Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
D: No mi ji máme v té ohrádce, aby nám neložila a neloužičkovala všude.. Když ji pořádně utaháme, tak jdu v noci taky jednou,. Třeba včera v půl 11, pak o půl 4 a pak přítel o půl 6… Jak jsem s ní byla tak se nevycrbla, ale načůraný v pelechu taky neměla. Pak ráno se mi strašně moc chtělo čůrat, bylo tak půl 7 a ona spala (nebo nespala, ale byla ticho) v pelechu. Tak jsem prošla kolem ní, samozřejmě to zaregistrovala a začla skákat. Sobecky jsem ji „uspala“ znovu, pak když kníkala, tak jsem ji vzala ven a zpátky do kutlochu.. A spala jsem do půl 9 (
) a pak tam měla bobana… Malinkýho… Můžu za to já, vím
Ale já byla TAK nevyspaná, že jsem musela
No jakmile posnídala, tak šla teprv udělat to pořádný torpédo na zahradu… Dělala co mohla, bobina moje
Jo a do pelechu to taky neudělá, jen do té ohrádky (vyleze z pelechu a na prostěradlo, co je na dně ohrádky)… Aspoň, že tak..
ahoj všem, potřebuju rady zkušených pejskařů. Máme 7 let fenku z útulku, je jí nyní 13 let, je to kříženec kokra a špice. Je to necelý měsíc, co jsme si adoptovali fenku – půlroční štěně, kříženec JRT. Mladá fenka je velmi hyperaktivní, mazlivá,avšak i žárlivá. Doma nám začala demolovat byt, ač má dostatek pohybu, hodně hraček atd…poradíte fígle? co mě ale nejvíce trápí je její vztah s tou starší fenkou, ač je u nás krátce, tak začíná na starší fenku v různých situacích útočit – nejčastěji když se starší přiblíží k jejím hračkám, krmivu nebo se s ní mazlíme a starší fenka se k nám přibližuje, je to někdy i naopak, že starší fenka po mladší vyjede, takže občas se mydlí obě dost ostře, musím je od sebe odehnat, většinou slova nestačí a musíme zasáhnout ručně. Navíc starší fence se začaly hojně objevovat holá místa na srsti, může to být způsobeno stresem z nové fenky?
**Založila jsem kvůli tomu samostatnou diskuzi,pak měla ale Seizdra upozornila na tuto,že tu je nějaká zkušená pejskařka ![]()
@Veggi malá je asi hodně dominantní a chce si vybudovat místo ve smečce, což se zase nelíbí starší feně, která je služebně i věkově starší… plus JRT je teď v ničícím období, zřejmě se jí až do příchodu k vám žádné moc výchovy nedostalo, takže to všechno dohromady je asi opravdu na nervy.
Já bych doporučila domácí klec, pro JRT nebude problém koupit dostatečně velkou, aby tam měla spací koutek i jídelní koutek. Vycházím z toho, že když se pes dostatečně vylítá venku, tak doma potom chrní a je jedno, jestli chrní pod kuchyňským stolem, nebo ve své klícce. Já na štěnici mám klec taky, není to za trest, bere to jako svůj pelíšek, kam si nosí žužlací kosti. Když ji tam zavřu, tak po chvilce usne a já si můžu dojít nakoupit bez toho, abych se bála, jestli mi v mezičase neohlodá židle.
U vás by ta klec posloužila i k ohraničení prostoru a vytyčení hranic štěněti, zároveň se do sebe fenky nebudou moci pustit. A taky eliminuješ množství zničeného nábytku.
Jinak samozřejmě důslednou výchovu, vy jste šéfové smečky a pes si nesmí dovolit pustit se do pranice za vaší přítomnosti. Obě potřebují hodně pozornosti, pokud to jde, brala bych je ven separátně, aby si to každá mohla venku užít, jak potřebuje.
Ty lysiny těžko říct, neslyšela jsem o něčem takovém, že by bylo ze stresu, záleží na tom, jak vypadají atd., může to být jarní línání, nebo nějaký parazit, nebo ji oškubává teriérka. Jestli to jsou fakt lysiny bez jakékoli srsti, zašla bych za vete ![]()
Asi jsem psala trochu zmateně, omlouvám se, ale je toho hodně a to se nedá napsat všechno najednou
Když budeš mít jako Seizdra milion otázek hezky jednu po druhé, tak třeba ještě nějaké myšlenky vyplodím, takhle větší stať najednou mi dělá problémy ![]()
Etcetero - děkuji, o té kleci jsem taky uvažovala, i když jsem četla názory,že to hraničí s týráním, myslíš,že by se nějaká taková velikostně pro naši kříženku JRT hodila a stačila? http://www.baron.cz/…X000468.html
@Etcetera78 píše:
Asi jsem psala trochu zmateně, omlouvám se, ale je toho hodně a to se nedá napsat všechno najednouKdyž budeš mít jako Seizdra milion otázek hezky jednu po druhé, tak třeba ještě nějaké myšlenky vyplodím, takhle větší stať najednou mi dělá problémy
Hezky jednu po druhé
Krásně napsané
No mi tu „klícku“ nemáme, máme tu ohrádku, takže jí tam musím strčit, snad to taky nebere jako trest.. I když když se počůrá, tak ji strčím právě tam, aby neviděla, jak to uklízím.. Ups.. No nic, asi budu muset vymyslet jinou metodu, ať si nemyslí, že tam je za trest, i když tam má taky omrdesát hraček, pelech atd ![]()
Holky a jak správně naučit fenečku do klece,aby tam vydržela přes den a nebrala to jako trest?
