Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já mám tchýni taky magora, ale co tu některé píšou, to už je síla…jakoby tchýně měla být váš osobní zaměstnanec nebo co ![]()
Já jednou budu taky magor, ale opačným způsobem myslím - ale magor jako magor, že…snacha to se mnou bude mít těžký ![]()
Jinak k zakladatelce, myslím, že nejlepší rada je - jedním uchem tam druhým ven…u mě to tak funguje. Ona stejně neposlouchá, co chci říct já nebo vlastně kdokoliv - vede si jen tu svou - takže tak. Syna k ní nedáváme, jezdíme tam jednou týdně na max hodinu - nebo oni k nám na stejně dlouhou dobu - to se dá vydržet ![]()
Holky, díky za rady
Nejvíc mě pobavil alkohol
A je pravda, že to platí, totiž já nepiju, takže mi stačí troška, a pak je mi všechno úplně jedno i tchýně
Jenže teď jsem ve druhém měsíci těhotenství…
Jinak se teda trošku vypovídám, ať to ze sebe dostanu ven:
V září jsem měla třicet, tak zvedla sluchátko a popřála mi v den mých narozenin s tím, že přijet nemůžou protože má praní a žehlení, prý někdy příště ![]()
ještě mi dodnes ososbně negratulovali… Asi 14 dní na to volá manželovi, jestli přijedeme, že bude mít narozeniny.. Tak sem ji napsala sms: Ať se nezlobí, že bych se necítila dobře, že mě od nich mrzelo, že ani nezagratulovali, a že teda nepřijedeme ani my.
Následovala katastrofa (ona je hrozný simulant), volala mojímu: prý jí tlak vystoupal na 200, infarkt měla dostat.. a něco do něj hustila.
Každopádně manžel je na mojí straně, nechce tam vůbec jezdit.. a ke mě se chová moc hezky, modré z nebe by mi snesl a to ji asi sere, protože pak mi řekla, že jak bych se asi chovala já kdyby ji taková nějaká…ehm..snacha zebrala syna.
Nakonec jsme ji na narozeniny jeli poprat i s tim, ze ona mi vubec neprala, jenze, kdybychom tam nezasli, tak ona by neprisla poprat malemu a ten by to tezce nesl
Loni byl nemocny a vubec mu neprisla poprat, az kdyz jsme my prisli k nim, takze asi tak…
Jo a ještě vrchol všeho volala mému muži, že sme ji ani nezagratulovali telefonicky presne v den jejích narozenin.. (ani nas to nenapadlo, kdyz jsme ji prali den pred tim.
U nás jsme omezili styk na úplný minimum. Což bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat. občas ona naváže kontakt, spíš ale jen když něco potřebuje nebo se chce pohádat.
Já se prvně snažila vycházet vstříc a respektovat, ale začaly mi vadit docela intimní dotazy z její strany, na které by se třeba nezeptala ani moje mamka. Taky má chyba, měla jsem si ji držet víc od těla.
samozřejmě taky co uděláme/neuděláme je špatně. Co pro nás všecko ona udělala - výčitky. Taky je fajn si s tchýní začít netykat, ono to se to pak přesune ten vztah do trochu jiný roviny a člověk si víc dovolí.
Jak tak čtu, moje skoro tchýně je podobný závistivý a zlý člověk.
Ze začátku milá, ochotná, vstřícná… ale tak cca rok zpět, kdy se nám s přítelem dařilo, byli jsme na luxusní dovči (první a poslední
), pokoušeli jsme se o mimčo… najednou se to obrátilo, já jsem ta nejhorší, pomlouvá mě kudy chodí, přítele ovlivnila až tak, že náš vztah skončil (on je ted u své neschopné sestry, která sice pracuje, ale prý není schopná platit nájem bytu). Taky jí vadí, že si nenechám kecat do výchovy syna (14 let) a nevykecávám s ní celé dny - na to fakt čas nemám. To raději pojedu se synem na výlet, na kolo, na hory nebo jen se projít kolem řeky.
Navíc, vše co jsem jí kdy řekla, svěřila se… vždy použila proti mně, takže i z toho důvodu jen pozdravím a jdu k sobě.
Takže chlapec odešel aby bylo po vůli maminky, já se dozvěděla, že ona přede mnou schovávala ji jeho poštu, abych netušila, že má zase nějaké dluhy či obsílky a jak mě půl roku nezdravila (bydlíme v jednom domě, oni dole já v patře), tak se ted na mě usmívá jak měsíček na hnoji a já čekám, jakou s podpásovkou na mně vyrukuje.
