docela rád Jáhlovou kaši z DM - taky je nemléčná, neochucená a nic jiného než jáhlové vločky a vit B1 neobsahuje. Nebo taky „Rýžová krupička“ od Nestlé (taky v sáčku), ale tu jsem ještě nezkoušela.
Dneska jsem prvně vařila Chilli con carne a dopadlo to výborně, mňam
Těším se, až ho ochutná manžel, ten si pošmákne.
Já mám v hlavě úplnej guláš..... ![]()
My dnes zkoušeli dýni s rýží, tak jsem zvědavá. A koupila jsem malé kukuřičné křupky, ale není tam napsané,odkdy se můžou dávat a pak jsem tam dnes našla, že můžou obsahovat stopy arašídů ![]()
Já dnes udělala jen špenát, nemám vůbec náladu, vymýšlet něco spešl.
Uju, já to mám s chlapem ještě horší. Má sice automobilní průmyslovku, dělal dlouhou dobu dispečera a logistiku v dopravní firmě, ale několil let /chtěl mít pokoj od té úředničiny a taky kvůli peněz/ jezdí kamionem. Jezdí převážně Holandsko, Portugalsko, Anglii a teď je v Moskvě. Já funguju sama s dětma, když je pryč, ale je pravda, že když je doma, tak se děckám maximálně věnuje. Za ty roky to mám tak zažité, že nevím, nevím, jestli bych už teď chtěla chlapa každý den doma. Já mám v úterý zubaře a budu ho muset taky zrušit, chlap pryč, moji rodiče na chatě /dělají jim nový výtah v domě, bydlí v 6.patře, tak nechtějí šplhat nahoru/. Je potíž, když je člověk na všechno sám a zároveň je nějaké vyřizování.
Jirka si dal říct a z ničeho nic začal NAC pít. V noci ještě z glukopurem, dnes už bez.Tak jsem ráda. Stolici neměl , tak nevím, co to udělá. Jen se mi zdá, že nějak víc po jídle říhá, i po hodině od jídla. U MM to nedělal. Jestli to bude tou laktózou?
Kočky, proč jste přešli z toho NAC na ten NADC? Co to těm prckům dělalo za neplechu?
Uju, jak myslíš ochutit tu krupičku? Něco jste psaly i o přesnídávce a ovoci, to se dá nějak smíchat?
Nevím, jestli bychom neměli dávat po úpravě střeva už taky nemléčnou kaši na noc. Na jídlo se malý hlásá co 2 hodiny v noci, nevím, jestli mu při těch 9 kg to mléko stačí. Na porodnici psal, že od 6,5 kg mléko nemusí stačit.
Holky zatím pa, mějte pěknou neděli ![]()
Danielo Naše Kamilka začala rovnou NADC a dala se dohromady. když ji Mudra na gastru dala ten NAC tak začala kysele smrdět stolice a hlavně se začala hrozně nadýmat.
Jinak jsem si říkala, že bych ji do kaše přihodila třeba nastrouhané jablko , prubla bych i banán (i když ten ji teda nechutná) atd…Do Silnacu to prostě nejde, ten je sladkej až až ![]()
Teda mít chlapa pořád pryč, to teda nevím
I když je pravda, že takhle na něj pořád čekám a kolikrát si připadám jak dost velká husa. Furt si říkám, že by měl končit v 15:30 tak že třeba nebude dýl a přijde atd…no, ono to tak nikdy není. Je pravda, že když odjede někam do ciziny, tak si doma perfektně uklidím a pak si tak nějak užívám(i když mi je smutno) prostě vím, že nemusím čekat, protože nepřijde a mohu si udělat plán jaký chci.
Tak jsem ho zaúkolovala aby prolezl DMko a zjistil jak to vychází cenově v Nem. plíny ubrousky atd..
Já pořád čekám až budou mít akci na plíny huggies aby se mi ten kupónek vyplatil,ale při mojem štěstí to bude až mu zkončí platnost ![]()
Uju jn, je to mazec, že ten gen máme oba, na genetice nám říkali, že je 1% že se ty geny sejdou a zrovna. Říkala, jsem si, že tolik chlapů běhá po světě a já si zrovana najdu toho s tím genem.
Ta kamarádka má asi štěstí, že asi průběh nemoci nemá, tak vážný a je fajn, že má i deťátko, ten můj bratranec má 19 let a děti mít nemůže. Na první pohled, až na to, že je abnormálně hubený, by taky člověk neřekl, že mu něco je. I podle toho, jak se chová, on si jakoby toho života užívá úplně naplno, mi to tak příjde, ale ta léčba pak no ![]()
Zítra budu volat na gyndu, tak jsem zvědavá, začalo mě dost bolívat v podbříšku a to jsem u malé vůbec neměla.
