Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím,
není tu mezi Vámi prosím některá, která má nemoc Hidradenitis Suppurativa a problém s otěhotněním? Případně zkušenost s IVF?
U nás je problém hlavně ve spermiogramu (špatná morfologie), zkusili jsme tři IUI a nepovedlo se. Bylo nám doporučeno IVF a teď jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Akorát já pořád přemýšlím nad tím, jestli nemůže být problém i ve mě, kdy je to přeci jenom imunitní onemocnění. Ptala jsem se na to dr v CARu, a ta mi řekla, že to vůbec nemám řešit
. Jinak mám za sebou hormonální profil a genetiku - to je v pořádku (až na mutaci genu MTHFR - ale to prý není tak zásadní)…dle UTZ to vypadá, že normálně ovuluji a je všechno v pořádku. Měla jsem jít na laparoskopii, ale naposledy, kdy se zhoršil spermio mi dr řekla, že to asi nebude potřeba, protože je to na 99% problém spermií.
Mě spíš vrtá hlavou, jestli bych neměla jít na nějaké imunologické vyšetření? Vzhledem k té nemoci. Mám v plánu se na to zeptat, až pojedeme podávat žádost o IVF, jen si myslím, aby mi dr opět neřekla, ať to neřeším. A chci se zeptat, jak probíhá to vyšetření na imunologii, a na co tam případně můžou přijít? Můžu se tam objednat i sama, bez doporučení CARu? A stačí když se objednám já, nebo radši oba?
A pak by mě zajímalo, jestli jste některá s touhle (nebo jinou imunitní) nemocí otěhotněla, případně byla na IVF a jestli se to nějak řešilo? Jak to dopadlo?
Jinak dodám, že na imunologii jako takové jsem jednou byla, ale ne na reprodukční, takže to bude asi něco jiného. Tam mi dělali nějaké testy z krve a stěr (z rány, která souvisí s tou nemocí), protože mi měli dělat autovakcínu, to ale nakonec z nějakého důvodu nešlo…
Mám jinak pozitivní autoimunitu a před IVF to nikdo neřešil. Jediné, tak mě pak více hlídali při těhotenství - kvůli konkrétnímu možnému onemocnění dítěte.
Takže je teda asi normální, že to nikdo neřeší.
A povedlo se IVF, bylo pak všechno v pořádku? Pokud nevadí, že se ptám.
Já to těším asi hlavně proto, že jsem cca 2 roky zpátky byla na operaci (právě z důvodu toho imunitního onemocnění) a ležela tam se mnou paní, se stejnou nemoci a říkala mi, že nejdříve také vůbec nemohla otěhotnět, a když už, tak asi 7krat potratila. Ale nebylo vůbec prokázané, že to bylo kvůli tomu. Ale trochu mě to vylekalo a nedají se nikde najít informace o té nemoci ve spojitosti s otěhotněním.