Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Netopirek píše:
Tak to jste výjimečná školka. Co znám já, tak umývárna je ve třídě a rodiče tam nemají přístup.
Sice nejsem zakladatelka, ale záleží jak kde je to výjimečné. U nás jsou v okolí 4 školky a ve 3 z nich se chodí do třídy přes umývárnu.
@Netopirek píše:
U nás je jídelna ve stejné budově. Ale já jako dítě jsem jí měla v jiné a tam jsme měli normálně wc. Oni nemají wc u jídelny, když je to sólo budova?Jinak co se týče mytí rukou mojí školní, tak si nedělám iluze. Po wc si je tak max ošplouchne, ale mytí aby to mělo efekt… pochybuji
WC tam v jídelně mají, oni tam mají i to umyvadlo přímo za vchodem do jídelny, ale švagrové učitelka v podstatě sdělila, ať synovi vysvětlí, že se tam ruce nemyjou (jen když se zapatlá jídlem), protože svým jednáním strhnul i další děti ze třídy, které si chtěly umýt ruce, a to by se nedejbože mohlo rozšířit a jídelna nemá prostředky na tolik mýdla a papírových ručníků a navíc to prý zdržuje a při příchodu do jídelny to musí odsýpat. Tak jsem nad tím přemýšlela, že za mého dětství nám tam dali dva kýbly, v jednom byla voda s dezinfekcí, v druhém čistá, a pak tam stála učitelka s hadrovým ručníkem, a všichni jsme si oplachovali ruce (ale bylo to tuším jen když se objevila ve škole infekční nemoc), jinak si nevybavuju, jak to přesně bylo. Tak mě zajímalo, jak to chodí v jídelnách dneska. Tak nějak jsem myslela, že už se to posunulo dál a děti dostávají třeba i ubrousek (u synovce ubrousky nemají, nosí si v kapsičce papírový kapesník, protože se jako prvňák pravidelně pobryndává na bradě polévkou a neměl se čím utřít), na ubrousky se taky švagrová ptala, a zase odpověď „plýtvalo by se a kuchařky by musely ze zbytků třídit papír“.
Příspěvek upraven 17.01.19 v 12:04
@zrcadlo u nás ubrousky mají v kosicku na stole a každy si muze vzít. Jenže to je školka pro devět děti. Ve státní je to jiný mazec a uhlídat 25 děti v době oběda, přitom se sama najíst, polovině pomoci s jídlem, druhé polovině utirat totálně pokecany tričko - je to náročné. A taky hodně o tom, ze úroveň jídla, oblékání, hygieny apod u dnešních děti je na tom fakt mizerne. Proto chápu, když si snaží ulehčit, jak to jde
Jo Edit - Tys asi psala uz o škole, tak tma zatím zkušenost nemám ![]()
@zrcadlo píše:
WC tam v jídelně mají, oni tam mají i to umyvadlo přímo za vchodem do jídelny, ale švagrové učitelka v podstatě sdělila, ať synovi vysvětlí, že se tam ruce nemyjou (jen když se zapatlá jídlem), protože svým jednáním strhnul i další děti ze třídy, které si chtěly umýt ruce, a to by se nedejbože mohlo rozšířit a jídelna nemá prostředky na tolik mýdla a papírových ručníků a navíc to prý zdržuje a při příchodu do jídelny to musí odsýpat. Tak jsem nad tím přemýšlela, že za mého dětství nám tam dali dva kýbly, v jednom byla voda s dezinfekcí, v druhém čistá, a pak tam stála učitelka s hadrovým ručníkem, a všichni jsme si oplachovali ruce (ale bylo to tuším jen když se objevila ve škole infekční nemoc), jinak si nevybavuju, jak to přesně bylo. Tak mě zajímalo, jak to chodí v jídelnách dneska. Tak nějak jsem myslela, že už se to posunulo dál a děti dostávají třeba i ubrousek (u synovce ubrousky nemají, nosí si v kapsičce papírový kapesník, protože se jako prvňák pravidelně pobrindává na bradě polévkou a neměl se čím utřít), na ubrousky se taky švagrová ptala, a zase odpověď „plýtvalo by se a kuchařky by musely ze zbytků třídit papír“.
my si tedy ve škole nikdy ruce nemyli. A nemyju si je ani doma. Popravdě ani by mě to nenapadlo, když se oběd většinou jí příborem. Ruce si jdeme umýt před jídlem jenom když jsme někde na výletě a vidím, že nejsou čisté, nebo když vím, že vybrané jídlo budeme jíst rukama.
@Tichošlápek píše:
@zrcadlo u nás ubrousky mají v kosicku na stole a každy si muze vzít. Jenže to je školka pro devět děti. Ve státní je to jiný mazec a uhlídat 25 děti v době oběda, přitom se sama najíst, polovině pomoci s jídlem, druhé polovině utirat totálně pokecany tričko - je to náročné. A taky hodně o tom, ze úroveň jídla, oblékání, hygieny apod u dnešních děti je na tom fakt mizerne. Proto chápu, když si snaží ulehčit, jak to jde
Já teda píšu už o školní jídelně. Ve školce právě děti ještě mají servis, jdou si hromadně umýt ruce, chodí mezi nimi paní kuchařka a pomáhá jim, setře jim, když něco ukápne, mají tam právě k dispozici ty papírové ubrousky nebo pár kroků krabici s kapesníkem, tak si tam dojdou. No a já se trochu děsím, až moje děti z tohoto servisu skočí do toho, že jde štrůdl prvňáků na oběd, kde nic z toho není a najednou si nemůže dojít v klidu umýt ty ruce ani si vzít ubrousek. Švagrová z toho byla dost špatná, já sama nevím, jak bych reagovala, tak mě právě zajímalo, jak to chodí ve školních jídelnách jinde.
