Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
huf
Jestli máš možnost půjčit si knížky v knihovně, tak doporučuju půjčit si jich několik a přečíst, ať získáš nějakou představu, jak s pejskem zacházet a co je všechno potřeba. Několik knížek proto, že v každé se můžeš dočíst trochu jiné metody a pak si vybrat, co bude nejlíp vyhovovat tobě.
Sedání: závidím, že couvá, já chci učit štěnici couvání a furt si sedá
Zkus dát tu ňamku trochu výš, aby musela zaklonit hlavu, třeba si sedne. Jestli je to notorický couvač, tak dát druhou ruku za prdelku a nedovolit odcouvat, případně i mírně zatlačit na záď. Anebo místo Sedni říkat Couvej a máte první cvik do dogdancingu ![]()
Bydlení venku: já osobně jsem zastáncem bydlení psa uvnitř, takže moc neporadím, určitě to krmení venku je v pohodě, když tam s ní jste, tak proč ne. No a venku pak může spát, až bude mít pořádnou srst, to bych řekla tak od půl roku, aby měla zarostlé i bříško
Myslím, že když s ní na zahradě budete trávit hodně času a unavíte ji a ona pak bude sama v podstatě jenom na ten spánek, tak si zvykne v pohodě ![]()
JRT je teriér a teriér je pracovní pes a potřebuje vybít energii. Takže ať už na zahradě nebo venku, potřebuje se pořádně vylítat a potřebuje i zaměstnat mozek, takže je dobré ji učit různé cviky, i třeba jenom „blbůstky“ jako válet sudy, dávat pac a tak. To se vám bude hodit i do toho dogdancingu ![]()
Ale kromě zahrady bude určitě potřebovat i vycházky ven, aby si prozkoumala i jiné končiny, seznámila se z jinými pachy. Zahrada samotná by ji brzo začala nudit.
Jestli máte na zahradě stromy, tak super zábava je naučit psa na povel obíhat strom, a potom ho necháváš obíhat stromy, které mu ukazuješ, pes se vylítá a i zaměstnává hlavičku, protože musí dávat pozor, kam má zrovna běžet. A člověk se u toho ani moc nezapotí ![]()
Unavený pes = šťastný pes
(Zrovna mi tu dvě unavené a šťastné psiny po návratu z procházky chrní pod stolem
)
jo a kníkání a dělání bugru v ohrádce - těžko říct, jestli chtěla venčit nebo něco jiného
Mně když štěně začne dělat bugr, tak ho beru ven, buď se vyvenčí, nebo ne ![]()
S tím venčením se připrav, že nějakou dobu ještě nehody budou, protože to se fakt uhlídat úplně nedá, u takového mrňouska. Ale jestli ti to pomůže, tak štěňata mají ve venčení určitou pravidelnost. Vyměšují se před spaním, po spaní, před jídlem, po jídle, před hrou, po hře a několikrát během hry.
![]()
@Etcetera78 píše:
S tím venčením se připrav, že nějakou dobu ještě nehody budou, protože to se fakt uhlídat úplně nedá, u takového mrňouska. Ale jestli ti to pomůže, tak štěňata mají ve venčení určitou pravidelnost. Vyměšují se před spaním, po spaní, před jídlem, po jídle, před hrou, po hře a několikrát během hry.![]()
No já bych jí měla radši nonstop venku, s jistým zázemím v dílně nebo tak… Teď je to v poho jak je malá, ale pak bych byla radši kdyby byla venku ![]()
Jinak s tím sedáním - asi je to spíš o haluzi, ale vychátzí to - když ji zavolám a udělám pusou takovou tu pusu (zvuk), tak mi přijde až k nohám a jak se na mě koukne, tak si sedne..Tak zároveň říkám „sedni“ a dám piškot… Na dálku zatím nic ![]()
Válet sudy?? Si asi budu muset pořídit spíš nějakou příručku, jak tyhle „blbiny“ učit, to by mě totiž hrozně zajímalo
Jestli máš nějakej typ na četbu, sem s ním ![]()
jo, Sedni klidně uč tak, jak to děláš, trvá to o něco dýl, ale dobereš se k tomu taky.
