Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@martina.se a z krve se to tedy zjistit dá? Já jen, co mám po doktorce kdyžtak požadovat, kdyby se k ničemu neměla.
@Pomka testy na alergie se nedělají u miminek, nemá to cenu, jsou neprukazné
@střepina takže tu krev neřešit, nasadit dietu a pokus omyl? Co kdyby to nebyla alergie a byl by to jiný problém? infekce ve střevech nebo tak.
@Pomka na testy vás určitě nepošle, doktorka by měla udělat stěr, jestli to neni infekce, zkusila bych vysadit mléčné výrobky, když to za 14 dní nepomuže, vysadila bych vejce, ořechy
@střepina diky za info. No 14 dni asi myslim nic nereknou, ted se objevila po mesici. Marne patram v pameti, co jsem jedla, nevim. Poprve cukrovi, orechy… no uvidim. Mlecne vyrobky, proste vsechno jim porad.
@Pomka Synovi taky doktorka nedělala testy, prý u miminek bývají často falešně negativní, takže je to celkem k ničemu. Musela jsem nasadit bezmléčnou dietu a výsledek se dostavil, ale asi až za měsíc, ono to trvá, než se tělíčko pročistí. U nás byly příznaky: hlen ve stolici, neustálé velké zahlenění horních cest dýchacích, ublinkávání (ale ne nějaké decentní, prostě šavle třeba hodinu po kojení), celkové neprospívání asi od 3. měsíce. Pak dostal syn akutní zelený průjem, který ale nezpůsobila infekce, takže jsem nasadila bezmléčnou a pomohlo to téměř na všechny neduhy. Ale bohužel fakt až za dlouho.
Jíst se toho dá hodně, já jsem potom po určitém čase zkoušela dietu porušit trochou mléčného, takže jsem zjistila, že syn snese máslo, zakysanou smetanu a teď v 8 měsících i bílý jogurt (když si to dám já, ne on - pořád kojím). Největší omezení pro mě byla čokoláda, sýry a smetana ke šlehání, ta mi fakt chyběla při vaření. Ale začala jsem hodně jíst domácí pomazánky, rybičky, tofu, sojové a ovesné dezerty; mléko i při vaření jsem nahradila ovesným nápojem Zajíc (sojový se dá taky použít, ale mně moc nechutná), třeba v drogerce DM prodávají mandlové, sojové, ovesné mléko, sojovou „šlehačku“ na vaření, takže toto jsem používala jako náhražky. Všude musí mít informace o alergenech, takže u nás v pekařství mi nabídli jeden chleba, který neobsahoval nic mléčného, takže i normální chleba jsem mohla jíst.
@opinka ja se obavam, ze toho k jidlu moc na vyber mit nebudu. Asi zkusim to ovoce a zeleninu, pak ruzny ryzovy chlebicky a salamy. DM dostupnou nemam, ale treba by mi poradili ve zdrave vyzive. V podstate je mleko ve vsem a to mi doktorka rekla, ze urcite moc mleka nepiju, ale ze urcite tak normalne. No jo, ale syry, maslo…
@Pomka Jestli máš v okolí zdravou výživu, tak to je super! Tam ta rostlinná „mléka“ mají, dokonce jsem tam viděla i nějakou sojovou smetanku do kávy, různé bezmléčné jogurty. Já ji bohužel nemám moc blízko. Jinak sojové a ovesné instantní mlíko jsem viděla i v Albertu, i nějaké sojové jogurty, sojovou smetanu… Tipuju, že tento typ supermarketů má jakýsi omezený sortiment i pro dietáře. Snad budeš mít taky nějaký takový obchod blízko.
Na salámy bacha, i tam bývá mléčná bílkovina, radši nastuduj složení.
Já jsem taky zezačátku byla v panice, že mléko je ve všem, ale po 4 měsících na bezmléčné dietě zjišťuju, že se bez mléka dá docela dobře žít, fakt to je jen o zvyku.
Testy na alergii u tak malých dětí nemají význam. Jak už tady padlo, zelená hlenovitá stolice, velmi častá je příznakem, že se střevo něčemu brání.
A je to podobné jako u rýmy, čím víc smrkáš, tím víc si to dráždíš a může se objevit krev.
To stejné se děje ve střevech, čím víc to děťátko dráždí - nutí kakat, tak tím se může ta krev objevit. Takto laicky mi to vysvětlili u nás v nemocnici.
Každopádně by měl pediatr udělat test na viry ze stolice.
Jo pozor na tu sóju holky, protože BKM a sója jsou si velmi podobné, může teda způsobit úplně stejný problém. Třeba u nás to tak bylo, chtěla jsem kravské mléko nahradit sojovým a do rána jsme měly problém zpět. Takže nakonce mandlové.
A taky vejce. A třeba u mě zabrala dieta po měsíci když jsem vysadila i kuřecí maso.
JaLa udělala nedávno takový dokument, kde bylo vypsáno co se smí jíst ![]()
Určitě pošle, až se tady objeví.
Ta dieta není tak hrozná a není třeba nutné vynechat pečivo ( já ho teda vynechala, ale jsem teď sečtělejší
) a chleba se dá upéct doma i bez mléka a vajec ![]()
Hodně štěstí a ať jste brzy fit ![]()
@Lena0 ahoj ![]()
Souhlas s @Lena0, bkm a soja jsou podobny typ alergenu a existuje tam zkrizena alergie. Neplati to pro vsechny, ale obecne plati, ze ze zacatku se doporucuje u bezmlecne diety vysadit mlecne (vcetne jeho slozek v ostatnich potravinach), soju a hovezi. Pokud to nepomuze, doporucuju vysadit vejce a kureci. U starsiho syna jsem toho vynechala hodne, ale bohuzel bez efektu - dle alergologa alergie na materske mleko jako takove, v pul roce jsem pak s kojenim sekla a nasadila nastepene UM a to mu krasne pomohlo. U mladsiho se to zlepsilo az po mesici diety a az kdyz jsem vysadila ty vejce a kureci.
Dietu jsem uvolnila okolo 7m a pohoda, mlecne konzumuje uz od svych 8m. Takze ono je to dost individualni, na kazde dite zabere neco jineho a reakce se dostavi v ruzne dlouhy casy, ale vetsinou plati, ze dieta a pak nasazeni prikrmu ma pozitivni vliv.
Co se tyce stravy, ve vetsine supermarketu je k dispozici (ted uz mozna i povinne) seznam alergenu u peciva i jineho vazeneho zbozi, takze nejhorsi jsou ty prvni tydny, nez se clovek rozkouka a zvykne si na jina jidla - muzes proverene pecivo (dopekana frqncouzska bageta z lidlu byla ok, nebo tortilly), ruzne lusteninove pomazanky, mne chutnala a dosud chutna avokadova pomazanka, sunka, margarin Perla s vitaminy (jedna z mala je bez syrovatky), instantni bezmlecne kase ze zdrave vyzivy, ovoce, ryby na vsechny zpusoby, veprove, slanina, parky, ovocne muesli z lidlu, skoricove susenky z lidlu…to premysleni a cteni etike uplne vseho je vopruz, ale zvyknes si a po case Ti to pak ani neprijde. Dokonce se mi pak stalo, ze kdyz jsem po pul roce diety mela svyho prvniho pribinaka, tak mi nechutnal - asi jak si jazyk odvyknul na tu chut. ![]()
Sepsala jsem takovy dokument na toto tema, kdo ma zajem, at mi posle SZ se svym mailem, rada poslu.
@JaLa : Ahoooj ![]()
Byla jsem si jistá, že ty to všechno takhle krásně vysvětlíš
![]()
U nas tedy hodne vadily vejce (u obou holek), takze ty bych vynechala taky hned v zacatku. To je zase ma zkusenost - mleko, vejce, soja
![]()
Holky, nejsem si jistá, jestli mám mléčné výrobky vysadit tak razantně. Píšete, že to trvalo, než se to srovnalo, takže chápu to tak, že vaše děti měly krev ve stolici často, téměř pokaždé? Moje malá kaká nepravidelně, třeba jednou za tři dny a krev tam obvykle není, stolici má v pořádku, nezdá se mi, že zapáchá nebo že by měla divnou barvu a konzistenci. V podstatě piju mléko a jím mléčné výrobky a nic tam nemá. Teď se to objevilo jen podruhé. Pokud by to ta alergie byla, tak neměla by krev téměř pokaždé nebo aspoň častěji? Mezi prvním a druhým výskytem byl měsíc.
@Pomka Tady máš návod na dietu:
http://www.proalergiky.cz/…inacni-dieta
Než se střevo zahojí trvá tak 3 týdny, takže je potřeba to držet dýl. Vím, že ta dieta vypadá strašně, ale rychle si na to zvykneš, věř mi. Držela jsem to kvůli synovi rok a čtvrt. Jemu toho teda vadilo víc, ale rozhodně se to dá vydržet a hlavně stojí to za to. Pokud se Ti podaří zjistit, co Tvému dítěti vadí, tak s největší pravděpodobností bude mít hovínka a kůži ok. Pokud bys to nedržela, tak mu ekzém zůstane už napořád.
@Pomka mne u druhe dcery dieta taky zcela nezabirala. Krev se pak objevovala hodne sporadicky, treda po mesici, dvou, ale nikdy to nebyla klasicka kojenecka stolice. A dr mi rikal, ze to takhle resit nemusim, ze to „nevadi“.