Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky nac je dobry ten zelený ječmen. Neznám to
. Snažila jsem se taky upravit jídelníček, nebo spíš jsem vypustila bílou mouku, tak uvidím. Ale ráda, se od Vás něco dovim ohledně stravy ![]()
Jinak beru len listovku a mám tu ještě Fertiprona, to jsem brala před ivf.
@elizcooper Spíš sváteční turisti, zase to tak moc neprehanime
. Ale mě pohyb neuškodí. Stačí, že kouknu na dort a mám dnes dvě kila nahoře ![]()
@Evva21 zelený ječmen je dobrý na očistu organismu a je plný vitamínů a minerálů. Mi osobně samotný nejede, tak jej míchám do smoothie (ale až do hotového, kdyby se to mixovalo tak by to spousty cenných látek ztratilo). Akorát jak jsem se tak dočetla, tak je opravdu nutné překopat ten jídelníček. Bez toho to ten ječmen nevytrhne, bylo by to takové vylej nalej.
Já teda kdysi zkoušela bezlepkovou stravu, ale to taky není asi vhodné, pokud kupujete hotové pečivo nebo bezlepkové mouky, tak je to plné škrobů. Teď používám špaldovou, žitnou nebo pohankovou mouku. Brambory doporučuju vařit v páře a bez soli (jen nakrájet i se slupkou a dát vařit do páry).Jednak se zachová co nejvíc zdravých látek a tím způsobem vaření se výrazně sníží glykemický index. Sama jsem byla i překvapena jak dobře pak brambory chutnají a to i bez soli. Cukr jsem nepoužívala moc ani předtím, ale dost peču takže jsem se tomu nevyhla. Ale teď sladím buď medem nebo datlovým sirupem a nebo banánem. Kávu miluju, ale už jsem se jí odnaučila pít. Máme poblíž kavárnu se zdravou výživou a tam jsem si dala překapávanou špaldovou kávu a byla výborná, takže když by mne popadla chuť na kafe tak jdu do špaldovky. Jinak trio kofein-cukr i sladidla atd-bílá mouka mají velmi škodlivý vliv na kvalitu vajíček, takže kdo s tím má problémy, tak není na škodu se tomu vyhnout obloukem. Došla jsem k tomu, že začínám jíst tak, abych měla co nejvíc kvalitních živin a ne proto, abych zhubla. To hubnutí se samozřejmě dostavilo, ale jako bonus ![]()
Danaet+Evva21: ahoj holky, ječmen teda mi taky nejede, koupila jsem ho v tabletách v drogerce. Včera jsem stihla ještě poslední koupák s dcerou odpoledne po práci, bylo to fajn, ale je fakt, že po 18h už přicházel stín a to teplo už bylo takové podzimní.
Danaet: To Ti nechali docela dlouho nemocenskou, v práci jsou s tím OK? Asi máš fajn zaměstnavatele. Dobrá kávička, mňáám, ale taky to s ní nepřeháním, někdy si uvařím jen Caro třeba. O špaldové kávě jsem neslyšela, ale může být dobrá. Hlavně ale asi ta strava musí být různorodá a pestrá. Čočka byla fajn včera na véču a na oběd jsem si dala masové kuličky se zelenin. salátem-taky dobrý.
Evva21: pohyb je fajn, kdyby o víkendu nepršelo, asi bych si zašla hrát tenis, občas chodím na alpining. Chůze je super.
@elizcooper Ahoj. Jj, v práci zatím OK, ale kdo ví jak to tam bude až se tam vrátím. Jinak si na práci nestěžuji, mám to tam fajn. Nikdy jsem nemocenskou neměla a dokud jsem nezačala chodit do Car tak jsem ani neměla absence a taky jsem neměla problém udělat práci navíc, tak i to je zřejmě důvod, proč mi tak vychází vstříc. Ale i kdyby se to po mém návratu z nemocenské mělo změnit, tak si z toho nedělám těžkou hlavu. Nějak bylo, nějak bude
. Tu špaldovou jsem teda měla bez mléka a dle mne téměř k nerozeznání od kvalitní čerstvě mleté kávy. Nevím, jestli to bylo i tím způsobem přípravy jako překapávané. Ale fakt dost dobrá. Jinak já radši brala ten ječmen práškový mletý, páč jsem věděla, že mi nejede a jak to míchám do ovocného smoothie tak to nejde vůbec cítit. Tablet už beru dost
na štítku, prednison, na tlak, 3 tablety macy a 3 tablety toho gs mimistar forte. Plus pak ještě jak se přidají utrogestany a estrofemy a injekce tak toho bude víc než dost. Už se těším až z toho oplodňovacího IVF kolotoče vypadnu a budu brát jen léky na štítku a vitamíny. Na tlak uvidím, kdo ví, jestli se to nesrovná pak tpu stravou a tím jak odpadnou ty léky z car.
