Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@MiliX jj, kvalita je rozhodně nejdůležitější. Ale někdy to chce bohužel zkusit různé věci, protože na něco člověk reaguje lépe na něco hůř. Jen to všechno stojí hromadu času, úsilí a samozřejmě peněz…
Příspěvek upraven 20.02.23 v 19:24
@MiliX muzu se zeptat? Taky mam MBL deficit a vzdy potratim k tomu zvysene Nk bunky.. dali vam neco na ten MBL deficit? Me zkouseli davat imunoglobuliny igamplie ale ket se vubec nechytil🤷🏽♀️
@MiliX
Ahoj. Takže myslíš že ten dlouhý protokol je lepší?
Mně čeká OPU ve čtvrtek po dlouhém protokolu. Já mám nízké AMH a krátký protokol byl u mě fiasko
@BrnackaM No jako co jsem se dočetla, tak se nedělá IVF hned jako po neuspesnym. Většinou jsem se dočetla aspon 2 MS prirozene bez hormonu dat
ale neptala jsem se zatim. Ja mívám cykly delší, takze ehm
ono když jsou mezitím KETy, tak to asi tak přijde dlouhé, ale když se nic nezmrazilo…
@MiliX ach je to těžké, hlavně zkoušet na co se nejvíc a nejlíp zareaguje, achjo
sami v caru říkali, že není žádný předepsaný doporučený způsob holt
ja v krátkém teď měla fiasko a kvalitou, takze nevim jak dál no. Uvidim, co řekne doktorka.
@Domca1111 píše:
@MiliX muzu se zeptat? Taky mam MBL deficit a vzdy potratim k tomu zvysene Nk bunky.. dali vam neco na ten MBL deficit? Me zkouseli davat imunoglobuliny igamplie ale ket se vubec nechytil🤷🏽♀️
Jj, klidně se ptejte 🙂 já mám MBL deficit, ale ne úplnou deficienci. Mívám cca 250 MBL, norma je tak 2000. K tomu mám ještě mutaci v genu protrombin. Na MBL deficit dostávám vždycky imunoglobuliny. Poprvé a podruhé těhotná od zjištění toho MBL deficitu (celkove tedy počtvrté a popáté tehotna) jsem měla Subcuvii. Imuno vysledky s ni vždycky příznivé, ale v obou případech ZT v 8-10TT. To bylo přirozené otěhotnění.
Pak už bylo to těhotenství z ivf, ze kterého mám dceru, to se Subcuvia přestala do ČR dovážet, tak jsem měla od dr. Malíčkové GammaNorm. No, ale ten už se přestal vyrábět nebo co, tak teď bych měla mít Cuvitru.
Obecně mám v těhu vždy imuno léčbu: imunoglobulin po 1-2 týdnech do 36TT, od zjištění těh do konce šestinedělí denně miniheparin a od začátku do 36TT vaginální progesteron. Nesnáším Utrogestan, takže buď Amelgen nebo Crinone - ten teď ale v ČR taky není 😏
Kam chodíte na imunologii? A máte taky částečnou nebo úplnou deficienci MBL?
@MiliX taky jsem mela co 14 dni imunoglobuliny.. a uplne stejne progesteron do 36tt i na redeni krve..
dojizdim do Prahy do gennetu k dr Sedlackove.. tak to vubec netusim jestli mam uplny deficit ve zprave mam prave napsane jen ze mam tohle a ty nk bunky v deloze..
@Thaly1 jo už to chápu, ty jsi teď měla stimulaci a ET, že? Jeden cyklus bych asi pauzu klidně dala, ale 3 měsíce mi přijde moc. Není to jak kdybys byla po revizi, kde se opravdu doporučuje 3 měsíce čekat, aby se zahojila děloha. Tady se max. zvětší vaječníky a ty se pak s poklesem progesteronu vrátí zase hezky do své původní velikosti. Zálěží, co za stimulaci bys příště měla.
Jj, taky mi říkal Dr.,že každá žena je jiná a stejně tak každý cyklus. Že i kdyby mi dal 2× po sobě naprosto stejné léky, že to nebude mít stejný výsledek. Jinak taky mívám přirozeně dlouhé cykly, okolo 40 dní. A teď jsem měla poměrně dlouhou pauzu, naposledy jsem byla na minimálce červen 2022, totální fiasko. Teď druhá minimálka a dopadlo to úplně jinak i když vajíček bylo míň. Ale nikdy mi nedošla 2 embryjka po 5. dne, už to je obrovský úspěch.
