Jak funguje kalorický deficit?

Anonymní
18.3.22 20:32

Jak funguje kalorický deficit?

Zdravím,
chtěla jsem se zeptat někoho zkušenějšího ohledně cvičení a stravy. Rozhodla jsem se, že chci něco dělat se svou postavou a začala jsem tedy cvičit v posilovně (3-4× týdně silový trénink) / případně nějaké cviky a kardio doma. Začala jsem se i lépe stravovat ve smyslu, že jsem omezila mastné věci a stravuju se spíše zdravě. Nicméně moc nechápu onen kalorický deficit, jak funguje atd.

Píšu si jídlo do kalorických tabulek a hodinky mi ukazují aktivitu. Dle záznamů jsem orientačně snědla 1255 kalorií a 502 jsem spálila tancem, 152 běžnou aktivitou a 125 mi to píše trávením. Jsem tedy v kalorickém deficitu, a tedy bych měla tedy potenciálně hubnout, nebo ne?

Prosím nějaké smysluplné vlídné odpovědi, případně nějakou rozumnou diskusi na toto téma. Děkuju :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1894
18.3.22 20:54

Vykašli se na zapisování cvičení, je to zavádějící.
Vypočítej si cca kolik by jsi měla denně sníst když cvičíš 4× týdně a toho se drž. Záznam aktivity v KT si vypni…
mrkni třeba tady na kalkulačku:
 https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
18.3.22 21:01
@Anonymní píše:
Zdravím,
chtěla jsem se zeptat někoho zkušenějšího ohledně cvičení a stravy. Rozhodla jsem se, že chci něco dělat se svou postavou a začala jsem tedy cvičit v posilovně (3-4× týdně silový trénink) / případně nějaké cviky a kardio doma. Začala jsem se i lépe stravovat ve smyslu, že jsem omezila mastné věci a stravuju se spíše zdravě. Nicméně moc nechápu onen kalorický deficit, jak funguje atd.

Píšu si jídlo do kalorických tabulek a hodinky mi ukazují aktivitu. Dle záznamů jsem orientačně snědla 1255 kalorií a 502 jsem spálila tancem, 152 běžnou aktivitou a 125 mi to píše trávením. Jsem tedy v kalorickém deficitu, a tedy bych měla tedy potenciálně hubnout, nebo ne?

Prosím nějaké smysluplné vlídné odpovědi, případně nějakou rozumnou diskusi na toto téma. Děkuju :)

Jis málo. Spočítej si bazální metabolismus a pak hodnotu abys nepribirala. Pod tu hodnotu jez, pod bazální metabolismus nesmíš. Zkus trochu hledat a číst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13998
18.3.22 21:05
@Anonymní píše:
Zdravím,

Prosím nějaké smysluplné vlídné odpovědi, případně nějakou rozumnou diskusi na toto téma. Děkuju :)

A proč to děláš tak složité? V aplikaci zadej svoji váhu a výšku, obecně aktivitu (těžko soudit jestli spíše střední nebo lehkou) a nech to na ni. Vypni zohlednovani aktivit.

Nevíme tvoje míry, ale pokud nemáš 150 Cm a 50 kg, tak zadaný příjem je příšerně nízký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
18.3.22 21:12

Já jedu v kalorické deficitu 5 dní v týdnu cca, někdy celých 7 dní. Ano když jíš méně než spotrebuješ budeš hubnout. Ale klíč je spíš složení a rozložení stravy.
To že člověk musí jíst 5× denně a řešit bazální metabolismus je přežitek. Podle nejnovějších poznatků je méně jídla v pořádku. Evolučně je člověk zvyklý být v neustálém kalorické deficitu a lidé co jedí méně jsou zdravější. Nemluvím o hladovění, ale být permanentně mírně pod je ok.
Já jim všechno, jen malé porce, hodně malé. 5 dní jsem pod, ty zbylé dva dny co jsem přes jsou spíš proto, že si dám čokoládu nebo zmrzlinu, ne proto, že bych jedla víc nebo větší porce.
Váhu si držím od základky stejnou a táhne mi na 40.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.22 21:19

@Lily-of-the-valley mám 162 cm a 62 kg. To zohledňování aktivit mi právě měnilo cca hodnoty živin. Jinak jsem nevěděla, že to je málo. Já nebyla moc zvyklá jíst pravidelně a spíš jsem mívala větší porce. Teďka jak jím pravidelněji, tak si přijdu pořád sytá i když jsem změnila složení toho, čím se stravuju.

