Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nám zatím pomáhá masticka Polysan pro kterou jezdíme do dětské nemocnice v Brne a na ty mista co se zhorší, máme dávat tekutý pudr Tanin, taktéž z nemocnice.
@Lucibi píše:Já malého obden koupu v ovesné koupeli (koupeno v DM), používá se to při léčbě atopiků v lázních Luhačovice. Ulevuje od svědění a synovi koupele pomáhají. Je tam, tuším, 6 sáčků s práškem. Dávám obden půl sáčku do vaničky a co nejdéle vydržet ce vaničce. Pozor, klouže vana i miminko.
Pak ho namažu krémem pro atopiky. Momentálně mám Uriage.
@Lucibi taky mam dceru s AE. Nesmela kvuli tomo normalni mleko…jen HA. nesmela spoustu veci jist…treba syrova jablka, cokoladu, orechy, mleko, pomerance, mandarinky, rybiz, jahody, boruvky…atd atd. Chce to pohlidat, po cem se ji to vice dela. V akutni fazi ekzemu zaberou jedine kortikoidy. Dite se nema koupat, jen sprchovat a do 10 minut od vytazeni z vody se ma namazat /Bioderma Atoderm, Aderma Exomega - nejlepsi dve veci/. Locoid jsem mazala vzdy vecer po osprchovani a namazani nekterym z techto kremu, normalne pres to. Schema jasne - mazala jsem dokud ekzem nevymizel, treba i 4 dny, ale pak 8 dnu nesmis pouzit…takze je potreba to opravdu vylecit. ne jen, ze se ti to zda na pohled dobre. Kdyz se to vytratilo, zustavala kuze jen sucha. Po koupani jsem mazala uz cimkoli mastnym /Dexeryl krem, indulona modra, Leciderm, excipial mastny krem/. V momente, kdy se loziska jen zacervenala, nasadila jsem zpet na mazani Adermu nebo Biodermu po koupani a pres loziska mazat rano a vecer Vitellu Ictamo. Ta jakoby zarazi to, aby se ekzem znovu rozjel…Jakmile je ale cerveny, hodne osklivy a svedivy, tak jednoznacne kortikoidy a opravdu ty zasady dodrzet. Prani jen v Persil Sensitive gelu, machani 1 s octem /3 - 5 lzic na plnou pracku/. Machani 2 na prazdno. Avivaz se nesmi. Vse co ma vylozene na tele, jen 100% bavlnu. Nam jsou dnes temer 4 roky a sice ma kuzi dale problematickou, ale kortikoidy jsem uz nepouzila cca 1,5 roku.
Taky jsou super ovesne koupele…to jsem pouzivala, kdyz toho mela po tele vic a svedilo…taky to byla jedina moznost, jak dite opravdu nechat valet ve vode…Jo a mela by se koupat ve vode bez chloru…tzn. prevarena voda, pokud nejste na vesnici a nemate vlastni vodu ze studny.
No a dal, co tu bylo zminene…hodne prat a luxovat kvuli prachu, domaci zvirata vadi atd.
@dedrichov ano ty taky a bohužel…Když to nemam na sobě moc dlouho tak to nevadí ale jakmile se třeba pustim do drhnutí kuchyně s rukavicema tak se zase začínají dělat bolaky.
Uvažuju celkově o parním čistící bez chemikálií..Myslím že chemie doma prostě nesvědčí. Tak to samé mám i s krémem..Sedí mi jen šetrný drahý RYOR..Jinak nic.
A jak to děláte, když máte tvrdou vodu? Přidáváte do praní k pracímu prášku Calgon? Protože mě přijde trochu kontraproduktivní dávat prací prášek Sensitive a k tomu třebas ten Calgon na tvrdou vodu…
Dáváte jen ten ocet do máchání? Bude to stačit i na nezávápnění pračky?
![]()
Moje obě holky měly atopák na tvářích, starší zmizel s prvním sluníčkem a nic, mladší má 6 měsíců a teda má to daleko víc než starší, takže řeším na kožním, taky máme kortikoidy jao vy, kožní mi doporučila už tady zmiňovanou adermu exomegu, to byl tedy značný krok vedle, strašně jí to na ty tváře vadí. Dostala jsem i vitamínovou mast, naprosto úžasné, namíchaná v lékárně a střídám s lipobází. Doporučila bych jít spíš cestou těch míchaných mastí, nebo pokud máš nějakou dobrou lékárnu kde by ti dali vzorečky těch krémů na atopák abys zkusila (většina lékáren toto dostává, ale já se setkala pouze v jedné, že to dají zákazníkovi na vyzkoušení aby pak přišel a koupil už jen to co mu vyhovuje)
Pokud se škrábe, moc se mi osvědčily na noc overálky s ohrnovacíma rukávama (mají takovou tu kapsu), zatím jsem viděla pouze od next
Mam ekzem na dlani a zjistila jsem, ze na to zabira laser u dermatolozky. Kura 5×15min a na cas je zas klid.
