Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
No já právě nechci aby mu to změnilo tu povahu jako takovou (že je hravej,veselej,akční),ale myslím že by mu to pomohlo v tom že by už tak netrpěl ve vztahu k fenám a že je nemůže obskočit a taky by nezdrhal a nebyl tak vzdorovitej paličák, pořád se nám snaží dominovat a to je taky tím přebytkem testosteronu ![]()
Jinak od syna si nechá líbit vše
může mu sahat do misky,tahat ho za uši i ocas a i na něj sedat,občas se ožene ale né že by ho chtěl rafnout spíš uhne nebo když ho má dost tak se stáhne do pelíšku ![]()
Jo a obleček mám,ale vytahuju jen ve velkých mrazech,je to taková kombinéza ![]()
To je super fotka
Náš malý je ještě hodně malý, ale už si sebe začínají navzájem více všímat, je to super
. Dneska se přetahovali o hračku, byla to sranda. Chilli ví, které hračky jsou od Sama a nebere je, ale Sam si ty od Chilli bere a jí to nevadí, ale mě jo
. A včera jsem objednala Chilli bundičku, tak už se moc těším, až dorazí
Taky dáváme obleček jen když jsou mrazy, nebo když prší, ať není mokrá.
Markéto,krásné fotečky
je vidět že jsou to parťáci
Mě taky štvalo když Adámek cucal psí hračky a nebo mu lezl do pelechu a pak jsem mu z pusy tahala psí chlupy,ale snažila jsem se to hlídat a eliminovat takové situace. Teď v domečku je to lepší. Navíc prcek už se neplazí ale běhá a tím pádem se neválí v chlupech ![]()
Já mám také JRt, je velice hodný a chytrý, je to můj miláček a miláček celé rodiny…nedala bych ho za nic na světě…zuzanka473
Čau holky, jsem nová „mamina“ 6ti týd. štěnda JRT (bez PP). Chci se zeptat na pár otázek, které mě docela trápí a věřím, že by mi vaše zkušenosti mohly pomoct ![]()
Pokud se najde nějakej hrdina, co by mi odpověděl, budu vážně moc ráda… ![]()
Ještě chci říct, že malá je naprosto vitální, krásně žere, furt běhá, hraje si, škube si hračky atd.. prostě typickej Jack… Jinak granulky dávám Royal Canin (ale teď ještě míchám s nějakým unknown od chovatelky)… Doufám, že ty jsou v pohodě, protože ta naše prdelína je miluje ![]()
šestitýdenní štěně je mimino a ještě by mělo být u mámy…trochu „doplatíte“ na to, že je bez PP a „chovatel“ se jí zbavil co nejdřív. Papírová štěňata musí být u mámy minimálně sedm týdnů (a ten týden může dělat divy) a bývají mnohem víc „vymazlená“. Nejspíš s malou budete mít dost starostí ze začátku, ale určitě se to dá zvládnout.
venčení - minimálně do tří měsíců štěně ještě nedokáže pořádně ovládat vyměšování, když se mu chce, tak to pustí. Takže chodit ven co nejčastěji, venku hodně chválit, doma zasáhnout, jenom když vidíš, jak začíná čurat/kakat - tak houknout, popadnout, vynést ven, tam za dokončení potřeby pochválit. Jinak doma nekárat, fakt to ještě nedokáže držet. Moc jsem nepochopila, kde se nachází písek, jestli venku, nebo doma, ale protože jste s ní pořád někdo doma, zrušila bych všechny domovní venčítka a chodila s ní hodně ven.
Samota - je to mimino a nechce být sama. Buďte rádi, že s ní můžete být neustále, ještě tak dva tři týdny bych ji neopouštěla. Pak můžete začít trénovat samotu, prostě se sebereš a bez loučení, úplně normálka odejdeš, projdeš se po dvorku a zas úplně normálka, bez vítání přijdeš. Takhle to několikrát během dne zopakovat, pak prodlužovat dobu, kdy jsi pryč.
Paraziti - dojdi si k veterináři pro odčervovací tablety, měla by být odčervená, než ji budete očkovat, a tipla bych, že na to „chovatel“ kašlal. Zároveň ti veterinář poradí na ty vnější parazity - asi nejlepší nějaký šampon, on bude vědět líp
A protože se dělá teplo, tak si rovnou i nech poradit, co proti klíšťatům, existujou obojky, pipetky za krk, spreje…funguje to i proti těm blechám, takže byste pak měli mít pokoj. Jo a jestli má fakt blechy, tak to bude chtít i vydezinfikovat pelech a prostory, kde se vyskytuje.