etci problém!!! Malá mi někde našla mentosku - sladkou, nějakou ovocou… Našla jsem ji jak to okusuje, bylo to rozžvýkaný, ale kolik chybělo, to nevím.. Může se jí po tom něco stát?? jak je třeba čoko jedovatá pro psy, tak něco takovýho?? Dala jsem ji na zažrání plínu…
![]()
@Seizdra Klíííííd, z jedné mentosky neumře, maximálně dostane nějaký nápad
Můj minulý pes miloval čokoládu a občas pár čtverečků dostal a zemřel až v patnácti letech ![]()
@Veggi - klec naučíš tak, že si připravíš velké množství lahodných ňamiček (raději něco níckokalorického a nakrájeného na malé kousky), přivedeš psinu ne kleci, otevřeš, ukážeš jí ňamky v ruce a hodíš je dovnitř. Ona za nima vleze, ty za ní zavřeš. Ty si počkáš, až dojí, a začneš hrát hru „miluju klec“: vezmeš si jednu ňamku, otevřeš, stčíš ruku s ňamkou dovnitř psině, vytáhneš ruku, zavřeš. Vezmeš si další ňamku a postup opakuješ. Třeba pětkrát. Pak klec otevřeš a psině dáš uvolňovací povel, např. Volno nebo Pojď, nebo co používáš. Ona vyleze, ty zůstaneš klidně stát, no a nastávají dvě možnosti. Buď se psina sebere a vleze znovu do klece (protože není blbá a pochopila, že v kleci se dávaj mlsíky), což kvituješ jásotem a opakováním hry „miluju klec“, nebo se jí zpátky chtít nebude a pak jí zas hodíš dovnitř mlsíky.
Pak další stadium je, že si zahraješ hru na milování klece a pak ji tam necháš zavřenou. Důležité je nereagovat, kdyby dělala bordel, jakmile se zklidní a bude chviličku klidná, tak zase otevřít, mlsku, zavřít. Klidně jí tam můžeš šoupnout něco na ohryzávání, nějakou žužlací kost třeba, aby se zabavila.
No a postupně ji tam můžeš nechávat déle a déle, ona to bude brát jako supr pelíšek, kde se líhnou dobroty. Skutečně to s týráním nemá nic společného, leda by člověk toho psa přecpal pamlskama ![]()
To jen že ta klec je prostě klec, tak to lidem připadá ošklivé, když je pes v látkové boudičce, nikdo se nad tím nepozastaví, ale klec je hrůůůůza
A přitom je to to samé, jenom klec je bytelnější a nerozkousatelná ![]()
tak klec cos posílala bude stačit bohatě, já mám na borderu 90X60 ![]()
Díky za rady,ještě s tou klecí počkáme…nicméně posílám fotku našeho „andílka“ s novou, brzy však kaput, hračkou
myslíte, že něco z JRT má nebo tam vidíte spíš jiné plemeno, někdo tomu říká malej dalmatin nebo i hyena jiný zase že jde do podoby australskému honáckému ![]()
Na JRT je PODLE MĚ (!!!) moc veliká
Ale tay bych tam viděla dalmouše a nějakýho ohaře (možná??).. Netuším, ale určo to bude divoch!!
no má trochu teriéří hlavu
z dalmatina tam asi bude to zbarvení, jinak bych si netroufala odhadovat, tohle už hážu do kategorie „vořech“
Ale je moc pěkná, jsem zvědavá, jak bude vypadat v dospělosti, má takové pěkné nožky, podlě mě bude hezky štíhlá a plavná ![]()
Pár foten toho našeho mimina.. Je to masakr, spí zakrytá, nechává si „prdět“ na pupana, chovat v miminovské poloze… To není pes, pomoc
![]()
@Bubu25: No rošťanda to je, ale stejně bysme jí nedali
No je to kus baby
Hzekou stavbu? To já nepoznám
![]()
@Etcetera78: ani nemluv!!! ![]()
@Bubu25 píše:
jj fakt ji ma peknou uvidis az bude vetsi - typicka JRT postavaja na tu nasi tay obcas nadavam ale nevymenila bych ji ani za nic
![]()
![]()
Tak to se pak schválně poučím od nějakýho znalce
jak tu už kdosi nehezky psal, tak bez papírů je to stejně jen vořech, že
Ale MŮJ vořech
![]()