Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, u tchyne sem na obede jeste nebyla, a asi ani nebudu, a ji sem taky nikdy nepozvala a ona se sama taky nezve. Asi nam to vyhovuje obema, me teda jo.
Když je výslužka chtěná, tak proč ne - taky jsem se už setkala s tím, že jsem švagrovi nabízela pro jeho nepřítomnou manželku vyloženě omluvně porci domů a jemu zasvítily očička a chtěl ještě přidat.
U manžela v rodině se ale nenabízí, tam se to nutí, i způsobem strčím v případě odmítnutí balíček tajně do batohu. Ale to už se vyřešilo, teplé jídlo nebereme a martinské rohlíčky naopak posnídáme vždycky rádi.
K nám na oběd tchýně nechce (asi špatně vařím
nebo se mě bojí), ani na kafe; ale na narozeninové oslavy dětí dojde, to zas jo.
U nás ještě tchýně na obědě nebyla. Občas se pozve sama na odpoledne, čas od času jedeme my k ní.
ahoj, my zveme na oběd na moje a manželovy narozeniny, teď ještě přibyla dcera, ale ta je narozená den přede mnou, tak to naštěstí bude při jednom. Ke tchýni na oběd jezdíme taky jen na narozeniny a ještě tak 2 krát za rok jsme tam náhodně byli na obědě. K našim jezdíme na oběd často a občas je pozvem. Narozeninové obědy beru jako povinnost, nelíbí se mi třeba jak můj bratr s rodinou si dojedou k našim jen pro peníze na narozeniny a nepozvou je a ještě se tam naobědvají.
mabit píše:
já mám za trest když musím ke svý tchýni ,na to aby ona chodila k námtakže já nezvu
přesně ![]()
aha , takže říkáš , že si raději to co máte – mi zase máme pozemek přímo nad švagrovou -
takže se prý bude stavět 2m betonová zeď.
![]()
ale svoje je svoje ať byt nebo domeček .
5+1 takže početná rodinka ??? ![]()
ty jo
–tak to je paráda
![]()
Zatím jsme dva
, ale doufám že za nějaký ten čas tři
![]()
a máme 2+1 - a tchýně 3+1. raději 2+1 než poslouchat do smrti výměnu
![]()
Len-til-kah píše:Angua píše:
Ale u nás nechce právě nic (teda jako kafe vypije, i buchtu k tomu sní) nebo když už přijede, tak toho i spoustu přiveze. Netrvám na tom, někdy mě to trochu štve, ale nenadělám nic, i jsme se o tom bavily a tak to prostě je
![]()
![]()
Toto bych velmi špatně nesla. Vařím a peču ráda a cizí jídlo doma mi hodně vadí, tady to chci mít podle sebe.
Úspěch slavím aspoň v tom, že už si téměř nevozíme domů výslužky, anebo minimálně, dlouho jsem nemohla vysvětlit, že když mám navařeno, anebo aspoň nakoupeno, tak nechci ohřívat k obědu cizí polívku a cizí maso (nehledě na to, že já cizí prostě neohřeju, dělá mi to zle, mám to tak odjakživa).
Pokud už manžel někdy něco importuje, tak má za úkol si to i zkonzumovat, ale rozhodně ne na úkor mnou připraveného jídla.
Já výslužky nedávám, ostatně ani nezbyde.
Tak to mi cizí neva, spíš mi to vadí kvůli tomu, že samozřejmě něco chystám, když mají přijít lidi a když pak každý něco přinese a ještě nic moc nechce, tak je toho moc, nesní se to a já to pak „musím“ všecko dojídat
![]()
My třeba když jdem k nim, tak nic nenosíme, nebyla jsem na to zvyklá, abysme si mezi babičkama furt něco nosili a nevidím v tom moc smysl
Ani výslužky nedávám - nejsem prostě zastáncem převláčení jídla sem a tam
![]()
My jedli u tchýně jen o Vánočním svátku. Oni k nám nikdy nepřišli a ani nebyl důvod je zvát. Narozeninové oslavy oni nepěstují (max. 1-2 h. návštěva a je čas udělat pápá).
Když jsme přišli na návštěvu, tak nám nabízela, že pokud chceme, tak nám připraví jednohubky, nebo vytáhne z mrazáku buchtu apod. Docela mi to přišlo divný. Buď něco nachystám anebo ne (neříkám kdyby šlo např. o zmrzku). Řekla bych, že toto hodně záleží o vztazích, které v dané rodině panují.
Ahojik…Tak po pravde my tchyni na obed nezveme,kdyz jsme je uz nekolikrat pozvali nikdy neprijeli…Oni se spise pozvou sami na navstevu,tudiz musim vychystavat bramburky a podobne…Kdyby bylo po tchyninem,tak prijede jen za detma a me by nejradeji nevidela…Takze ja mam vzdycky nervy,kdyz maji dojet..Bydli od nas tak 10min. a tak jsou u nas kazdy tyden…A poslouchat jak vam nekdo porad do vseho radi o to nestojim…Staci kdyz mi za zady dela vyslovne to co si nepreji…A hlavne s malym dvoumesicnim Matyskem…Nejradeji by si ho nechala pac je to jeji prvni vnuk.Manzel se ji zastava,tak se vzdy pohadame.Vsechno musi vedet co se kde sustne.Tudiz navstevu tchyne a tchana nesnasim.
Vzni to asi drsne,ale je to tak…
K nam tchyne nerada chodi domu (ma to pres dvur), protoze mame schody a tak vubec, proste se u nas necejti, tak to resime tak, ze kdyz se nam treba nedelni obed povede, manzel ji tam jednu porci odnese (tchyne o vikendu vetsinou nevari, nebo jen neco ultrajednoducheho, a tudiz ne moc zdraveho - no, to veproknedlozelo od nas je zdravy!). Nez jsme se nastehovali do sveho, jezdili jsme sem co vikend a tchyne varila pro nas a ne vzdy z toho byla nadsena, tak ji to tak trochu oplacime… ![]()