@BrnackaM jo, je to tak, teď 1.IVF a jediný ET. Uvidim, co mi řeknou, ale asi se doporučuje dát tělu pauzu. Ale kdo mysli na mysl, že? Ono ja doufala, že na druhé muset nebudu, celkem se bojím rakoviny, ale co se dá dělat, když se nepodařilo víc vycucnout. Taky mi říkali, že to příště může vypadat jinak i se stejnými léky. Ale jít do toho stejně, v to nějak nemám důvěru no. Nejhorší je, že tomu člověk prd rozumí. A možná i oni ![]()
Ja mívám kolem 37 dní, plus mínus, bůh ví, jak to bude teď po IVF vypadat vlastně. A vy jste si dělali takovou delší pauzu proč? Kvůli odpočinku?
s minimalkou je to fakt krásný výsledek
![]()
@Thaly1 jj, u nás to bylo hlavně kvůli odpočinku. Já jsem právě měla asi 3 IVF během půl roku. Začali jsme prosinec 2021, pak duben 2022, červen 2022 a už jsem toho pak měla po krk. Původně jsem si říkala, že si dám pauzu jen přes prázdniny, ale nějak se to protáhlo. Rakoviny bych se nebála, nikdy tohle nebylo prokázáno. A těhotenství je prý daleko větší hormonální nálož než stimulace. Dej tomu čas a uvidíš, kam se to vyvine. Jo, nikdo tomu v podstatě nerozumí, i můj dr. říkal, že reprodukční gynekologie je hrozně mladý obor. Že dokážou hodně, ale u spousty věcí 100 % nevědí, jak to funguje a proč. Chce to zkoušet. Pokud za sebou máte teprve 1. IVF, máte spoustu šancí na úspěch. První IVF bývá takové oťukávací. Není z čeho poznat, jak bude kdo na stimulaci reagovat, kolik bude vajíček, jaké kvality. U dalšího ivf už budou chytřejší…
@BrnackaM ach jeeje, tak to chapu, to musela být nálož na psychiku, mne stačí to jedno. Snad máš pravdu, vlastně mi tohle presne doktoři říkají, že je to mladý obor a nic moc se neví, asi je to fakt ve hvězdách a je zapotřebí u někoho nějaké erupce na slunci. Jen jsem asi zavistivy člověk a fakt špatně snasim, kdyz se někomu zadari hned nebo do 3 měsíců, jsem z toho smutná
asi to všechny zname
kéž by byl život trošku víc fér.
@Thaly1 život není fér a nikdy nebude. Naučila jsem si, že co si nevybojuju, to zkrátka nemám. Tohle IVF je taky jeden velkej boj. Teď bojujeme s morulkou a snad už se dočkáme šťastného konce. Taky mě vždy mrzelo/mrzí, když někdo otěhotní na první šťouch nebo třeba čtu tady různé příběhy o potratech apod. Ale víš ty co…ty lidi mají možná štěstí v tom, že rychle otěhotní, ale zase jsou nešťastní v jiných aspektech. Nikdy to není ideální. Jde o to, to nevzdat. Máš před sebou ještě velkou šanci, že to dopadne, jsi na začátku, musí se to zkrátka zkusit jinak. Až se otřepeš z tohoto neúspěchu, tak jdi dál. Dopřej si kolik času potřebuješ, protože to jediné pomáhá.
@vbg píše:
@MiliX
Ahoj. Takže myslíš že ten dlouhý protokol je lepší?
Mně čeká OPU ve čtvrtek po dlouhém protokolu. Já mám nízké AMH a krátký protokol byl u mě fiasko
Nemyslím si, že obecně by byl lepší dlouhý nebo nějaký protokol. Každému sedne něco jiného. Mně zrovna dlouhý pomohl - i když s těmi třiceti vajíčky jsem toho měla plný kecky.
U mě se třeba předpokládalo, že s mým tehdejším AMH a dalšími parametry skvělé výsledky přinese krátký protokol s nižšími dávkami gonalu - a vůbec to tak nebylo, bylo z něj jedno vejce. Doktoři si v caru něco mysleli, ale tělo reagovalo jinak 😏
Držím pěsti, ať Ti dlouhý protokol přinese štěstí tak, jako ho přinesl mně ☺️
@Thaly1 no já prave četla o tom splnění při ivf… každopádně dneska na testu už jen duch. Takže zítra na krvi asi dostanu špatně zprávy. Ach jo. Já se snad nikdy nedočkam.
@Nikki.R ja mam test belejsi než padly sníh
nám se ani neuchytilo. Takze vy se rozhodne dočkáte, u vás bojovalo
a třeba stále není prohrano.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.