NIcméně já už mám zařízený byt a během měsíce se stěhuju pryč… Byla bych tady vězněm ve svém bytě, nemohla si ani najít nového chlapa a pod.
A narozeniny??? Přesto, že my vždy všem popřáli a aspon koupili drobnost pro radost, tak letos malému k narozeninám nikdo z tchánovců nebo švagrovka ani ruku nepodali a nepopřáli.
Jak já se těším, až budu mít svůj klid a pohodu ![]()
Ahojky, patřím k těm, které tchýně sere až za roh, s manželem jsme 7 let spolu žili, pak se brali. Těch 7 let jsem všude tvrdila, jak bezvadnou tchýni mám…jojo, když ptáčka lapají… pár týdnů před svatbou začala raplit. Na svatbě mi místo" gratuluju" řekla, že se ho tak lehce nevzdá a já teď 2 roky po svatbě vím, co tím myslela. Jen díky tomu, že je manžel na mé straně a má mě rád jsem ho sbalila a odstěhovala se 30 km daleko, jezdím za ní jen na povinné návštěvy, jinak je mi u prdele a mám klid ![]()
Ahojky. Moje tchyne je fajn, hodne nam pomohla, respektuju ji i kdyz nekdy nektere jeji nazory s mima nemaji nic spolecne, ale jsme preci lidi a pokud neco mezi nama je tak si to rekneme. A pokud jeji nazor nesdilim, tak to taky reknu. kazda jsme uplne jiny tip zenske, i vekovy rozdil je vetsi, ale vychazime spolu dobre.
Ted me al prekvapila a musim rict ze jsem to necekala.
Manzel je nemocny a byl v nemocnici na mesic na leceni a ja s dcerkou jela na tu dobu k nasim. Tchyni jsem vecer volala ze jsme prijeli v poradku a ona na mne do telefonu, ze jsem nechapava a myslim jen na sebe, jak sem mohla odjet a nechat ho samotneho a pockej az ti holka odroste ty to pochopis. Teda nemyslim si ze bych udelala neco zleho nebo tak a vubec si nevim vysvetlit proc mi tohle rekla.
![]()
@Lenka1983 Ty máš rodiče daleko? Tak daleko, že jsi nemohla dojet do nemocnice na návštěvu za manželem? Taky nechápu, proč to řekla. ![]()
@Lenka1983 píše:
Ahojky. Moje tchyne je fajn, hodne nam pomohla, respektuju ji i kdyz nekdy nektere jeji nazory s mima nemaji nic spolecne, ale jsme preci lidi a pokud neco mezi nama je tak si to rekneme. A pokud jeji nazor nesdilim, tak to taky reknu. kazda jsme uplne jiny tip zenske, i vekovy rozdil je vetsi, ale vychazime spolu dobre.
Ted me al prekvapila a musim rict ze jsem to necekala.
Manzel je nemocny a byl v nemocnici na mesic na leceni a ja s dcerkou jela na tu dobu k nasim. Tchyni jsem vecer volala ze jsme prijeli v poradku a ona na mne do telefonu, ze jsem nechapava a myslim jen na sebe, jak sem mohla odjet a nechat ho samotneho a pockej az ti holka odroste ty to pochopis. Teda nemyslim si ze bych udelala neco zleho nebo tak a vubec si nevim vysvetlit proc mi tohle rekla.![]()
proč jsi jela k vašim na měsíc? asi trochu tchýni rozumím..třeba má pocit že ses na manžela vykašlala?
Moje tchýně není moc inteligentní, je přepečlivělá a stará se. Taky mi to leze na nervy, nejsem zvyklá na full servis a ráda si věci dělám po svém. Po narození Kubči, je to ještě horší, ještě že ji manžel trochu usměrnil, a že se příští týden stěhujeme pryč. Bydlet v šestinedělí u tchýně je největší pitomost, zvykáš si na dítě a do toho tě někdo permanentně rozčiluje. ![]()
@jdukolem píše:
proč jsi jela k vašim na měsíc? asi trochu tchýni rozumím..třeba má pocit že ses na manžela vykašlala?
@Lenka1983 píše:
Nevykaslala…to ze jsem nebyla u nej neznamena ze jsem nebyla „s nim“.S manzou jsme se tak domluvili a nevim proc to takhle dopadlo, ze ja jsem ted spatna. Jsme z prahy, manzel byl ve fakultce v hradci a moje mama bydli v ústí. To jsem ji vysvetlovala ze proc bych se na nej mela vykaslat, stejne bych za nim nemohla jezdit porad, nemam ridicak, do toho mala stal urvana povesena u prsu, tchyne taky neridi. Ale co to resit kdyz jsme se spolu shodli a jen ona to tezce nese.
