Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@inkakřivák třeba proto, ze na takové lidi slušnosti ničeho nedosáhnes. Jo ať to zkusí, ale moje zkušenost je jiná a tohle zabralo. A fakt nevím proč bych měla řešit zda to odnese máma, je to její volba partnera ne moje.
Je úplně jedno, jestli je to manipulátor, nebo vnitřně nespokojený, pedantický člověk, který si právě tu nespokojenost, se kterou neumí nijak naložit, vylévá na okolí tím, že ho snižuje a devalvuje. Vyjde to nastejno, nejlíp je omezit kontakt, nestýkat se. Nemá smysl s ním diskutovat o hranicích, žádná asertivita neplatí, on jinou psychohygienu nejspíš nezná a pokud je to klasický případ, potřebuje to k životu. A opravdu si zapamatuje jen to, že tady a tam bolestivě narazil, například dostal pár facek, ale to tady nehrozí. Čím slabší a pro něj míň důležitý člověk, tím víc si dovolí.
Můj tchán i tchyně jsou oba takoví.
@Martina211 Jistě, ale přesto je to máma, a asi bych o tom přemýšlela, zda jí to nebude líto. Protože je to její partner, asi tak. A pořád si myslím, že slušností se nic nepokazí. Že ty máš tuto zkušenost je asi pravda, ale přesto to není důvod k tomu, aby byl i druhý člověk hrubý a vulgární.
@inkakřivák kdo to nezažil tak nepochopí. Léta jsem mlčela a polykala křivdy jako zakladatelka. Ale každý má pohár a ten jednou přeteče. Ano u normálního člověka slušnost funguje, ale kde je hrubost z druhé strany tak tam už se nerozpakuju a vracím stejně. A mámě se dá vše říct mezi 4 očima.
@Martina211 Přesto budu neustále tvrdit, že na každého není třeba být hned hrubý. Že ty máš tuto zkušenost neznamená, že zakladatelce by nestačila pouhá slušnost a důraznost.
Doporucuju knizku Nenechte sebou manipulovat, tam je popsano, jak s podobnymi lidmi komunikovat.
Dekuji moc za vase rady a komentare… jeste to v sobe musim trosku nechat probublat a vymyslet jak na nej ![]()
@Plamí píše:
Je úplně jedno, jestli je to manipulátor, nebo vnitřně nespokojený, pedantický člověk, který si právě tu nespokojenost, se kterou neumí nijak naložit, vylévá na okolí tím, že ho snižuje a devalvuje. Vyjde to nastejno, nejlíp je omezit kontakt, nestýkat se. Nemá smysl s ním diskutovat o hranicích, žádná asertivita neplatí, on jinou psychohygienu nejspíš nezná a pokud je to klasický případ, potřebuje to k životu. A opravdu si zapamatuje jen to, že tady a tam bolestivě narazil, například dostal pár facek, ale to tady nehrozí. Čím slabší a pro něj míň důležitý člověk, tím víc si dovolí.
Můj tchán i tchyně jsou oba takoví.
Totéž u nás v rodině.