Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud není rodina v pohodě, odmítla bych dělat Vánoce se všema. Se divím, že jedete podle „někoho“, že si necháte organizovat život. Žijte si ten svůj, se vším, po čem toužíte a ne že si ho nalajnujete podle dalších. Švagrová je rozvedená, nepříjemná, tcháni vlůatně taky, do počtu se přidává bratr, kterému je putna jak Vánoce proběhnou a jedině vy chcete tu dobrou, šťastnou a veselou atmosféru, která se s těmito lidmi nedá vytvořit.. Tak je proboha nechte sedět doma, ve čtyřech a vy na Vánoce buďte sami.. Co je na tom tak složitého?? Že se někdo urazí? jejich problém..
@Anonymní píše:
Ahoj,pls anonym. chci se jen vypsat, blíží se vánoce a já řeším jak ten den přežiju s tchýní, vlastně i s tchánem a zbytkem rodiny, tj sestra manžela, která se nesnáší s otcem, nemluví spolu moc, ona po rozvodu - před 2 lety je taková věčně v depresi, nic ji nebaví, nemluví, kouká jak puk, ale taková prý byla vždy, manželův otec, aby ten večer přeřil jde odpo na pivko, přijde v náladě, vždy pozdě, vždy se na něj čeká, pak přijede můj bratr, ten kouká, nezapojí se, že by třeba pomohl, nebo když už, tak prská, že se zbytečně plete, my už rodiče nemáme, přotelkyni nemá, byl by jinak sám, no a pak tchýně. a to už vlastně začíná ted, leze mi na nervy.
Máme dcerku - 3 roky, letos vánoce již vnímá, těší se, já mám svou představu, chci ji dát hezké dárky, chci, aby se zazvonilo zvonečkem, otevřely se dveře, tam rozsvícený stromeček, prskavky a pod ním dárky, celý den v klidu, co půjde si předpřipravím den dopředu, odpo bude procházka i s tatkou. a nemyslete si, ptám se i tchýne jak by si to představovala ona, ne že to chci ve své režii jen, jenže ona odpoví, že nijak, že ji to nezajímá.
No a furt poslouchám, prskavky na stromeček, prooč, to je zbytečný, vy chcete dělat rybu - děláme mořského vlka, máme rádi i mořské plody, vždy děláme takovou mísu ještě, a už od ted furt, to je zbytečný, stačí řízky, každý rok ty samé řeči, dárky, dáme si každý drobnost, i malý, ne, ještě nemá rozum, jako at si dá komu co chce, my dáme dárky dle sebe, nemusí dávat nic klidně. nic ji není dobrý, vánoce nemá moc ráda, vlastně od září je to v duchu, už zas ty blbý vánoce, nezrušíme je letos, jakože haha, kdyby tohle vše řekla jednou, ale to je pořád dokola a bude to do štědrýho dne..
štědrý den? bude plašit, jak se nic nestihne, jak je třeba tohle, je nepříjemná, zpruzelá, my chceme jít s malou na procházku, kouknout třeba na staromák na stromeček, nebo vypustit nekam kapra, a tohle když ji manžel řekl, tak kvůli tomu volala! no vy jste se zbláznili, to chcete jít pryč? vždyt se musí připravovat věci, to se nestihne, no tak to na to už kašlu, říkam ji, že vše předpřipravím, hlavně v klidu, kdyžtak se bude jíst dýl, copak se musí připravovat vše od rána? to se nesmí jít odpo ven?
pak jak dorazí, vzdychne, at už je to za náma a v tomto duchu vydrží celý den, pak přijdou ti ostatní a umíte si představit tu atmošku, jakože pak zasednem a jo chvilku je to fajn, ale to předtím, já pak neumím sednout za stůl a tvářit se happy, vadí mi ta atmosféra..
loni tchýne vstala od stolu, že vlastne nemá ani moc hlad a šla poklízet kuchyn!
manželovy to taky vadí, ale nic neřekne, teda říká, že pokud budou nejaké scény, že je pošle at si slaví sami vánoce, ale to by musela být fakt scéna, že se zhádaj jak psi, a to se nestane..oni jsou zvyklí, slavit tkto ve vetším, já bych nejraději jenom já a manžel a dcerka..jenže to neprojde..slaví se u nás, přijde mi, že je tchýně naštvaná i proto, dřív bylo vše v její režii, jenže u nich je to malé, nevejdm se a i kvůli mslé, chci to mít doma, vždyt bysme tam mohli další dny, stejěn tam jedem zas 26..a když se ji zeptám, zda by chtěla něco konkretene ona, tak nic, potám se ji v jakém duchu letos prostírání, taky nic, vždy jen řekne, vždyt je to fuk, takový blbosti furt kvůli jednomu dni..
