Jak byste se chtěli jmenovat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14765
26.5.23 21:55
@MayaLevin píše:
@Anna766 @Russet
Tak možná Ani by bylo fajn. Jde o to, že tak se jmenuje nová přítelkyně mého bratrance. Je to paní 55 let, zatím jsme se viděly dvakrát. V červnu budou křtiny její vnučky. Tak se mi zdálo oslovovat ji Aničko by bylo až moc familiární. A Anno zas takové chladné.

Ani nebo Áňo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.23 22:16
@MayaLevin píše:
@Anna766 @Russet
Tak možná Ani by bylo fajn. Jde o to, že tak se jmenuje nová přítelkyně mého bratrance. Je to paní 55 let, zatím jsme se viděly dvakrát. V červnu budou křtiny její vnučky. Tak se mi zdálo oslovovat ji Aničko by bylo až moc familiární. A Anno zas takové chladné.

Se přiznám, že v tehlech případech neoslovuju vůbec. Přítelkyni tchána jsem asi nikdy neoslovila jménem, nějak nebyl důvod, a teda ani tchána a tchyni neoslovuju jménem. Já na ně jménem nevolam, a když teda třeba dětem chci říct aby o něco řekli jim, nebo třeba jim něco dali atd. Tak pouziju babička a děda.. Ale babičko a dědo ji neříkám :mrgreen: a oslovovat kresnim jménem by mi taky přišlo divný.

• Citovat
  • Upravit
144
26.5.23 23:47
@MayaLevin píše:
Jak třeba oslovujete Annu? Anička mi přijde infantilní, pokud už jde o ženu řekněme padesátiletou. Přemýšlím oslovovat „Anno“, vyslovovali byste se zvýrazněním těch dvou n, opravdu „ANNo“ nebo „ANo“?

Anna je moje kolegyně a oslovuju ji Ani. Spíš mám problém, jak o ní mluvit s někým jiným, tak používám Anička. Třeba Anička dneska nepřijde. Říct Anna nebo Anča dneska nepřijde mi nejde přes pusu. Nejvíc hardcore je naše šéfka, ta o ní vždycky mluví jako o Andule. I když vím, že to nemyslí nijak zle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
27.5.23 08:00
@MayaLevin píše:
@Anna766 @Russet

Tak se jí zeptej, jak je zvyklá být oslovována.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
27.5.23 08:01
@Nikkiska píše:
Anna je moje kolegyně a oslovuju ji Ani. Spíš mám problém, jak o ní mluvit s někým jiným, tak používám Anička. Třeba Anička dneska nepřijde. Říct Anna nebo Anča dneska nepřijde mi nejde přes pusu. Nejvíc hardcore je naše šéfka, ta o ní vždycky mluví jako o Andule. I když vím, že to nemyslí nijak zle.

Nebo Andul. To používá u Venduly. Venda mi přijde jak pro Vaška a Vendula už dlouhé 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14765
27.5.23 08:12

Jeste dodam, ze od lidi, kteri mi vykaji, mi osloveni Jano vubec nevadi. Ale u tech, kteri mi tykaji, to na me opravdu pusobi jako okriknuti.

Jo a nase 5leta dcera se predstavuje slovy: “Jmenuju se Petra a rikaji mi Peto.” Aneta a Elena se predstavuji vetsinou zdrobnele, i kdyz samozrejme vedi, jak se jmenuji. Nejmladsi Martina si rika Majti.

Na gymplu jsme meli ucitele, ktery vsem studentum rikal jejich plnym jmenem. Bylo nam to opravdu neprijemne, kdyz spoluzaky oslovoval Josefe a Vladimire. Jednou (po par letech vyuky s nim) jsme s nim na toto tema zavedli rec. Rekl nam, ze nechce nikomu rikat tvarem, ktery by mu treba vadil. Ze s tim kdysi mel spatnou zkusenost. A at mu rekneme, jak kdo chce byt oslovovan. Pak nas tak skutecne oslovoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.23 14:40
@Anonymní píše:
Tema je, jak byste se chtěli jmenovat.. A pak tam zaznělo něco ve smyslu pokud se vám vaše jméno líbí a nemenili byste, napište ho. Ja se svym jménem spokojená jsem a napsala jsem ho. I moje děti se jménem spokojený jsou. Ale třeba ja osobně mám problém se jmeny s - ie na konci, nechtěla bych sr představovat Viktorie, Natálie, Patricie, Terezie.. Nějak mi to nejde přes pusu, mám sice syny, ale jménům tohohle typu jsem se schválně vyhybala. Jako je třeba ten Gabriel.. Nebo taková klasika Miroslav, Jaroslav atd. Prijde mi divný představovat se třeba Mirek, Jarda.. Když uz to svým způsobem je zdrobnelina.. Ale zas Miroslav, Jaroslav mi přijde moc formální.. A to mám právě třeba u ty Viktorie.. Viktorie na mě působí moc formálně a představit se viki už zase trapně :oops: asi jako kdybych se někde v kolektivu představila jako Terka. Takže děti maj normálně znějící jména, u kterých se nemůže stát, že by nevědeli jak se jmenujou.