S těma chlapama si člověk nevybere. Manžel taky pořád někde lítá, po nocích chodí hrát poker, naštěstí peníze domů nosí, ale já když jsem v noci sama doma, tak mám strašně divnej pocit, tak mu nadávám, že chci ať je doma, a on, že to dělá pro nás, aby jsme měli peníze, ikdyž to není vše, ale to mu nevymluvím.
Dany, to je fajn, že malý začal NAC pít. A malá mi po kojení taky vůbec nebrkala, snad vůbec, až po tom NAC, ale zase mi díky tomu přestala ublinkávat.
Ahoj holky,
tak my pijem ten NAC, dnes stolice ještě s příměsí stolice z kojení/žluto -zelená/ krev patrně ne, hlenu málo.Tak snad je to na dobré cestě, tak uvidíme…
S prsama to bude asi běh na dlouhou trať. Poooomalinku se začíná mléka tvořit míň a míň.
Uju, preparát s námelem mi v lékarně neprodají, jen na předpis, ale kdo by hlídal malého, kdybych šla k doktorovi????? Tak leduju, piju šalvěj a dvávám alkoholové obklady /radili na webu kojení.net/. Smrdí to u nás doma jako v palírně ![]()
Holky, prosím, poraďte mi ještě. Já jsem s tím flaštičkováním úplně v prčicích.Nebylo, jak vytáhnout prso, bezpracné, vždy v pohotovosti, kdekoliv. V mém věku už žádné maminy kolem sebe nemám, děcka jsem jenom kojila, nikdy neměly flašku, tak nevím.....
Jste zlatíčka, pokud si uděláte čas mi napsat. Už teď děkuji.
![]()
Já ze začátku malé dělala mlíko, tak že jsem tu vodu ohřívala v ohřívačce lahví, ale jako čekat cca 10min v noci a malá u toho řvala, jak něco, to se nedalo. Já prostě vodu v láhvi ohřeju v mikrovlnce 150ml ohřívám cca 20sekund(záleží na mikrovlnce) a pak přidám NAC a promíchám. Je to raz dva.
Mlíko jako udělaný, by se nemělo dávat do lednice a do mikrvlnky, ale pokud tam ohřeješ, jen tu vodu, tak to nevadí.
A když jedeme pryč, záleží kam a kolik je hodin. Termoobal se mi moc neosvědčil, tam to moc teplý nevydrží, ale když třeba jedeme pryč(kde není mikrvlnka) a vím, že za hoďku má malá jíst, tak si vodu ohřeju zhruba na minutu v mikrvlnce a za tu hoďku je to ok,pak jen přidám NAC.
A když jedeme někam na dýl, třeba jsme z Olomouce a jezdíme do Brna na gynekologii a to je na půl dne, tak vodu do termosky, tak vydrží dýl teplá, ale většinou je zase moc teplá, takže zhruba tak půl h před, než má malá jíst, si tu vodu odleju to flašky a zchládne mi, nebo ji někde na WC zchladím pod kohoutkem, a pak zase přidám NAC.
Taky jsem z toho ze začátku šílela, fakt není nad prso.
Jinak s tou kaší ti asi neporadím, malé právě ta Hami rýžová nemléčná, asi nesedla, ale z toho důvodu, že byla celý den na mléku a neměla příkrm, ve středu ji zkusím dám normálně 2 příkrmy a na noc do mléka du kaši a uvidím, co to udělá.
Jinak zítra mě asi klepne, ráno musím na odběry skrz krev(kontrola trombozy), pak musím k zubaři a pak na gyndu. A až se vrážím, tak po obědě s malou na 8měsíční kontrolu, ještě, že manžel zůstane doma, a malou ráno pohlídá.
Začínají mi strašný nevolnosti,bolesti hlavy, v noci jsem měla průjem
a s manželem jsme se rozhodli, že si to mimi teda nenecháme, je to pro nás moc brzy po sobě a asi bysme to ani finančně neutáhli. A já jsem ráda, že se konečně malá ze všech nemocí vyhrabala, hlavně ta operace a jsem ráda, že je chvíli klid a i tak se o ni pořád bojím, a mít to dvojnásobně, bych to momentálně nezvládla. Na druhou stranu se cítím strašně, že někteří by tak chtěli mimi a nemůžou ![]()
Ahojky,
to je mi líto, Melisso, pečlivě to rozvažte, ale je pravda, že pokud nemáte problém s otěhotněním (jako třeba u nás) a vy se na to teď necítíte, tak je lepší to dát pryč. Držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv, ať jste spokojení.
Dani, NAC malému nesedl, byl po něm dost nadmutý a měl kysele páchnoucí stolici. Ode dneška ho znovu zkoušíme, tak jsem zvědavá, třeba to tentokrát bude dobré.