kdyby mi to aspoň nekazila tena řečma takhle dopředu, já vánoce miluju, vůbec me nestresují, užívám si to, navíc ted s dítětem mají zase takový to kouzlo..vůbec nevím jak to přežít a nekazit si nima radost..už jsme jim to i říkala, tak snad se kvůli malé budou snažit, tchýne teda ne, ostatní jo, tchýne je fajn, ale prostě nevnímá co ji kdo říká..navíc letos jsou s tchánem rozhádaní o dost víc, vlastne každý ve své ložnici, nemluví spolu, to bude večer..uaaa..jako pokud by vánoce zkazili, prostě příští rok bez nich, to je jasný, ale já nejak neumím hodit za hlavu ty řeči, že vše co chci udělat, at jde o procházku, blbý prskavky, o dárky co jsme vybrali, že vše je blbě,
no nic, chtěla jsme se vypsat, nechci si stěžovat u muže furt, přeci jen, je to jeho máma a rodina. slavíte někdo podobne, jak to přežíváte?
vše zbytečný, furt dokola to poslouchat..no minule jsme řekla, že my se na vánoce těšíme a zbytečnoé nám to nepřijde, manžel dodal, že at to nekazí, tak sklapla, jenže to jen na zbytek dne, minule zas stočila řeč na vánoce a zas jela, já nikomu nic kupovat nebudu, ještě lítat po obchodech, dostanete do obálky každý něco a kupte si sami, bože, to začne zničehonic sama takhle, jí říkám, že nemusí dávat ani to, když nechce..
a vy bydlíte v jedné místnosti? Tak at přijde až na večeři a nemusíš to poslouchat.
Vas dum, vase pravidla. Vzala bych jen brachu at neni sam. Oni sami nebudou, rekla bych jimv klidu, ze prijedete druhy den
Mozna to bude ode me drsny, od svatby mam relativne klid, udelali tam tchanovci botu a pak kdyz se nam narodilo dite tak znovu, ale to je vec nazoru. Nebudu rozebirat, ale uz se od tedoby nedam, kdyz neco zacnou, fakt hodim kysely ksicht a pokud to je u nas tak jim neco odseknu a vic neresim. Proste jsem si rekla, ze je jsem si nevzala a at chteji nebo nechteji tak u nas doma velim ja a manzel a oni se musi prispusobit. Jinak muzou jet domu. Asi bych se tchyne vubec neptala co chce a jak bude probihat vecer, proste prijdte v tuhle dobu, vemte sebou tohle ( treba darky, cukrovi nebo lahev sektu) a budu rada kdyz si vanoce uzijete, mala jeste veri na jeziska tak ji to nekazte, uz neni tak mala. Je to sice tvrdy ale kvuli te male bych to udelala. Ja uz si taky stojim za svym a kdyz dostavam nevyzadane rady tak se oborim zpet, ale nechala jsem se ovlivnovat dlouho a kazit si den. Jeste ted kdyz maji prijet tak se neco semele, neco rozbiju atd. Jsem nervozni, ale nedavam to pred nimi znat.
Za těchto okolností bych tam nebyla.
Já jsem tedy hodně velký odpůrce toho, aby byli rodiče ponecháni bez rodiny, ale ten popis je docela strašný a tyhle negativistický lidi bych leda nakopala do…
Pokud nemuzete byt sami 3, tak bych vsechny pozvala az napr. na 5 hod, kdy uz budu v kuchyni finisovat s veceri a vse bude pripravene. Nevidim duvod, proc by u vas mela tchyne smrdet od rana a prudit.
Já ti nevím, nestálo by za to riskovat uraženost a Vánoce společně pod nějakou záminkou zrušit? Když je máš ráda a může to pro tebe být krásné, tak se nerozčilovat s ostatními a udělat si to opravdu jen podle sebe.. i malá na to bude pak mít mnohem lepší vzpomínky! Nahradit to tím, že se společně uvidíte nějaký jiný den?
Já tě chápu, neumím si představit se svou tchýní slavit štědrý den když bych to chystala já u nás, jsem z ní neskutečně nervózní protože je vždycky všechno špatně a úplně by mi to ty Vánoce zkazilo, a to si radši zkazím nějaký obyčejnější den!
My to mame doma hodne podobne aa taky jsem z toho na nervy. Slavime s tchanem a se svagrem, protoze tchyne umrela, tak aby nebyli sami. A je to katastrofa. Tchanovi neni nic dobry, bramborovej salat delam blbe, rizky smazim pozde, po veceri jeste musi byt chlebicky, darky jsou zbytecny, zvyky a tradice jsou blbost,…
Do ted jsme byli vsichni u tchana, ale letos uz jsem manzelovi rekla, ze chci byt doma a uzit si to podle svyho, kdyz jim to prijde vse zbytecny. Nejhorsi je, ze manzel se to i boji doma rict, aby se tatinek neurazil ![]()
To vypadá fakt zajímavě, všichni naštvaní. No tak at nejezdí ne
. Řekla bych jak si to představujeme my a bud se přizpůsobí nebo jezdit nemusí. Tohle nedopadne dobře, koukat se na protáhlé obličeje, ještě ab ymě někdo říkal co mám a nemám dělat k večeři?
