Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hm, tak s čímkoli k jídlu máme problém, jakmile najde venku něco k jídlu a já jsem dostatečně daleko, tak i přesto, že volám nesmíš nebo fuj a tak hltavě žere, aby co nejvíc stihla sníst než k ní dojdu (doběhnu), naštěstí nezdrhá, páč ví, že ten nářez co jí čeká, by byl ještě horší
a je úplně jedno jestli jehladová nebo nažraná, prostě sežere cokoli, pouze pokud jsem do 15m tak si to netroufne, ale jinak nepomůže nic, ani sliby že když to pustí tak jí dám pamlsek, který jí ukazuju - toto dožere a pak si dojde ještě pro pamlsek, sviňa jedna malá
. No s tou malou pozorností páníčka, tak u nás to asi neplatí - opravdu jsme se psem každý den - manžel dělá z domu a když už musí odjet, tak dáváme psa jeho rodičům, kteří jí absolutně milují a vykrmují
a ona je zbožňuje, já mám jen 6ti hodinový úvazek, takže jsem celkem brzy doma
Taky to znám jsou to potvory paličatý a čím větší sebevědomí to má tím to jde více z kopce a do kopce a o to více po rovině. Jedno jsem se naučil nikdy vživotě nechodím za psem, pokud mně prdí tak jej prdím já a dám mu to pěkně pocítit, třeba se schovám at nad ním mám přehled nebo se k tomu přidá i moje celodenní nekomunikativnost a celodenní odložení na místě a nesmí se hnout z místa jen napít vyčurat žádná prochajda žádné jídlo a místo, a jako zákusek pěkný dril v poslušnosti druhý den a jestli funguje možná si zaslouží nažrat bestie 4nohá. Jeden člověk mi poradil, že jeho rotwajler furt něco zabíjel a když se něco stalo tak mu tu zdechlinu-mrtvolku narval do tlamy převázal lepící páskou a fuj nesmí a místo a nekomunikace, s mrtvolkou v tlamě klidně několik hodin. Já jsem to přeonačil a to co nechci aby mi žraly potvory tak jim narvu do tlamy a přitom na nich sedím a říkám nesmí fuj nesmí fuj a dokola psi to vyplivují a já jim to rvu zpátky do tlamy a oni plyvou ven do zblbnutí jak dělají to co chci že vyplyvují na povel hned dostávají pamlsek klidně to stejné pro zmatení jde jen o to je naučit aby pustili, jsem názoru, že já osobně je nedokážu naučit aby si nic nevzaly venku, ale aby z 98% pustili to co vezmou do tlamy. Osvědilo se mi taky když pes rozbordelil odpadkový koš tak psovi ho nasypat na místečko at si v tom brajglu hoví on a né já at ví jaké to je, když mi dělá brajgl v baráku a pes měl místo, no ukřivděnější oči jsem neviděl a trápil jsem fenku takhle dva dny a nekomunikoval jsem a byl klid.
Ted máme mimi a dělám hokusy pokusy a tréning, že po bytě leží asi tři kousky chleba a fenky si jej nesmí vzít a měním místa toho chleba.Jde o to, když mimi spadne jídlo a nebude si toho jídla chvíli všímat a zachvilku půjde pro to spadené jídlo aby nebyl konflikt pes vs. dítě. No jsme v tréningu a když jsem doma nic nesežerou a když odejdu tak se ztratí nějaký chléb, ale to dopilujeme. Podařilo se nám už i to, když mimi se dopotácí k miskám kde psi zrovna jí tak automaticky odstoupí a jdou pryč a čekají na povel můžeš a vem si.Jsem zastáncem žádného fyzického mlácení z důvodu, že to nikam nevede a časem se na ránu zvykne a musí se přitlačit a ono to donekonečna nejde.To stejné je u řvaní na psa, pes si zvykne na řvaní a aby poslechl příště nebo zase později musí člověk řvát zase více a více a pak už neumí více řvát a pes ho nakonec má naháku, to stejné s elektrickými šoky-nemám přímo zkušenost ale když jsem chodil na elektroléčbu tak mi řekla paní na rehabilitaci na začátku dejte si tam 25 neví čeho a na konci léčby asi po měsíci jsem měl 95 čehosi. Chci jen říci, že jsem byl v dětství hodně mlácenej a pamatuji si jak jsem se pomalu stával imunní na rány vše se dalo vydržet a strach nebyl bylo jen neuvěřitelné napětí, ale když přišla na řadu vojenská přezka na pásku to už jsem utekl. A tak to přirovnávám jak to můžou mít ti psi.
Ted mně napadlo, jestli to celé neotočit a at si potvora teda, žere nenasytná. Ale vždy se říká pokud zvládne váš pes dokonale povel ke mně tak je váš. Tak zapracovat na tom to povelu k samotné dokonalosti a pak se začít soustředit na to co potřebujete od psa sekundárně. Psa se mi osvědčilo neodměnovat pokaždé, prostě nepravidelně aby to bylo zcela náhodné a přesto časté ale aby ten pes nebyl závyslý na pamlscích prostě aby šmejdil po okolí a nebyl jen u vás že chce pamlsek. Já investuju do 100% sušeného masa -horkým vzduchem, rozkrájím to na pidi kousíčky cca 3×3mm, psovi je jedno jaký kus nebo kousíček dostane, a hlavně když vám něco při odměnování spadne na zem pes si to nesmí vzít, klidně to tam nechte ležet pro jiného nenažravce nebo si dejte tu práci se ohnout a ten pidi kousíček vypreparujte z brajglu ze země, ale pokud pes si to vezme sám ze země tak ho učíte venku samovolně žrát. Je to to stejný jako u psích her, psí hru človek vs. pes vždy začíná člověk a vždy ukončuje člověk, pokud je tomu jinak zaděláváte si na obrovský problém. ![]()
Celou noc přemýšlím na tím termínem"mlatit psa" do ted jsem to vypustil z hlavy a prostě nad tím nemyslel a hotovo. dokonce v knize co mám a beru si z ní rady a daří se mi podle ní psy zvládat je kategorie tresty a do této kategorie jsem se ještě nikdy nepodíval snad se tam i bojím, myslím, že trestat -umět trestat je větší umění jak někoho něco naučit. Já si říkám, zlobím já, tak at zlobí psi, vím že kousat lidi z největší pravděpodobností nebudou a na tom neustále pracuji a psy nenechávám jen tak, i když na volno, a ke rvačce ale opravdové tvrdé nekompromisní vždy než dojde, tak to trvá a to jsem schopen rozpoznat a utnout na začátku aby k tomu nedošlo jinak pravou nekompromisní rvačku jsem viděl dvakrát za celý život jednou mně moje bývalá vzala na výlet s překvapením myslel jsem, že bude sex venku, ale ne bylo tam hodně psů a tak jsem byl taky spokojenej najednou mi došlo, že to jsou psí zápasy divný zvláštní už jsem to nikdy neviděl a nepotřebuji, druhou nekompromisní rvačku sousedi měli belgického ovčáka a já pitbulku neměl jsem ji od mala ale chtěl jsem jí zachránit z psích zápasů no a říkám sousedovi nenechte vašeho psa k naší feně nevěřím ji a je krutá, on že si poradil už s jinýma telatama, já mu říkám že nechci aby byly slzy hádání a bolest psů, do měsíce jejich belgickej ovčák bohužel měl utrženou přední nohu a už tam nebyl, soused neřekl ani slovo ale mě toho pejska bylo tak líto, jinak jestli si pséci venku nadají tak proč né, nebo jestli si potřebují ukázat kdo je dominantnější ze dvou dominantních tak at si to ukážou do toho já jim nelezu, psi si to vyříkají a je klid, pokud jim do toho do určité míry komunikace zasahuje člověk tak to je špatný. Psi mají vrozené, že se nervou hned natvrdo klidně lítají chlupy ale to lítají i když si hrají a blbnou a podléhat panice je zbytečné.
K mlácení psů, mluvil jsem s dvouma nimrodama nezávisle na sobě ohledně psů jak odnaučují svoje pséky aby jim nekazily lov a řekli na rovinu, že to se z toho psa musí vymlátit sice jim velmi pomáhá původ plemene a tím předpoklad pro danou věc ale i tak musí jít do nich tvrdě a ten co má dva psy tak má elektrický obojky na plný perdy protože se pséci cítí už moc suverénní sebejistí.