Já jsem taky bez lepku a nejen bez něj, jedu low-carb stravovaní už déle, vyhovuje mi to. Tělo mi hlásí, že je mu lépe ![]()
Jestli to bude mít vliv na úspěšnost IVF u nás netuším, spíše asi ne, to už by se to dostavilo. Ale je mi líp, tak mi to vyhovuje.
Ja měla prodlouženou kultivaci, jen dvě vajíčka a z toho přežilo jen jedno. Prý bylo na jedničku a nevyšlo to. Pokud zdravější strava může mít vliv na kvalitnější vajíčka, udělala bych proto všemožne
. Ale jak píšete, cítím se o dost lépe a mám i více energie. U mne se přikláním, ze mám endometriozu a je mi 36,tudíž to ma na kvalitu a množství taky vliv nejspíš
. No uvidíme, prý zkusíme jiný protokol, aby bylo více vajec, mají snahu to řešit. Pokud by další pokus nevyšel, už bych asi další ivf nedala, nevím ![]()
@raflash Koukala jsem na netu low- carb stravování a je to zajímavé ![]()
Jinak přeji krásný vikend!!!
U nás to moc nevypadá, celý den prší a prší. Snad porostou houby, těším se do lesa na relax ![]()
@Evva21 jj, me to vyhovuje, ted udelali i appku s recepty do telefonu a pribyva receptu i na bezne jidla, ktere maji lidi radi jen z jinych surovin. Treba knedliky z psylia jako priloha apod. Mysl, ze to dost lidi nalaka, me teda zrovna knedliky nechybi, ale muz je ma rad a tak mu delam radsi tyto.
U nas bylo jeste v poledne krasne a teplo a ted uz taky lije a ochladilo se. Asi prisel konec leta…
@raflash Upřímně mě to dost zaujalo, koukala jsem i na recepty a určitě vyzkoušíme. Věřím, ze ani přítel by neměl problém se takhle stravovat. Hlavně by mu to bodlo, má vyšší tlak. Psylia teď jestli si to nepletu, je dobrý na střeva?
@Evva21 Jj, pylium je super na střeva a vysoký tlak tato strava řeší hodně, většina lidí popisuje pokles a mnozí i snížili radikálně dávky léků po nějaké době na této stravě. Takže zdravější a vhodnější to určitě je.
@elizcooper Ahoj
začínám 9tt, minulý týden jsme měli 1,5cm a
ok, TP 13.4. Zatím je mi jen nevolno jinak dobrý.. v úterý se dozvím datum screeningu.
Holky občas sem ještě kouknu, ale nejsem úplně v obraze… musím pár stránek dočíst.
Jak řešíte doma s partnery tu změněnou stravu, oni na dietu najedou taky nebo vaříte dvakrát? Myslím třeba tu nízkosacharidovou… to je to jak se vynechávají všechny složené cukry?
Danaet: díky za tipy, brambory v páře bez soli můžou být fajn. Já bohužel na to zdravé stravování nemám až tak moc času (na přípravu jídel a hledání receptů, nakupování surovin), jsme před den v práci, dcera teď nastoupila do 1.třídy, partner mi to jíst nebude ten je na klasiku, takže bych musela vařit dvě jídla. Přes den se teda stravujeme v jídelnách (popř. já se můžu donést z domu) a až večer doma společné večeře. Ale zamlouvalo by se mi to. Určitě když vysadíš léky z Car tak se ti toho v těle dost urovná.
Ibetula: ahojky!! ráda Tě čtu a moc moc držím palečky, to je skvělé, zítra držím palce jestli jdeš na kontrolu. Mně by partner právě na zdravou stravu nepřešel, stravuje se dost konzervativně a jak mu něco nechutná, tak to nejí, takže bych musela vařit dvě jídla a to zatím z časových důvodů nezvládám. Takže jen sama zařadím více zeleniny a doplňky stravy. Stejně už jsem to druhé mimčo víceméně vzdala tak spíše jen tak pro svůj dobrý pocit. Dneska jsem vedla dceru do 1 třídy tak se teď mé myšlenky ubírájí spíše tímto směrem.
Raflash: taky jsem se letmo dívala na low carb stravu, vypadá to zajímavě. Jako vše to chce pevnou vůli a pravidelnost.