Problém ale je, že manžel je na toto zvyklí, on nechce slavit bez jeho rodiny, prostě u nich to funguje takto, všechny vetší svátky se slaví s celou rodinou, říká, že jediněš kdyby dělali nejaké scény, tyhle věci, co popisuji mu nevadí, bohužel, tak nevím jak moc tlačit na samotné vánoce, když vidím, že on nechce.(
@cilly píše:
Pokud nemuzete byt sami 3, tak bych vsechny pozvala az napr. na 5 hod, kdy uz budu v kuchyni finisovat s veceri a vse bude pripravene. Nevidim duvod, proc by u vas mela tchyne smrdet od rana a prudit.
jop, to bude asi řešení, proste odpo máme program, přijdte před večeří, ona to tchýne asi myslí dobře, že pomůže, ale ve výsledku je ta atmoška k nevydržení, takže proste nachystáme co půjde, odpo máme procházku a pak at chidte
Teda, to ti nezavidim. No uprimne trochu si za to muzete sami. Musite se zkratka ozvat. Ja dekuju nevim komu za bajecny tchanovce. Slavime taky u nas. Tchyne udela jen polevku zbytek si udelam v klidu sama podle sebe. Navic jsem pridala svoje zvyklosti a jim to vyhovuje. Pohlida me malyho a ja mam cas. Jdem pak i spolecne ven. Bereme se si z lecebny i dedu a vzdy je u nas i neter. Proste velka rodina a to ja mam rada. Babicka s dedou taky nejsou z vanoc u bytrzeni jsou proste uz stari. Ale kdyz vidi jak jsme pohromade. Mame malyho prcka je to fajn. Moc se tesim. A koukejte s tim neco delat!!
Dobrý, takže se k tobě všichni nasáčkují a pak ještě ani nerespektují, jak bys chtěla Vánoce? U mě jsou taky všichni nasáčkování, mně to tedy nevadí, ale Vánoce jsou plně v mé režii, dělám to prostě tak, jak chci já, ostatní by nenapadlo držkovat. Naopak pomohou, chtějí-li něco spešl, tak si to přinesou a udělají. A Vánoce jsou o dárcích pro děti, takže chtějí-li nebýt samotní a trávit Vánoce s námi, prostě si rozbalí své dárečky a musí se smířit s tím, že děti jich mají dost a prostě si je rozbalují.
V tvém případě bych je asi jeden rok nechala doma. Nebo jim řekla, sraz u nás ve čtyři, a prosím, zdržte se komentářů, co je nebo není na stole, kolik má nebo nemá naše dcra dárků a milá tchýně, od Štědrovečerní večeře se nevstává a nepoklízí se kuchyň, vstává hospodyňka, tak prosím zůstaň sedět a užívej si svátečního jídla.
Prosím tě, moc to asi nechápu… Oni chodí na Vánoce k vám, je tak? Ale vše musí být u vás doma v její režii - co se vaří, kolik se toho chystá, kam a kdy se smí odejít, dokonce co si pověsíš na svůj vlastní stromeček? To snad ne
Pokud chtějí slavit společně u vás doma, tak přijmou pravidla paní domu, to je snad jasné, jinak ať si tchýně vyšiluje u sebe a vy je navštívíte druhý den, takhle nějak bych to nechala manžela tlumočit. Musí se ale za tebe v tomhle postavit i on. Řekni mu, že ti nevadí, když jeho rodina přijde, ale že chceš den organizovat víc podle sebe. Že jim ty řízky ráda uděláš, ale nechceš slyšet půl slova proti rybě atd.
Ahoj,
pls anonym. chci se jen vypsat, blíží se vánoce a já řeším jak ten den přežiju s tchýní, vlastně i s tchánem a zbytkem rodiny, tj sestra manžela, která se nesnáší s otcem, nemluví spolu moc, ona po rozvodu - před 2 lety je taková věčně v depresi, nic ji nebaví, nemluví, kouká jak puk, ale taková prý byla vždy, manželův otec, aby ten večer přeřil jde odpo na pivko, přijde v náladě, vždy pozdě, vždy se na něj čeká, pak přijede můj bratr, ten kouká, nezapojí se, že by třeba pomohl, nebo když už, tak prská, že se zbytečně plete, my už rodiče nemáme, přotelkyni nemá, byl by jinak sám, no a pak tchýně. a to už vlastně začíná ted, leze mi na nervy.
