Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Lucinta to chapu, taky testuju kazdy den. A Kdy si s testy pak prestala? Ja ted dosla k hranici toho, ze uz nemaji kam silit, ale asi se potrebuju prave ujistovat, ze porad dobry.
Holky, musím se Vám tu dnes tak nějak řekněme “vyblit”, je mi do breku a zároveň bych něco, nebo někoho nejradši zmlátila… Nevim, zda jste měly někdy takové stavy, ale na mě to ted poslední 2 dny dolehlo a nemam to komu říct…
Mam pocit strašné nespravedlnosti a lítosti a úzkosti a strachu a užírá me myšlenka, že je něco na tom světě strašne, ale strašně zle…
Mam kamarádku, moc se nevidíme, bydli daleko, ale je to taková ta kamarádka co musí vše porovnávat a ve všem byt lepší a prvni a nejlepší, takze když jedeme na dovolenou my, ona musí na 2, protoze bez 2 dovolených to neni léto, kdyz jsme se začali snažit, musela taky, i kdyz se nesnažili ani 5 měsíců, musela do Caru, protoze chtěla dítě hned, vyšlo jim přes iui, ani ne do 3/4 roku, co se začali snažit, me to vyšlo asi 2 měsíce pred ni po téměř 8 letech, s manželem po 3 letech, ale cokoliv se mi treba podaří vyřídit a zařídit, musi mít taky, ja jsem si v praci domluvila, ze se nebudu vracet, ale budeme se snažit o další, jenže ivf, injekce, kety, psychicky rozložená, protoze to proste zase vic jak rok nejde a protoze jsem xkrat potratila, nebo biochemko a v praci bych v klidu nebyla a tak jsem šla po domluvě se zaměstnavatelem na PN jako u prvního IVF, jenže to tehdy dopadlo dobre, no a víte co ji napadlo, ze aby nemusela do práce taky, ze si to v caru se svou dr domluví, jestli by ji dala PN, aby nemusela do práce a malého davat do skolky, jenže iui, ja na iui litala z práce a pak do práce a druhý den hned v pohode v plne polní, bože vždyť je to jako sex, ale doktorka ji to slíbila, na sex a iui PN,
to jsem teda koukala a jak byla teda šťastná, že se jí to podařilo a vyfásla hned na kontrole Ovitrell, řekla ji kdy píchnout, protože jeli na dovolenou, tak že se tento měsíc ještě maji posnazit doma a pak az iui… Oni spolu nespi, temer nikdy, jen kdyz zavelí, na oplodnění, do ted spolu snad nespali, protoze on jeste dite druhé nechtěl a víte co holky ona je hned těhotná, posílala mi testy a jak je to super, na první dobrou, atd, ale co hned řešila, ze takhle ji to teda zhatilo plány, ze by mela vic peněz na PN, nez mateřskou a tak by se ji hodilo o nějaký měsíc déle mít PN
, ja ani nejak nevěděla, jak reagovat, jsem dnes jen 9’dni po tom, co jsem volala do centra, ze ani posledni Ket nevysel, a ze končíme léčbu a zkusíme ještě jinde… zkusíme jinde, jenže na příspěvek pojišťovny už máme čas jen 5 měsíců, necelých, než mi bude 40… Ano, snazim se mit naději a snazim se myslet pozitivně, ale tohle me úplně sejmulo a aby toho nebylo málo, tak jsme dnes na dětském dnu potkali známou, mame deti já Sofinku, ona kluka asi 2 m od sebe a ta ma pupek a je jako melounek, a nikdy z hlavy nevymažu její slova, že to prvni i druhé na prvni dobrou, presto, ze věděla, ze mame problémy a meli jsme problémy mít vůbec Sofinku a ted to nejde, no stejne se takovy clovek umí pochlubit, jak to bylo hned… Samozřejmě na me všechno zase dolehlo, i ta lítost, že nikoho kromě me nenapadlo kontrolovat mi progesteron, kdyz to od září xkrat nedopadlo ani přirozeně, ani po Ketech, že to mohlo být jinak a ja už tu treba mohla střihat metr a těšit se na miminko, misto toho tu bulim jako kráva, a ptám se co jsem komu udělala, že někteří jsou i treba nepřející a zlí a závistiví a i tak mají deti hned a my… ![]()
Nemyslím to tak, že lidem deti nepřeju, to ne, pokud budou milované a hýčkané, jen ať je mají, ale tak moc bych si za těch dohromady už 10 let, co se snažím/e o děti přála mít alespoň to druhé miminko a parťáka pro Sofinku… když už nám třeba nebude přáno mít 3, jak jsme si vysnili, ale tahle bolest, že zrovna nám to nejde a zrovna já musím donekonečna zažívat zklamání… už mi to stačilo, už je to dlouhý a tyhle situace jsou pro mě zase fakt těžký…
Děkuji, že jsem to tu mohla nechat a sdílet, i to že to ventiluju mi pomáhá… snad mě neodsoudíte
.
Příspěvek upraven 29.05.25 v 23:38
@Diem16 píše: Více
Delala jsem je asi 3 týdny… ale ne pravidelně, ale spíš občas pro své ujištění, pak jsem si po týdnu skočila na krev, pak uz byla za tyden kontrola, tak den před kontrolou, jestli neni problem a pak až při covidu, měla jsem ho v 9tt a tak velký strach co jsem měla o tu naši holčičku i když byla ještě malinká bublinka, jsem neměla nikdy o nikoho… tehdy mě to uklidnilo, občas zkusit
.
Každopádně moc držím palce, ať je vše v pořádku
🍀.
@Lucinta píše: Více
Když jsem si to celé četla, celou dobu jsem myslela na to “kamarádka”. Opravdu je to tvoje tak dobrá kamarádka? Pokud tě v tomto tvém těžkém období někdo z tvých blízkých, který o tom ví nepodporuje, rozhodně ho nemůžeš nazývat kamarádem.
Zaměř se na sebe a svoje starosti, jdi si za tím a hlavně buď v klidu 🙏🏼 rozhodně ti nepomáhá stresovat se nad tím, co řeší někdo okolo tebe nebo někdo, kdo si myslíš, že tě chce napodobit. Pamatuj, vše začíná a končí u tebe a to je to hlavní. ![]()
Ahoj holky. Tal je to nejspíš v háji
. Jsem 6 dni po KET a ted rano jsem sla na wc, a uz normální krev jako na MS, jen ne jeste uolne rozjeta ale počítám s tím, ze se během dneška rozjede
. Takze syn bude jedináček. Bohuzel. ![]()
@Lucinta Je mi líto, co zažívaš. Také jsem měla kamarádku, co sice nevěděla do detailu, co všechno podstupujeme, ale věděla, že se s tím trápíme. A ráda připomínala, jak mají děti na první dobrou.
Já nevím, proč to ty lidi říkají?
To se potřebují opakovaně pochlubit nebo chtějí opravdu ublížit? A posílat někomu, kdo se snaží pozitivní testy? To je otřes… Někteří lidé jsou prostě hloupí a bezohlední. Snaž se je pustit z hlavy a mysli na sebe. Na svou kouzelnou Sofinku, na další konzultaci a naději, kterou máte! Opatruj se. Posílám obejmutí! ![]()
@Anonymní píše: Více
Hlavně sama nevysazuj léky, dokud neřekne CAR. Vypadá to ztraceně, ale vydrž. ![]()
Jojo, vydržím. Asi si zajdu v pondělí na krev. A pak je vysadím podle výsledku. V car rikala, ze si nohu dojit na krev drive, pokud krvácela.
@Lucinta já mám kamarádku, která má 4 dětí na první dobrou
na druhou stranu ona vždycky byla citlivá v tom, když o tom mluvila, když jsme něco takového řešily, ujistila se, že jsem s tím v pohodě… má kolem sebe více žen, které mají problém, navíc je to opravdu dobrá kamarádka a podporuje mě i skrze mou cestu ivf…. Takže je to všechno o lidech. A vždy mě mrzí, když je k nám někdo takto necitlivý ![]()
Trochu z jiného soudku, nemám sice načtenou diskuzi od začátku, tak se možná to tady už objevilo.
Byla jste některá na hystereskopii? Mě doktorka poslala, že ještě tohle uděláme, ať máme před transferem čisté svědomí, že jsme udělali vše…
Jak to probíhá? Co se tam dá zjistit? Možná se ptám hloupě, ale čtu různé články, ale pořád jsem laik bez osobní zkušenosti…
@krevetka93 píše: Více
Mas naprostou pravdu, to je to, o čem právě poslední měsíce přemýšlím… daly jsme se do řeči a seznámily se, když jsme se snažily obě o první děťátko, ale samozřejmě od začátku to bylo trochu postavené v podstatě na tom, že už byly s manželem xy let a dítě žádné, tak mi ji bylo i líto, protože my jsme se s manželem teprve snažili rok, rok a půl a s bývalým jsem se snažila 5 let… Tak jsem si myslela, že je na tom snad ještě hůř než já, vzájemně jsme se podporovaly a povzbuzovaly a sdílely dobre, i zle, co se dělo… mě je o 5 let vic, ale nikdy jsem neřešila věk… Jenže ted je to dost zásadní, ja posledních pár měsíců a ona 5 let, ale ve finále jsem uklidňovala ja ji, záviděla mi, že už se snažíme od minulého roku a jak nám to zase vyjde dřív, byla z toho špatná, že se bude muset vracet do práce, když to nevyjde do tehdy a tehdy… a ja jsem si rikala, bože… 5 let času na cokoliv, co si vytváříš pořád nejake drama a stres. Maji letet na 2 dovolené, vše má rozplanovane do zari, nez půjde na PN, ted se ji posunul cyklus a nadavala jako špaček na dovolené, ze ji vychází urcite iui na to, kdyz bude pryc
, bože, co muze byt hezčího, nez se snažit na dovci, mít tam ovulaci a dobrou náladu a chut na sex
… Opatrne jsem ji naznačila, ze mam dojem, ze si zbytečně vytváří samé negace a stres i z hezkých věcí, ze to samozřejmě každá prožíváme jinak a je to pro nás jinak náročné, atd, ale ze si tímhle způsobem bude ubližovat, obzvlášť, když by se nezadařilo hned, jak plánuje…
No tak jsem se dozvěděla, ze naopak se ma super a vse je super, ale ze to vlastne tak nepodává kvuli me, aby mi to nebylo lito, kdyz prozivam, co prožívám a za par dni na to mi pro změnu poslala pozitivní tehotensky testy, ze jim to vyslo hned…
Tak jsem si vzpomněla, ze kdyz to vyšlo me a ona zrovna tehdy otěhotněla taky, ale bylo z toho jen biochemko, ze jsem ji tím netrápila, nic s ni neřešila, nepsala o tom a naopak ji podporovala a utěšovala, pomalu se ji bála říct, ze konecne po ivf čekám vymodlené dítě, po 8 letech, ona otěhotněla za 2 mesice po me po 8 měsících snažení, to jsem zjistila až letos, ze šli do centra po 5 měsících, kdy jim to nešlo, protože chtěla miminko hned, řekla manželovi, že bud dítě, nebo rozvod…
Jenze ted je hodně rozdílná a opačná situace a mam pocit, ze to neni v pohodě a ze ke me jednoduše neni citlivá a nebere ohledy.
Ano u me je to celkem běžný, ze to nevyjde, to chápu, ale ted je to uplne jinak, ukončili jsme léčbu v centru, nevyšlo to s posledním ketem z dalšího ivf a čeká nás konzultace jinde a zase cele nanovo… a mam takovy vnitřní pocit, že každodenní psaní o jejim začínajícím těhotenství ted proste nedávám… ![]()
Takze ano, prave to je to, o čem přemýšlím, zda by se kamarádka chovala takto…
Příspěvek upraven 30.05.25 v 07:49
@123_nik můžou ti zjistit nějaké srusty, miomy průchodnost vaječníků (u toho si nejsem jista) a zda je v děloze všechno v pořádku. Já na ní taky byla není to nic tragického. uspi tě zavedou kameru a všechno zkontrolujou já myslím že Dobrý plán.
@Lucinta taky mě do oka hned bouchl název,,kamaradka’’, chapu, ze te to trápí a zabolí, těžko říct proč to ty lidi dělají… každopádně si myslim, ze takového člověk ve svém životě nepotrebujes
a presne tak zaměr se na sebe, někdo ma holt vse jednodušší, ale my musíme bojovat za sebe ![]()
6 dni po Ket nemusi byt opravdu špatně, je možné, ze se miminko jen zahryzlo, kde to zkrátka teče…. Neberes treba léky na ředění krve? Clexane, Fraxiparine, anopyrin? Ty mohou krvácení podporovat a proto je to třeba horší, než by bylo bez nich. Také se může jednat o krvácení z hematomu, který se asi 20% žen při otěhotnění vytvoří, také to nemusí být špatně. Volala jsi do centra? Co Ti poradili? Můžeš si nasadit vit C, případně ascorutin a zkus myslet pozitivně a být klidná, to je nejvíc, co můžeš udělat.
Jsi doma? Nebo chodíš do práce? S krvácením bys měla zvolnit a odpočívat. Hodně pij vodu s citronem a zkus domluvit bublince, ať je hodná a nestraší Tě
. Moje maminka měla se sestřičkou normálně menstruaci celý první trimestr a sestřičce je 30, a za tu dobu už jsem to slyšela xkrát, že prostě některé ženy v tu dobu i krvácí, než si tělo uvědomí, že je něco jinak…
Kolik bereš Progesteronu? Mozna je to málo a pokud krvácíš, tak se špatně vstřebává a mel by se buď polykat (Utrogestan, Progesteron), nebo zavést per rectum Amelgen. Pokud se da navýšit, mohou Ti v centru navýšit, jedine, co můžeš udělat Ty, je zkusit zvolnit a odpočívat a myslet pozitivně. A jak Ti vychází test? Je pozitivní? Sili, slábne? Moc držím palce a posílám hodně sil a energie
![]()
@Lucinta no hale to jsou ty lidi co jim všechno spadne do klína a pořádně pro nic nemusí bojovat. Proto o nás to teď ví jen minimum lidi ani rodina ne. už slyším moji mámu
máš jedno dítě buď ráda. Hlavně že ona měla dvě na první dobrou. I když sem se svěřila mým kámoškam který sou mi fakt nejblíž tak sem tuhle větu slyšela a když jsem jim řekla jak moc je to pro mě důležitý tak obratily. Beru to tak že mi dali druhéj pohled na věc, ale jen já sama vím co je pro mě dobře. Možná by bylo pro tebe lepší s ní teď komunikovat co nejmíň a nebo ji narovinu říct jak se cítíš, třeba si to svoje chování vůbec neuvědomuje. Já díky ivf poznala kdo v mým okolí opravdu stojí při mě a bude mě podporovat a dokonce jsem to zjistila i u člověka o kterým sem to ani nevěděla a hrozně si ji za to vážím. Naštěstí mám i pár kámošem z prvního ivf a i když sou daleko tak sou mi každodenní podporou
a ty máš i tady nás. Když budeš potřebovat sme tu pro tebe a nebo i klidně písní zprávu. Dám ti klidně I messenger když se budeš potřebovat vypovídat nebo popovídat ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.