Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@nakukovatelka vidím, že máš zhruba stejně starého kluka. Jako jo, toho čtyřletého bych dala asi už i cizí ženské, kdyby měla dobré reference, protože on mi už povykládá. Spíš jsem teď uvažovala o mladším dítěti - řešily jsme to nedávno s kámoškou, ta potřebovala někam „udat“ dvouletého a tam bych asi měla ještě trochu problém.
@Balua jinak co mě ještě tak napadá, píšeš se stravou - nejsem ekobio (jak je teď in říkat
), ale zajímalo by mě, i co dětem dáváš jíst a hlavně co dělají v době, kdy vaříš oběd… To je takové nešikovné trochu, uvařit oběd s několika dětma za zadkem není rozhodně jenom tak (záleží teda samo i na věku). A jiným rodičům by zas třeba vadilo ohřívané jídlo (kdyby sis obědy vařila večer). Teď půlka nejí to, půlka nejí ono…
![]()
Ale vidím, že ty spíš hlídáš lidem, kteří nemají na vybranou nebo je jim toto asi jedno.
@Angua momentalně hlídám važně lidem kterym je to jedno malá pulroční je na sunaru a na přikrmech sunar od ní dostanu a když vařim pro sebe s chlapem tak udělam třeba polívku trochu dam bokem nekořením a nam si okořením. Starší sourozenci jedí taktež co my akorat nekořeněné. Jak to dělam když vařím?? Uplně stejně jako každa maminka co ma doma dvě tři čtyři děti, když mam malou ta spinka starší si kreslí v pokojčku nebo si hrají mam otevřene dveře a očkem pokukuju co se tam děje. Ještě jsem neslyšela o mamince co by měla problem že bych jídlo uvařila večer a na oběd dětem ohřala, ale pakliže některa stím problem má tak je asi super matka zvládá vše co potřebuje a ta jistě nedá hlídat dítě někomu jinému ![]()
Nesvěřila bych děti ženě co ještě nemá děti, není to nic proti tobě, nedávno mi tu hlídala chvilku kamarádka co nemá děti a holky se mi málem pořezaly, nedokáže si ještě představit co všechno děti dokážou, nechala ležet kudlu na kraji linky, samozřejmě malá už si s ní hrála, v pokojíčku na zemi se válely nůžky, otevřené balkonovky…nic jí nevyčítám, jen si prostě spoustu věcí neuvědomuje, protože nemá svoje děti, neví kam všude dokážou vlízt. Takže asi z toho důvodu bych měla trochu strach. Jinak 3000 za hlídání je teda sakra málo.
@Balua víš ono je to takhle hezký, ale já osobně bych nejdřív svěřila dítě prarodičům, pak třeba kamarádce a teprve pokud by toto nešlo bych uvažovala o nějaké chůvě…a to nejen proto, že ty lidi znám, ale mimo jiné i proto, že jim nemusim platit ![]()
tak a ted´vážně pokud tě to baví a nemáš pedagogický vzdělání, tak si ho dodělej..dálkově to není žádný problém…
@Balua takových jsem tu viděla, co by dítěti nedaly příkrm druhý den po uvaření. Nebo si nevzaly den starou bábovku ![]()
Mně spíš jde o to, že jako matka samozřejmě nemám na výběr, vařím tak, jak popisuješ, ale jsou to moje děti a zodpovídám si za ně já, znám je, jsem si jistá, že mám zabezpečený byt tak, že se jim nic nestane, vychytané různé situace apod. Když někomu dítě svěřuju a ještě mu za to mám platit, tak si přeju, aby se mu věnoval a ne si děcko někde celé dopoledne hrálo samo v rožku. Chápeš, jak to myslím. Je to už placená služba a na tu mám osobně určité nároky (a to jsem poměrně nenáročný člověk
). Mnohem raději bych dala dítě tam, kde sice oběd dám s sebou, ale paní s nima bude něco dělat, u čeho se třeba i něco naučí (a to může být třeba zpívání písniček nebo jakákoli blbost), než tam, kde si děcko bude samo hrát a paní bude kmitat kolem plotny.
A teda teď nevím, jestli mám tak nevychované děti, ale skoro se mi nechce věřit, že u vás se čtyřma dětma panuje taková idyla
Ty moje se furt o něco škubou ![]()
@rozmary Jasně taky názor jednou mě rukama prošlo popaleny dítě a to bylo v ty době s mamkou a i přesto tomu nezabranila. Myslím že Nemužeš soudit nemá dítě nedokaže se o ně postarat třeba nema ditě že nemuže a tím nemyslim třeba jen sebe ale i ostatní. Možná by pro mě bylo milejší kdybych našla spolehlivou paní bezdětnou bez zavazku ktera muže pohlídat kdy ja potřebuju než maminku s ditětem co občas omarodí sami víte že ve školkovem věku jsou děti nemocné pořad a co pak s domluvenym hlídaním co náhle krachlo.. Ne nic je to jen muj nazor tvého si cením ale ne každá nemaminka ma mateřsky pudy ja bych osobně kdyby to jen trošku šlo měla svych děti klidně už pět.
@Balua píše:
@rozmary Jasně taky názor jednou mě rukama prošlo popaleny dítě a to bylo v ty době s mamkou a i přesto tomu nezabranila. Myslím že Nemužeš soudit nemá dítě nedokaže se o ně postarat třeba nema ditě že nemuže a tím nemyslim třeba jen sebe ale i ostatní. Možná by pro mě bylo milejší kdybych našla spolehlivou paní bezdětnou bez zavazku ktera muže pohlídat kdy ja potřebuju než maminku s ditětem co občas omarodí sami víte že ve školkovem věku jsou děti nemocné pořad a co pak s domluvenym hlídaním co náhle krachlo.. Ne nic je to jen muj nazor tvého si cením ale ne každá nemaminka ma mateřsky pudy ja bych osobně kdyby to jen trošku šlo měla svych děti klidně už pět.
