Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj vsem, prosim o radu.. moje maminka (53 let) je od pocatku tohoto roku v insolvenci a ja zacinam mit strach o jeji zdravi. Zeptam se strucne - muze dostat zadluzeny clovek v insolvenci invalidni duchod? Momentalne je situace takova, ze maka od nevidim do nevidim, jeji vyplata chodi na ucet insolvencniho spravce a posilaji ji zivotni minimum.
Moc diky za rady, hezky vecer vsem! ![]()
T.
@Tucka píše:
Ahoj vsem, prosim o radu.. moje maminka (53 let) je od pocatku tohoto roku v insolvenci a ja zacinam mit strach o jeji zdravi. Zeptam se strucne - muze dostat zadluzeny clovek v insolvenci invalidni duchod? Momentalne je situace takova, ze maka od nevidim do nevidim, jeji vyplata chodi na ucet insolvencniho spravce a posilaji ji zivotni minimum.Moc diky za rady, hezky vecer vsem!
T.
jak, nemusí dostat nezabavitelné minimum?
Invalidní důchod pobírat může, pokud splní podmínky pro jeho přiznání. Zdravotní stav nemá nic společného s ekonomickou situací.
Ano. Muze pobirat invalidní důchod a do toho mit insolvenci, otázka je zda ji priznaji tak vysoký aby plnila splátkový kalendář minimálně na 30 procent, na kolik plni ted/??
@Tucka píše:
@terinka4444Nechapu dotaz..
no že nezabavitelné minimum je monohem větší než životní minimum, mnohem větší. Kolik bere a kolik jí posílá?
Mas pravdu, ona ma okolo 8-9000. Zalezi, kolik odpracuje.
To by se pravdepodobne zmenilo, kdyby mela invalidni duchod, ze?
Taky záleží, pokud ji schválí invalidní důchod, tak jaký stupeň.
Jenom bych podotkla, že k posouzení zdr. stavu se problémy nesčítají, ale bere se to podle toho nejhoršího.
Třeba u mé nemoci je jen I. stupeň, ač jsem třeba 2/3 měsíce bolestí odepsaná a problémy nejdou „přejít“ a v tu dobu pomalu ani nevyjdu ani na ulici.
@Tucka píše:
@terinka4444Mas pravdu, ona ma okolo 8-9000. Zalezi, kolik odpracuje.
To by se pravdepodobne zmenilo, kdyby mela invalidni duchod, ze?
no vidíš, životní minimu je někde kolem 3500.
Myslíš jako kdyby měla invalidní důchod a už dál nepracovala?
Ano, myslela jsem, ze by zustala doma.. aby mela na najem a neco malo navic. Tech 8-9000 potrebuje k zivotu.
@Tucka píše:
@terinka4444Ano, myslela jsem, ze by zustala doma.. aby mela na najem a neco malo navic. Tech 8-9000 potrebuje k zivotu.
to nevím, to by musela dostat třetí stupeň, a to by musela být sakra nemocná