Jee, tak to ja jsem Lucie, dceri jsem dala Valerie a kdybych mela druhou dceru, tak jsem uvazovala o Olivie nebo nejaka jina ie, protoze mne to prave strasne vyhovuje :palec: Nedovedu si predstavit, ze bych se predstavovala treba „Dobry den, ja jsem Johana.“ To by mi prislo takove hrube. Prave to „Dobry den, ja jsem Lucie.“ mi pripada takove elegantni a tak akorat. Ani malo, ani moc. Tak to kazdy citime jinak a to je dobre :palec:

• Citovat
  • Upravit
144
27.5.23 15:19

@Russet diky za tip, to me vůbec nenapadlo a docela se mi to libi :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
27.5.23 19:58
@Janča6 píše:
Jeste dodam, ze od lidi, kteri mi vykaji, mi osloveni Jano vubec nevadi. Ale u tech, kteri mi tykaji, to na me opravdu pusobi jako okriknuti.

Jo a nase 5leta dcera se predstavuje slovy: “Jmenuju se Petra a rikaji mi Peto.”Aneta a Elena se predstavuji vetsinou zdrobnele, i kdyz samozrejme vedi, jak se jmenuji. Nejmladsi Martina si rika Majti.

Na gymplu jsme meli ucitele, ktery vsem studentum rikal jejich plnym jmenem. Bylo nam to opravdu neprijemne, kdyz spoluzaky oslovoval Josefe a Vladimire. Jednou (po par letech vyuky s nim) jsme s nim na toto tema zavedli rec. Rekl nam, ze nechce nikomu rikat tvarem, ktery by mu treba vadil. Ze s tim kdysi mel spatnou zkusenost. A at mu rekneme, jak kdo chce byt oslovovan. Pak nas tak skutecne oslovoval.

To se mi strasne libi, ze se predstavuje takhle! :palec: a pritom je jeste pomerne malinka na to se takhle krasne predstavit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
27.5.23 20:04

Vzdycky me zajimalo, kolik je anonymnich kytek. Dneska jsem napocitala 15, nez se objevil dalsi tulipan. Ale nejspis jsem udelala nekde chybu takhle napoprve :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
27.5.23 20:05

Mně se líbí jméno Dorota. Bohužel kromě jména je to i nadávka. Oblibu jména Anna těžce nechápu, to jméno je pro mě jedno z nejhorších, kamarádka Anna o tři roky ode mě mladší se mě ptala, když měls jít do 5. třídy, jak se má představit, že se za Aničku stydí.

• Citovat
  • Upravit
14765
27.5.23 20:31
@p.Zv. píše:
To se mi strasne libi, ze se predstavuje takhle! :palec: a pritom je jeste pomerne malinka na to se takhle krasne predstavit

Jj, často tím ty lidi dostane :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
289
27.5.23 20:40
@Anonymní píše:
Já jsem Hana. Jiné jméno bych nechtěla. Oslovují mě Hano (na mé přání). Od ostatních toleruju ještě Hanko, ale moc nadšená z toho nejsem. Jen maminka mi už půl století říká Haničko. Od té mi to nevadí.

Jsem taky Hana a právě nejradši mám oslovení Hani. Hanko úplně nesnáším a Hano oslovuje můj táta odjakživa mámu a mě to je proti srsti. Každá to máme jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42486
27.5.23 20:43

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
27.5.23 23:21

Mám poměrně staré jméno, ale jsem s ním spokojená. :) Pokud bych si musela vybrat, tak Andrea. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze