Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@danaet no právě na to jsem se ho včera zeptala taky a on mi řekl, že ve Francii to je protizákonné. PGS dělají jen, pokud u páru zjistí dědičnou chorobu. Proto právě asi na další IVF bych už šla do Prahy
@edika85 no hodnoty mi podle mne drzi i ten euthyrox. Mi tou stravou chtela doktorka zlepsit hlavne plodnost. Urcite ti tim nezlenivi a naopak i kdyz jsi v norme, dle tabulek, tak i tak bude dobre, kdyz ti ty prasky snizi jeste hodnotu TSH. Ten tu plodnost taky primo ovlivnuje a je lepsi mit tu hladinu pod 2, takze i to ti muze jeste vic pomoct.
@edika85 aha. Tady muze byt indikaci pro PGS i vek. Kdybychom meli nejake rodinne geneticke zatizeni, tak bychom mohli mit i PGD, coz uz by bylo dukladnejsi geneticke vysetreni i na ty dedicne choroby. Ale to my nemame. Ono se to kdysi delalo i z 3 denniho embrya a po tom odberu bunek se stavalo, ze to embryo nezvladlo. Ted se to uz spis dela z 5-ti az 6-ti denni expandovane blasty, kdy ten odber nekolila bunek nema na embryo zadny vliv. Mozna proto to ve Francii je zakazane, kvuli tem 3 dennim a znovu uz to pak nikdo neresil, ze je nesmysl to zakazovat. Preci jen je to lepsi udelat nez pak privest na svet postizene dite.
@Akulínek85 Už předporodní kurz? To utíká, za nedlouho budeš mít mimi u sebe v náruči. A byla jsi tam i s manželem nebo sama?
Taky mě to mrzí, ale bohužel jsem to tušila
No právě jsem se těšila na výsledky, ale doktor mi včera řekl, že si nemyslí, že nám něco najdou, že to je bohužel nejspíš v kvalitě mých embryií. No to víš, že jsem to zase obrečela. No a kamarádka včera dala na fb fotky bříška, už je potřetí těhotná a já ještě po té jobovce od doktora jsem byla dost v depresích ze všeho. Nějak to na mě zase všechno dolehlo ![]()
No ještě že už je tu skoro víkend, v práci nemám na nikoho náladu, sedím tu jak tělo bez duše.
@danaet no on mi jen říkal, že to je zátěží pro embrya a že to je zakázané, ale u kolikadenních embryií to neříkal. No podle něho mám slabší vaječníky, protože jsem měla při stimulaci 300 jen 3 blasto, že ženský v mém věku jich mají monohem víc. Jenže já do toho si denně píchala i decapeptyl, což ten zase brzdí tu produkci. V Praze se mě doktorka ptala, proč jsem to píchala každý den, když mám pak méně folekul, že u mě by to nasadila jen na zažátku a na konci stimulace. No jde vidět, že ty protokoly jsou všude jiné.
@edika85 no ja mam pcos a tudiz hodne vajicek. A stejne pri prvnim IVF byly 2 blasty a pri druhem IVF kdy jsem mela opravdu hodne vysoke davky puregonu jsem nemela vubec nic na vklad. Az po te strave jsem zhubla a hladiny hormonu se mnohem zlepsily a blast expandovanych mam 6. Coz taky neni zadne zazracne cislo, ale je to lepsi vysledek. Mela jsem na zacatku elonvu v patek a pak 2 dny nic a od pondelka jsem mela do soboty puregon + orgalutran. V nedeli vecer pak 2 davky decapeptylu a v utery opu. A bylo 16 vajicek. U prvniho IVF byly 3 vajicka a u druheho jen 1 vajicko spatne kvality. Takze uspech. Vse se da zlepsit. V Anglii se v IVF centrech nizkosacharidovka doporucuje. To jsem vycetla ze zahranicnich webovek, ze to tam doporucuji pred zahajenim IVF. Taky doktor nemize posuzovat tebe podle jinych. Muze mit nejake zkusenosti ale to je tak hrozne individualni jak kdo reaguje. Ja mela 3 IVF a kazda stimulace byla jina. Doktor zkousi co bude fungovat.
@danaet no mě právě jen zvýšil dávky, ale jinak jsem měla Puregon a decapeptyl stejně jak při 1. IVF. Přijde mi lepší, že u tebe zkusili jiné léky, třeba bych na něco taky reagovala lépe jak na Puregon. No teď každopádně mě čeká jeste hysteroskopie a nějaké jejich genetické a imunologické vyšetření, které je ale mnohem méně rozsáhlé jak to, co jsem měla v ČR ( o tom jsem mu samozrějmě neřekla, protože nechci, aby si myslel, že podstupují za jeho zády jiná vyštreni) no a pak po ovulaci odběr děložní sliznice. Na laparku mě neposlal, protože prý endoškou to podle něj není, že se to alepsoň tak netváří. No alepsoň něco. V ČR mi řekli, že těch vyšetření nemám za sebou moc, tak teď budou už snad z toho všeho trochu moudřejší.
@danaet tak ja mela s mym kolegou super pracovni vztah - sice si do dneska vykame, ale proste jsme si sedli…tak mu chci pomoct, aby to v praci zase zacalo klapat i s novou silou
a navic mi daji nejakou tu korunu navic - manza jim to vyfakturuje…uz jsem doma a za chvili pojedeme grilovat… ![]()
@edika85 byla jsem na kurzu s mamkou, manza musel jet na skoleni do Prahy, takze pujde jen na jednu lekci se mnou - ostatni terminy bude v Praze…no ale on stejne nevi, zda chce jit k porodu…uprimne moc mi to neutika - sice tedka porad nekde litam - bud po uradech, doktorech nebo do prace zaucovat novou pani, ale i tak je to cekani dlouhe. Jinak souhlasim s Tebou, ze dalsi ivf bych zkusila v CR - myslim si, ze tady maji celkem dobre vysledky, i kdyz je to stejne vzdycky o stesti. Protoze ani nam nedelali temer zadna vysetreni a sup rovnou ivf. A pak jsme si prosli nervama pri tech genetickych testech ve 2. trimestru…takze tedka jsem porad opatrna a fakt vdecna za kazdy den…kdo nezazil, nepochopi…plno holek dela milion veci a sportu v tehu, ale i kdybych byla naprosto fit, tak bych treba nesedla na kolo nebo nelezla po skalach apod. Mam proste prioritu mimco a ne trhat rekordy…
@edika85 tak zase budes mit dost vysetreni, co by ti meli rict vic. Ja krom toho odberu sliznice po ovulce absolvovala vse pri vstupu do CAR driv nez se pristoupilo vubec uz jen k iui. Jestli mas endosku uvidi pri hysteroskopii. O laparce mi rekl muj doktor ze uz je to snad prekonane a je to zbytecne drasticke. Ale nevim, urcite to mnoha zenam pomohlo k otehotneni. Puregon je asi dobre, akorat asi zalezi, s cim se kombinuje. Mozna ze jsem mela vic vajicek diky te elonve, co mi dali k puregonu. Tech preparatu a postupu je hrozne moc a je tezke urcit co zabere. Akorat aspon tu hysteroskopii mohli udelat hned pred prvnim pokusem. Zjisti pruchodnost vejcovodu, zda nejsou srusty, polypy, myomy, endometrioza atd. Nejmene ty 3 posledni zminovane mohou vylucovat hormony branici nidaci. Takhle si vzdy rikam, ze jim je to fuk, kdyz bez vysetreni hned zacnou se stimulkou na IVF. Samozrejme, pokud nekdo nema problemy, tak mu to klidne vyjde hned. Ale pokud tam nejaka pricina je, co mohli odstranit, tak jen marni cas pacientky, jeji penize a hlavne psychiku, kdyz to pak nevychazi.
@Akulínek85 na tvem miste bych jednala stejne. Uzij si grilovacku ![]()
@Akulínek85 Tak u tebe to byla jiná, když jsi věděla, že je problém ve vejcovodech přeci. To je pak jasné, že jste šli do IVF.
Neboj, ono to uteče. A užívej si ještě dny, kdy se můžeš pořádně vyspat a udělat si chvilku pro sebe. Moje švagrová taky hrozně už chtěla mít těhu za sebou a teď je jak chodící mrtvola, chlapeček pořád brečí a v noci vůbec nespí. Teď s láskou vzpomíná na pohodové těhu. Ale jasně, že naprosto to chápu. Já asi taky potom, čím si teď procházím, budu v těhu hrozně opatrná a budu počítat dny do porodu.