Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To dle mého nebude v DD, ale v tvé hustotě krve, jestli je miminko menší, asi budou špatné průtoky skrz placentu. Měří ti průtoky? Pokud jsi hlídaná na hematologii, měli by tě hlídat i na gynekologii a pravidelně je měřit. To jde spolu ruku v ruce.
@Alena81 jj,mám, taky tromboza v těho. Ve 24 tt. Píchala jsem si do konce vysoké dávky Fragminu. Porod plánovaný dopředu. před tp, vyvolávali hamiltonama, tp museli o pár dní posunout, protože to nešlo, nakonec se zadařilo, rodila jsem 39+3 ( plánovaně jsem měla rodit 38+3),přirozeně, bez epi.
@berry4 Chtěla bych se ještě zeptat. Ten Fragmin se přece musel 24 hodin před plánovaným porodem vysadit. To ti ho zase po tom neúspěchu nasadili na ten týden znovu? A pak zase vysadili?
@Alena81 ne. Ne 24,ale 12 hodin před. Oni nic nevysazovali, to si pak musíš sama " nepíchnout" ve chvíli, kdy poznáš, že už jde o porodní činnost. Já ho vysadila celkem 3 x, protože po těch Hamiltonech to vždy následujícíc den vypadalo, že se něco děje a pak se nic nedělo. Ale je to nic proti ničemu, prostě jsem si zase píchla další dávku. Byla jsem předem poučena od lékařů. ![]()
@EliPetrEva píše:
Holky, prosím vás…kdo by věděl odpověď nebo se mohlněkdezeptat…musím zavolat Dr, ale už tam není a měto nenapadlo dřív…
Miminko je o dva týdny menší, mají podezření na to, že je špatná placenta…mě samorzřejmě hlídají na hematol…ALE kdyby byli trombotické změny na placentě, bylo by to „vidět“ na „mojich“ D-dimerech?? Odrazilo by se to v mojí krvi? když jsme spojeni přes placentu?? Kde bych to mohla vyzjistit
D-dimery jsou v těhotenství obtížně hodnotitelné a hladina pořád kolísá. Tromboza placentárních cév se dá zjistit měřením průtoku krve pupečníkovými cévami. Takže to chce udělat speciální doppler (tzn. ultrazvuk). Ale né každý gynekolog tohle provádí a umí. Musí se zajít na specializované pracoviště. Jestli jsi z Brna, tak to dělají na Veveří v centru prenatální diagnostiky. Jsou tam vynikající lékaři a odborníci.
@Alena81
koukám, že jsi z Brna. Samozřejmě v Bohunicích, to je jediné pracoviště v Brně, které se na tohle specializuje. Navíc mne moje obvodní gyn už od 20 tt odeslala přímo do porodnice ke sĺedování, chodila jsem nejprve co 14 dní na kontrolu průtoků a na konci už co týden.
Ohlídaná a ošéfovaná ze všech stran ![]()
@berry4 píše:Dnes mi měřila Dr v rizik.poradně průtoky a byly v pořádku. Mluvila ale o funkci placenty…příští týden jdu zase na průtoky a za 14dní n apřeměření miminka. Dříve to prý není hodnotitelné.
To dle mého nebude v DD, ale v tvé hustotě krve, jestli je miminko menší, asi budou špatné průtoky skrz placentu. Měří ti průtoky? Pokud jsi hlídaná na hematologii, měli by tě hlídat i na gynekologii a pravidelně je měřit. To jde spolu ruku v ruce.
@Alena81 píše:
D-dimery jsou v těhotenství obtížně hodnotitelné a hladina pořád kolísá. Tromboza placentárních cév se dá zjistit měřením průtoku krve pupečníkovými cévami. Takže to chce udělat speciální doppler (tzn. ultrazvuk). Ale né každý gynekolog tohle provádí a umí. Musí se zajít na specializované pracoviště. Jestli jsi z Brna, tak to dělají na Veveří v centru prenatální diagnostiky. Jsou tam vynikající lékaři a odborníci.
Děkuju moc za info. Jak jsem psala, dneska jsem byla u Dr, dělal mi ultrazvuk a tím nějak měřila průtky. Asi se hloupě ptám
jen mám obavu a chtěla bych tomu porozumnět…
@EliPetrEva mě to přijde logické, ono všechno se vším souvisí, v případě vážných komplikací se pak tak krev lépe koaguuje, aby nebyla příliš naředěná, nijak to neohrozilo ani mne, ani malou, prodila jsem v podstatě bez kapky krve (oproti jiným, normálním rodičkám )
Injekci jsem si píchla zase až po porodu. Až mi vzali krev, aby věděli, jak na to jsem, podle toho určili dávku, ta již byla nižší, protože jsem v sobě již neměla dítě.
@berry4 Mně to lékaři v Bohunicích nastínili trochu jinak. Ale každá žena je individuální a podle toho se k ní přistupuje. Mně řekli, že tu moji koňskou dávku Clexanu vysadí 24 hodin před plánovaným porodem, počká se, až klesne hladina antiXa v krvi na normální hodnoty a pak se porod vyvolá. A co nejdříve po porodu, jak to jen půjde, se píchne další Clexane a poté postupný převod na Warfarin. Také pokud žena chce epidurál, tak ho anesteziolog nepíchne dřív, než za 12 hodin po posledním podání Clexanu. Tady ta antikoagulační terapie se odvíjí od toho, kde ta žena má trombus, jak je daleko od dolní duté žíly, jak je velký, jak dobře se rekanalizuje podle výsledků ultrazvuků žil dolních končetin atd. Mně se bohužel udělal v pánevní žíle, je obrovský a díky němu mi do nohy neteče moc krve (nohu mám pořád oteklou a celá bolí). Zlepší se to po porodu, kdy ta děloha nebude tak tlačit na ty pánevní žíly a ten průtok nebude tak ztížený. Navíc mi kousek ještě ustřelil do plic. Tak si říkám, že v těchto případech je lepší být nezdravotník a vůbec nic o tom nevědět. Zbytečný stres. Já pracuju na koronární jednotce v Bohunicích
a bohužel tyto všechny diagnozy moc dobře znám a co můžou takové komplikace způsobit. Ale jak jsem psala, každá žena je individuální a nedá se předm říct a určit - ty to budeš mít tak a u tebe to bude probíhat zase takhle. Nejdůležitější je to, ať je mimčo zdravé a zbytek se nějak zvládne ![]()
Prosim o radu! dnes jsem byla na hematologii chodim jednou za mesic..jestli mam krev. obraz v poradku dnes jsem cekala rekordnich 5 hod. na vysledek a byl dobry jako kazdy mesic a dr. se me ptala co noveho a ja ji rekla ze jen mi moje gynekolozka namerila vyssi tlak a poslala me na rizikove tehu. tam jsem dosla a tlak byl v poradku pro jistotu mi ale gynek. napsala dopegyt a beru pulku rano pulku vecer…a dnes mi rekla ze kvuli tomu tlaku ze jsem mela vyssi mam si pichat ten clexane…me to prijde zbytecne, ted kdyz beru prasek na snizeni jen tu pulecku rano a vecer tak mam tlak naprosto v normalu…nechci dosebe cpat neake s… kdyz to neni nutne a kazdy mesic chodim na kontrolu a krev mam vzdy v poradku…jeste me chvali ze mam hodne zeleza..ale nevidim duvod proc bych si mela zneprijemnovat tehotenstvi neprijemnyma injekcema nejsem dr a zas tak tomu neak nerozumim..ale jestli tomu nekdo rozumi tak at prosim poradi…a jak mi to dnes poprve pichla sice to pichlo ale potom jsem z toho byla unavena az precitlivela mame doma blbou situaci s pritelem jsme se nepohodli az jsem zacala brecet…a jeste me serval ze brecim:D a dlouho jsem si tak precitlivela nepripadala…prala bych to tem chlapum aby si to prozili to tehu!!! at vi ze to neni tak ale co vse to obnasi…jinak budu zacinat 33 tyden dekuji za rady!
Zvýšený tlak v těhotenství může signalizovat počínající preeklampii. a ta mimo jiné může být způsobena poruchou prokrvení placenty pro nadměrném srážení krve v placentě. Možná prototi lékař proto doporučil aplikovat nízkomolekulární heparin. To jestli je to adekvátní nebo ne tady my nezhodnotíme bez podrobných výsledků za poslední měsíce, tvoojí přesné anamnézy..
Jj diky no tak asi vsechny ty vysledky jsem psat nebudu ze..sama jim ani nerozumim…a kdyz mi reknou ze je vse v poradku tak s tim pocitam…jen skoda ze se dr. tvari jak kdyby sme tomu meli vsemu rozumet sami.. kdyz poradne nereknou co a jak…co si neudelas sam to nemas.. v tomhle pripade nezeptas..a kdyz jsem se ptala co je pricinou vysokeho tlaku tak mi pani dr. rekla ze jsem primym ukazem…ze u mladych prvorodicek je to vlastne skoro bezne…takze nemuzu vedet ze je to neaky nabeh na dalsi problem.., tak jdeme zjistovat dale co je preeklampsie..tak diky!:))
@martinaaaa píše:
Jj diky no tak asi vsechny ty vysledky jsem psat nebudu ze..sama jim ani nerozumim…a kdyz mi reknou ze je vse v poradku tak s tim pocitam…jen skoda ze se dr. tvari jak kdyby sme tomu meli vsemu rozumet sami.. kdyz poradne nereknou co a jak…co si neudelas sam to nemas.. v tomhle pripade nezeptas..a kdyz jsem se ptala co je pricinou vysokeho tlaku tak mi pani dr. rekla ze jsem primym ukazem…ze u mladych prvorodicek je to vlastne skoro bezne…takze nemuzu vedet ze je to neaky nabeh na dalsi problem.., tak jdeme zjistovat dale co je preeklampsie..tak diky!:))
hele, já vím, že je to nepříjemný, nevědět, co se děje. Ale věř, že to neví nikdo. Ani teen doktor. Ten se může domnívat. Dost pravděpodobně je všechno v cajku, ale taky nemusí být. Proto ti pro jistotu ten heparin doporučí. Protože vyhodnotil, že riziko jeho podávání je nižší než riziko případných komplikací bez léčby.
@martinaaaa píše:
Jj diky no tak asi vsechny ty vysledky jsem psat nebudu ze..sama jim ani nerozumim…
jasný, ale bez nich tady bude kdekdo tlachat, ale žádnou váhu to mít nebude.