Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Kristin86 opravdu si v klidu promluvte a vše mu řekni - co tě trápí a proč tě to trápí. Třeba tě překvapí ![]()
@Kristin86 není…je to jako po styku. Ale jak se já znám, tak já bych asi do toho nešla. Já po IUI neběhala týden. Pro jistotu. Ale jinak vše jsem dělala normálně. Chodila do fitka a tak. Já měla jít teď v sobotu na We Run Prague a neběžela jsem to. Moc mě to mrzelo, ale nestálo mi to za to něco riskovat. Už jsme o jedno přišli, tak teď se fakt šetřím.
@Kristin86 MUDr. si taky tipnul že to bude u mě v hlavě…Ona ženská když si něco umane, tak to z té makovice blbě dostává ![]()
U mě to bylo tak že 2×IUI jsem tak nějak polehávala, šetřila se a celkově se moc řešila a hlídala. No a nic…
3IUI jsem pojala sportovně, měli jsme totiž domluvené druhé IVF a jen sme čekali až budeme moc zase stimulovat. Takže po tomhle IUI jsem šla hned na zahradu a makala a makala a makala. Nijak jsem se nešetřila, nesledovala, netestovala. No a bylo to tam ![]()
@Martina1409 Hezky si to užíváš
Já mam alergii na smrad z kafe, masa, cigaret, křupek a nemocniční desinfekce. Jo a zahuchlého prádla v koši, manžel tam hodil pracovní ponožky a to bylo na mě moc. Unavená jsem taky. Když vstanu v šest, tak v poledne už lezu po čtyřech. Prý se to snad v druhém trimestru uklidní…
@slunce.v.duši já zase už byla smířená s tím, že půjdeme zkusit tu studii a třeba nás vezmou a půjdu na IVF. Jako upřímně jsem byla v šoku, když jsem tam ty // viděla. Moc jsme tomu nedali a moc se sexu neoddávali, takže mi to přišlo jako vtip. Jindy, když do toho člověk buší, tak nic a pak tohle.
@slunce.v.duši jo, kafe mi taky vadí a cigára úplně hrozně!!! Fuj!!! A to jsem milovník kávy. Byla jsem schopná dát 3-4 espressa denně a to jsem se krotila ![]()
Dnes jdu večer bohužel s kamarádkami, ale jen na chvíli a pak mu asi řeknu.
Já se právě začala pozorovat fest a to je zlé ![]()
Nike Run jsem nemohla běžet protože jsme byli na svatbě a tak si říkám, že tenhle bych mohla běžet jen tak v klidu. Nechci se na to upínat, protože bych pak byla zklamaná a nešťastná (i když už teď nepočítám s tím, že to vyjde). Ale je to poslední šance. Už jsem to běhání omezila hodně (prý mě to moc oslabuje) a nic se nestalo…
@Kristin86 tak běhej, když ti to dělá radost:-) Hlavně, ať se cítíš dobře.
@Martina1409 Takže vy jste počali úplně na přírodno? No to je bomba ![]()
Já byla kuřák a cigaretu jsem měla i v době kdy jsem už byla těhotná, ale netušila to. Byla jsem na nervy po IVF a chtěla jsem se na všechno vykašlat. Jen mi bylo divné, že mi po ní bylo zle…ale fakt mě to nenapadlo. Teď už to chápu, nesnesu vedle sebe ani člověka co jen smrdí kouřem. Manžel se musí z hospody svlékat už v chodbě. ![]()
Takže místo kafe máš teď kakao, že mamko ![]()
@Kristin86 Dělej cokoliv, co tě rozptýlí, udělá dobře a přivede na jiné myšlenky. ![]()
Ahoj holky, jsem dnes 5+3 a uz tyden je mi zle… Zle rano, v poledne, odpoledne, vecer, v noci…bez jidla, po jidle, vleze, vsede…dneska uz mi je fakt do breku - su nevyspala, protivna a furt se musim hlidat, abych se nepozvracela:-( Lidi smrdej, muj dum smrdi, maso smrdi, lednice smrdi ![]()
Nemate nejakou radu, jak si pomoct aspon v noci?:-( bo jestli toto potrva celej prvni trim, tak mi asi klepne:-(
@kuklisek Holka budeš to muset vydržet. Tohle jsem našla na netu Mudr. Mlčocha…takže děvčata nevolnosti sláva ![]()
PROČ? Pokud mají nevolnosti tři čtvrtiny žen, asi je to k něčemu dobré - ale k čemu? Vědci v této věci nemají jasno, mají ale několik hypotéz. Domnívají se například, že nevolnost může chránit miminko před škodlivinami, které mu hrozí z vašeho jídla či okolí - často je spouští kouř cigaret, alkohol nebo káva či chuť masa, vajec a ryb, které mohou obsahovat nebezpečné bakterie.
Neklidný žaludek také může tlačit maminku ke stravě, kterou dítě potřebuje (například k dietě bohaté na sacharidy), nebo zajistit, aby se matka šetřila, což pomůže správnému vývinu jejích tkání i plodu. Další argument, který vysvětluje užitečnost nevolností, přinesla srudie Severokarolínské univerzity, jíž se zúčastnilo 2400 matek. Ukázala, že pokud se nevolnosti dostaví, klesá u těhotné ženy riziko potratu v raných fázích těhotenství. Ženy, které nevolnosti neměly, přitom potratily třikrát častěji než ty, které ranní nevolnosti poznaly. Autoři studie se domnívají, že to může souviset s množstvím HCG v těle ženy: pokud má budoucí maminka hodně hormonu, který přispívá k udržení těhotenství, roste její šance nepotratit - zároveň jí ale častěji bývá zle.
Odborníci nicméně dodávají, že by maminky, jimž špatně není, neměly propadat panice. Zdá se, že hormon HCG na některé ženy tyto nepříjemné účinky zřejmě nemá.