Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
To je děs
Já bych to nevydržela a radši se odstěhovala na druhý konec republiky, než ji mít v dosahu. To musí být šílená babizna ![]()
Jiné rady nemám, prostě já bych zdrhla ![]()
@Pesimista píše:
co s ni, kup ji jednosmernou letenku na Mars, ale dost vtipku
asi nemas zaludek na konflikty, ale nasad na ni stejnou taktiku, proste ji nastavuj zrcadlo, udelej ji kaficko, zakusek, „maminko, vy tak spatne vypadate, dejte si tu neco dobreho“, pak zas necekane, co vam rekl doctor, nejste nemocna, kdyz bude nemocna, rekni, vy tak zdrave vypadate, pak zase, jste nejaka pohubla, je s vami neco, mam o vas starch, priste zase, vy tak dobre vypadate, nepribrala jste nejak moc,
j avim, asi to nejde, ale jak se do lesa vola, tak se z lesa ozyva,
jedine co na tyto lidi plati je jejich vlstni prekrucovani a sokova permanentni terapie, ale na to musis mit zaludekjinak jen dve ceska slova zacinaji na „tch“, tchyne a tchor, takze I ten cesky jazyk vi, co je tvoje tchyne zac
Ještě TCHÁN. Ten je v mém případě ještě horší než tchyně.
Anonymní: To je naprosto strašné co si tchýně dovoluje. To už hraničí s nějakou psychickou poruchou a terorizováním. Poradila bych se s nějakým odborníkem jak na ní, ale i na muže, aby pochopil a zakročil.
Jinak škoda, žes jí toto chování dovolila hned od začátku. Já bych se při první poznámce ohradila, co si to dovoluje a pokud by pokračovala, tak bych otevřela dveře a řekla: Ven!
Vzpamatuj se a začni se bránit. Držím palce, ať se ti to p
Odstehuj se s rodinou daleko od ni nebo jdi do otevreneho konfliktu a zakaz ji chodit k vam domu dokud bude mit tyto reci. To opravdu neni normalni co ta pani dela.
Až příště zazvoní, neotvírej. Buď drsná. Neříkejte jí, kam jedete na dovolenou.
A manželovi řekni, ať se probere nebo přijde o rodinu.
Ona si k vám ale dovolí jen to, co jí u vás projde, chyba je i na vaší straně.
Prostě když jsem nemocná a nechci návštěvy, tak neotevřu. Když mi vadí nevyžádané rady, ozvu se, at´ si to nechá pro sebe. A tak dále. Je jen na vás, co jí dovolíte, na manipulaci musí být vždy 2. Kdo manipuluje a kdo to dovolí.
@Pesimista se přiznám, že to mě pobavilo, to mě ještě nenapadlo, jsem si představila, jak třeba přijedu k ní a navěším ji na zahradě tu hromadu plastových vajec, co aranžovala u nás a podám ji tašku nějakých blbin se slovy, že se jí to jistě bude hodit, líbit atd.
… ještě mě napadlo, že jim dvěma koupím nějaký víkend, ať si spolu někam vyrazí ti dva
. Ale těžko okolo ni můžu cukrovat, na to fakt nemám povahu
Ale nad metodou kontinuálního šoku budu ještě uvažovat ![]()
Já se od začátku snažím ji vysvětlovat po dobrém, třeba, že dítě do jídla nenutíme a proč, ale to nemá žádný efekt, ona ho stejně bude nutit („ale od babičky si ještě vezmeš že?“) takže ji v tom zastavuju - jsem na ni pak i nepříjemná, ale ona to klidně udělá za chvíli znovu. Já už jsem byla párkrát odhodlaná neotevřít, jestli se zase zjeví, holt chlap ji otevře vždy. Dovolenou jí samozřejmě nehlásíme, leč ona se dopátrá - protože děti třeba ví dopředu, že někam jedeme (a předpokládám, že pak z chlapa vyrazí podrobnosti), takže pokaždé, když někam jedem, trnu, jestli tam „náhodou“ nebude zas taky.