Výcvik - obojek fajn, že snáší, vodítko trénuj tak, že si vezmeš hrst ňaminek, připneš vodítko, oslovíš štěně, strčíš mu před nos tu ruku s ňaminkama a postupně mu je dáváš a při tom se pomalu pohybuješ a štěně jde v pohodě za tebou (protože jde za mlskama
) Když je dlaň prázdná, tak vodítko odepneš a je konec zábavy ![]()
Když jste venku, tak buď ve střehu a nachystané ňamky, kdykoli se štěně podívá tvým směrem, i když jen samo od sebe a náhodou, tak začni jásat a chválit, když dojde až k tově, tak ho odměň. Mluv na něj hodně mazlivým, vysokým hlasem, klidně to přeháněj, maj to tak nejradši. Neboj se, že bys ji přechválila nebo přepamlskovala, to u štěněte nejde ![]()
Povely klidně nějaké můžeš učit, ale jenom hrou a s hodně odměnama. Třeba to sedni naučíš tak, že dáš ňamku před čumák a pak tu ruku dáváš lehce nahoru jakoby přes její hlavu, no a ona aby viděla na tu mlsku, tak si sedne. V ten moment pochválíš a mlsku odevzdáš ![]()
Díky holky, docela jste mi poradily.. Takže já teda skončím s plínama vevnitř a v pelechu (protože teď tu druhou noc měla 2 hovňousy právě na ní, tak je to možná moje chyba, že jen do pelechu by si nenakadila… Co se týče koupání, tak to mi přítel zatrhl (i když když přijela byla bílá a teď je popelavá, hold prach, hlína, tráva…:)), že prej se jim tím odmašťuje srst, tak proto jen minimálně… Takže to mu hnedka řeknu, že ji vydrbu
Co se vodítka týče, tak zrovna včera jsem to taky zkoušela a to letěla vedle mě jak divá, až jsem ji musela krotit, aby se nezadýchala, pak byla za takových 30 - 50 metrů hotová, sedla a ani prd
Šla na vodítku krásně (považuju to za náhodu), jen se furt pletla pod nohy, furt měnila strany (prej má pes chodit po levé straně od pána, takže to střídání stran asi není uplně ok). To s tím „vykáráním“ se pokusím taky aplikovat, ale na to je zatím ještě asi prcek
S tou samotou teda jak, za 2-3 týdny?
Já si vzala skrz malou týden dovču (víc mi nedali), takže jsem s ní nonstop, i vstávám v noci na čůrání, když kníkne, takže doufám, že ten týden nahradím…Taky jsem koukala, že je to nějak moc brzo, ale v tu sobotu od nich odešly už 2 štěnda a v úterý 1.. To už bylo i divný mě, psímu amatérovi! Jinak Etceterko, přemýšlela jsem i nad psíkovi s PP, ale nakonec jsem po delším bádání a zvažování +/- douvažovala nad bez PP… Je to pesan na zahradu, do lesa, ne na výstavy. Na to bysme neměli ani čas ani peníze. Vím, že to není jen o tom, ale hlavně ty nemoci který může mít skrytý apod.. Já doufám, že budeme mít štěstí a nic takovýho nás nečeká. Chovatelka nám ukázala i oba rodiče, takže budu doufat, že bude vše OK. Jinak máme „k ní“ očkovací průkaz, jezdili s nima pravidelně na veterinu, štěnda měly svůj pelech v kotelně, spoustu dek aj., potřebu vykonávali mimo něj, do rohu. V týdnu asi zajedu k veterinářovi, ať mě teda trochu víc seznámí s tím, co kdy kde… Za čůrání i kadění chválím (za to venkovní samozřejmě), až si kolikrát připadám jak úchylák
To s tím výcvikem taky začnu zkoušet, akorát mám problém s odměňováním. Koupila jsem od britu 100% sušené krůtí maso a ta potvůrka mi to nežere.. přitom je to měkký, hezky to i voní ale ona nic. Takže prozatím piškot na čtvrtky a do vody a budu doufat, že se naučí i na ty opravdový pamlsky ![]()
Já jsem bohužel ten typ člověka, co chce všechno hned. Vím to o sobě, vím i, že to bude trvat dlouho, než se naučí všechno, co „chci“, aby uměla atd.. Zas nechci ale nic zanedbat, chápete, ne?
![]()
Bubu, no oni byli odstaveni snad po 4 týdnech nebo jak to říkala… O té Eukanubě jsem taky přemýšlela, NEŘÍKÁM, že to je špatný krmivo, ale já jak jsem přišla do Svět ZOO (obchod tady v Ol) a ptala se na krmení pro JRT pro štěně, tak mě úplně odradilo, jak to ta prodavačka „podala“… V celým obchodě bylo tak 5 značek krmiv, Eukanuba tam měla 2× takovj prostor jak všechno ostatní, ona triko od nich atd… Takže jsem nakonec vzala toho Royala podle složení proteinů atd… Jen skrz tohle „podbízení“.. Ale malé chutná a krásně voní..
