Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Adullka píše:
Ahoj, o slinění jako doprovodu alergie na bílkovinu kravského mléka jsem četla. Možná bys mohla zkusit nutrilon pro alergické děti (HA) nebo (lépe) jakékoliv UM pro děti s ABKM. Alergie na BKM je u děti na UM častější než u kojených dětí.
tak to slinění je zajímavý…malá slintá jako o závod už asi od 2. měsíce…
@Grainne píše:
@Lena0 moc děkuji! už ani nevím co bylo první, jestli vyrážka nebo změna stolice…řešil u někdo k tomu ekzém?
Obe holky mely krupicku a mladsi ve 3 mesicich nabeh na atopak. Na to nam zabrala lipobase.
@Grainne Pudla ma deti s atopem a s abkm, vsechny tri deti, ale dlouho tu uz nebyla…osobni zkusenost nemam, moje deti mely jen ty streva
Co se tyce bilkovin, zpocatku jsem jedla jen veprove, kralici, pozdeji jsem pridala ryby a to mi ke stesti stacilo, pozdeji kruti (bala jsem se veskere drubeze) a kachnu. Ono se to da, soju ja treba nejim, takze s tim jsem potize nemela, jen si pohlidat pecivo, i do obyc rohliku se nekdy dava sojova mouka…
Jo a vynechat cukr a mouku mi prijde v tuto chvili zbytecne - vynechala bych zatim ty nejcastejsi a nejhorsi alergeny (mleko, soja, vejce, morske ryby, orechy, kakao - pozor na karob, takova vyhra to pry taky neni, jahody, celer, papriky, rajske…). Lepek bych zvazovala az jako posledni variantu, kdyz nic jineho nepomuze - znam jen jednoho chlapecka, ktery na nej mel skutecne reakci, ale je to fakt vyjimka.
Jo a vyborne tolerovane byva jehneci, nepsala jsem ho, protoze ho nemam rada, ale komu nevadi, tak smele do nej.
Moc díky, u nás je hlavní problém ten ekzém, možná to bude fakt ta sója - dala jsem si v pondělí a zhoršil se a blinkala, stejně jako po rybě a karobu včera.. (než jsem si přečetla že to se taky nemá
) A dneska v pohodě tak sjem ráda. Krve má jen nitku a jen občas, ale jsou to zelený vajíčka, občas spíš jako když namažete tence špenát ze školní jídelny…no uvidíme co ty výtěry. Jsem ráda že už snad komplet vím co nejíst a teď jen sehnat to, co jíst můžu..v Normě měli jen králíka z Číny ![]()
Ta úprava ze „zeleného špenátu“ na „míchaná vajíčka“ trvá opravdu dlouho, nám nakonec přes měsíc. I když už nebyla krev… občas to bylo mixnuté tak napůl…
![]()
Mě bylo tenkrát v nemocnici řečeno, že střeva se hojí nejdéle. Hlavně, že už víte, co dlabat a co přibližně ty problémy způsobuje…to je pak z půlky vyhráno
![]()
Teď už jen vydržet, než se to zlepší ![]()
Dobrý večer přeji, vůbec nemám aktuálně sílu číst všech 296 stran
prolétla jsem jich pár, už jsem obnovovala poslední tři dny dvě jiné ABKM diskuze, ale dostala jsem ještě tip na tuto vaší, která je dost aktuální a je vás tu hodně
Mám syna 2,5 měsíce, plně kojený, od malička tekutá stolice barvy světlé až tmavé horčice téměř při každém přebalování. Ve čtvrtek se mu objevila ve stolici krev a hleny - ne žádné nitky, ale v hlenu opravdu chuchvalečky krve. Bylo toho málo, volala jsem dětské dr, řekla mi, že to je alergie na BKM a mám se přijít ukázat v pondělí. Takže od té doby pátrám na netu, vysadila jsem hned veškeré mléčné výrobky a pečlivě studuju etikety, zatím zlepšení žádné (ale na to je prý brzo), spíš naopak - teď večer už těch krvavých chuchvalečků bylo víc, ale syn je jinak v pohodě, směje se, nic ho evidentně nebolí, žádné koliky, je poslední dva dny víc „spací“ a brzo unavený, ale třeba je to jen náhoda. Může i tohle být projev alergie? Jedná se mi o tu krev..protože jsem tu četla jen o těch nitkách, ale ty tam nemá…děkuju moc, jak už jsem psala v jiné diskuzi - jste mým jediným zdrojem informací a nevím koho jiného se zeptat ![]()
@Gina ahoj, tak nejprve bych asi podala probiotika, nechala vysetrit stolici na bakterie a viry a vyckala. Ne vzdy hlen a krev znamenaji alergii. Pokud to bude trvat tyden, vytery ok, tak ma cenu zkusit dietu - na zacatek bez slozek mleka, soji a hoveziho - 14 dni. Pokud nic, tak vysadit jeste vejce a kureci a popripade dalsi alergeny, ze zkusenosti vim, ze vysledky se mohou dostavit o 14 dnu ale i dvou mesicu. Pis si denicek, cos jedla a jaka byla stolice, pomaha to predchazet paranoie (vim o cem mluvim). Zakladem je snaha jist pestre, pak s pomoci denicku dokazes vysledovat i dalsi problematicke potraviny. Bohuzel ne vzdy dieta pomuze, nekdy se nemusi podarit najit alergen, nebo je jich hodne a vyziva matky a tim i ditete by byla narusena, pak je lepsi kojeni ukoncit, mam zkusenost s obema variantama - u starsiho dieta nepomohla, kojeni jsem ukoncila. U mladsiho pomohla a spokojene jsme kojili skoro rok. Pokud bys chtela, napis mi SZ s mailem a poslu Ti dokument, ktery jsem k tomu sepsala. Drzim palce!
@JaLa - ahoj a moc děkuji za tvůj příspěvek. Byla jsem dneska u doktorky ale vlastně jsem se od ní nic nedozvěděla, pořád se jen usmívala a říkala, že všechny ty příznaky (jakože stolice 8× denně, chuchvalečky krve atd.) mohou být alergie. Udělala mu výtěr na rozbor a mám si ve středu zavolat, ale moc si od toho neslibuju. Chudák malej už je celý opruzený, jak pořád kadí a tlačí. Zdá se mi poslední dny takový dost unavený a dost ospalejší, než býval, ach jo. V noci už té krve měl v plíně minimálně, ale po obědě se to opět rozjelo. Počkám do té středy a pak tedy zkusím na konci týdne jít do té striktnější diety. Pošlu ti SZ a budu ráda za dokument. Jen přemýšlím, jestli nebude lepší ta opačná dieta, co jsem kdesi na netu našla - začít s tím, že budu jíst jen krůtí a rýži a až (jestli) se mu to zlepší, tak postupně přidávat další složky potravy a podle případného zhoršení potom vysledovat, co mu vadí.
@Gina to je taky varianta, ale zrovna kruti bych nedavala, spis veprove nebo jehneci (zatim jsem se nikde nedozvedela, ze kdyz vadi kure, tak jestli vadi i ostatni drubez…). Ale nebala bych se dyne, cukety, cervene cocky, brambor, sadla…zase ta vyziva musi byt rozumna, abys nestradala, navic efekt muze byt videt az za mesic a byt jen na ryzi pri plnem kojeni, to bych nedelala ![]()
Dokument jsem Ti poslala ![]()
@Gina Osobně bych spíš ze začátku vyřadila to mlíko, kuře, vejce, soju a hovězí, to jsou fakt nejčastější alergeny. Pokud to nezabere do 3 týdnů, tak bych až potom šla do té striktní. Ona ta striktní je hodně fyzicky, ale i psychicky náročná, aspoň pro mě byla..
Tak jsem se sverila doktorce, ze byla podruhe krev ve stolici a rekla mi, ze mam trochu omezit mlecne vyrobky. Takze to vlastne moc resit nebudu, jinak ve stolici zas nic nema a jim vsechno ![]()
OK a děkuji. Včera už to vypadalo nadějně, 2× mezi kojením nekadil, a jinak bez krve, ale dnes ráno už tam zase krev byla. Včera jsem měla hovězí vývar s nudličkama…takže určitě tedy ještě zkusím vyřadit ta vejce a hovězí. A budu dnes volat pediatričce, kam máme jít za 14 dní na první hexu, aby nám jí odložila, protože jsem se dočetla o hodně případů, kdy se dítěti po očkování rozjela vyrážka.
@Gina tak ono po ockovani se obecne ta streva zase zhorsi, ale jen po urcitou dobu
Hovezi a bkm maji k sobe hodne blizko, podobne jako soja - takze hovezi urcite vynech. Drzim palce, aby to bylo brzy ok ![]()
@JaLa - děkuji, já mám pořád pocit, že dětské dr je to tak nějak šumák, pořád se jen usmívá a říká, že to přejde. Ještě, že je internet a tahle diskuze! Budu si jí muset postupně přelouskat, každý den několik stránek ![]()