Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Lexona píše:rejžička píše:Jsem na tom stejně s těma sladkostma
Napadají mě snad jen dvě věci:
- nerada utírám prach, tak to řeším tak, že když nesu něco do prádla (utěrku, ručník), setřu tím cestou všechno okolo
- nejraději bych se celý den cpala nějakými sladkostmi, tak místo toho cucám bonbony
, nemůžu si pomoct. Hlavně to celkem leze do peněz. Kdybych měla spočítat kolik dám za sladkosti, tak bych koukala. Nepomáhá ani to, že upeču něco sladkého doma, potřebuju prostě čokolády, tatranky i ty bobnony, prostě všechno. Nevíte někdo jak se toho zbavit?
Jest pravidelně vyváženou stravu, měla by tě přejít chuť na sladké. Ale to bych musela vidět tvůj jídelníček
, abych mohla říct, kde přesně je chyba.
Nelisa píše:Viking píše:
Jinak vám teda pěkně děkuju, strávila jsem teď dvě hodiny intenzivním úklidem, a to nemám přeloženo:)Taky mě tahle diskuze přiměla uklidit.
mě neeeeee
Ale aspoň jsem ráno naléla ocet do záchodů ![]()
omites píše:Lexona píše:Jest pravidelně vyváženou stravu, měla by tě přejít chuť na sladké. Ale to bych musela vidět tvůj jídelníčekrejžička píše:Jsem na tom stejně s těma sladkostma
- nerada utírám prach, tak to řeším tak, že když nesu něco do prádla (utěrku, ručník), setřu tím cestou všechno okolo
- nejraději bych se celý den cpala nějakými sladkostmi, tak místo toho cucám bonbony
, nemůžu si pomoct. Hlavně to celkem leze do peněz. Kdybych měla spočítat kolik dám za sladkosti, tak bych koukala. Nepomáhá ani to, že upeču něco sladkého doma, potřebuju prostě čokolády, tatranky i ty bobnony, prostě všechno. Nevíte někdo jak se toho zbavit?
Já mám právě ráda zdravá i nezdravá jídla. Jím prakticky všechno, miluju polévky, klasická česká jídla, třeba rajskou, svíčkovou, koprovku, maso, ryby, těstoviny. Fakt všechno. Jen moc nemusím luštěniny, vždy mě strašně proženou a mám křeče v břiše. Mám ráda ovoce a zeleninu a právě i to sladké.
Třeba dnešní jídelníček - snídaně - chléb se sýrem - svačina - nesvačím, protože nemám hlad ani chuť, když už je chuť nebo nestihnu snídani, dám si ovoce. - oběd - špagety s rajčatovou omáčkou - svačina - nějaká ta sušenka a ovoce ( ovoce jím opravdu snad po kilech - teď v těhotenství tak 5 pomerančů denně - ne najednou ), jablka, banány… - večeře - kapustová polévka ze včera a k tomu chléb
No a pak mě ještě honí mlsná, takže opět nějaká ta sladkost.
Lexona píše:omites píše:Lexona píše:Jest pravidelně vyváženou stravu, měla by tě přejít chuť na sladké. Ale to bych musela vidět tvůj jídelníčekrejžička píše:Jsem na tom stejně s těma sladkostma
Já mám právě ráda zdravá i nezdravá jídla. Jím prakticky všechno, miluju polévky, klasická česká jídla, třeba rajskou, svíčkovou, koprovku, maso, ryby, těstoviny. Fakt všechno. Jen moc nemusím luštěniny, vždy mě strašně proženou a mám křeče v břiše. Mám ráda ovoce a zeleninu a právě i to sladké.
Třeba dnešní jídelníček - snídaně - chléb se sýrem - svačina - nesvačím, protože nemám hlad ani chuť, když už je chuť nebo nestihnu snídani, dám si ovoce. - oběd - špagety s rajčatovou omáčkou - svačina - nějaká ta sušenka a ovoce ( ovoce jím opravdu snad po kilech - teď v těhotenství tak 5 pomerančů denně - ne najednou ), jablka, banány… - večeře - kapustová polévka ze včera a k tomu chléb
No a pak mě ještě honí mlsná, takže opět nějaká ta sladkost.