![]()
k těm pamlskům - zkus koupit sušené plíce, je to naprosto dietní, nekalorické a smrdí to na sto honů, takže to drtivé většině psů náramně chutná. Já když chodila se štěňatama ven, tak jsem sebou vždycky měla zásobu plic a nejenže se ode mě nehnuly štěnda, ale ani psi, co šli okolo ![]()
A to jak si připadáš jako úchylák, když malou venku chválíš - tak to je přesně správné
To si zvykneš, neboj… ![]()
etc.. Budu doufat, že si zvyknu
Zrovna dneska před sousedkou jsem chválila „velkou“..
ty plíce zkusím - je to teda i pro štěňata, jo?? to od toho britu je právě přímo pro něj a bez úspěchu… ![]()
Bubu, to je jasnačka, 100 lidí 100 názorů
Když vezmu věci ze života, tak čím větší firma, jméno, reklama atd., tím víc za prd to stálo… Ale tak za to my nemůžem, co lijou do hlavy prodavačkám.. Hlavně - pokud by to kvalitní nebylo, tak by to pes nežral.. A reklma by mohla bejt třeba 10000krát taková ![]()
ty štěněcí mlsky od britu jsme měli taky, naše pirani teda spásly všechno, ale taky se po tom nehnaly, jak bych čekala. Ty plíce se můžou i štěňatům
Jo a od Britu jsou taky dobrý takoví jakoby šneci z ryby a kuřete, je to taky 100% maso a dobře se to porcuje ![]()
Holky, ještě by mě zajímalo - kdy „může“ být pesan venku nonstop… Nikdy jsem nechtěla mít posteláka nebo tak a když bude mít zatep. boudu a přístup do dílny nebo kotelny přes zimu, tak pevně věřím, že to bude OK… jen by mě zajímalo, kdy ho vystrčit ven, v kolika týdnech… Teď je na to malinká, to mi je jasný, a počasí přes noc taky žádná hitparáda, ale asi víte, na co se ptám
Kdy už je pes samostatnej a není to takový tele…
Jinak - byla jsem s ní venku, tak se vykadila, vyčurala, pak dostala nažrat, vyčurala se znova a šly jsme domů… Dala jsem ji do pelecha a ona furt kníkala, dělala bordel. Jak jsem ji vzala do ruky, tak klid a zas usínala… Dala jsem ji do ohrádky, kde teda dělala ještě větší bugr jak v ošatce, bouchala se i do hlavy, jak chtěla vylízt.. můj ji vzal na zahradu, jak šel sundat prádlo.. 2× čůrala a jednou se zas i vykadila.. No ale na co se ptám
Kníkala a dělala bugr proto, že se jí chtělo vyprázdnit a NEMĚLA v ohrádce (je dost velká, tak 2×2m, takže pohoda) plínu, jak už jedna z vás psala, nebo na sebe prostě jen chtěla upozornit?? Jakmile se dala zpátky na zem po vyvenčení, lehla si k ohrádce a začla usínat, tak se dala zas dovnitř a teď spí…
Jo a ještě jeden dotaz - máme v plánu mít pesana na zahradě, akorát prostě ještě neí ten čas… Dávám jí žrádlo venku. Je to tak OK?? Trávíme tam dost času (zatím spolu), tak to má k tomu. Vody se většinou napije když jdem čůrat po probuzení, doma se moc nepohybuje, jen spí.
A ještě jeden a snad poslední dotaz: jak jsi bubu psala to s tou dlouhou procházkou.. Trávení času společně na zahradě se do toho taky „počítá“? Nebo procházku bereš vyloženě jako jít se projít ven? Já jen abych zas něco nepos… tím, že s ní toho času budu až moc a ona pak nebude chtít jinak… Jinak Etceterko, jak jsi psala to s tím sedáním, jak jí dáš pamlsek k čumáku a jedeš s ním nahoru, tak to mi nefunguje.. Couvá, nesedá, potvora… Co dělám špatně?
Když jsme si ji přivezli, tak byla až na pár chlupů bílá. Pelášením a válením se po dvoře chytla takovou našedlou barvu. Jestli koupat, tak čím, jestli nekoupat, tak co dělat, aby zas byla bílá? ![]()
jinak já chápu, že pro vás jsou moje dotazy asi trochu mimo a z jiné galaxie, ale prosím o schovívavost, přece jen je to můj první pes když nepočítám psa u babičky, a to když mi nebylo ani 10 ![]()