Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@radka101 píše:
@Pudloslava Myslím, že nemusíš přidávat více gelfixu, stačí to déle povařit, aby se odpařilo více tekutiny
Taky dělám s gelfixem nebo něčím podobným. Jinak triky: sklenice i víčka musí být důkladně vymyté, já to po umytí třeba i poliju ještě vroucí vodou, gumu na víčkách ještě potřu slivovicí kvůli desinfekci. Myslím, že většinou se to zkazí právě kvůli špatně umytým sklenicím. Cukru dávám často míň, než je v návodu, a zatím se mi to nikdy nezkazilo.
Záleží i na tom, kolik má dané ovoce v sobě pektinu přirozeně. Já želírovací látky nepoužívám, jenom prostě vařím s cukrem a citronovou šťávou do té doby, dokud nemá řádnou konzistenci. U některého ovoce to fakt trvá, u některého je to celkem za chvilku. Jako konzervant bohatě stačí cukr, ale ovoce v něm musí být nějakou dobu uleželé. Nejradši dělám meruňkovou teda ![]()
Já ty sklenice dávám před nalitím marmelády (já teda dělám asi džem, ten je s kouskama, ne?.. ale všemu říkám marmeláda) na pár minut do trouby třeba na 200 stupňů. Nevím, jestli to k něčemu pomůže (jako třeba lépe vydezinfikuje), ale mám to tak naučené z domu.
Jinak dělám klasicky, jahody jen zlehka mačkám mačkačem na bramborovou kaši, používám Gelfix 3:1 a vařím podle návodu, úplně to stačí.
Jen minulý týden jsem, frajerka, zpracovávala kupu jahod ze samosběru a že si uvařím marmeládu po dvou kilech, aby mi to neutíkalo z hrnce. Tak první várku jsem odvážila jahody, cukr, narvala jsem tam dva Gelfixy, pak jsem sice kroutila hlavou, že se mi zdá nějak málo skleniček hotové marmelády, ale mávla jsem nad tím rukou. Při druhé várce, když už jsem podruhé z kilového pytlíku odsypala 700g cukru a ještě tam stále skoro půlka zbyla, mi to začalo být divné a pořádně jsem se podívala na váhu a zjistila, že si to vesele vážím v librách (malá mi ráda přepíná váhu) ![]()
No fakt blbec, tak poměr ovoce a cukru je sice dobrý, jen ty dva gelfixy na 880g jahod budou asi trochu moc ![]()
Gelfix 1:1 nemá ve složení žádný konzervant, asi jen pektiny a kys. citronovou a ještě něco, asi by se pro ekobio lidi dal použít bez velkých výhrad. Gelfixy 1:2 a 1:3 mají i kyselinu sorbovou, jakožto konzervant, množství cukru není schopno zajistit konzervaci ovoce (kilo cukru na dvě, resp. tři kila ovoce).
Jenže ony ty marmelády, kde je víc ovoce a míń cukru jsou tak nějak chutnější, no.
Jen tak se nezkazí, je tam ten konzervant.
Po mých různých zavařovacích pokusech se mi jeví jako velmi důležité plnit do horkých sklenic, nahřívám je v troubě. Potom stačí otočit víčkem vzhůru a zkazí se jen zřídkakdy něco málo. A to dělám i choulostivější věci než marmelády, např. kečup nebo přesnídávky.
A pokud je ve džemu Schwartau 50g ovoce na 100g výrobku, odpovídá to tomu gelfixu 1:1, výsledek by měl být tedy stejný. Teoreticky. ![]()
@lucynka25 @radka101 jo, ja vim, tohle uz jsme resili s kamaradkou - me je lito toho objemu. kdyz to vic vyvarim, bude toho mene. Nehlede na spotrebu energie.
Ona zase vyvaruje, udela si marmelADOVY KONCENRAT A NA CHLEBA HO MAZE V SUBATOMARNI Vrstve. kazdy ma svuj styl.
Dají se na marmeládu využít skleničky od dětských přesnídávek? Nebo by se originální víčka špatně „chytla“?
@Samy já zkoušela, od hamanku jsou naprd, nejlepší ty šroubovací..myslím helou (modrý víčka)
Jj, šroubovací víčka jsou v pohodě, to je jak u těch ostatní. Hello to dělá a pak ještě nějaká privátní značka Coopu, myslím Babyland ![]()
@CokeLady To nepoznáš, to se musíš rozhodnout, jak mnoho to chceš mít jahodové
.
Já myslím, že když se ti to bude zdát akorát, nevadí to, řekla bych, že ten sorban se o trvanlivost postará. Loni jsem dělala takhle meruňky, je z toho spíš takové hustší meruňkové pyré, ale výborné. Nebo zkus jednu dávku 2:1 a druhou 3:1 a uvidíš. Určitě v tom 3:1 je větší podíl toho konzervantu, aby se to nekazilo.
A pozor na to, co člověk očekává, to 1:1 je klasická sladká marmeláda, ty s vyšším obsahem ovoce už jsou trochu jiný, ne tak marmeládový.
Což třeba mě nevadí, i když bych sorban s chutí vynechala, ta chuť ovoce a minimum cukru je mi milejší. Ale asi ne každému, záleží na chuti.
@CokeLady Skleničky krásný. Nezapomeň na ten vrchní hadr na to, to dělá 95% krásy. ![]()
@lucynka25 @jiji díky, podívám se, co tam skladuji za prázdné skleničky, třeba to půjde využít
@CokeLady sklenice spolu s látkou a malinama vypadá lákavě, tak ať se obsah povede ![]()
@CokeLady krásný,já používám od omáček panzani, cela rodina mi je sbira
vypadaj taky hezky.. Na kompoty mám klasiku od okurek
a presnidavky rvu do sklenic od presnidavek, nebo do tech skleněných drahých jogurtu..:pankac: jsem desnej sběratel sklenic
![]()
@CokeLady tak hodné štěstí a pak se pochlub jak se povedlo (konzistence) i chuť pokud se do nich hned pustite ![]()