Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, tady taky moooc krásně sněží, ještě že nemusím dneska do práce.
Nový rok se pomaličku blíží a sníh (za oknem) je pěkně romantický, takže příští rok bude určitě super. Doufám, že vám i mě se to konečně podaří, no a aby ne - máme na to celý rok.
Vendulko, s manželem se snažíme už skoro dva roky. Mojžíšová je prej úplně skvělá (teda četla jsem o tom samý dobrý věci), takže určitě cvič.
Holky, měla bych jeden dotaz, chodíte do práce nebo jste většinou na nemocenské? Nevím co přesně mám očekávat. ![]()
Ahojky Vendulko, zbylo nám ještě 8 zmražených embryek, byla a jsem nesmírně ráda, ale zase si říkám, že se všude píše ,že pravděpodobnost s KET je zase o nějaká procenta nižší, tak jestli bych nebyla radši, kdyby jsme žádné neměli a podstoupila celou metodu ICSI znovu.
Jsou to moje nesmyslné, úvahy, které mě nejvíce žerou, když mám depku.
Ale jak říkám, nejvíc se dozvím v úterý, a určitě budu moc ráda za to co je!!! ![]()
U nás už přestalo sněžit ve středu, ale máme tu krásných 20 cm kvalitního prašanu, takže je venku moc hezky!!! ![]()
Ahoj Vladko, vůbec jsem si nevšimla, že mezi nás přibyla nová „iksačka“!!! Moc tě mezi nás vítám! ![]()
S tou neschopenkou, jsem se s doktorkou domluvila na den, kdy mi dělali punkci. Určitě ji taky sama oceníš, není to po tom nic příjemnýho, jsem moc ráda, že jsem ji měla! Vzhledem k tomu, že tu jsou svátky, tak mě po nezdařeném pokusu nechala doma až do nového roku. Měla jsem dost času se dostat do pohody, jak fyzicky, tak hlavně psychicky! Ale myslím, že neschopenku od punkce jsme měli všechny!
Holčičky mějte se zatím hezky, já jdu na procházku s pejsánkem!!! ![]()
Vlaďko, mně řekli v centru, že můžu dostat neschopenku od prvního ultrazvuku při stimulaci, a taky jsem toho využila. Byla jsem ráda, že můžu zůstat doma (normálně se mi to přes školní rok nepodaří) a taky: 1.UTZ byl v pátek, další v úterý, punkce v pátek. Takže oni to v mém centru nabízí i pro to, že vědí, že do práce budeš-nebudeš chodit, a pro někoho je jednodušší zůstat doma od začátku. Já jsem třeba za sebe měla náhradu, takže i z toho důvodu bylo lepší využít neschopenky. Ale jsou holky, které chtějí jít do práce hned po ET.
Leni, tobě vystavil neschopenku kdo? Tvoje gynekoložka nebo si ji dostala v centru?
Taky pořád přemýšlím nad různými nesmysly
. Víš co, KET má určitě menší úspěšnost, ale mnoha holkám vyšel a vychází (jinak by ho nedělali, že jo). Tak proč by se to třeba zrovna nemělo podařit tobě? Já se teď trošku zajímám o reprodukční imunologii, přeptám se v pondělí v centru, ale určitě nás objednám. Máte to někdo?
Jinak u nás snad od rána napad metr sněhu.
Ahojky Leni, díky za info. ![]()
Jakého máš pejska? Já teda pejska nemám, ale když jsem byla malá měli jsme doma fenku špice středního. Strašně milý a chlupatý pejsek.
Hlavně žádný depky. Šak my to nějak vždycky zvládnem.
Vendulko, děkuji za informaci. Já se právě trošku bojím chodit do práce, protože vím, že budu mít strašně napilno a s těma lítačkama po doktorech nebudu nic stíhat. A samozřejmě nechci být hned vystresovaná. No ale stejnak uvidím co mi přesně řeknou ve středu. Ať je to jak chce, tak to stejnak asi moc neovlivním.
