Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@danaet Já myslela, že endošku dokážou odhalit jen při laparce. Ta hysteroskopie, to je nějaká kamera, která se zavádí do dělohy, u té přeci neodhalí, co je okolo nebo jsem to špatně pochopila? Jinak mě asi před rokem dělali průchodnost vejcovodů a ty byly v pořádku. Pak už jsme neměli žádná vyšetření. A ty jsi taky byla na odběru sliznice? Bolí to? Prý to dělají bez narkózy, tak se docela bojím, jsem hrozná cíťa, i zavádění embrya mi neděla dobře.
No právě to taky nechápu, proč když neznal u nás příčinu, že nás neposlal nejdřív na různá vyšetření jak to dělají v ČR. Prostě střílel od boku, věřím, že u spousty pacientek tahle metoda vyjde a IVF je úspešné, ale my jsme zrovna případ, u kterého to bohužel nezabralo ![]()
@edika85 i pri hysteroskopii. Ja mela polyp a ten mi odstranovali taky pri hysteroskopii. Kamosce po hysteroskopii rekli, ze endometriozu nema (v minule gynde ji rekli, ze ji ma, tak to pri hysteroskopii v Car zkoumali). Vse probihalo v narkoze jinak u te hysteroskopie. Odber sliznice po ovulaci jsem nemela. Pouze postkoitalni test po ovulce. Zkoumali kolik spermii prezilo v deloznim hlenu a delozni hlen zkoumali taky, jestli tam jsou vsechny bunky jak maji byt.
@danaet aha tak to se zeptám, jestli mi můzou zkontrolovat i tu endometriozu. A polyp ti odhalili při tom nebo ho viděl už doktor predtim na ultrazvuku? Mě totiž měsíc co měsíc dělohu chválí, že sliznice krásné roste a tak, ale nikdy nezmínil, ze by tam viděl polypy. No tady se bohužel při hysteroskopii narkoza nedává.
@edika85 no spani je u me velky zazrak - takze jsem zvedava, jak to budu zvladat pak, kdyz uz ted nespim skoro vubec…je 9 a ja uz mam pripravene spizy pro 10 lidi a 2 kolace…odpo jedeme na grilovacku ke svagrove…tak abychom tam neprijeli jen tak…
@Akulínek85 píše:
@edika85 no spani je u me velky zazrak - takze jsem zvedava, jak to budu zvladat pak, kdyz uz ted nespim skoro vubec…je 9 a ja uz mam pripravene spizy pro 10 lidi a 2 kolace…odpo jedeme na grilovacku ke svagrove…tak abychom tam neprijeli jen tak…
v 2.trimestru je většinou ženská akční… já to taky měla
stihla jsem nachystat malýmu věci na půl roku dopředu, chlapovi jsem pekla 2 medovníky (piplačka)… akorát jsem nemohla dělat jako umývání oken atd. ![]()
@edika85 polyp mi objevili az pri hysteroskopii. Mel 0,5 cm. Podle ultrazvuku jsem taky mela vzdy krasnou sliznici. Aha. Mi doktor rikal, ze to je dost neprijemne bez narkozy, tak ze mi ji daji, ze to tak radsi delaji u vsech pacientek. A jsem rada. Pri hysteru mi odstranovali ten polyp a nechtela bych to zazit pri vedomi teda.
@mamina2017 akcni moc nejsem
vzdycky se do neceho pustim a behem chvile jsem hotova
ale tak uz alespon uvarim, upecu, nekolikrat v tydnu do prace…treba uklid mi vylozene nedela dobre
nicmene snazim se, abych nebyla uplna lemra…kor jak uz dost kynu…na tento mesic mam planu hafo, tak jsem zvedava, jak to budu zvladat ![]()
@danaet aha tak to jsi mě trochu vyděsila. No já doufám, že když něco objeví a budou to muset odstranit, že mě narkózu dají. A polyp může být důvodem neplodnosti?
@Akulínek85 tak odpočívej přes den. Já kdybych byla doma a přes noc nespala, tak bych si vždycky tak na hoďku zdřímla po obědě.
uklid mi tady nedělá dobře, obzvlášť když se dívám na okna, tak na mě jdou mrákoty a to mám skoro 11 měsíců po porodu
![]()
@edika85 ano muze. Stejne tak jako endometrioza nebo myom. Presne ti to nereknu, ale vylucuje to hormony branici nidaci. Jsou to takove nadorky vetsinou nezhoubne, myslim ze vznikaji nadprodukci estrogenu. Nedes se. Ja myslim, ze tobe se bez narkozy asi fakt jen kouknou dovnitr a kdyby tam nalez byl, tak myslim, ze by se s tebou domluvili na zakroku v narkoze na nekdy jindy. Preci v dnesni dobe nebudou pacientku tak mucit ne? Odmitnout to muzes jiste kdykoli a muzes to podstoupit v CR. A urcite je namiste na tu hysteroskopii jit. To je zaklad a meli to udelat jeste pred IVF. Jako chapu, ze mi se to mluvi, kdyz ja mela predem vsechna vysetreni. Vim, ze to neni standard vsude. A je mi jasne, ze tohle cloveka automaticky nenapadne, kdyz neni odbornik a nebo to vse uz nema za sebou.