Jednou jsem měl možnost být u policejního zásahu u nás v ulici kde byli zloději a vykrádali auta, policajti dofrčeli i se psovodem se psem, než byl povolán do akce tak jsem s ním plkal a bylo dost zajímavé co říkal, taky musely být sem tam rány, ale co mně zarazilo že odložil psa a prostě na něho zapomněl a dokonce zapomněl kde ho odložil a trvalo mu 31hodin než psa našel a pes byl na stejném místě ale psychicky na dně. No když u nás v ulici byl povolán do akce a měl zadržet zloděje tak ten pes z rozběhu se místo zadržení šel vyčurat a mozoval po okolí směrem k autu které ho přivezlo, psovod zavelel ke mně a vem si ho myslím pes se zase rozběhl ale před zlodějem se otočil a šel zpátky, psovod mu dal nářez nevím čím už je to přes 15let a pes skočil na zloděje sklouzl z něho a šel pryč, ano bylo to srandovní i trapné. Psa uklidil do auta, já se ptal psovoda co to bylo on, že už mají celý týden moc výjezdů a je moc velké horko a pes je prostě vyčerpanej a nemá si jak a kdy odpočnout, že nejde o žrádlo ale o odpočinek, pro mně wow.
V televizi, když se dobře podíváte při policejních zásazích proti nějaké demonstrující skupině lidí, není problém aby psovodi-ozbrojení psovodi burcovali svoje psy mlácením tomfou do boku nebo do zadního stehna.
Takže pokud někdo psa netýrá, nejí, psychicky nedeptá, tak asi o. k,já psy neřežu když už fakt je extrém nemůžu si vzpomenout jak je to dávno tak vemu psovi vzduch, na chvíli přidusím to je absolutně nejhorší fyzický trest, ale to se stalo snad dvakrát a nedokážu si vybavit už situaci. jinak psa prstem dobnu do boku kde má žaludek nebo střeva prostě měkké tkáně když nevnímá odmítá se mi dívat do očí a soustředit se na mně, nebo když něco udělá a je divokej a chci jej zklidnit a nepomůže ani bodanec prstem do boku tak psa složím za hlvu k zemi a přikryju oči dokud se trepe držím ho jak zvolní napětí tak ho nechá sednout a pracuji dál toto dělají fenky svým štěnatům když už něco fakt přeženou.
Trestat já se fakt bojím, říká se motivujte, odměnujte ale ono je to vše dvousečné, prostě proč by si pséci nemohli zazlobit, radši at si zazlobí než at jsou nemocní. To stejný u syna kolikrát bych mu prdýlku zmaloval jak je drzej, no ale má být po kom a je to kluk. Lepší prevence než řešit následky, celé se to dá jen minimalizovat, za celý život jsem měl spousty pejsků ale byly jen dva dokonalí a tedy jsme si totálně sedli, ty co mám ted ty dva jsou fajn ale nejsou jak ti dva dokonalí. Ti fajn by zase byli u někoho jiného dokonalí, prostě si páneček a pes musí sednout do noty.
Jo a jedno ještě jsem si uvědomil a dost mi to v komunikaci se psem pomohlo, uvědomil jsem si, že je to pes né člověk a nepolidštuju ho, nechci po něm zhovadilosti ale výkony a ten pes nemá brajgl v hlavě ví kde je jeho místo a má klid. Navíc není to tak, že dostanete něco do psa a hotovo on to má v hlavě a kdykoli to můžete použít, psovi se věci, povinnosti, příkazy prostě vše musí připomínat a nejlépe hrou, jinak se z něho stane typickej protivnej povaleč jak to známe chlap provozující gaučing s lahváčem a tv ovladačem na sportovních kanálech, je jem moc protivnej tlustej a nevrlej. ![]()
Furt tak chodím a potkávám se s dalšími pejskaři a dost často padá otázka jak to děláte, že vás tak poslouchají, říkám já nevím ale mám za to že poslouchají jen odsud posud a není problém zlobit jen to asi nevidíte, no teda dobře lidi říkají že jsou za svého psa na práška a tak podobně a ptají se co je to ten klikr, říkám nevím já to neznám kouknu na net nevím všechno že jo.Tak si plyne čas a u nás nahánka na prasata konečně, takjdu se psama k lůžkům jakse pséci budou chovat u krve prasat normálka pohoda poslouchali na slovo a šli jsme dom, od té doby psi naši začali nenápadně vystrkovat uši a odbíhat z lesních cest čím dál více do lesa do houštin, nebyl problém je přivolat, nebyl problém když jsem nevolal aby psi hned po prozkoumání se hned vrátili, pak sem tam potkali srnu prohnali a dokázal jsem je odvolat, pak jsem měl depku a jdu lesem a prostě kašlu na psy a najednou mi dojde že nemám psy, zařvu doběhne jeden ale druhej ne, hodinu v trapu a já si říkám když mně prdíš tak já taky a máš to zpečetěný ale šel jsem zpátky po stopě v tom okamžiku proti mně druhý pes, palici celou rozžhavenou tělo zahřáté a pes si lehne a stáhne uši jo kámo ty se chceš kamarádit, no dostala pamlsek i když s nechutí protože si mně našla ale taky dostala nerv jako vodítko a jdem dál potkáme muflony a pak domů, další den vytáhnu rodinku do lesíčka dělám odbornou přednášku o tom jak ze smetiště se legálně stene přírodní rezervace či CHKO či Natura 2000 v tu chvíli manželka na mně valí oči a říká ty vole otoč se, co co jako, otáčím se a k zadnici mi čuchá bachyně jako školní autobus, no roztřesu se a pséci poletují okolo ale neštěkají chci fotit a manželka je naštvaná no jdeme pryč psi taky, jiný den psi jsou v lese tak nadržení na lovení a vyhledávání že jsou k neudržení nejhnusnější procházka kdy vůbec, další den jsem v lese odepínám psy jsou uvolnění a najednou vidím jak začínají trotlit jedna nasává druhá poletuje hned sahám do kapsy a zkouším udělátko, obyčejná plastová butelka od léků já mám lansoprasol 30 tak nějak v tom prášky ibalgin, lexairin malinkatou hrstičku at to štěrchá. Jak psi trotlí a nabírají na obrátkách k lovu já lehce zatřesu s butelkou, psi v okamžiku ztuhnou a okamžitě se otočí ke mně a čumí nehnutě, já jen zavolám hej zatřepu rukou a přiběhnou k noze dostanou pamlsek já je dávám na vodítko a v klidu pokračujem lesem, pak jsem to zkoušel ještě v dalších situacích celkem pětkrát a funguje to perfektně, myslím si že nadměrné používání povede k nefunkčnosti z důvodu návyku psa, lze měnit obsah množství butelky at se mnění zvuk at si psi nezvyknou na zvuk. Dá se použít v butelce mince, léky, kamínky, korále fantazii se meze nekladou, ale vlastně butelka funguje na principu klikru, jan člověk neutrácí peníze a je to variabilnější a spolehlivější.
Navíc pokud jsou tam peníze v butelce a psi fakt zdrhnou můžete jít na kofolu, pokud jsou tam léky lexaurin a ibalgin tak si hned můžete zobnout, pokud jsou tam kamínky tak je jen můžete zahodit protože pséci jsou v háji ![]()
@alenka84 píše:
Tak já viděla oba rodiče, protože majitel měl párečekOba měli PP, ale štěnata ne, takže čistokrevná, bez PP, i ta cena tomu pak odpovídala…nám to bylo úplně jedno, psa jsme si pořídili pro radost a ne na výstavy
To sice chápu, ale rodiče měli určitě nějakou dědičnou vadu. Štěňata bez PP po rodičích s PP jsou vždy sázka do loterie. A to že nemají zdravotní problémy? Lži. Proč by je jinak neuchovnili? JRT se uchovňují dost snadno, ale jen pokud projdou genetickými testy.7
Ahoj všem:)) chtěli bysme si s přítelem pořídit JRT hladkosrstého, dá se poznat typ srsti už v 8 týdnu? Díky ![]()
@jackrussell ano. Zkušený chovatel psů s PP pozná, zda bude pes hladký. Za mě bych Vám doporučila chs Pylades paní Krejcirove, ta má hladkou fenu a dva psy. Dokázala by Vám poradit.
napište jí