na „blbiny“ je třeba knížka „101 psích triků“ autora nevím, anebo „Dogdancing“ od Katky Lerlové (to si zas nejsem jista tím názvem, jestli jenom Dogdancing, nebo jestli je ten název nějak rozvětvený
)
A kdyby tě blbinky chytly, tak v dogdancingu se dají i skládat zkoušky a účastnit se závodů
JRT jsou v tom dost dobří ![]()
Super
Dík za tip.. No a co se věku učení týče?? Já četla jednou že až tak od 8mi týdnů a podruhé že mezi 6-7 týdnem je nejlepší čas začít, ale tak s 5minutama, aby to toho pesana bavilo…
Zmínila jsi dogdancing - že se z toho dají dělat i zkoušky.. Když mám bezpapíráka, vadí to? Nebo je to i pro „vořechy“, jak psala ta slečna v plavkách na začátku topicu…?
veškerým psím sportům se můžou věnovat papíráci, bezpapíráci i vořeši, jenom některé nejvyšší soutěže (třeba mstrovství světa) jsou jenom pro papíráky, ale to zas běžného smrtelníka nijak neomezí ![]()
a co se věku týče - tady je štěně asi tak 7 týdnů staré a co už umí http://www.youtube.com/watch?…
ale všechno je to formou hry, hodně a hodně pamlsků a „lekce“ jsou kraťoučké, v řádu minut. Třeba uděláš třikrát jeden cvik a stačí, za chvíli zas něco…oni ti prťousové se nedokážou moc dlouho soustředit, takže jim minuta bohatě stačí ![]()
tobě teď bude bohatě stačit, když veškerý „výcvik“ bude o tom, aby za tebou štěně samo chodilo, aby reagovalo na hlas. Když třeba začne žrát venku nějaký fujtajbl, tak houkneš hrozným hlasem, štěně se lekne a jak se lekne, tak přestane žrát ten fujtajbl a v tem moment ho velmi mazlivým hlasem začneš chválit a lákat k sobě a ono si přijde pro mlsku. Tohle když zvládnete, tak máte to podstatné hotovo ![]()
škoda, že jsi z daleka, pozvala bych tě teď v sobotu podívat se v Praze na dogdancingové závody, aby ses inspirovala do budoucna
Mám pocit, že jedna holka tam bude mít i russela ![]()
Vidíš to - do Prahy teď v sobotu mám jet na výstavu Human Body
Akorát skrz prcka to asi neprojde
Já to s těma pamlskama moc nechci přehánět, aby se nepřežrala, takže asi začnu víc odměňovat.. Za mnou už chodí, hlavně když přidřepnu a třeba navíc dřepnu.. No zítra pokráčko, dneska už s ní asi nic nebude
Všechno formou hry, jasnačka.. Akorát opět nevím, jestli je ta hra pro mě i hra pro ní.. myslím tím takový to MOJE nadšení atd.. Ale ona taky vrtí ocáskem, tak snad se se mnou nenudí
Každopádně pokud máš i na tohle nějaký eso v podobě dobré rady, tak si ráda přečtu, co to znamená vlastně to učení hrou pomocí nějaké definice ![]()
tvoje nadšení je pro ni jedna z nejbáječnějších věcí na světě
Překrmení se neboj, ty odměny si naporcuj na velikost asi tak půlky malíčkového nehtu, to bohatě stačí. A třeba ty sušené plíce jsou v podstatě bezkalorické, takže v poho ![]()
učení hrou je, že psa učíš nenásilně a pomocí pozitivní motivace. Což je to, co děláš - jásáš a raduješ se a ona běží k tobě a taky se raduje. To je super
Ber ji i ven, mimo zahradu, ať nasaje nové pachy, venku kráčej svižně a moc na ni nečekej, ať se naučí, že paničku si musí hlídat, ne že panička si hlídá ji. Ono je to s malým štěnětem vlastně strašně jednoduché a jde to jak po másle, ale bohužel hodně lidí ten začátek zanedbá, bojí se štěně pustit z vodítka a pak jim vyroste pes utíkavec, kterého naučit správnému chování je pak mnohem těžší. Tak držím palce, ať vám to jde skvěle ![]()
A klidně se ptej, o psech já vydržím kecat donekonečna ![]()
@Etcetera78 píše: .......A klidně se ptej, o psech já vydržím kecat donekonečna
Tos neměla říkat
![]()
No teď jsme s ní byli včera na vodítku, šla moc hezky, akorát byla taková „zadýchaná“, tak jsem ji radši vzala, protože se začala i klepat. Tak aby mi nenastydla… Je to přesně jak říkáš, já si hlídám psa.. Venku se nebojím ji pustit, zatím je to taková ňufina, že tu ještě doběhnu i já
Navíc bydlíme v docela nefrekventované ulici, takže aut tu taky moc neprojezdí, naštěstí. Tož zítra napíšu, jak nám to šlo…
Neuběhá semi?
Přece jen jeden můj krok je tak 10 jejích ![]()
Neboj, neuběhá…teda může se uběhat, procházky jí teď stačí kraťoučké, my v tomhle věku brali štěňata několikrát denně na „procházku“ asi tak 50 kroků tam a zase zpátky, ale pěkně svižně, aby neměly čas moc okounět a učily se, že páníka si musí hlídat… Takže na nějaké tůry to samozřejmě zatím není, ale rychlost ať přizpůsobuje ona tobě, ne ty jí…ona má ty nožičky čtyři a nechtěj, aby ti ukázala, jak rychle s nima umí kmitat, když chce ![]()
Ukázala
Jak jí nestíhaj ty zadní tlapky, tak se překulila přes hlavu do bkou
Chudina malá
Teď jsem s ní byla na zahradě, tak se trochu vyřádila..Ale ty noci, to je utrpení.. Vyvenčíš, ona se vyčůrá/vykadí, ale musíme s ní udělat tak 3 kolečka po dvoře se sukem a pak s ní ještě chvíli řádit v pelechu, než se uvolí ke spaní. Včera jsme to zkoušeli i výchovně, prostě zavřít dveře a hotovo. Ale ona jak se z toho snaží vyskočit, tak dělá šíleý rány jak vyskakuje. Co jsem pozorovala, tak do hlavy se snad nebouchá, ale i tak, asi to není uplně OK… Utahaná mi v tu noc neusne, přes den spí jak baryn
![]()
ty noční hrátky časem přejdou, ale na pár týdnů se ještě obrň trpělivostí. Ještě mám v živé paměti, jak jsem vstávala v půl čtvrté a chodila na půlhodinový proběh, aby manžel a dítě mohli spát, jinak tam štěnice dělaly děsný bugr ![]()
Já s ní šla kolem 11, než jsme šli spát. Můj pak kolem půl 2, to i kadila, já pak asi ve 4, a pak můj jak šel do práce o půl 7… Pak ještě spala a já s ní, asi do čtvrt na 9 (úspěch)… Kupodivu když jsem přišla k bedně, tak nekníkala ani neřvala, nic, a přitom byla vzhůru… Jo a slavíme první noc bez učůrnutí a pokadění se doma!! Ta plína vyndaná z pelechu asi udělala svoje a psice jde jen venku. Akorát teda je ještě co dopilovávat, zatím jí na ten písek „musím“ dát plínu, jinak se nevyčurá tak rychle, což je hlavně v noci a hlavně pro mě dost problém
Chci se zeptat, jak s krmením?? Dávám podle návodu 3× denně, ale nevím, jestli to mám dobře časově. Dávám v 8, pak kolem 12 a ve 4… A máme trochu problém s pitím, moc toho nevypije, maximálně mi olíže prst a když je u misyk, tak si párkrát lízne a konec. To jí stačí ta voda z granulí, který jsou nasáklý?? Nějakej trik?
krmení bych klidně dávala častěji, v šesti týdnech tak 4-5× denně. Klidně můžeš dávat i suché, jestli je bude baštit a k tomu přístup k vodě. Jestli je má máčené, tak jí možná ta voda z granulí stačí. S tím pitím bych si nedělala starosti, napije se, kolik potřebuje ![]()