@zrcadlo mytí rukou uz si nepamatuju, ale ubrousky jsme měli vedle priborů uz na ZŠ - jen si člověk musel vzpomenout a vzít si je hned nebo uz se nemohl vrátit. A kamarád mi tu teď píše, ze u nich si chodi prvňácci mít ruce hromadně před odchodem na oběd. Ale šok to bude. Já si ty fronty a tácy, které jsem nedokázala odnést pamatuju ještě po skoro 30 letech ![]()
Tohle je pro mě zajímavá diskuze. Sama jsem na mytí rukou úchylná. I když dezifekční přípravky nepoužívám. Ale ruce si myju nadměrně často, je to nutkání. A popravdě se bojím, abych tím nějak negativně neovlivnila syna (je mu 2,5 roku). Učím ho mýt si ruce po příchodu domů, před jídlem (a většinou i po jídle, protože si je zapatlá) a po manipulaci s něčím, co není čisté (např. s botama u botníku, s mým mobilem, s neumytou zeleninou, po vykládání nákupu z tašky atd.).
Mytí rukou po příchodu do školky, pokud jede dítě MHD, mi přijde vhodné. Ale pokud se jede autem nebo jde kousek pěšky, tak ne. Protože aby to mělo smysl, museli by to dělat všichni. Jak už tu někdo psal, stejně si pak hrají společně s hračkami a sahá na ně i ta většina dětí, které si ruce neumyly.
Důležité je, že si myjí ruce před jídlem, a aby měly návyk, že se špinavé ruce nestrkají do pusy a nemnou si jimi oči.
Podstatně větší problém než mytí rukou po příchodu mi přijde to, že rodiče vědomě dávají do školky děti, které mají rýmu, kašlou, mají teplotu atd. Tohle považuju za problém a ne to, že si neumyjí ruce po příchodu.
A automatické mi mytí po příchodu nepřijde. Já to sice dělám, ale jak už jsem psala, mám to psychicky jako nutkání. V okolí vidím, že většina lidí to jako normu rozhodně nemá.
Vadí mi, když přijde návštěva a neumyje si ruce, položí si kabelku na jídelní stůl, sedne si na mou postel v oblečení, ve kterém sedí v MHD atd. Snažím se tomu předcházet (přehoz na postel, nabídnout odložení kabelky už v předsíni atd.), ale jinak s tím nic nenadělám. Když byl syn miminko, to jsem o mytí rukou návštěvu poprosila. Teď už to nedělám, protože syn je už větší a nemám k tomu důvod (kromě té své nutkavosti, ale to není objektivní důvod). Takže skřípám zubama a nelíbí se mi to, ale nedělám s tím nic.
@Aries6 píše:
Když ráno přijdu do práce, taky si nemyju ruce. Denně tam sahám na spousty klik (velká fabrika, přes tisíc lidí). To bych si, dle tebe, měla mýt ruce každou chvíli.
Po příchodu do školky si naše děti ruce taky nemyjí. Před svačinkou asi jo, možná i po příchodu z venku, nevím. Jsou zdravé, nezkoumám.
Když přijdu domu, to si je myju, to je pravda a učím to i děcka.
Ono mytí rukou stokrát denně je dobry tak akorát aby si člověk vypěstoval exem. Znám to na sobě i na dětech. Hlavně, když se často mají hřbety rukou mýdlem.
@Anna766 píše:
Co máte pořád s tím zábradlím?nevšimla jsem si že by děti venku nějak hromadně olizovaly zábradlí.
@Anonymní píše:
Ahoj ! Prosím anonym , úplně nechci být zveřejněna. Mám dcerku 4 roky, chodí nově od Září do školky.. a všimla jsem si že pouze moje dcera a syn jedné paní si myjí ruce při příchodu do školky! Pardon.. Ale představa že děti třeba sahají na něco v metru, a pak jdou do školky si hrát a vše tam osahavaji mě teda.. nejsem žádná zapšklá matka a nebojím se bacilů! Ale tohle mi prostě přijde nechutný.. Snad si meju ruce vždy když někam přijde ne ?? řešila jsem to s paní učitelkou a ta mi říkala že ji to samotnou štve, ale bohužel s tím nic nemůže dělat.. jaký na to máte názor vy ? Přeji hezký večer
Já jsem na ruce pedant, ale nad tímto jsem nikdy nepřemýšlela, dokud jsi to nenapsala. My jsme teda do školky chodili pešky. Děcka na nic nesahaly. Ale když bylo potřeba, tak jsem je do umyvárny poslala si je umýt, to je jasné. Aspoň já to tak mám. Ale nikdy jsem neviděla nikoho přijít a jít do umyvárny. Ale u nás všichni z okolí, tak chodili taky pěšky nebo autem. Ale pokud ve vaší školce děcka cestují veřejnou dopravou, tak si myslím, že je to nutné si ty ruce umýt. Já si je umývám i na návštěvě, pokud vím, že je to potřeba.
@Netopirek píše:
Tak to jste výjimečná školka. Co znám já, tak umývárna je ve třídě a rodiče tam nemají přístup.
U nas je tedy taky volne pristupne wc s umyvadlem u satny.