Máme dcerku - 3 roky, letos vánoce již vnímá, těší se, já mám svou představu, chci ji dát hezké dárky, chci, aby se zazvonilo zvonečkem, otevřely se dveře, tam rozsvícený stromeček, prskavky a pod ním dárky, celý den v klidu, co půjde si předpřipravím den dopředu, odpo bude procházka i s tatkou. a nemyslete si, ptám se i tchýne jak by si to představovala ona, ne že to chci ve své režii jen, jenže ona odpoví, že nijak, že ji to nezajímá.
No a furt poslouchám, prskavky na stromeček, prooč, to je zbytečný, vy chcete dělat rybu - děláme mořského vlka, máme rádi i mořské plody, vždy děláme takovou mísu ještě, a už od ted furt, to je zbytečný, stačí řízky, každý rok ty samé řeči, dárky, dáme si každý drobnost, i malý, ne, ještě nemá rozum, jako at si dá komu co chce, my dáme dárky dle sebe, nemusí dávat nic klidně. nic ji není dobrý, vánoce nemá moc ráda, vlastně od září je to v duchu, už zas ty blbý vánoce, nezrušíme je letos, jakože haha, kdyby tohle vše řekla jednou, ale to je pořád dokola a bude to do štědrýho dne..
štědrý den? bude plašit, jak se nic nestihne, jak je třeba tohle, je nepříjemná, zpruzelá, my chceme jít s malou na procházku, kouknout třeba na staromák na stromeček, nebo vypustit nekam kapra, a tohle když ji manžel řekl, tak kvůli tomu volala! no vy jste se zbláznili, to chcete jít pryč? vždyt se musí připravovat věci, to se nestihne, no tak to na to už kašlu, říkam ji, že vše předpřipravím, hlavně v klidu, kdyžtak se bude jíst dýl, copak se musí připravovat vše od rána? to se nesmí jít odpo ven?
pak jak dorazí, vzdychne, at už je to za náma a v tomto duchu vydrží celý den, pak přijdou ti ostatní a umíte si představit tu atmošku, jakože pak zasednem a jo chvilku je to fajn, ale to předtím, já pak neumím sednout za stůl a tvářit se happy, vadí mi ta atmosféra..
loni tchýne vstala od stolu, že vlastne nemá ani moc hlad a šla poklízet kuchyn!
manželovy to taky vadí, ale nic neřekne, teda říká, že pokud budou nejaké scény, že je pošle at si slaví sami vánoce, ale to by musela být fakt scéna, že se zhádaj jak psi, a to se nestane..oni jsou zvyklí, slavit tkto ve vetším, já bych nejraději jenom já a manžel a dcerka..jenže to neprojde..slaví se u nás, přijde mi, že je tchýně naštvaná i proto, dřív bylo vše v její režii, jenže u nich je to malé, nevejdm se a i kvůli mslé, chci to mít doma, vždyt bysme tam mohli další dny, stejěn tam jedem zas 26..a když se ji zeptám, zda by chtěla něco konkretene ona, tak nic, potám se ji v jakém duchu letos prostírání, taky nic, vždy jen řekne, vždyt je to fuk, takový blbosti furt kvůli jednomu dni..
kdyby mi to aspoň nekazila tena řečma takhle dopředu, já vánoce miluju, vůbec me nestresují, užívám si to, navíc ted s dítětem mají zase takový to kouzlo..vůbec nevím jak to přežít a nekazit si nima radost..už jsme jim to i říkala, tak snad se kvůli malé budou snažit, tchýne teda ne, ostatní jo, tchýne je fajn, ale prostě nevnímá co ji kdo říká..navíc letos jsou s tchánem rozhádaní o dost víc, vlastne každý ve své ložnici, nemluví spolu, to bude večer..uaaa..jako pokud by vánoce zkazili, prostě příští rok bez nich, to je jasný, ale já nejak neumím hodit za hlavu ty řeči, že vše co chci udělat, at jde o procházku, blbý prskavky, o dárky co jsme vybrali, že vše je blbě,
vše zbytečný, furt dokola to poslouchat..no minule jsme řekla, že my se na vánoce těšíme a zbytečnoé nám to nepřijde, manžel dodal, že at to nekazí, tak sklapla, jenže to jen na zbytek dne, minule zas stočila řeč na vánoce a zas jela, já nikomu nic kupovat nebudu, ještě lítat po obchodech, dostanete do obálky každý něco a kupte si sami, bože, to začne zničehonic sama takhle, jí říkám, že nemusí dávat ani to, když nechce..
no nic, chtěla jsme se vypsat, nechci si stěžovat u muže furt, přeci jen, je to jeho máma a rodina. slavíte někdo podobne, jak to přežíváte?