Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pudloslava je, tak tos me potesila, u me taky pumpari chrapaj, zrovna dneska to byla zase pulhodina, nez se spustilo
o te dalsi hodine prochozene po obyvaku prokladane Nasivinem, luxovanim nosu, revem a neustalymi pokusy o ulozeni uz mluvit nemusim ![]()
ale jak pise @fergy (timto moc dekuji za Tvou zkusenost), v tomhle veku je to zrejme ok - ted spis aby mohl mlecne, aby me mnozstvi kojeni fakt trapit nemuselo.
@fergy no, co se tyce lepku nejsem az tak znala, ale co si pamatuju, tak na projevy celiakie je treba nekolikamesicni plna zatez streva lepkem, takze po par dnech po nasazeni usuzovat na celiakii nejde. Nicmene existuje i alergie na lepek a alergie na psenici, coz by stejne jako ABKM mela byt kratkodoba zalezitost, ktera se vyresi v mladsim detskem veku.
Treba kamaradky syn ma zase problem se zitnou moukou, po chlebu ma hleny, po rohliku ne…
ted bych asi poradila vysadit na 14 dni, ustalit strevo a zkusit to znovu a opakovane, aby byla jasna pricinna souvislost. Se starsim jsem taky panikarila, ze mu vadi brokolice, hrusky, ryze atd, ale ono slo dost o nahody a taky mu delaly potize rostouci zuby. Okolo 9m jsem se nakrkla, zavadela vsechno mozne a obcasne hleny ignorovala (ale denicek si vedla a probirala se jim, abych pripadne vysledovala nejaka pravidelna opakovani po urcitych potravinach). Taky se mi osvedcilo davat diteti novou potravinu kazdy den - masozel obohacovat o nove potraviny a neustale varit vlastne totez, takze kdyby neco z toho vadilo, musely by se hleny ukazovat pak denne a ne jen tak obcas. Ted jsem se do toho zamotala, ale snad to pochopis ![]()
drzim palce, aby to byla jen nahoda ![]()
@JaLa
snad chápu a asi jsem to tak i udělala. ![]()
Vzhledem k tomu, že včera to nebyla taková trága (jsem zvyklá na dáááleko horší věci v plíně) a dneska byl zas hovňák perfektní, tak jsem dneska uvařila zeleninu zase s krupicí. Vařím na dva dny, takže zítra bude mít lepek počtvrtý. No uvidíme…
Noci jsou u nás podobný. Starší dotáhl ze školky rýmu a mimino se jí nemůže už skoro třetí týden zbavit.
Pevný nervy, snad se zase brzy vyspíme!
Ahoj holky, tak já se dnes poprvé pokusila dostat do Šimonka dávku NADC. Můžu si za to sama, jsem prostě blbá. Byli jsme v restauraci (chyba) a i přes moje jasné instrukce, co mi mají přinést, donesli něco v čem bylo patrně vajíčko a asi i sojovka. Měla jsem velký hlad, a tak jsem to snědla. No a následoval průjem, který se dodnes nezlepšil, ani tři dny po znovunasazení striktní diety. No a když se začala objevovat krev, bylo toho už na mne prostě moc. @Terunka i já z toho už začínám být dost unavená. Říkám si, že pokud NADC zabere, možná přechod na něj bude osvobození pro nás pro všechny.
Naneštěstí to Šimonkovi vůbec nechutnalo, skoro všechno to vyplivl. Flašku taky nechce, budu to muset zkusit jinak. Kojení zkusím zatím zachránit tou odsávačkou.. Upřímně doufám, že ten NADC mu to střevo trochu uklidní a budu se moct ke kojení vrátit.
No pokud ne, budu se muset zamyslet, jak s tím kojením prakticky seknout. Teď si to nedovedu moc představit, každou noc se převlékám, jak jsem od mléka celá promočená, navíc u prsa uspávám, uklidňuju.. Šimonek se taky prsa dost asertivně dožaduje. No uvidíme.
Dnes jsem byla na přednášce o prvních příkrmech, tak možná, pokud bude NADC synek nadále odmítat, zkusím začít zavádět pár lžiček rýže. @Terunka taky se zdráhám zavádět do tak podrážděného střeva příkrmy. Paní přednášející mi ještě poradila, ať začnu aspoň trošku s pitným režimem - občas střev se naředí, ale zároveň nezatíží novou, neznámou potravinou. Tak vzhledem k tomu průjmu možná zkusím rehydratační roztok.
@fergy moc blahopřeju k úspěchu diety! Jistě budeš chytřejší než já a nepolevíš ve snaze po prvních úspěších
.
@JaLa, @Pudloslava ať jsou děti brzy zdravé!
@mojam to byla čínská restaurace?
činu miluji, ale prave protoze bych se tam nedokazala domluvit, ji tedka nejim. Tak drzim palce, je to boj. Moje mimino taky zacalo dost jidlo bojkotovat, hlavne ty nesladke - rvu to do nej heverem. Je to normlani tyran - dotedka bylo nutno ho zasobovat hrackama, jinak se pusninka neotvirala, kdyz ho hracka nebavila dostatecne. Dnes uz jsem nenasla zadnou dostatecne neokoukanou, tak jsem proste rvala a rvala - a kupodivu koncem misky s kasi se pusa uz otevirala celkem i sama, zmetek jeden ![]()
@Pudloslava u vas taky??? Nedavno jsem do zeleniny zacala pridavat jablka, aby to byl ochoten snist, dneska uz nepomohlo ani to (presnidavku a kasi slupne bez kecu). Jsem ho sprdla, jidlo mu sebrala a strcila starsimu, kterej se na to vrhnul, jako kdyz tyden nejedl. Z vychovnych duvodu to snedl pred mladsim, aby pochopil, ze co nesni, bude mu snezeno
a to pritom ze zacatku jedl zeleninu i maso s velkym gustem, achjo a ja se radovala, ze budu mit pro zmenu jedlika.
@mojam No jo, restaurace, ale nic si z toho nedelej, stalo se to kazde z nas - tomu se vyhnout ani nejde.
Treba to ale nebude tak zle, strevo se uklidni a kojit budes dal - zvlast kdyz ma mlade chut.
Jo a NADC jsem doslazovala Glukopurem a krystof ho vzal na milost az po nekolika dnech hladoveni ![]()
@fergy ja myslim, ze to byla spis nahoda. Drzim palce, aby byl bobek uz porad jen perfektni.
Holky, děkuju moc za podporu, ale nevím.. Synek průjmuje zelené hleny už skoro týden a ne a ne to přestat. To se nám ještě nestalo, tak si už říkám, že jestli to nepřejde, zkusím (už po xté) udělat baktero a virologické testy, jestli do těch střev ještě něco nechytl. A nebo že by se do toho ještě nějak zapojily zuby? Ve 4,5 měsících asi ještě ne, co.. V mezičase váhám, jestli se do něj mám snažit dostat NADC, rehydratační roztok nebo první příkrmy
.
@mojam to mě mrzí, že se to malému tak zhoršilo.
Připomíná mi to náš případ, kdy se malému průjem lepšil a horšil i přes přísnou dietu. Taky jsem to sváděla na hexu, zuby… Ovšem baketeriologie mu vyšla jednou pozitivní. Prostě pár dní bylo líp a hned zas zhoršení bez souvislostí…
Opravdové zlepšení nastalo až s příkrmy. Začala jsem v pěti měsících, velmi pozvolna, protože to prckovi vůbec nechutnalo. Ale v momentě kdy pozřel alespoň 5 lžiček, byl vliv na stolici neuvěřitelný!
Dietu musím držet dál, žádné výstřelky si zatím dovolit nemůžu, ale to mně vůbec nevadí. ![]()
Držím palce, ať to dostaneš co nejdřív pod kontrolu, ať už jakoukoliv metodou.
@mojam To mě mrzí, že máte takový trápení. Koukám, že máme děti skoro stejně staré, našemu jsou 4 měsíce a týden. Tak já nakonec začala s příkrmy, i když jsem se zpočátku bála mu do toho střea zavádět něco nového. Ale ke všemu přibíral dost na hraně, tak jsem se rozhodla, že to zkusím. Začala jsem teda s mrkví a paráda, malému jednak moc chutná, krásně otvírá pusinku a směje se tomu - dneska jsem ji dala 4. den a snědl mi půl té malé 125 g skleničky
No a vliv na stolici to má teda jak blázen - ze začátku jen hustší a dneska už měl v plíně tuhou placku
Krev jsem neviděla (ale ono to asi moc nejde a preparovat to hovínko fakt nebudu), hleny ještě jsou (třeba dnes 2. stolice byl tužší míň a s hleny) ale jak říkala dr. na gastru, hleny problém nejsou. Jo a první dva dny ho docela bolelo bříško, to přisuzuju zvykání si na novou potravu. Ale teď už ok. takže u nás to vypadá, že střevo zklidnily příkrmy ![]()
No a já už pomalu zkouším zavádět ty potraviny, které jsem teď nejedla, protože to stejně nemělo žádný efekt.
@mojam u nas totez co u fergy a ted i Terunky, prikrmy krasne zabraly, cca 14 dni po zavedeni uz zcela bez hlenu. Jen diky tomu se mi vlastne povedlo vypozorovat, ze zcela jednoznacne reaguje na vejce (ne ale moc dramaticky) a ted nove na banan v prikrmu (sklenicka ok, problem je cerstvy).
Ode dneska zkousim trosicku HA mleka, mel ho rano spetku, v poledne vic a vecer uz asi odmerku, podvecerni bobek mirne dokysela, hlen ne - ale ony mu ted rostou zuby, to mel minule taky kyselo bez hlenu, takze to za reakci na mleko nepovazuju, to az kdyby od zitrka byly hleny. Pokud to bude ok, tak v pondeli zkusime jogurt.
@Terunka parada, drzim palce, at to tak vydrzi!
Holky na co se nejvic tesite po diete? Ja teda na maslo. A pak si koupim salko.
Ted jsem zjistila, ze muzu lazenske oplatky oriskove - je tam teda mlecny tuk, ale to jsem riskla a proslo to.
@Pudloslava feferonkovou pizzu s kupou sýru, červený víno, míchaný vejce na másle… U mě vypukne šílený obžérství a pak zase uložím na dno skříně všechny kalhoty, který jsem nosila před deseti lety a teď. A nebo je asi vyhodím ![]()
@JaLa gratuluju, to jsou fakt pokroky! Držím palce, ať jogurt projde úplně bez problémů ![]()
Holky, moc děkuju za podporu a za vaše zkušenosti! Na jejich základě jsem dnes prckovi připravila první příkrm, hodně rozmixovanou, rozvařenou rýži. Přišlo mi to dost hnusné, tak jsem se bála, aby to akceptoval. Ze začátku byl trochu překvapený, ale pak to do sebe ládoval tak, že jsem ho musela brzdit, abychom nepřekročili ze začátku doporučených 3-5 lžiček
. Zítra to zopakujeme, tak uvidíme, co se bude dít. Velmi doufám v postupné zlepšení, protože jsem se včera v noci nějak nezvládla vzbudit poté, co se pokakal a hned ho přebalit. No a teď má prdelku horší než krocan…
@Terunka moc gratuluju k úspěchu! Ať vydrží!
@Pudloslava @fergy já to nejdřív pořádně zapiju
. A to normálně alkohol moc nemusím..
@mojam a tak to ja si alkohol neupiram, na alkohol alergickej neni ![]()
mam stejnou zkusenost, vsichni kluci hezky jedi - tedy nevzdy. pozdeji to s tema NC kasema zacalo silne skripat a tedka uz by nejradej byli na diete slozene z rajske omacky a rizku ![]()
@mojam Tak to je super, já úplně jako první zkusila instantní rýžovou kaši k večeři a to teda vůbec nepozřel, prskal to, pusu na 7 západů.. No a když jsem to ochutnala, tak jsem se ani nedivila, je to fakt strašně mdlý a bez chuti. Tak jsem pak další den zkusila tu mrkev a tu teda baští parádně, dneska (5. den) mi snědl odhadem 70 gramů.. Jsem ráda, že mu chutná.. Asi tím, jak je nasládlá (stejně jako MM).
@Pudloslava tak to krystof nejedl nikdy nic, resp az ted ve 3 letech to zacina byt lepsi a ji aspon (!!) tu rajcatovou omacku s testovinama a rizek, jo a rybickovou pomazanku miluje a parky ![]()
O to vic si vazim, jak druhe mlade basti, kez by mu to vydrzelo.
Holky, paradoxne, kdyz jsem po pul roce dietovani zkousela mlecne, tak mi to skoro ani nechutnalo a nevedela jsem, co si mam dat - bylo to hodne divne a trvalo to nekolik dni, nez jsem se postupne zajela na puvodni jidelnicek. Jinak ja se tesila na Lucinu (resp jeji obdobu z lidlu) a francouzske syry. A tresu se, az budu moct vajicka - kremova michana na masle a s pazitkou, to jich sezeru aspon 5 ![]()
Jinak nase pokusy s HA mlekem super, tak jsem zvedava, jak dopadne jogurt v pondeli, budu vas informovat ![]()