Dopoledne máš minimum přijmu energie, celkově ti chybí bílkoviny u jídel. Nedivím se, že tě večer chytají chutě na sladké… ![]()
Ale pokud jsi těhu, tak tam na mě tyhle poučky neplatili, to jsem jedla a jedla. Ale teda i dopoledne…
Takže myslíš, že bych měla více bílkovin a převážně dopoledne více jíst? Vím, že dopoledne bych měla dostat do sebe víc, ale i když jsem těhotná nebyla, tak se kolikrát musím i přemáhat, abych se vůbec nasnídala.
Mám to tak nastavené už dlouho, ještě před prvním těhotenstvím, díky mé práci, která je náročná, jsem se k jídlu dostala třeba až někdy kolem 15 hod a nějak mi to ani nepřišlo a tělo si nejspíš zvyklo. Vím, že je to špatně, ale změnit to ještě těžší, když ani není chuť dopoledne nějak vydatněji jíst.
Lexono, máš zpomalený metabolismus, pokud nemáš hlad po 2 - hodinách Ale jezení se dá naučit. Prostě si natáhneš budík a když zazvoní, tak si něco dáš.
Základ je snídaně.
Hele, nedávno jsem to sepsala pro holky, co chtějí hubnout. Dá se z toho vycházet i v normálním životě:
Rozložení jídla během dne: Ráno hodně složených sacharidů, dopolední svačina spíše sacharidy, oběd vyvážený – bílkovina i sacharidy, odpolední sváča spíš bílkoviny, večer hodně bílkovin, trochu sacharidů (někdo to neuznává, tak je nedává, pak záleží, jestli člověka nechytají chutě), druhá večeře – něco lehkého na zakousnutí. Ke všemu zeleninu. Pokud je na sváču banán, tak už tam zeleninu necpu, ale kdo chce, tak klidně .Takže to vypadá tak, že začněte hodně složenýma sacharidama a trochou bílkoviny, na oběd se vám to srovná a večer se to otočí. Aby nebyla dlouhá pauza mezi těmi jídly, tak se do žaludku hodí ještě ta svačinka, aby metabolismus furt pracoval a nezpomaloval se. Takhle si nastartujete spalování. Bílkoviny vám pomůžou se zasytit, složené sacharidy zase dodávají postupně energii, aby jste byly schopné fungovat. Víte kolik mozek spálí cukru, když pracuje? Otázka chutí je otázkou hladiny cukru v krvi. Pokud budete jíst tak, jak jsem napsala, měla by se vám držet hladina cukru v krvi konstatní s lehkými výkyvy. Pokud si však dáte nějaký rychlý cukr – třeba markotku, tak vám hladina cukru vystřelí nahoru, vy se cítíte v pohodě a plní energie, ale za chvíli vám prudce spadne dolů a dostanete vlčí hlad. Žaludek křičí, že je prázdný, mozek volá na poplach. Dostanete chuť na nějaký další rychlí cukr, aby jste rychle doplnili chybějící energii a opět vám vystřelí cukr v krvi. Pak jedete jak na horské dráze – jíte všechno, co vám přijde pod ruku a nepřemýšlíte o tom. Je to začarovaný kruh, Rozseknou vám ho podaří správná skladba jídelníčku. To, jak moc která potravina ovlivní cukr v krvi, vám řekne glykemický index potraviny.Ale třeba maso má GI O, jelikož neobsahuje žádné sacharidy. To ale neznamená, že se najím jakéhokoliv masa. Tam pozor zase na tuky.Snad jsem to nějak vysvětlila, tak aby se to dalo pochopit…
Doufám, že to pomůže
Omites,
moc děkuju za podrobný popis, zkusím si z toho sestavit jídelníček a nějak se " přinutit " jíst častěji a překombinovat to složení stravy.