Dobrý den mám tchýni která mi vyčitá že jsem jí odvedla syna z domu terorizujeme i jeho babička že mu nedávám najíst že ho vysávám z peněz při tom ho živím já on byl bez práce teprv jí má po 5 letech 3 měsíce jeho tchýně mi říká že proti mě nic nemá při tom mým kamarádkám říká isi by ho nechtli že by byla štastná kdyby byli sní. něco té tchýni řeknu a ona to obratem volá své matce která to píše přítelovi a hned po tom své celé rozvětvené rodině už nevim jak dál když je ignoruju jsem ta nejhorší já a mám mít nadhled a splachující nejsem je na to náká rada? ![]()
Podívej, nezbývá ti, než se dostatečně „obrnit“, aby se tě její řeči tak nedotýkaly…ostatně ve 4 dohodách to je: neberte si nic osobně. Ona se nezmění, to musíš ty změnit postoj k ní, vybudovat si jakousi „bublinu“, aby ty její řeči se od tebe odrazily a vyzněly do prázdna…
Vím, o čem mluvím, před cca 14 dny jsem po delší době navštívila tchýni (jsem vdaná poprvé za jejího syna již 27 let) - tchýně před rokem doslova vstala hrobníkovi z lopaty, překonala několik těžkých infarktů, na které se v 90 % umírá…a co myslíš?! při mém odchodu od nich si neodpustila vypustit uštěpačnou poznámku na stav a vedení mojí samostatné domácnosti…A to podotýkám, že jsem jí, když ležela na smrtelné posteli a čekalo se každou hodinu, kdy to nezvládne, odpustila…Ale jak vidno, zřejmě to bylo jednostranné.
Nenadělám s tím nic, jenom jsem jí klidně odpověděla, že u mě je to prostě jinak…Tím pádem, když pak jela příští týden okolo a vezl jí náš syn do jedné vsi na návštěvu, tak jsem jí nepozvala, i když to nejspíš očekávala. Nebyla u nás už 8 let. Ale nejsem zvědavá na to, aby mi tu žena, co celý život žila v paneláku, celý život zatápěla a rozdělávala oheň v plynovém kotli stisknutím čudlíku, nikdy nic nevypěstovala a nedej bože, nikdy neměla žádné domácí zvíře, dávala najevo, že tohle není její šálek čaje. No, já to mám prostě jinak, tak má tchýně smolíka, manželovi jsem na rovinu řekla, že v zájmu jejího křehkého zdraví je to tak lepší a pokud chce může se k nám „podívat“ prostřednictvím YT. Ovšem tam jsou zase ty zvířata, co ona nee…
Takže vidíš, že tento problém je zřejmě starý jako institut manželství.
Jak to čtu..všude je to stejné.. My žijeme s tchánovci v jednom baráku a tchýni snášim pořád..ona není zlá, jen se do všeho míchá, všechno za všechny řeší. Nejvíc mě nas*ala když začala organizovat našemu nenarozenýmu dítěti křtiny a přitom moooc dobře ví, že já ani přítel nevěříme. Naopak! Ale posledně mě dostala hláškou, že by mohl její synáček být už dávno někde jinde, kdyby neztrácel čas s M. ( jeho bejvalkou) a ještě, že s ní nemá dítě.. No to jsem byla v šoku co mi tím chce naznačit.. A pořád ty narážky na to, že jsem přece „jenom“ těhotná a neumírám (měla jsem hrozné nevolnosti a přítel nechtel, abych chodila do prace, abych si neco neeudelala).Ona taky rodila několikrat a přezila..A když mi přítel vymačká čerstvý pomeranč tak prohlásí, že měl koupit džus a neztrácet čas mačkáním.. No milá ženská ![]()
Tak když řekne: už mohl být můj synáček někde jinde - tak jí klidným tónem řekni: hmmmm, no jo, co naděláš, on je tady. A už se k tomu nevracej, případně otoč „list“ konverzace.
Podívej, moje tchýně na poslední společenské návštěvě s kafem a koláčem u nás - ve starém vesnickém domku, kde práce nikdy nekončí, poté, co se rozhlížela po domě, že si mohla krk ukroutit, pronesla: Ach jo! tady je ještě hodně práce neudělaný!
Tak jsem jí řekla: Jo, jo, hodně práce tu je, máš naprosto pravdu, ale teď jsme na kafi a nebudeme si tím kazit náladu, viď?!
Tak asi tak to funguje na tu mou tchýni, co mám už 27 let. Snad moji metodu už čas dostatečně prověřil:)