Jak byste reagovali na rasismus u přítele?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9757
31.1.23 08:07

Nedokážu odpovědět, že je rasista víš od začátku. Ber nebo nech být. Já bych s ním ani nezačala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18791
31.1.23 08:31
@radohanno píše:
Já jsem celý život terčem urážek a diskriminace..Hloupost lidí je bezbřehá..A to mě naučilo toleranci vůči jiným..Nikdy neoplácet zlo zlem..Atd..

A proto jsi na UA lidi hnusnej… jo ti dává logiku  :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
31.1.23 09:42

Záleží, jestli je vyloženě sprostý nebo má jen nějaké hloupé poznámky. To první by mi vadilo asi podstatně víc.

Jinak v dnešní době by se z toho mohl vyklubat problém, pokud by tak mluvil pozdeji před dětmi. Například my jsme si zatím dávali pozor, aby před dcerou nezaznělo slovo černoch. Měli v jeslickach černou holčičku. Jednou u babičky jsme se bavili a dcera (tehdy 3 roky) zaslechla slovo Afrika a ptala se, co to je. Babička s tetou už už, že to je země, kde žijí černoši. Než to dořekli, jsem je prekrikla a říkám, země kde žijí sloni a žirafy. Bylo mi totiž jasné, kam by to směřovalo, další otázka by byla, kdo je to černoch…dcera byla schopná nahlas na celou tramvaj říct, mami ten pán smrdí, mami ta paní je ale tlustá a proč je tlustá??? Bylo mi jasné, že by se určitě té holčičky v jeslich ptala, proč je černá a jestli je z Afriky a proč nebydlí v Africe, když tam bydlí ostatní černoši.

Sama se za tabuizovani tohoto tématu stydím, ale taková je doba, člověk si musí dávat pozor na pusu a zejména musí děti učit, aby dávaly pozor na pusu.

Na otázky typu, proč je ten pán černý, odpovídám, že každý je nějaký. Už zaznělo i ze ten pán je ošklivý, protože je černý. Bylo tedy vysvětleno, že jemu se zase nemusí líbit malé holčičky se žlutými vlasy a jestli by se jí líbilo, kdyby ji někdo řekl, že je ošklivá. A že má raději říkat, že se jí někdo nelíbí, ne že je ošklivý a má to říkat jen mně doma, aby to někomu nebylo líto.

Neumím si tedy představit, že by doma manžel mluvil sprostě o jiných lidech a dcera jim to pak ve školce papouskovala do obličeje.

Příspěvek upraven 31.01.23 v 09:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4005
31.1.23 09:45
@Alice180 píše:
@radohanno já to chápu moc dobře, urazis někoho a pak řekneš vždyť je to sranda. No tak co to je za vtip? Kdo se směje? Nikdo

Já to zažíval celý život..Proto znám co je být urážen, za to jaký jsi..Ale to neznamená že to co se dnes děje je správně..Když řekneš že cigán je vyžírka..Nepracuje celý život a má se dobře =diskriminace.. To že si černoši vyřvali různé výhody je dobře???.A nesmí se říkat že v USA 80% trestných činů spáchají černoši.. O LGBT ani nemluvím..Nějaký vtípek se tu řeší jako diskriminace..Je to na hlavu…Bílí se mají klanět černým..Proč??? Nakonec mě zavřou za vtip o židech..Který se traduje třeba 100 let..Jenže dnes někdo řekne že ho to diskriminuje a tebe zavřou???Zvrácená je doba..A ti co lidem vymývají mozky, právě touhle falešnou morálkou a přetvářením společnosti..Máme se cítit provinile když občas uděláme vtip na černocha?? Oni na nás můžou dělat co chtějí???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4005
31.1.23 09:49
@hospodki píše:
A proto jsi na UA lidi hnusnej… jo ti dává logiku :lol:

Pokud ukrajince neznáš tak nemluv..Nebyl jsem na ně nikdy hnusnej..Ale měl jsem tam rodinu a pravidelně tam jezdil..Vím o čem mluvím..Ale bylo by to na dlouho..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1604
31.1.23 09:53

Rasismus není cool. Já bych s rasistkou nemohl být, protože bych se za ni styděl před lidma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1552
31.1.23 10:08

@radohanno jako je rozdíl říct, že zneužívá dávky a on je cikán zneužívá dávky! Nic není černobílý. Znovu opakuju dělat tzv. legraci poukazováním na jeho původ nebo orientaci je za mě totálně mimo. A timhle stylem tady tyhle potíže budou pořád. Není to ani respektující ani tolerantní, je to hloupý a totálně zpátečnický.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4311
31.1.23 10:20

Ať si přečte knihy Toni Morrisonové “Milovaná”, “Velmi modré oči” o příšerném životě černých žen nebo “The Narrative of Life of Frederick Douglass” napsána jim samým krátce pred občanskou válkou, jsou to vzpomínky napůl bílého otroka, který se stal svobodným. Byl napůl bílý protože jeho otcem byl bílý pan a jeho matkou znásilněna černoška.
Tyhle knihy pomohly mi otevřít oči na to, proč se cítí jak se cítí, proč mají vnitřní rasismus k sobě nebo mezi sebou, proč spousta nevěří žádnému bílému člověku. Ať si to přečte a možná se mu rozšíří obzory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
31.1.23 10:26

Pro mě je toto jeden ze zásadních důvodů, proč se nějaké osobě vyhnout. Natož s ním mít vztah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
31.1.23 10:43
@Anonymní píše:
@Kočka nedomácí Možná myslí, to nerozporuji… Ale nespočívá ta tolerantnost i v tom, že dokážu toletovat i „mírně“ rasistického člověka? Já jeho názory nesdílím, naopak si myslím, že na české poměry jsem dost otevřená ke všem, ale nenutím mu změnu. Znamená to tedy, že jsem až moc tolerantní?