• Citovat
  • Upravit
41
18.3.22 21:32

Tak to já bych to za ty 2 dny nabrala zas zpátky asi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
18.3.22 21:53

Já s tím začala defacto po velkých zdravotních potížích kdy jsem nemohla jíst a začínala jsem jíst velmi pomalu. Zjistila jsem že mi to málo jídla vyhovuje a zůstala jsem u toho. Období nemoci bylo vlastně jediné v životě kdy jsem byla hubenější než obvykle.
Hodím příklad co jim za den, konkrétně dnes, možná se vám to bude zdát extrémně málo, ale fakt to stačí.
Snídaně půl krajíčků chleba s tvarohovou pomazánkou a 3 ředkvičky.
Svacina nic :lol:
Oběd špagety asi hrst uvařených, 3 lžíce omáčky, lžíce sýra
Svačina malý bílý jogurt s proteinem
Večeře 100g rybí filé, 2 lžíce bramborové kaše, salát z půlky rajčete
Druhá večeře půlka banánu.
Tem banán večer není úplně ideální, bo sacharidy, ale při tom množství co sním je to úplně jedno :lol:
Kdyby chtěl někdo rýpat, jsem kvůli předchozím zdravotním problémům pod pravidelným dohledem nutriční terapeutky a dietoložky a jsem ok i dle laboratorních výsledků. Odběry mi dělají co 3 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2405
19.3.22 01:46
@Big boss píše:
Já s tím začala defacto po velkých zdravotních potížích kdy jsem nemohla jíst a začínala jsem jíst velmi pomalu. Zjistila jsem že mi to málo jídla vyhovuje a zůstala jsem u toho. Období nemoci bylo vlastně jediné v životě kdy jsem byla hubenější než obvykle.
Hodím příklad co jim za den, konkrétně dnes, možná se vám to bude zdát extrémně málo, ale fakt to stačí.
Tem banán večer není úplně ideální, bo sacharidy, ale při tom množství co sním je to úplně jedno :lol:
Kdyby chtěl někdo rýpat, jsem kvůli předchozím zdravotním problémům pod pravidelným dohledem nutriční terapeutky a dietoložky a jsem ok i dle laboratorních výsledků. Odběry mi dělají co 3 měsíce.

Nemáš to jen na rozjedení, přechodně? 8o Já měla podobný jídelníček po anorexii, protože tohle malé množství zpomaluje metabolismus a pomáhá nabírání/brzdí hubnutí, resp. zabraňuje dalšímu hubnutí ve chvíli, kdy člověk zkusí hladovět, tak ani ta hladovka už jen tak nezabere. U post-ana lidí to je přínos, protože pomalinku nabírají a nemají z toho výčitky, ale u běžné populace to zásadně omezí budoucí schopnost hubnout, což zrovna u žen je nevýhodné (po čtyřicítce se schopnost hubnout celkem hodí). :nevim: Mi právě přišlo povědomé to půlení ovoce a zeleniny, v klasických dietních režimech je to celkem nezvyklé. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
19.3.22 10:50
@Big boss píše:

Boze to bych zdechla hlady 8o jim tak trojnasobek a jsem stihla atleticka postava, jist takhle tak vypadam jak anorekticka. Tohle prece nemuzes nikomu doporucovat jako obecne spravne reseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
19.3.22 11:12

Já to nikomu nedoporučuji, píšu co jim já. A že menší kalorický deficit dlouhodobě je ok, nikoli že ten můj vhodný pro každého.
K dalšímu dotazu, na rozjezení to nemám, měla jsem zdravotní potíže před asi deseti lety, nemohla jsem jíst (měla jsem sondu), po x operacích se to vyřešilo a začala jsem pomalu zase jíst. Zůstala jsem na takovémto jídelníčku a dál se víc nerozjedla a už ani nerozjím. Vyhovuje mi to, jsem zdravá. Víc jíst nepotřebuji. Když sportují hlídám si to, doplňují kalorie proteinovým jídlem, nějakými tekutými sacharidy apod. Je jasné že s takovou stravou neujedu 100km na kole, po půlce chleba by to asi nešlo, beru si s sebou jídlo a mám to rozfázované. Ale brala jsem běžný den, když jsem doma a nic extra nedělám.
Včera byl den, když jsem neměla žádnou fyzickou námahu, takže uvedené mi naprosto stačilo.
Jen tím chci říct, že když někdo jí málo, ale vyváženě, nemusí to být hned anorektik nebo nemocný člověk. Taky to nemusí znamenat, že mu to škodí.
Každému sedne něco jiného, je třeba to vysledovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
19.3.22 11:18

To malé množství je i z toho důvodu, že jím fakt jen do pocitu sytosti. Jakmile začnu cítit že začínám být sytá, už dál nejím. Tím že se toho držím, nemám roztažený žaludek a pocit sytosti přichází i po malé porci jídla. Tohle mám probrané i s odborníky a lékařem, je to tak ok.
Mám dny kdy si dám i chipsy, colu, zmrzku, smažený sýr, něco z mekáče apod. Ale tím že je to výživově o ničem a akorát mě to zaplácne a zabrání tomu, abych se za dvě hodiny mohla zase najíst, si tyhle prasárny dávám fakt minimálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková