Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@fergy @Pudloslava mam dojem, ze se tomu rika syndrom sendvicoveho ditete, ale co to obnasi, si uz nepamatuju ![]()
Ted par dni aplikuju dohodu, co jsem se starsim uzavrela (ano, haha, dohoda s triletakem, naivita nejvetsi) - rekla jsem mu, ze kdyz bude mit nekdy chut trapit nebo ublizovat a to bezduvodne, at radsi za mnou prijde a ze se s nim pomazlim, zahrajem si clovece nezlob se a tak. Od te doby ho mam kazdou chvili na krku a jsem cela poslintana (ano, on je to antimazlive dite uz od narozeni) a Fandu zase pusinkuje. A samozrejme jsem musela uz zacit „vychovavat“ mladsiho, aby netrapil starsiho - on ho samozrejme netrapi, neboli to jeho tlapkani a neni v tom zly umysl, ale ta trileta hlava to tak nebere a ten to vnima tak, ze Fanda ho trapit smi a on nesmi a ze to neni fer - nekdy staci se zeptat mladsiho „netrapis brasku?“ (kdyz po nem leze) a je videt, jak to starsiho tesi, ze se staram a necha se pak blahosklonne od mladsiho obirat a lezt po sobe.
Jinak hracky jsem striktne vymezila do pokojiku, kam si ma zavirat dvere, kdyz tam Fandu nechce, ale snazim se, aby sam vybral hracku, s kterou si Fanda aspon chvili hrat muze a stridat je…takhle jsem zavedla hru „na boreni“, jinou Fanda neumi - kdyz si ji krystof chce zahrat, tak prinese lego a kostky a krystof rychle stavi a fanda bori a oba z toho maji srandu ![]()
Znacne se to zlepsilo, ale na jak dlouho fakt netusim, az zacne Fanda chodit a pripadne si otvirat dvere, tak nastane novy level boju..
@fergy barvu bobku neres, u nas se strida cernozelenooranzovo a dodnes si pamatuju, jak jsem s pediatrou pred trema rokama resila, co to znamena, kdyz je bobek na povrchu zcela cerny a uvnitr oranzovy ![]()
Osobne si myslim, ze to souvisi s jeste nedozralou strevni mikroflorou a kasovitou stravou.
@JaLa @fergy no vsak ja jsem takovy sendvicovy dite. A je tedafakt, ze mam doktorat, manzela a tri deti. Segra se po maturita na vejsku vybodla a dodelavala ji pracne o deset let pozdeji pri detech, ale ma, bracha to zalomil v prvaku na stredni, nema ani maturitu. tak trebas to prostredickovi prospeje
Ahojte všichni, no není to jednoduché, ani hovínka ani sourozenci
.
Co se týče nás, tak mám opět obavu to napsat, ale zdá se, že mi kojení a několik tisíc měsíčně za UM zatím zachránila vařená mrkev
. @Terunka přesně jak jsi psala, efekt na stolici to mělo tuším už za dva dny. Je to neskutečná úleva nemuset synka 10× denně přebalovat a řešit opruzeniny.. Navíc mu příkrmy neskutečně chutnají, kdyby měl zuby, ukousl by mi lžičku
. Dietu zatím stále držím, jen si dávám trochu menší pozor na věci, u kterých měl reakci třeba jen mírnou nebo jen někdy. @JaLa taky mne občas napadne, že to třeba bylo celé „jen“ citlivé trávení, ale na to bylo u nás té krve ve stolici přecejen trochu moc.
@Terunka držím pěsti, ať to je jen jednorázové zhoršení a brzy je lépe! U nás bylo malé jednorázové zhoršení po očkování, ale už jsem ho nechtěla dál oddalovat. Jak se znám, našla bych si vždy nějaký důvod, proč to ještě odložit.
@JaLa ad sourozenci, s tím nemám žádné zkušenosti. Vzpomněla jsem si pouze na některé díly supernanny, na které jsem koukala na youtubu ještě v době, kdy byly děti pro mne úplně abstraktní téma
. Tam se většinou nejdřív vysvětlovalo v okamžiku, kdy bylo vše v klidu a míru (plus většinou se někam na viditelné místo napsalo nebo nakreslilo, že bít sourozence se nesmí). No a potom, jakmile bylo pravidlo porušeno, přišlo varování, když to pokračovalo, dítě šlo na hanbu/timeout. Zároveň každý sourozenec měl ale aspoň jednou denně maminku jen pro sebe na soukromou hrací seanci
. Držím pěsti, ať to brzy přejde!
Jej, tak varena mrkev zabira na hovinka skvele, ale bohuzel vsechny tri deti se ji velmi rychle prejedly a uz ji nechtej ani za nic.
@fergy Díky, nakonec to bylo jen jednorázové, asi z toho nachlazení nebo mu prostě něco nesedlo, nevím. On teď má takové období, kdy se v noci hodně často budí, jen teda tehdy to bylo kvůli tomu břichu, jinak je to asi ze zvyku nebo nevím. Každopádně stolice pořád stejná, v pohodě, takže to neřeším ![]()
@mojam Tak to je úplně stejné jako u nás, to je super
Mrkev miluje od začátku, ona je taky ze zeleniny nejsladší
A jinak už jí i brambor, dýni, cuketu, v nějaké skleničce byl i pórek a v pohodě, taky měl brokolici, ale to si nejsem jistá, jestli ho po ní nebolelo břicho. Teď o víkendu už dáme maso, zeleninu papá už přes 3 týdny.
A jinak já už jím úplně všechno, u nás to doopravdy vypadá na to citlivé trávení. Naštěstí zeleninu zvládá úplně v pohodě.
Teď řeším, že bych mu chtěla začít dávat večer kaši. Ale jednak se bojím, že ho po ní bude bolet břicho a pak trochu řeším, jestli mu dát rovnou mléčnou (moje mléčná strava na něj vliv nemá). Protože nemléčná jen s vodou mu vůbec nechutnala a já svého mléka už tolik neodstříkám. UM se mi nechce dávat, to mi přijde, že vyjde s tou mléčnou kaší už nastejno. Co myslíte? Asi to prostě risknu a uvidíme, max. bude probdělá noc ![]()
@Terunka alergolog mi tehdy rekl, abych dala nejprve jogurt a UM se nejlepe vyhnula (pry byva jogurt snasen o dost lip) - ja to porusim a dneska (14 dnu po uspesnem zavedeni jogurtu) dam mlecnou kasi. Dosud jsem davala sinlac a ten ma moc rad, takze kdyby mlecna kase nesedla, tak to ani nevadi.
Jinak Fanda mel podle me kombinaci, citlive traveni a alergie na vejce a kure, to porad nemuzu. Ale on nikdy krev nemel. Na mliko mozna alergii mel, slabou, ale uz odeznela.
Jsem rada, holky, ze se to tem nasim prckum zlepsilo, je to uleva, co?
@JaLa My jdem příští týden na kontrolu na gastro, tak se tam zeptám.. Sinlac se mi dávat nechce, když je přislazovanej.. Ale kaši, kde bude mléko, bych mu ráda dávala, trochu se bojím, že mu moje mlíko nestačí, nepřibírá totiž aspoň těch kýžených 10 dkg týdně, většinou spíš tak 8..a to i když jsme začali s příkrmama. To mě trochu trápí.
Jo přesně tak to vypadá. Připadala jsem si jako blázen, že i tuhoše pitvám, ale koukám, že sis tím taky prošla ![]()
Takže vejce uzavírám jako úspěšně zavedený. Teď začnu zkoušet mlíko.
Je lepší začít pomalu (mlíko v pečivu, máslová jíška v polívce..) nebo si mám prostě namazat chleba máslem a se sýrem?
Jinak ti musím poděkovat. Hra „na bořenou“ je geniální nápad. Oni už to vlastně dávno hrajou. Ale když jsem to nazvala hrou a starší to má ve své režii, tak ho to neskutečně baví ![]()
Ono s tím ubližování je to u nás ve vlnách. Hodně rychle se střídají dny velké lásky se dny kdy ho starší nemusí a častěji ublíží.
@Terunka to je dobře, že to tak rychle přešlo ![]()
U nás jsou ty noci taky špatný. Ve třech měsících jsem ho neprozřetelně několikrát pochválila, jak krásně spinká celou noc a od tý doby děs.
Momentálně jsme na dvou kojení za noc. Poprvé už před půlnocí. Taky si myslím, že je to ze zvyku, páč se budí na vteřinu přesně ve stejnou dobu. Vymluvit si to nedá, dudlíkem ho neoblbnu… ![]()
Omlouvám se za zmatený příspěvek, jen jsem chtěla @JaLa citovat ![]()
@fergy jee, to je fajn, ze se hra na borenou u vas zalibila
Mliko jsem zkusila natvrdo, snedla jsem celyho pribinaka - rikala jsem si, ze kdyz to zkusim poradne, tak tu zmenu z dobreho k horsimu poznam lip a jednoznacneji, nez kdybych si davala nejake drobotiny.
Jinak jsem se holky pomalu odhodlala omezit kojeni - mlade uz pomalu ztraci zajem, pres den to i prekazi, tak zkusim uz jen nocni a ranni a uvidime, co to provede - jestli to povede ke konci, nebo to udrzim v tehle omezene forme.
@Terunka sinlacu se neboj, je to dobra alternativa k mlecnym kasim, zvlast pokud mate potize s pribiranim a on zase tak moc sladky neni - ja ho michala s nemlecnou trizrnnou kasi a pripadne i s ovocem a to se po ty kasi vzdycky zaprasilo ![]()
Ahoj holky, necetla jsem diskuzi, proto se omlouvam, ze jsem sem tak vpadla, ale potrebuji radu. Mam 3mesicni dite a uz podruhe, s odstupem mesice, se objevila krev ve stolici. Tentokrat asi s hlenem, ale tim si nejsem jista. Ja ted nevim, jestli mam nasadit dietu, zda to bude kravskym mlekem. Muzete mi rict, co muzu jist? Moc toho asi nebude. Ryzi, maso, kukuricne a ryzove chleby, co dal? Dekuji za radu. A prosim vas, jak se u tak maleho miminka pozna alergie na bilkovinu kravskeho mleka? Existuje vysetreni? Vyterem?
@Pomka vynech vše, co obsahuje mléko, smetanu. Vše se dá nahradit - sojové výrobky atd.. Jinak u nás třeba klukovi brali krev
pokud dodržíš tu dietu a změní se to, je abmk pravděpodobná. Ale u většiny dětí se časem upraví.
Vysaď vše mléčné, pozor i na sušenky a umělá barviva, ty to můžou dělat taky
@Pomka přesně tak se projevuje alergie na kravskou bílkovinu, informovala bych pediatra, taky se to projevuje kolikama, ekzemama, určitě vynech mléko, vydrž 14 dní, pak bych vysadila vejce, ořechy
@střepina no o první krvi ve stolici pediatrička ví a nic mi na to neřekla, jen, že by to mohla být ta alergie. Teď se to stalo podruhý a teprve se tam chystám, ale nejsem si jistá, že to bude řešit. Malá strašně plakávala každý večer, prdí doteď, ale už nepláče, dávám jí Biogaia. Zhruba v měsící měla alergickou vyrážku na těle, doktorka mi akorát řekla, že musím zkoušet, co jí vadí. Já myslela, že je to z aviváže na praní, tu už nepoužívám, ani přípravky do koupele. To je právě to, že mám pocit, že mléko je úplně ve všem a proto nevím, co mám jíst. Asi skončím na polívkách a ovoci ![]()