Ahoj, my jsme na tom s atopákem podobně. Někdy před Vánoci jsem psala také o radu, protože malý (2 roky) byl po celém těle samý strup a drbání a drbání…,teď přes zimu se to zhoršilo a objevilo i na obličeji. také nám nic nepomáhalo. tenkrát mi zde někdo poradil tělové mléko Leciderm. takže jsem koupila, tělo teda namazala locoidem, aby rychle strupy a ekzem zmizely, a pak začala každý den dvakrát denně mazat tímto mlékem a světe div se-opravdu nám pomáhá, malý má krásně vláčnou kůži po těle(předtím byl jak hroch),drbe se úplně minimálně a zkrátka je to o 90 procent lepší.
@misalin a prosím Tě používala jsi normální nebo hypoalergenní UM?
Mám skoro 3-letá dvojčata a ekzém se nám objevuje hlavně za ušima, v uších, na tvářích a na těle…nejvíc nám pomáhají ovesné koupele, které kupuju v DM (v sáčcích) nebo v lékárně (v piksle).
Na mazání nám nejvíc pomáhá Bepanthen Sensiderm a Excipial Baby. Trochu se taky zaměřujeme na jídelníček (bez laktózy a lepku) a inspiraci čerpám na těchto stránkách:
http://www.dobrotyodmamity.7x.cz/
@Lucibi píše:
@misalin a prosím Tě používala jsi normální nebo hypoalergenní UM?
Já do 20 měsíců kojila.ale po kojení se s ekzemem nic nezměnilo (vyjma zimní mrazivé období, kdy došlo ke zhoršení).
@misalin píše:
Já do 20 měsíců kojila.ale po kojení se s ekzemem nic nezměnilo (vyjma zimní mrazivé období, kdy došlo ke zhoršení).
Jo a ještě-koupeme dvakrát týdně-jednou tedy koupeme a podruhé sprchujeme. ovšem v létě to zase nepůjde, to bude každodenní sprcha, jelikož malý je vždy zaprasený od písku a hlíny a tak, ale zase v létě je sluníčko, takže by to mělo být s ekzemem zas lepší.
Mám atopický ekzém od dětství. Byly roky, kdy jsem byla na kožním pečená vařená, vyzkoušela jsem nejrůznější mastičky, sbírala jsem bylinky a dělala si koupele - výsledky nic moc. Jediné co mi pomáhá, jednou za rok jet k moři a k tomu homeopatika. A mám minimálně na rok vystaráno.
Ahoj maminky, dcerce se objevil malý flíček v pěti měsících který jsem promazávala sádlem a nevěnovala pozornost. V půl roce se ekzém najednou objevil všude v záhybech na nožkách a kolem krku. Letěla jsem k doktorce, ta mě poslala na kožní a tam mi doktorka řekla, že je to typický atopický ekzém a napsala malé kortikoidy. Když jsem si přečetla na internetu, že kortikoidy dítěti zatěžují vnitřní orgány, ničí krvinky a stejně to zabírá jen dočasně tak mastička letěla do koše
. Zkusila jsem vše co tady maminky doporučují a zjistila jsem že mastičky které vysušovaly kůži to ještě zhoršovali. Po týdnu zkoušení a žádné velké změny jsem jela za našim léčitelem a ten mi řekl, že je malá naprosto zdravá jen je překyselená tak ji mám do jídla sypat po troškách Sodu Bikarbonu (dá se koupit ve větších obchodech od Dr. Oetker za 4kč
) Po týdnu začala být vidět změna a po měsíci je ekzém pryč
. Maminky nebude to asi u každého dítěte tímto, ale pro ty co už neví co zkusit si myslím že Sodou za 4kč nic nepokazí. ![]()
Dobrý den, maminky,
můj syn měl ekzém ve čtyřech měsících. Protože mám zkušenosti s mícháním domácí přírodní kosmetiky, zkusila jsem mu podle toho, co jsem znala, umíchat mast na ekzém. Dr. totiž doporučovala Linolu a nám se to po ní hodně zhoršovalo. Podařilo se mi umíchat mast, která nám rychle pomohla a která pomohla i mnohým ostatním (na AE, neštovice, opary a jiné). Ráda Vám nabídnu recept, pokud budete mít zájem. Prosím přes vnitřní poštu.
Lucka