@danaet děkuji za vysvětlení. Já jsem chtěla podstoupit všechna vyšetření již na začátku, ale doktor si pořád myslel, že jsem snadný případ, že potrěbuju jen pomoct trochu hormonama a ono to půjde samo. A před IVF jsem zase žádala o vyšetření a on zase opakoval, že vyšetření jsou zdlouhavé a zbytečná, že nejspíš to tedy musí být kvalitou vajíček, že se to ukáže skrz to IVF. No teď už jsem si dupla, že do dalšího ivf nepůjdu bez vyšetření. On tedy souhlasil a řekl mi, že ať počítám s tím, že nejspíš nic nenajdou, že si myslí, že máme slabá embrya, proto se nechytnou. Ale já tomu pořád nějak nechci věřit, cítím uvnitř, že to musí být problém v imunitě nebo v děloze, vždyť blastiček jsme měli sice málo, ale všechny mi embryoložka chválila, že jsou opravdu krásné. To mi neříkej, že z 5transferu byly všechny špatné.. neříkám, že je to nemožné, Ale chci mít 100% jistotu, že nezavádim zdravá embrya, která se nechytnou z jiného důvodu. Na víc v Praze mi ta doktorka řekla, že mám opravdu moc málo vyšetření za sebou, aby z toho mohla odvodit nějaký závěr.
@edika85 je to business. Chapu, ze pro ne je lepsi to uhrat na spatna vajicka a donutit te treba k darcovskym. Zaplatis jim tak vic. Ja si rikam, jestli to takovy doktor chce fakt hrat na penize a nebo mu to je jedno. Ja od sveho doktora treba odchazet nechci, i kdyz mam za sebou neuspesne pokusy. Ale vim, ze udelal maximum. Uz i kdyz vedel, ze se snazime dlouho, tak nam nechal udelat vsechna vysetreni predem, a primo rekl, ze chce vedet, jak na tom jsem a ze nechce pristupovat k IVF pokud to nebude nutne. Ale na zaklade vsech vysetreni, a pak jeste zkusil i klasicke otehotneni po clostilbegytu a nasledne nekolik iui a az teprve potom rekl, ze zkusime IVF. Ale vedel naprosto presne celkovou diagnozu. Hormonalni profil, AMH, progesteron test, PCT test, imuno, genetiku, hysteroskopii, pruchodnost vejcovodu a endokrinologii a spermiogram. Tohle vse jsem absolvovala automaticky pri vstupu do CAR. A jeste ze startu vysledoval muj cyklus a zkousel to az do 34 dne cyklu, nez to vzdal a konstatoval, ze neovuluji. Pro to vse mu duveruju, ze mu jde o to aby pacientka otehotnela a ne o to, aby jen platila. Dobre, ze jsis ta vysetreni vynutila.
@danaet no můžu ti říct, že já jsem hodně vystřízlivěla, když vidím, jak jinde je ten přístup úplně jiný. Náš doktor je opravdu sympaťák a má tu dobré jméno, ale ve srovnání s ČR si myslím, že tady to hodně střílí od oka, aniž by věděli, v čem je vlastně problém. Prostě ivf spoustě ženským pomůže a těm, co ne, tak holt mají “nekvalitní vajíčka,” ale budeme to zkoušet dál, jednou se to přeci povést musí ne(takový asi přístup..) Je to opravdu business. Když jsme šli na první kontrolu, bála jsem se, že je problém v přítelovi. Já jsem totiž v životě neměla problem se zdravím, ms jsem měla pravidelnou jako hodinky, za poslední rok před car jsem si kontrolovala ovulku a tu jsem měla měsíc co měsíc taky, tak jsem z toho usoudili, že má přítel špatné spermie. Ani v tom nejhorším snu mě nenapadlo, že dopadnu takhle, 2ivf bez úspěchu a ani jednou ducha na testu, 3,5 roku v tahu a nemluvím o našich úsporách. Chce se mi brečet ![]()
A můžu se zeptat v kterém státě žiješ? Tak ono všeobecně cizinci jezdí do ČR ohledně tohohle. My když jsme chodili na kliniku, tak málo kdy jsme tam s námi nějací češi.
Jen taková historka pro zasmátí.:
Když přítel byl dát spermie, tak pak vyšel ze dveří a za ním šel černoch, ale opravdu byl hooooooodně černý (nejsem rasista), tak říkám svýmu chlapovi… jen doufám, že to nespletou, to bychom těžko doma vysvětlovali.
Můj chlap byl v dětství blondak a modrý oči
potom přišla z jeho strany otázka… a co bys dělala??