Ještě by mě zajímalo kdo Vám vystavil neschopenku - zda v centru nebo Váš gynekolog, nebo obvoďák? Já totiž nechci, aby se v práci něco dozvěděli, tak pořád přemýšlím jak to mám udělat. ![]()
Holky neschopenku mi vystavili přímo v centru, já už u mého gynekologa nebyla snad půl roku, co chodím do centra.
Jinak Vladko, já mám jako snad každá z nás tady labradora, říkali jsme si, že by jsme mohli tady mít klub retrívrů!!! ![]()
Je to moje největší zlatíčko, jsme moc rádi že ho máme, určitě nám aspon z části vynahrazuje, že zatím nemáme děti, a taky jsem se přesvědčila, že se manžel umí o někoho starat, že bude jednou dobrej táta!
Holky neschopenku mi vystavili přímo v centru, já už u mého gynekologa nebyla snad půl roku, co chodím do centra.
Jinak Vladko, já mám jako snad každá z nás tady labradora, říkali jsme si, že by jsme mohli tady mít klub retrívrů!!! ![]()
Je to moje největší zlatíčko, jsme moc rádi že ho máme, určitě nám aspon z části vynahrazuje, že zatím nemáme děti, a taky jsem se přesvědčila, že se manžel umí o někoho starat, že bude jednou dobrej táta!
Ahoj berušky,
Vlaďko , mně neschopenku vystavili taky v centru - v den ET, po punkci jsem měla dovolenou. Předala jsem ji ale svojí obvodní, protože do CARu jezdíme cca 70 km, tak by to bylo nepraktický jí mít tam kvůli lístku na peníze a tak.
Welinko , nám AH dělali u 2 nebo 4 embryí, nejsem si jistá. Ty 2 nejlepší, které mi i dali, se v den ET začaly díky tomu už samy klubat ven. Věřím tomu, že jim to pomohlo se uchytit. Ale taky vím, že na to mají doktoři různý názor. Nám to doporučili, tak jsme byli pro. Nedali mi nikdy ani nejmenší příležitost jim nedůvěřovat. A za zamražení jsme u nás v CARu zaplatili 1500 + budeme platit poplatek 800 za každý rok uchování. Za KET se určitě taky platí, ale kolik je to u nás, nevím. Pohybuje se to tak mezi 5 -7 tis. Prostě zadarmo se v téhle oblasti ničeho nedočkáš! ![]()
Mějte se hezky, holčiny. Já si jdu zase lehnout. Včera jsem začala špinit a trochu mi bolí břicho, tak radši polehávám. Tenhle týden si připadám jako královna. Manžílek má dovču, tak se o mě stará. Každý den mi vyvařuje a vůbec mě úžasně rozmazluje. škoda že musí v po zase do práce.
tak papapa
Jé Vlaďko ty jsi od Břeclavi - já mám sestru v Moravské nové Vsi.
Ahojky berunky…
Tady je táááák krásně..prostě jsme na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš…ten sníh je kouzelný..ale ty turisti…
…pro chleba jedeme do pekárny hodinu…kvůli kolonám…a máme to do vedlejšího města asi tak 8km.Ale pěšky se to v tomhle počásku nedá.Dneska jsme byli v Praze…a tam byl,kupodivu,klid.Asi jsou všichni u nás na horách
..dneska v CAR na UZ bylo strašně moc maličkatých folíčků(do 6mm),nedali se ani spočítat,a tak mi snížili dávku Gonalu,aby všechny nechtěli dozrááát
Na jednu stranu dobrý,..ale…strašně se divím tomu,že vůbec necítím břicho.Po Clostilu jsem se mohla zbláznit.No,já vím,ono to ještě přijde
V pondělí jdu na další UZ,kdy už nejspíš dostanu Cetrotide a budeme už vědět,kolik asi folíčku bude do „finále“.Punkci plánují na konec příštího týdne.Pokud se to neprotáhne.Jsem ráda že jsou opatrnější…ona to není žádná sranda…mám sklon k OHSS. ..taky jsem s Dr. probírali AH a PK.O AH mluvila jako o „zatím zbytečně vyhozených penězích“…že by to zatím neřešila.Ale jednoznačně nám doporučila prodlouženou kultivaci.Šance je pak u tak mladého človíčka jako jsem já,50%..a to je krása
Helli vím,že co se týče CAR,neušetříme.Tohle naštěstí nemusím moc řešit.Spíš mě to zajímá.Mám totiž kamarádku které letos bude 36let,ti mají hluboko do kapsy a tak i pro nic sbírám vaše zkušenosti,zlatíčka moje.Jsem strašně ráda,že jsme se tady mohly takhle sejít.A Hellisku pročpak jsi začala špinit?Nejsi náhodou v termínu očekávané MS?To prý dělá často.Pak taky prý když vrcholí hormonální hladina.Myslím na tebe,hlavně odpočívej.Už jsi byla na UZ? ..ještě jsem se v CAR ptala na názor..cesta po ET 150km domů…nejsou z toho nadšení.Nechají mě prý déle poležet(asi 3hoďky) a domů mám jet v leže.Mám dobrý pocit z toho,jak se o mě úzkostlivě starají.Tak mi manža udělá postýlku
z auta.Pokud tedy nějaký ET bude…pořád je mi divné,proč jsem ještě nikdy,ani při inseminaci s jasným průkazem ovulace,neotěhotněla.
A Vladěnko tobě nedoporučili inseminaci?Máš ještě jinou potíž než je ŠŽ a anovulace?Třeba neprůchodnost,…?Nebo manžílek?
Mě tedy od začátku nedávali při inseminaci moc nadějí.Mám vaječníky zničené,jeden je úplně KO,taky rozhozenou štítku a veškeré gyn.hormony v nerovnováze ![]()
Ahoj Wel, takže se to zatím vyvíjí tak, jak má.To je prima. Víš co je zvláštní? Jak moc se různí názory Dr. na klid po ET. U nás v centru jsem po ET ležela na sále půl hoďky, a pak přišel Dr. a řekl, že mám dělat vše jako normálně, pouze se nepřetěžovat. Ale ne kvůli embryjkům, ale aby nezačaly krvácet vaječníky, prý jim pak stačí málo. Několikrát mi zdůrazňoval, že embryjka nemůžu vytratit ani vytřepat. A v některých centrech holky ani neleží po ET. Je to zajímavé.
Je to Vendul zvláštní…ale moc jsi mě podržela.Nebudu na to tolik myslet.Od hodně lidí jsem ale slyšela..hlavně nic nezvedat,nejezdit autem…nejlepší je klid .To bude asi to nejpodstatnější.Zatím papapa
Holčinky moje zlatý..možná plaším a je to normální.Včera jsem špinila,a dneska začala krvácet.Jasně červená krev.Stalo se to někomu z vás?Neupozorňovali vás na to v CAR?Myslím že fakt jenom blbnu..ale v příbalové informaci a nežádoucích účincích Gonalu o špinění,…nic nepíšou.Snad jsme neskončili dříve,než začali
Moc prosím o radu ![]()
Welinko , já Gonal neměla, ale Puregon. Když jsem s ním začala, hned ten den jsem taky špinila a pak i trochu krvácela - přesně jak říkáš, jasně červená krev. V CARu mě uklidnili, že je to normální. Účinky těch léků budou určitě podobný. Jinak s tím mým špiněním nevím. Termín MS teď nemám. Zdá se, že už to skončilo, tak už budu klidná. Ale taky jsem z toho byla vyplašená. Asi nad tím moc přemýšlíme, viď? ![]()