Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@martina.se no, musím si vypůjčit oblíbené zdejší úsloví, že zakladatelka píše jako tatar
Napřed se ptá, jak získat hypotéku, v dalším příspěvku zas, že nemají čas hypotéku vyřídit. V jednom příspěvku, že peníze nebudou sloužit přímo na nákup nemovitosti, v dalším zase naopak ![]()
@Anonymní píše:
@Janee19 Aha. Já to nepochopila, že to byl fór. To je blbost, my to kupujeme za tržní cenu. A abychom to koupili, tak musíme rychle. Proto si půjčíme kde to jde. Nemáme čas čekat na vyřízení hypotéky. Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky? Stavební spoření to nevyřeší. Mám ho jen já - jsem na RD, nevím, jestli by mi dali vysokou půjčku. Potřebujeme to spíš na chlapa.
Hypoteku muzes mit klidne do mesice hotovou. To neni zase tak dlouha doba, s tim se pri prodeji nemovitosti pocita. Na zacatku se to resi zaplacenim nevratne zalohy, ktera se nasledne z ceny odecte pri uspesnem provedeni obchodu.
No, zaznělo tu mnohé, něco je trochu nepřesné.
1. Rozdíl mezi stavebkem a hypotékou ohledně příjmů/výdajů není žádný, případně minimální. Hypotéka má jen nižší úroky a lze tak dosáhnout na vyšší částku
2. na zaplacení půjček lze skutečně vzít neúčelovou, tzv americkou hypotéku. Pokud bance uvedete, že chcete refinancovat některé své půjčky, nezapočítají se do výdajů (protože po čerpání přestanou existovat).
3. stavebko je sice na vyřízení rychlejší, ale přísně účelové, ze zákona. Dá se vyřídit běžně za týden. Hypotéka sice taky dá za týden, ale to musíte vy i banka skutečně kmitat.
4. co se týká půjček v příbuzenstvu (kromě manžela/ky), jejich výdaje se nezohledňují, ale vyplatit to lze. Jelikož u Americké hypo dostanete peníze na účet a pak to banku nezajímá
Stačí takto? ![]()
@Anonymní píše:
@martina.se Myslela jsem, že to je jasné. Nemovitost ještě nevlastníme. Budeme ji vlastnit brzo. Nemůžeme čekat na vyřízení hypotéky a proto si půjčíme v rodině a po známých. Pak si zařídíme půjčku/hypotéku a budeme řádně splácet a všem v rodině peníze vrátíme. Co je na tom nepochopitelného? Je mi jasné, že do týdne si hypotéku nevyřídím. A my potřebujeme peníze rychle. Tady jsem se dozvěděla, že hypotéka prostě nepůjde. Nemovitostí sice ručit budeme, ale v době žádání o úvěr bude již v našem vlastnictví.
@Anonymní píše:
@Janee19 Pokud bych chtěla express vyřízení, do jaké banky bych měla jít? Nemůžu se na to ale spoléhat, jestli to vyjde.
@Tunrida Jaké nevýhody má stavebko? Vyšší úroková sazba?
stavebko je výhodnější, ale musíš tam mít už něco naspořeno. Expres vyřízení? Asi záleží, která banka, u nás nee…
@martina.se Hypotéku na rekonstrukci už pak nechceme pokud bychom museli dokládat, že to budeme rekonstruovat. Nikdy jsem si hypotéku nebrala, tak o nich nemám přehled, jak to funguje. A tlačí nás čas. Tak možná proto píšu, jak někdo výše napsal, jak tatar. ![]()
@Anonymní píše:
@Janee19 Pokud bych chtěla express vyřízení, do jaké banky bych měla jít? Nemůžu se na to ale spoléhat, jestli to vyjde.
Nejlepší by z tohoto hlediska bylo obrátit se na vaši domovskou banku. Když někam přijdeš jako nový klient a neneseš obchod za deset mega, tak si nikdo žíly trhat nebude, no ![]()
@Anonymní píše:
@Tunrida Jaké nevýhody má stavebko? Vyšší úroková sazba?
express by měla nabízet Modrá pyramida v rámci úvěru ze stavebka… ale stejně doba sjednání hodně závisí na tom, jak jste schopný obstarat všechny potvrzení příjmu, bezdlužnosti apod. Pokud tohle budeš mít dopředu připravené, najité kde budete uzavírat pojištění nemovitosti apod., tak stačí 2 - 3 schůzky v bance a je to vaše. Bez express příplatku jsme to měli za měsíc - docela jsme to urgovali, ale ne nějak přehnaně.
Jestli už je to teď vaše, tak je stejně asi zbytečné to řešit, asi jste měli raději podepsat rezervační smlouvu a složit zálohu…
@Martinik píše:
To je standardní postup, že se ručí kupovanou nemovitostí.
to ano, ale nemovitostí u které se na stoprocentně ví, že jí koupí, ale tady to vyznělo jako, že si nejsou jistý, že jí stihnou koupit, tak se mi zdá divný že by banka půjčila s tím, že jim budou ručit nemovitostí, ale není jisté že jí stihnou koupit ![]()
@ka2ka já to ze začátku nepochopila, jak to zakladatelka myslela ![]()
@Anonymní píše:
@martina.se Hypotéku na rekonstrukci už pak nechceme pokud bychom museli dokládat, že to budeme rekonstruovat. Nikdy jsem si hypotéku nebrala, tak o nich nemám přehled, jak to funguje. A tlačí nás čas. Tak možná proto píšu, jak někdo výše napsal, jak tatar.
@Anonymní píše:
@martina.se Myslela jsem, že to je jasné. Nemovitost ještě nevlastníme. Budeme ji vlastnit brzo. Nemůžeme čekat na vyřízení hypotéky a proto si půjčíme v rodině a po známých. Pak si zařídíme půjčku/hypotéku a budeme řádně splácet a všem v rodině peníze vrátíme. Co je na tom nepochopitelného? Je mi jasné, že do týdne si hypotéku nevyřídím. A my potřebujeme peníze rychle. Tady jsem se dozvěděla, že hypotéka prostě nepůjde. Nemovitostí sice ručit budeme, ale v době žádání o úvěr bude již v našem vlastnictví.
Zase nějak nechápu… Budete tedy nemovitost vlastnit bez ohledu na to, jestli se vám podaří získat peníze od banky? Tj. máte po příbuzných napůjčovanou celou částku kupní ceny?