Nemyslela jsem to zle, holka se mi taky popálila v mojí přítomnosti, stane se. Myslela jsem to spíš tak že jsem až s tím jak mi rostla malá přicházela postupně na to, že musím mít všechno až vzadu na lince, nože někde kam se nedostane, nůžky taky tak, přispůsobenej byt k tomu, aby si pokud možno neublížily, otevřené jen vyklápky. Když jsem přišla domů, málem mě šlehlo, dvouleťačka skákala na sedačce, v ruce pastelky, kamarádce to přišlo v pohodě, že si hraje, ale už nedomyslela, že by s tý sedačky mohla sletět a vrazit si tu pastelku do oka.To jsou takový prkotiny, ale dost nebezpečný a člověk na to přijde až když má svoje děti. Tím samozřejmě netvrdím, že ty jsi nějak nezodpovědná, jen píšu, že bych se bála dát děti na hlídání bezdětné paní.
@Balua já souhlasím s @rozmary - to není záležitost mateřských pudů, věřím, že se na toto dá málokterý člověk, kterému děcka lezou krkem a že i ta cizí ženská to bude dělat s láskou a těmi nejlepšími úmysly. Ale jde přesně o různé ty situace, spoustu věcí se člověk učí postupně. A nejde jenom o bezpečnost, ale tak celkově si umět poradit (když si dítě vyrazí dech, zvrací, má horečku…) - jsem si jistá, že většina maminek takové situace zvládá s přehledem, bezdětnou tyhle věci prostě můžou zaskočit (nemusí). Taky třeba na kamarádce vidím, že hlídala pár dětí a myslí si, že už zná všecky. Ale to není pravda, u mých dětí se třeba často něčemu diví (hlavně u staršího, on je takový svůj, já říkám Sheldon Cooper
- na něho některé věci, co si řekneš - všechy děti milujou to a to - prostě občas neplatí…)
@Angua Děti hlídám 3 když nepočitam neteře. Většinou je mam každy v jiný den a když nahodou mam děti všechny zaraz tak to zas tak velky problem není. Momentalně hlídám děti soc. slabšich co jsou vděčný za blbou buchtu za pastelky co jsou snad u každeho dítěte samozřejmostí a že hold hodinu denne vařím a nevěnuji se jim je furt lepší než abych jim vrazila parek a jezte.
Ahoj..já mám dojem, že existuje forma něco jako „dětská skupina“…na to člověk snad ani nepotřebuje žádný pedag. vzdělání (ale chtělo by to zkouknout na netu) a o nějaké adopci si neuvažovala? vím, že teď se to tuším taky bere jako zaměstnání?!
![]()
jinak za mě nevím, zda bych dala hlídat někomu děti (teď mimo školku, miniškolku atd.)?! nad tím sem ještě neuvažovala - snažíme se to s manžou pytlikovat jak se dá (co si budem povídat - i kvůli penězům)
@rozmary Já to taky nemyslím zle jen konstatuju že ne každy není nezodpovědný a za tu dobu co hlídám prtata si na určitý věci dávám sakra pozor podle jedne maminky až moc ale zas když přijde dítě s odřenyma kolenama z hřiště tak je hned chuva neschopna pač se ditě „zranilo“ Mít doma zastrčky v zasuvkách počitam že ma každy jako samozřejmost. Nadruhou stranu ve školce při počtu ja nevím 12 děti na učitelku je myslim to riziko větší ale to už je věc nazoru. Já se nevnucuju svýma znalostma neznalostma každy jsme jiná povaha někdo má na to dát profikovi za hlídani 30 tisíc někdo nema někdo je schopný jit pracovat když jsou děti male někdo ne. Každý jsme uplně jiný
@Measmille Podívám se určitě děkuju. Já do budoucna chci svoje v listopadu jsem potratila a na další snažení se v nejbližši době necítim až na tom budu zdr. líp ale ted určitě ne.Mame hospodu a kdybych ted otehotněla musela bych na rizikový ale to ja zase neumím se válet doma a pak bych se neměla ani kam vracet po mateřsky takže až bude jiná prace tak se o tom do budoucna bude dat uvažovat ale to par let potrva
@Balua můj syn třeba do 4 let nekreslil
To je právě ono - takové ty „předsudky“ - všechny děti rády kreslí. To si myslí bezdětní, rodiče vědí, že to nemusí být pravda. Ale to nemá scenu se nevzájem přesvědčovat, já jenom říkám, jak to vidím jako potenciální zákazník ![]()
@Balua píše:…jé tak to mi je líto…snad to příště vyjde - se vším všudy!!!
@Measmille Podívám se určitě děkuju. Já do budoucna chci svoje v listopadu jsem potratila a na další snažení se v nejbližši době necítim až na tom budu zdr. líp ale ted určitě ne.Mame hospodu a kdybych ted otehotněla musela bych na rizikový ale to ja zase neumím se válet doma a pak bych se neměla ani kam vracet po mateřsky takže až bude jiná prace tak se o tom do budoucna bude dat uvažovat ale to par let potrva
@rozmary to asi nemůžeš takhle hodnotit všeobecně, já jsem hlídala děti tři roky, nejdřív jedno a pak sourozence od novorozence… Myslím, že jsem se o ně starala dobře, svoje děti jsem ještě neměla, ale už jsem byla nalezlá tady na Emiminu, takže jsem určité vědomosti měla. Starala jsem se o ně úplně stejně jako o svoje dítě teď ![]()