Do konfliktu jsem s ní šla už mnohokrát, ze začátku jsme ji ještě naivně chtěla vysvětlit, že by bylo i jí líp, kdyby lidi dokola furt tak neprudila, ale to se jen naštvala. Bohužel chlap se mnou sice souhlasí, ale vrcholem jeho statečnosti je, že na dovolenou s ní fakt nejedeme, jinak se snaží zachovat nějakou neutrtalitu a opakuje mi „já vím, ale pořád je to moje matka“…
Díky všem za názory, další nápady vítány. Jo k přestěhování - bydlíme na místě, které jsme si oba nezávisle na sobě vybrali, ona to k nám má 100 km, přesto je schopná nám tvrdit, že jede náhodou okolo tak si řekla, že se zastaví (přes nás rozhodně okolo náhodou jet nemůže)… ČR je malá, ale se přiznám, že mě už taky napadlo zmizet ze země
![]()
Když to chlap vidí takhle, tak je to blbý
Už asi nemá cenu nic řešit po dobrém, tak bych klidně byla i drsnější…
@Sára 1 píše: Ještě TCHÁN. Ten je v mém případě ještě horší než tchyně.
aha, tak to je cela rodinka, hledali se, az se nasli
![]()
tak to je nezavidenihodne, skutecne,
a ten druhy tch… take tedy skodi jako tch… prvni?
![]()
@quinsley píše: Jinak škoda, žes jí toto chování dovolila hned od začátku. Já bych se při první poznámce ohradila, co si to dovoluje a pokud by pokračovala, tak bych otevřela dveře a řekla: Ven! Vzpamatuj se a začni se bránit. Držím palce, ať se ti to p
problemem je, ze je (jsou, tchyne I tchan) psychopati a ti zacinaji terror nenapadne, pomalicku, dokonce jsou na zacatku mili a potrebni, pak graduji a obvykle je pozde cokoli s nimi delat, jedine reseni utek hodne daleko, bohuzel, asi nemozne,
ale celkem chapu co tchyne dela, ony ty maminky vsechny vychovavaji ty svoje deticky a jejich partner cely zivot, znam ve svem okoli, 50 roku, matka 77 roku a chova se k dceri jak k desetilete, otazky, jako kdyz desetilete dite jde samo poprve ven, ale jinak zcela zdrava
, nikdo ji to nerozmluvi, ze se chova hloupe
@salvatrice píše: tak bych klidně byla i drsnější…
a jak, nasadit zbrane hromadneho niceni
![]()
@Karleon píše: Ona si k vám ale dovolí jen to, co jí u vás projde, chyba je i na vaší straně.
tohle plati u normalnich slusnych lidi, ze jejich chovani, pripdne ulety se daji korigovat, ale u takovych psychopatu, jak to z uvodu vyplyva, jakekoli reci jsou jen hazenim hrachu na zed, na ne plati (docasne) jen sok nebo velmi hruba sila, ovsem, pak je z toho nikdy nekoncici vycerpavajici valka, ve ktere je nejspokojenejsi psychopath, ze s ejim nekdo trvale zabyva, je mu zcela jedno proc, ale musi byt stredem pozornosti
![]()
Podle popisu mi přijde, že je hodně velká chyba v manželovi. Pokud má postoj „to nemůžu, vždyť to je moje máma“, tak to bude hodně tvrdý boj a obávám se, že nemáš šanci vyhrát a věř mi, že vím, o čem mluvím, protože moji dva tchánovci, kteří už spolu nejsou, jsou dokonalá kombinace tvé tchýně. Dokud jsem to řešila s nimi, tak jsem byla zlá, nevděčná, koho si to ten kluk vzal… Pak jsem to začala řešit přes manžela, proběhlo pár konfliktů, ale sám pochopil, že s tím musí něco dělat, jinak nám to zničí rodinu.
Tchán, mimo všechno jiné, nám začal kecat do zařizování domu a dokonce si několikrát stěžoval manželovi, že co já do toho mám co kecat, tak ho usadil, že tam budu bydlet já. No a nakonec z fáze, kdy přijel a vyjedl ledničku jsme ve fázi, že si udělá sám maximálně kafe, ale až když se mě zeptal, jestli mi to nevadí. Dokonce se už se mnou radí sám - pomáhá s rekonstrukcí a s už ani neřeší, že jsem obkladačky vybrala já.
U tchýně proběhlo „ještě slovo a neuvidíš děti“, ale opět od manžela a to po hlášce, že se máme rozvést a ona děti vychová, já mám přeci VŠ, tak se nemůžu zahazovat s dětma. Řeči o tom, jak jsem neschopná a špatná matka, byly taky časté a to hlavně před dětmi, aby to pořádně slyšely a už si to taky nedovolí.
A na dovolenou se nám chtěl letos nasáčkovat tchán. Manžel se mě zeptal, řekla jsem ne a nejel. Řekl mu to opět on.