Tolerovat někoho je jedna věc - žít s někým věc druhá a úplně jiná.

Osobně mám stejný názor jako tvoje kamarádky - nemohla bych mít za životního partnera člověka, který se za prvé, chová mezi lidmi jako buran a hulvát (protože opět, tiše si něco myslet, to je jedna věc - ovšem veřejně se projevovat tak, jak popisuješ, už je o něčem jiném)… a za druhé, který tímto způsobem smýšlí o lidech jiných etnik a který je v tomto smýšlení navíc podporován celou svou rodinou.

S takovým člověkem bychom už od počátku naráželi na tolik třecích ploch, že by nějaký společný partnerský život nebyl perspektivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.23 10:48

Taky jsem rasista, nesnáším převážně Romy a ukrajince. Podstatě nesnáším jen ty, které tady živime a na práci ani nesahnou.

Já jsem pro to, že my jsme Češi a mají tady žít z 99% jen Češi a pokud tu chce žít cizinec tak se má naučit český a má se přizpůsobit nám a našim pravidlům. Jenže naše vláda je tak vadná, že spíš podporuje cizince a na vlastence kašle. A teď to bude ještě horší.

Já taky když pojedu do Ameriky, tak tam na mě nikdo nebude brát ohled a budu muset žít tak jak oni.

• Citovat
  • Upravit
1552
31.1.23 10:52
@Anonymní píše:
Taky jsem rasista, nesnáším převážně Romy a ukrajince. Podstatě nesnáším jen ty, které tady živime a na práci ani nesahnou.

Já jsem pro to, že my jsme Češi a mají tady žít z 99% jen Češi a pokud tu chce žít cizinec tak se má naučit český a má se přizpůsobit nám a našim pravidlům. Jenže naše vláda je tak vadná, že spíš podporuje cizince a na vlastence kašle. A teď to bude ještě horší.

Já taky když pojedu do Ameriky, tak tam na mě nikdo nebude brát ohled a budu muset žít tak jak oni.

Vlastenectví je láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k jiným (T. G. Masaryk)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
31.1.23 10:55

@Santa Juana Já bych to tedy zase až takhle nepřeháněla, že je černoch sprosté slovo, které se neříká :roll:
Za mě tohle tabuizování je naopak ke škodě. Co až to někde zaslechne a bude se právě ptát na celé kolo?
Jaké slovo je nebo není správné tabuizovat? Arab je taky špatně?
Není špatné různé pojmenování, je špatné někoho na základě toho pojmenování šikanovat.
Já si naopak myslím, že je úplně v pořádku vysvětlit, proč má někdo tmavší kůži (podnební podmínky jeho předků) a právě naopak na tom se dá krásně vysvětlit, proč není potřeba ho na základě toho nějak dehonestovat, protože je to, jako by ji někdo dehonestoval proto, že má světlé vlasy nebo zelené oči nebo větší zuby a malý nos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1552
31.1.23 11:19

@Mar__tanka1983souhlasim s vysvětlováním, jo no ale je rozdíl když si na veřejnosti a budeš rikat podívej černoch. Jednou jsem jela s kolegyní v metru ze školení vedle nás stal kluk měl linky. A ona do mě stoucha a on má linky vidíš. Říkám jí buď zticha. Když jsme vylezli tak začala tys ho neviděla, říkám viděla a vysvětlila ji její za mě nevhodny chování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.23 11:32

@Freeandwild
Noo k homosexuálům má takový trochu „český“ postoj, toleruje je - jako typický chlap toleruje více lesby, než gaye, myslím, že představa dvou mužů spolu v nějaké intimní situaci mu není příjemná (vadí mu, když vidí gaye se líbat nebo nějaká intimní scéna ve filmu atd., říká, že je to ok, ale nechce se na to dívat, občas si neodpustí nějaké hanlivější označení pro muže homosexuály). Ale zase na druhou stranu, asi i tím, že jsme mladí, tak to prostě bere, jakože to tak je, a je jak pro svatby homosexuálů, tak pro adopce dětí homosexuály.

K rovnosti můžu a žen má v podstatě takový názor, že je to „automatické“, i když já samozřejmě vím, že to tak vždy není. Tím, že se o tomto dost bavíme, zná moje postoje, které jsou feministické, a nic proti nim nemá. Je sice „tradičnější“ typ než já, takže třeba nebere moc vážně moje rozhodnutí, že nechci děti - myslí si, že se to časem změní, v čemž má možná pravdu, možná ne. Je pro rovnost, ale tím, že je muž a v podstatě se ho to osobně tolik netýká, moc to neřeší. Jediné, co mi vadí, je, že škaredě a sprostě komentuje ženy s nadváhou/obezitou, ke kterým je víc kritický než k podobně vypadajícím mužům.

Ale abych to shrnula, k homosexuálům i k rovnosti pohlaví má víceméně pozitivní postoj.
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí