Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@edika85 problem muze byt, i kdyz jste oba zdravi. Doktor rikal, ze i ta imunita se holt pestuje. Od chvile, kdy muze zena pocit dite se kazdym rokem stupnuje. Rikal, ze telo je od urcite doby pripravene k tehotenstvi a cim dele se to nedeje, tak si telo pak vybuduje imunitu. Taky samozrejme ne kazde embryo je kvalitni, ale to je zcela normalni i u zen, ktere nemaji problem otehotnet. Nebo tam muze byt neco v deloze, co brani nidaci, jako treba ten polyp atp. Ale to z obycejneho ultrazvuku nezjisti. Muzou byt ruzne srusty atd. Nebo u kamaradky to byla nespravne poskladana DNA, takze se nemohla posparovat dlouho s manzelovym DNA a otehotneni jim trvalo taky nekolik let. Duvod muze byt jakykoli i banalni. Ale doktor, ktery duvod nastreli jen tak od pasu, tomu nejde duverovat. Kdyby jste treba meli aspon to PGS, a pak by to rekl na zaklade vysledku, tak budiz. Ale takhle? Jedine dobre, zes to konzultovala i v CR. Je to tvoje telo a tvoje budoucnost a tvoje finance. Kdo vi, treba bys ani IVF nepotrebovala, kdybys ta vysetreni mela za sebou. U nas prave doktor zkousi to prirozene poceti prvne. I kdyz vi, ze ovulujes, tak ovulku vysleduje a pak pichne pregnyl a rekne, kdy se mate snazit. Znam pary od nej, kterym jen ten pregnyl pomohl. A kdyz to nezabere, tak dela ten PCT test. Ze vyzkousi zda v deloznim hlenu behem ovulky neni problem, ze by nicila spermie.
@mamina2017 Ahoj. Já žiju ve Francii. No to by teda bylo nemilé, kdyby to spletli
taky mě to párkrát napadlo, co bych dělala, kdyby zaměnili embrya nebo právě sperma. U nás na klinice je to jak na běžícím páse, tak se i docela divím, že se ještě nic takového nepřihodilo.
@danaet já doufám, že přístí týden už budeme mít výsledky právě z imunity. No u nás to doktor taky rok zkoušel jen tím sledováním folekul a děložní sliznice, píchala jsem si 50 puregon a pak ovitrelle, ale bez výsledku. Do toho IVF jsme se v podstatě rozhodli my, protože jsme byli dost netrpěliví a peníze nás to stalo dost i tak, protože tady každá kontrola u doktora stojí 130€ a těch kontrol za ten cyklus mas víc. No a když tak podceňoval ta vyšetření, tak jsem mu duverovala. To až v průběhu 1 IVF jsem o to začala číst víc a začala porovnávat s léčbou v ČR. Teď jak jsem začala brát ty hormony na šž, tam mám pocit, že mám ještě horší stavy depresi jak dřív. Myslíš, že to muže byt z toho? Jsem poslední doubou ze sebe už dost zoufalá.
@edika85 tak ja nemuzu usnout vetsinou ani pres den, takze si jdu spis odpocinout, kdyz me poboliva bricho…ale spani proste nejak nedavam…ani nevim, cim to je, mozna hormony…Jinak je dobre, ze podstupujes ta vysetreni a ty depresivni stavy klidne z leku byt muzou…bylo by super, kdyby konecne zjistili, kde je u vas problem, sice verim tomu, ze psychika dela hodne, ale zase po 3 letech ani 1× // carky na testu - to je uz pomerne dlouha doba. Porad mate sanci otehotnet prirozene - tak treba opravdu postaci zmenit malickost a zadari se v pohodli domova
coz bych Ti moc prala ![]()
@mamina2017 no tak ja treba nadobi, utreni prachu apod. zvladam, ale vysavani, vytirani - to je boj…proste jak se zapojuje vic bricho - pak me boli a jsem hned kaput…omezila jsem takove cinnosti na minimum
tak se na to vyprdni.. prdolka potřebuje klid a je jí to jedno
![]()
@edika85 z leku na sz zadne takove stavy nemam. Zato z leku v CAR ano. Ale hodne z toho bude spis tim neuspechem, to srovna az cas. Tak to jsou cifry teda. To se nedivim, ze jste sli radsi rovnou do IVF. Ja skoro vse mela zdarma. Platim jen leky a to jeste ne vsechny, pak AMH, spermiogram, iui, opu a narkozu a embryologickou cast. Vse ostatni jsem mela zdarma vcetne nespocetneho mnozstvi ultrazvuku, konzultaci, pct, hysteroskopie, genetiky parove i imunologie. V CR je vyhoda, ze pojistovna toho hradi opravdu dost. A jinak vetsinou takove depresivni stavy mam tak 1-2 dny pred menzes.
@Akulínek85 Tak to bude asi hormonama. Já trpím pravidelně nespavostí tak dva dny před ms. Zkus si uvařit meduňku nebo heřmánek.
No já si nic jiného už nepřeju. Je to opravdu jedno z nejtěžších období mého život. ![]()
@danaet Asi je to tím neúspěchem. Neměla jsem ještě ani ovulku, tak do ms mám daleko. Taky možná mě položilo to, že jsem se zase dozvěděla od dvou kamarádek, že jsou opět těhotné. Jedna čeká druhé a ta druhá už třetí. Hrozně mě to zlomilo, že já jsem pořád na začátku po tolika letech snažení. ![]()
My máme léky proplácené pojišťovnou, ale lékařské úkony jsou propláceny jen z max 30%, protože mi chodíme k soukromému doktorovi a na soukromou kliniku. Asi bych to měla taky levnější, kdybych šla někam do státní nemocnice, ale mám strach, že by mi tam nepomohli už vůbec, když vidím ten přístup tady. No i na soukromého doktora je to dost hrozný, kolik si bere. Občas tam jdu i 4× za cyklus, protože si není jistý, kdy bych si měla píchnout ovitrelle, tak mi třeba řekne, abych se druhý den zase vrátila.
@danaet jo a ještě jsem zapomněla dodat, že těch cca 30% nám proplácí soukromá pojišťovna, kterou si platíme měsíčně 150€. Státní nám jen proplácí ty léky.
@edika85 ja taky chodim casto na kontroly a utz. A behem IVF dokonce obden. Tak to bych se nedoplatila. Jesteze tady je to zdarma v ramci pojisteni. A jinak se tim nenech polozit prosim. My se snazime o prvni dite uz 8 let. A ani jednou jsem nevidela //. Teda respektive jednou, ale to jsem testovala po pregnylu, abych aspon jednou videla jak to vypada a chtela jsem zkusit, jestli se mi hcg vylucuje do moci. To uz mi dobre hrabalo asi. No ale tak asi to znaji skoro vsechny, ktere maji problem otehotnet. Hlavne nekoukej na druhe, ze ony deti uz cekaji, to nema vyznam. Jednoho dne se taky dockas, i kdyz ti nikdo nemuze rict, kdy to bude. Jak mi doktor rikal, u IVF je treba se obrnit trpelivosti. Zatim si muzes uzivat jara a nasledne leta, udelejte si s muzem krasne romanticke obdobi, vzdyt zivot ma byt i o tom. Udelejte si nejaky vylet na francouzskou vinici znebo do Provance. Uvolnete se. Navic uvidis vic po te hysteroskopii a po vysetrenich. Ted nic nelamej pres koleno a z hluboka dychej ![]()
@danaet Tak to jsme dva blázni. Já si taky testovala po ovitrellu, jestli se mi objeví druhá čárka a taky jsem sledovala, jestli se mi do moči vylučuje hcg a chtěla jsem vidět, jak to vypadá. Prostě mi z toho už taky pěkně hrabe..
Občas jsem úplně v pohodě a pak mám období, kdy takhle blbnu a brečím kvůli každé blbosti. Teď mě hodně rozhodil neúspěch toho 2IVF. Tobě držím moc palečky, aby prošlo co možná nejvíce embryek genetikou a aby už jsi se konečně dočkala miminka. 8 let to je teda síla, já bych už byla asi zavřená v blázinci.
@edika85 njn. Po tolika letech uz se s tim clovek spis smiri a nauci se s tim zit. Taky bylo pro mne 2 IVF velke zklamani. Snad ted do 3-tice bude vseho dobreho, jak se tak rika. A dekuji moc za prani
. Ty stavy k tomu patri, potrebujes se s tim vyrovnat. Jsou to velke napory na psychiku. Ale zase se to srovna. Jen je to ted cerstva zalezitost.
@danaet no já doufám, přepadla mě hrozná panika, že nikdy mít děti nebudu. Prostě si to najednou vůbec neumím představit, že by se to jednou povedlo. Jsem fakt na dně. Snad se z toho brzy zase dostanu.
@edika85 uprimne, vim, ze je to tezke a nejhorsi je, ze se s tim vzdycky musi srovnat clovek sam v sobe…ja se s prvnim mimodeloznim vyrovnavala 2 roky a pak prislo druhe mimodelozni a doslo mi, ze jsem na tom predtim nebyla tak zle, kazdy neuspech v ceste za miminkem je silene zklamani, ale vezmi to tak, ze stale muzes mit deti - ted jen zjisti, kde je problem
a pak s tim muzou konecne zacit neco delat…a ver mi, ze kdyz uz ty // carky najdes, tak je mnohem tezsi se smirit s tim, ze to i presto neklaplo…az najdes // carky ty - tak to bude urcite to prave…protoze az ee chyti, tak uz se nepusti
![]()