S lahvičkami je to potíž, není nad prso. Doporučuju koupit sterilizátor do mikrovlnky a takovou tu štětku na čištění lahviček (např z DM, je levná a praktická). Kojeneckou vodu si převařuju v konvici a pak buď naleju studenou do lahvičky a ohřeju v mikrovlnce nebo naleju část studené a zbytek dohřeju v konvici (např na 150ml vody je 120ml studené a 30ml horké). Občas se stává, že Kryštof nevypije vše, tak to dám do lednice a dám při dalším krmení - nikdy s tím problém nebyl a i doktorka říkala, že je to v pohodě, jen by ta doba od udělání a spotřeby neměla být delší než 3hodiny. Při cestování beru termosku, do lahviček připravím studenou vodu a pak už jen doleju horkou a přisypu Nutrilon. Stejnak s sebou beru láhev s pitím, tak můžeš mít odměřený Nutrilon v suché lahvičce a pak už jen dolít studenou a horkou. Prostě, jak se to zrovna hodí. Kryštof momentálně bojkotuje láhve, takže na cesty beru přesnídávky a kukuřičný křupky a mléko dávám už jen doma.
S tou kaší neporadím, Hami rýžová je bez mléka, ale malý po ní měl vyrážku a i trochu hlen, tak ji nedávám. Momentálně baští kukuřičnou krupičku nebo tu jáhlovou z DM. Buď ji dávám jen s Nutrilonem nebo to míchám s přesnídávkama.
S příkrmy bych ale počkala do toho 6. měsíce, pokud Jiřík prospívá, tak bych asi nezačínala dřív. Nejprve by se mělo začít se zeleninou, pak s kaší a za měsíc přidat masíčko a ovoce (z počátku vařené,loupané), s lepkem se začíná po 6. měsíci. Aspoň tak to doporučovala naše pediatrička a i ta gastro. Výborné info je tady http://www.kojeni.net/prikrmy.php
Otravuju ještě jednou- jakou formou se u dětí s ABKM zavádí lepek? Ta moje doktorka říkala, že na obvodě nikoho krom nás s alergií na BKM nemá/je stejně nějaká divná/, tak nic moc s ní nedostanu a ten 25 -letý doktor na gastru to taky není žádné terno.
Závidím Vám Vaše informované doktorky.Pořád váhán, jestli to nezměnit. Pasuje mi tam to, že je to malý obvod, moc se nečeká, parkování dobré, kousek od bydliště, ale ona je divná, mladá, bezdětná, introvertní, dítě neoslovuje jménem, nijak. Na pozdrav jednou odpoví, třikrát ne atd.
Tak ten lepek. Piškoty asi ne, tam je vejce, nějaké kaše obilné bez mléka nebo co? Nic mě nenapadá.
Díky, díky, díky.
Ahojky, nejšikovnější je zavádět lepek ve formě bezvaječných těstovin (v obědovém příkrmu) nebo dětské krupičky (uvařená ve vodě a po zchladnutí přimíchat NAC). Doporučuje se podat lepek po ukončeném 6. měsíci, nejlépe v době, kdy matka ještě kojí. My ho zaváděli těsně po ukončeném 7. měsíci.
Reakci jsme měli slaboučkou - lehounce zarudlé a sušší tvářičky, tak ho radši nedávám. Žádnou kupovanou bezmléčnou lepkovou kaši bez příchuti neznám - buď je tam med, ovoce nebo mléko…
Držím palce, ať je to dobré.
Pokud Tvoje doktorka nemá k dětem vztah, tak se asi minula povoláním. Pryč od ní, radši dojíždět dál než mít špatného lékaře.
To si taky říkám, ale obvoďák moc toho nepořeší. Naočkuje, zváží a pokud je problém, tak stejně neví a posílá / u nás po velkém skoro přemlouvání/ k odborníkovi. Do většiny odbor. ambulancí je možné jít bez doporučení, nevím, co s tím gastrem dělají za obstrukce.Vždy tam sedíme v čekárně sami.........
Tak ještě uvidím, pro recepty budu chodit na to gastro, to jsme se domluvili s tím doktorem a jí budu vidět jen na preventivních prohlídkách /doufám, že Jirka nebyude moc marodit/. Jak tak čtu, tak Uju má taky takovou nějakou metrnici.....To jen ta Vaše je fakt pečlivá a ochotná řešit problémy /fotky, videa, jak jsi psala…/. To u nás je sci-fi.
Jani, ty myslíš, že ani nemléčnou obilnou kaši ochucenou tím ovocem, ne?? Já si pořád říkám, že problém je v té bílkovině krav. mléka, že když ta tam nebude, tak je to ok. Myslíš, že alergizovat bude i to ovoce? Zas na druhou stranu, kdž vadilo i to naše kojení, ikdyž jsme držely opravu přísnou dietu, tak to budou možná vadit i jiné složky ve stravě. Ach jo. ![]()
Ta Melisa dnes lítá po doktorech, myslím na ni, jak asi pořídí.