Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Máme ve střídavé péči přítelovu dceru, je jí 13 let, chytrá holka. Samozřejmě je ve věku, kdy se zajímá i takové věci jako je víra a náboženství. Není věřící, není tak ani vychovávaná a mě nejde o to vychovat ji k víře. Ale považuji za velice tristní, když 40-ti letý vysokoškolák si například myslí, že Ježíš byla pohádková postava vymyšlená k lepšímu ovládání chudých a k manipulaci s nimi. Takže myslím, že když má člověk vzdělání o esterech a jaderné fúzi, měl by ho mít i o křesťanství. Ale nevím, jak do toho. Hledám knížky, a buď jsou to knížky pro věřící děti, psané v jednoduchých větách a s nahlouplými obrázky, nebo zase odborné religionistické spisy. Našla jsem seriál Tajemství bible, ten je docela fajn, ale jinak nevím.
@nikol.ondrášovka píše:
Dokonale ovládá facebook, bude ovládat i google
@nikol.ondrášovka píše:
@julie74 at zkusí wikipedii
To ne, to potřebuje mnohem víc informací - když se mě ptá proč Pilát nechtěl Ježíše odsoudit a kdo jsou to farizejové. A jak to vlastně Jidáš myslel - jestli Ježíše nechtěl udat, nebo chtěl a proč. Zajímá ji výklad - jak si všechny ty příběhy vyložit, co znamenají. U nás totiž už rok strašně jede Jesus Christ Superstar.
Tedy když není na FB ![]()
@Liz píše:
Jestli není věřící, tak ví, že Ježíš je vymyšlená postava
Ježíš je historická postava - to je jako polemizovat jestli věříš na Přemysla Otakara ![]()
@nikol.ondrášovka píše:
@julie74 jo a do té diskuse by se pořád mohla zapojit, i když co by k tomu psala@Liz
Měly spoustu nápadů, co by k tomu psala. Ale přišlo nám to už pasé. ![]()
@nikol.ondrášovka píše:
@julie74 co bible?
no právě, zrovna nedávno jsme tam něco hledali a našli. Ale ty příběhy právě potřebují výklad - a ten já neumím. já kdysi i udělala přijímačky na teologii, ale jsem lempl a vykašlala se na to, tak mám vzdělání do té míry, že vím, kolik toho nevím. Bible sama o sobě fakt nestačí - jak vysvětlíš, že Ježíž zavedl tradici, že věřící dostávají oplatku s komentářem - toto je tělo Kristovo a toto je jeho krev. Aby to jednomu nepřipadalo poněkud nechutné a chápal co za tím je???
@julie74 píše:
no právě, zrovna nedávno jsme tam něco hledali a našli. Ale ty příběhy právě potřebují výklad - a ten já neumím. já kdysi i udělala přijímačky na teologii, ale jsem lempl a vykašlala se na to, tak mám vzdělání do té míry, že vím, kolik toho nevím. Bible sama o sobě fakt nestačí - jak vysvětlíš, že Ježíž zavedl tradici, že věřící dostávají oplatku s komentářem - toto je tělo Kristovo a toto je jeho krev. Aby to jednomu nepřipadalo poněkud nechutné a chápal co za tím je???
co v kostele?
@nikol.ondrášovka píše:
co v kostele?
Ty navrhneš a jí ti to vyvracím, viď?
Do kostela se chystáme, do sboru ČCE v Modřanech. Ale tam těžko udělat diskuzní kroužek. A když půjde na biblickou hodinu například, tak tam se nepočítá s těmi, kdo nejsou věřící. Nechci aby někde říkala Otčenáš a nic tím nemyslela.
@julie74 A co zkusit jit za fararem…? Ten je na to snad studovany… No ale holt musis narazit na takoveho, jak to rict…no…abz ji neodradil ve smyslu, devce ty me otravujes… Nekoho se zajmem, ale ktery ji zaroven nebude nutit ja nevim do ceho - do viry, do krtu a tak… At se pak rozhodne sama. U ni to bude nejspis jen touha chapat…
@julie74 píše:
Ty navrhneš a jí ti to vyvracím, viď?Do kostela se chystáme, do sboru ČCE v Modřanech. Ale tam těžko udělat diskuzní kroužek. A když půjde na biblickou hodinu například, tak tam se nepočítá s těmi, kdo nejsou věřící. Nechci aby někde říkala Otčenáš a nic tím nemyslela.
jojo tak nějak, no asi to chce hledat, já náboženství vůbec nerozumím, já jsem ateista, ale leckdy si vygooglim cokoliv, když ne, tak mluvím se zasvědcenými.
aspoň se snažím